Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-es lámpa, meghajtó áramkör
Köszönöm! Azért kérdezem mert nem értek hozzá. A PT4115 adatlapján a kapcsolást elkészítem, azt mostmár értem hogy az Rs-t beállítom egy 0,33 ohmos ellenállással 280-300mA-re. De itt már mindegy hogy 2db db 3,7V akkuról ,vagy 3-ról hajtom? Gondolom itt már nem kell előtét ellenállás a ledre.
UI: Látom hogy 6-30V ig lehet használni és kimenet max 1,2A ig. Akkor használhatnám a kapcsolást akár egy 10W ledhez is aminél írnak 10-12V 1050mA-t (de gondolom itt inkább 700mA nél lenne célszerü használni). ,és akkor gondolom semmit nem kellene csinálnom ennél sem csak 12V táplálás az RS-t beállítani egy 0,14 ohmos ellenállással. A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2015
Az általad említett 10W LEDhez legalább 4-5 sorba kapcsolt lítium cella dukál.
Felesleges minden hozzászólásban leírni, hogy "köszönöm". Teljesen elég, ha a felfelé mutató hüvelykujjra kattintasz. A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2015
Rendben. Csak ugye azt nem birtam összerakni hogy ha rá adok majd 5x3,7V -ot (18,5V) jól feltőltve 5X4,2V (21V) akkor au Out-nál mennyi fog kijönni,és erre kérdeztem hogy nem e kell még a led elé előtét. Na ez az amikor nem is értek annyira hozzá,meg angolul sem tudok hogy bírnám elolvasni az adatlapját. A kérdés akkor hogy miért fogok neki? Na ezért kérdezösködök ennyit.
Idézet: „Akkor használhatnám a kapcsolást akár egy 10W ledhez is aminél írnak 10-12V 1050mA-t (de gondolom itt inkább 700mA nél lenne célszerü használni). ,és akkor gondolom semmit nem kellene csinálnom ennél sem csak 12V táplálás az RS-t beállítani egy 0,14 Ωos ellenállással.” Igen, megerősítem. Gondoltam, nem kérdés, mert pont van a végén. Nem, nem kell a LED elé semmi, a PT4115 és tartozékai (az adatlap szerint) elegendőek.
Hello! Kérdésem hogy a PT4115-ös áramkőr (az Rs-beállítva 20mA -re) mert egy ilyen leddel használnám Bővebben: Link egy kapásjelzőbe beépítve és 3 db sórba kötött 3V gomb elem Bővebben: Link mennyi idő alatt merülne le? Ez természetesen csak saccolásra kérdem mert fogalmam sincs hány mA lehet egy ilyen elembe. Vagy jobb ha leegyszerüsítem a dolgot? 3 db 3V elem sórbakötve aztán egy 330 Ohm előtét ellenállás azt kész? meddig bírná?
Üdv!
Egy ilyen elem a 200uA körüli tartományban 200-240mAh.
Egy durva, 10mA terhelésnél már 100mAh körül lehet a kapacitása, vagy még kevesebb - 5-10 óra várható. Miért akarsz sorbakötni 3db 3V elemet egy LED alkalmazásnál? Nem jobban járnál egy helikopterakkuval? nem sokkal nagyobb, mint egy 2032 elem a tartójával, és jobban bírja a gyűrődést.
Azért gondoltam a sorba kötést mert azt hittem ha növelem a feszültséget tovább bírja. Mert hacsak egyről működtetném az elem 3V a led nyitófeszültsége 3-3.3V (attól éppen csak hogy világít) Egy ilyenbe kéne beleraknom, ebbe pont belefér a 3-4 db lapos gomb elem.
Melyik az a kicsi helikopter akku? A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2015
Igen!,ez jó és jó árba is lenne. Aztán lehet hogy meg kéne taposni egy kicsit hogy beleférjen. Ha jól rémlik ilyesmi van a helimben.Kiszedem és bele próbálom. Ez ha jól saccolom 20mA led fogyasztással akkor 12 órát bírná.
Kipróbáltam. Bele is fér,tökéletes. Szerintem rendelek is belőle.
UI: Ez az AMC 7135 Ic-nek nincs valamilyen párja? (mármint ami hasonló árba és ugyan ezt tudja)? 2.7V ~ 6V 350 mA ? Egy helyen találtam (itt hungarisébe)de ne nem írnak nem válaszolnak Ha nem lesz más választás rendelek kintről,de nekem most kéne. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2015
Szia! megcsináltam a kapcsolást egy 10W ledhez. Az Rs-t két párhuzamosan kötött 22 ohmos ellenállással tettem , közepesen, halványan világított. Megnéztem külön a ledet egy adapterrel ami 9-12V 350 mA (mondom hátha a led nem stimmel -de ott szórta a fényt) Valami nem jó az RS-ténél?
Elvesztettem a fonalat. Melyik kapcsolásról van szó? Az áramforrás feszültsége nem esett le a terhelés hatására?
A PT4115 öst. Kipróbáltam több aksival is. ( egy 12V 4A akkuval - aztán 3,7V akkuk 2-essével párhuzamosan kötve és 3 db sorba)
Szia! Iled=100mV/Rs, tehát így kb. 9mA-rel hajtottad a ledet.
Például 300mA-hez Rs=U/I=100mV/300mA=0,33 Ohm kell.
Szia! Nagyon benéztem. 0,11 ohmal akartam kipróbálni így meg 11 ohm os volt ugye? Most találtam egy 0,24 ohmosat majd holnap kipróbálom vele.
Sziasztok! Kicseréltem az Rs-t egy 0,24 ohm-osra de még mindig nem kerek valami. (jelenség:próbáltam egy 12V 4 Ah-s aksiról egyet pislog aztán elalszik, 18650 akku kettesével párhuzamosan kötve és három ilyen sorba kötve 11,1V ról a jelenség ugyan az. Kipróbáltam egy 9V 200 mA es elemről na azzal világít de sejtitek mennyire. (de azzal világít)
Megnézitek a rajzot? úgy gondolom jó. A kondi az elektrolit a kapcsolásba?(mert olyat raktam bele)
Téma megoldva.Úgy világít még vakít!
Rs-t nek hány ohmosat raknátok bele? Most 0,13 ohmos van benne.
Led paraméterei: Feszültség: DC9-12V áramerősség: 900mA Fogyasztás: 10 W fényteljesítmény: 800 - 1000 LM KVT: 6000-6500k színhőmérséklet Szín: hideg Fehér A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2015
Üdv mindenkinek! Fejlesztési feladatom, hogy egy már meglévő LED driver mögé fejlesszek egy fényerőszabályzó áramkört. A driverről csak annyit lehet tudni ami rá van írva, a szabályzó IC-jére a google sem dob ki semmit. 40V-os kimeneti feszültséggel rendelkezik, és konstans 1A kimenő árammal.
Építettem egy PWM áramkört, ami kiválóan működik is, többféle teljesítményű LED-el teszteltem. Azonban a driver után kötve a fényerőszabályzás egy pontján a szalag villogni kezd! Csak arra tudok következtetni, hogy az áramgenerátor kimenete is rezeg, a feszültség négyszögjelek formájában érkezik, és ezen a ponton a két jel kioltja egymást, összeakadnak. Ez biztosra a mai oszcilloszkópos mérés során fog kiderülni. Ha ez így van, hogyan oldhatnám meg a problémát? Előre is köszönöm a segítséget!
Ezt értem, ismerem az áramgenerátor fogalmát, de nem látom be, hogy ha több kHz-es frekvenciával megszaggatom az áramgenerátor kimenetét attól miért villog. Mármint, valószínű oknak azt az érvet látom amit leírtam.
A PWM-mel valamilyen frekvenciával lecsökkented az áramfelvételt 0 közelébe. Az áramgenerátor ezt próbálja kompenzálni.
Köszönöm! Van erre valamiféle megoldás esetleg?
Szerintem a frekivel kellene játszanod, megpróbálni feljebb menni, hogy kisebb legyen a villogás, egy idő után már nem észrevehető. Nem tudja követni az áramgenerátor.
Erre én is gondoltam, bár már így is pikofarádos nagyságrendű kondenzázotokkal kísérletezek.
Nincs. Vagy bele tudsz nyúlni az áramgenerátor szabályzásába, vagy másik kapcsolást (áramgenerátort) kell használnod. Teljesen zárt az áramgenerátor doboza? Vagy tudsz róla egy (két) fényképet csinálni?
Szétszerelhető, csinálok pár képet róla, nem tűnik egyébként bonyolult szerkezetnek de mivel a (valószínűleg) vezérlésért felelős IC-ről semmit sem találni eléggé el vagyok keseredve. :/
Disszipatív megoldás lehetséges lenne, nem? Igaz, hogy nagy veszteséggel, de mondjuk ha egy teljesítménypotit párhuzamosan kötök a lámpával akkor azzal egy áramosztón keresztül tudnék szabályozni nem? Persze így rengeteg teljesítményt fűtenék el :/
Milyen IC az, amiről nem lehet semmit sem találni?
8 lábú kis smd, az alábbi látható rajta:
0z8027vga ab (vagy b vagy h) 8509.20
most találtam valamit OZ8027-re de nem túl biztató a helyzet dimmelés szempontjából.
Ránézésre, megoldható a dolog:
Szerintem az áramot a két ellenállás arányával lehet beállítani, melyek a visszacsatoló (feed back) (FB) lábra csatlakoznak. Meg kellene mérni a két ellenállás értékét. Ha az alsó ellenállás értékét növeled, akkor a LED árama csökkenni fog. Visa-verse: ha a felső ellenállás értékét csökkented, akkor szintén csökken a LED árama. Egy példa: ha pl. a felső ellenállás most 20k, az alsó 2k és a 20k-t kicseréled 9,1k-ra akkor a LED árama kb. a felére csökken (szerintem). Érdemes tanulmányozni a működés szempontjából hasonló IC-ket: pl. MC34063. |
Bejelentkezés
Hirdetés |