Fórum témák
» Több friss téma |
De látszik, hogy változik valami, de, ha ennyire nem akar indulni, akkor már esik rendesen. Azt nem akarom mondani, hogy szkóppal ellenőrizze, mert felteszem, hogy nincs neki.
Nos, ez már egy régi téma, de legalább kiderült mi okozta a gondot: Egyszerűen kicseréltem benne a scalert (egy bontott 19-es változatból szereztem) és azóta gyönyörűen muzsikál ez a kis majom! Tehát nem táphiba volt, ahogy annak idején gondoltuk.
![]() Tudom, hogy ez nem minősül javításnak ez inkább csak "legózás" volt ![]() Üdv: Laurox
A panelcsere is egyfajta javítás, olykor nincs is más megoldás.
Sziasztok! LCD monitor Tápegységén hol találom azt a pontot, ahol az inverter kapja a jelet, hogy kapcsolja be a csöveket? Ahol a scaler és a táp találkozik, ott van két felirat a csatlakozónál, (a tápfeszültségeken kívül) Egyik a BLON a másik a BRI. Melyik lehet az amit én keresek?
A monitor típusa: Fujitsu simens L19W-3.
BLON = Backlight On- Háttér ki/be
BRI = Brightness - fényerő Gondolom
Akkor a BLON bemenetet ha rákötöm egy FET Gate lábára, akkor úgy lehetne kapcsolgatni egy PWM-et? Vagy kellene elé valami előtét ellenállás? Esetleg egy konkrét kapcsolás?
Köszönöm a válaszod! Ment a ![]()
Én ennyire nem vagyok jó, majd jön Buvarruha és segít szerintem.
Nem egészen világos, hogy mit szeretnél mivel kapcsolgatni.
Ugye a Scaler panel küld egy jelet a tápnak, hogy kapcsolja be az invertert. Na ezzel a jellel szeretnék bekapcsolni egy FET-en keresztül egy PWM-et. (amivel szabályzom a LED szalag fényerejét). Hogy lehetne ezt megoldani? Állítólag logikai jelet küld a scaler a tápnak.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2015
Ez teljesen zavaros. A BLON bemenet felé eső végét miért akarod rákötni egy FET G lábára? A kimenetet kellene, nem? A PWM-et kapcsolgatni mit jelent, modulálni szeretnéd, vagy engedélyezni? Előbbire nem alkalmas a BLON vezeték. Nem értem, miért kellene FET-re kötni, ha adott egy PWM vezérlő, akkor annak engedélyező bemenete, ha polaritásra, jelszintre egyező, akkor közvetlenül köthető a BLON kimenetre. Konkrét kapcsolást meg így minden nélkül nagyon nehéz volna rajzolni, ha azt sem tudjuk, mi a feladat.
Ehhez P csatornás FET kell ugye. Ellenállással felhúzod a FET Gate-jét, majd egy tranzisztorral húzod le és akkor nyit a FET ugye, a tranzisztort pedig a BLON magas szintjével nyitod, megfelelő bázisellenállással.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2015
De milyen logikai jelet, milyen szintűt? A BLON vezetékkel fényerőt nem lehet szabályozni. Arra van a BRI. Ez ebben a régi monitorban valószínűleg analóg lesz, vagyis tólig feszültséggel szabályoz, ha a LED szalag vezérlője tud ilyet fogadni, esetleges szintillesztés után alkalmas lehet.
Nem modulálni akarom. Azt akarom, hogy ha megnyomom a bekapcsológombot kapcsoljon be a PWM az egész monitorral együtt.
Mint ha az inverter kapcsolna be, csak ahelyett a PWM-nek kéne.
Nem is akarok szabályozni azzal semmit, csak bekapcsolni a háttérvilágítást.
A szabályzó egy 555 el felépített teljesítményszabályzó lesz. A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2015
Volt egy konkrét esetem, ahol volt kedvem méregetni, vagy valami okból ennek láttam szükségét, vagy csak kíváncsi voltam, nem emlékszem már. Kondicsere előtt a 3,3 V-os ág 3,18 VDC-t mutatott (ami az általánosan elfogadott 5 % tűrésen belül van), ismert, hibás kondival, ismert jelenséget produkálva. Csere után feljavultunk 3,26 V köré. Persze ez elég egyértelmű jel volt így, csak éppen maga a DC mérés tulajdonképpen semmit nem ért. A kondinak ekkor már a 220 µF-os gyári értékéből a tizede volt meg, az ESR meg az egekben.
Akkor kellene tudnunk a LED meghajtójáról valamit. Legalább a típusát. Lehet, hogy nem kell FET-tel illeszteni semmit, az is lehet, hogy le kell választani, vagy relézni.
Ezt tervezem beletenni:
A monitor pedig egy Fujitsu Simens L19W-3 A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2015
Dehogy kell tudni, ezt nagyon túlspilázod. Egyszerűen nyitni kell egy FET-et úgy, ahogy leírtam és a többi már meg van oldva.
Ebben segítenél légy szíves?
Ez egy gyári Daewoo kijelző tápjának kapcsolómegoldása.
Sajnos a Dual mosfetet nem tudom beszerezni!
![]()
Nem kell dual mosfet! A rajzon az van, de, mint látod a másik fele be sincs kötve, gondolom ez volt olcsó.
Amit fentebb írtál az a FET+tranyó+felhúzó ellenállás, arra egy konkrét példa? (én nem értek a tervezéshez, nem tudom hogyan kellene összeválogatni a megfelelő alkatrészeket.
![]() ![]()
Most mutattam egy rajzot, amin pontosan az van, amit leírtam!
De ahogy írtam, nem tudom beszerezni a dual FET-et. Esetleg más típusú P csatornás is jó lenne?
Akkor pár kérdés vele kapcsolatban: A panel power: oda kell kötni a BLON-t? A panel Vcc: Oda kell kötni a PWM-et? (az én esetemben) Legfelül a 12V feliratra a 12V, az 5V-ra gondolom semmit, a kis GND jelekre pedig a GND-t Igaz? És ezek a kettős kis körök mit szimbolizálnak? És a kis csíkos hengerek? A táblázatban lévő adatok rám vonatkoznak? Köszi! ![]()
Olvasod is amit írok? (mellékelve
A panel power a BLON, írtam is, hogy a kimenettel nyitod a tranzisztor bázisát (a tranzisztort csak felismered). A panel_vcc a FET "kimenete" tehát ott fog megjelenni a tápfesz. A táblázat rád is vonatkozik, mert ha 5V a táp amit kapcsol, akkor kell a táblázatban jelzett ellenállás értéke, ha 12V, akkor pedig az annak megfelelő, de egyébként az is van a rajzon 33K. A körök csak mérőpontok. Ezzel a megoldással kapcsolhatod a tápfeszültséget az egész ledes megoldásnak, amit ne nevezz PWM-nek, mert félreérthető, hogy hogy szabályzod a fényerőt, az itt most lényegtelen, nevezzük terhelésnek, fogyasztónak.
Igen! Most néztem utána! Rájöttem én is!
![]() 12V ról megy majd. Akkor egy kisebb P csatornás mosfet is megteszi? (Mint pl EZ?)? Most már minden tiszta! És igen! Felismerek egy tranzisztort! ![]() Elnézésedet kérem, ha felidegesítettelek, de ez ma nem az én napom. Úgy fáj a fejem ettől a ro*adt melegtől, hogy nem tudok koncentrálni! ![]()
Jó lesz, igazából bármilyen FET jó. Viszont minél alacsonyabb az ellenállása nyitott álapotban, annál kevesebb feszültség esik rajta. A linkelt FET jó lesz, de vannak lényegesen alacsonyabb ellenállású kapcsolófetek, amiken nagyonkevés feszültség esik ezért nagyonjó hatásfokkal kapcsolnak, nagyobb áramokhoz, már picit gyengusz lenne a fet, de itt kb. 1A-nél nagyobb áram nem fog folyni, így a tranyó 0.1ohm -os ellenállása mellett csak 100mV fog esni rajta, de az normális.
Az utóbbival együttérzek. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |