Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák

Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   41 / 78
(#) Nanok válasza erdgab hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Attól tartok, hogy valamilyen IC problémája van. Felvillan, aztán elmosódik a kép.
(#) Nanok válasza endrusz hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Köszönöm! Nézegetem a rajzokat. A digitálisakba egyenlőre nem mennék bele, inkább csak egy egyszerű előtétet szeretnék építeni.
A két analóg műszer esetén, ha jól látom, akkor mindkettőhöz szükséges hálózati transzformátor. Az egyszerűbb kapcsolás esetén nem lesz lineáris a skála, így kicsit nehéz összeegyeztetni a digitális műszerrel.
Az "Ez nagyon jó!" megnevezésű kapcsolás, nagyon ötletes, színpatikus nekem is.
Csak hálózati transzformátort nem egyszerű szerezni hozzá, és a kapcsolás sem túl egyszerű.
Igazából amire én gondoltam, ami ideális lenne, az maximum 4db műveleti erősítőből állna, megfelelő körítéssel.
Kicsit meglepő, hogy nem találok ilyen rajzokat, senki sem tervezett még ilyet.
(#) endrusz válasza Nanok hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Szia! Az a baj hogy amit eddig találtam multihoz mérőelőtétet,csak néhány mikrofarádig mérnek. Inkább a kisebb értékű kondikhoz jó. De nem kell feladni,ha találok valamit ,elküldöm.
(#) erdgab válasza Nanok hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Én javítottam az enyémet,mérési gondjaim voltak,kapott egy pofont valahonnan,de sikerült megjavítani.A jobboldali IC-t cseréltem.
(#) Nanok válasza erdgab hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Ezt a rajzot, már én is néztem korábban. De az enyém valahogy nem így néz ki. De a tiédhez sem hasonlít egészen a rajz, ha jól látom.
Az én műszerem hasonlít a tiédhez, de az elrendezése picit más, a két IC közelebb van egymáshoz. Az enyémnél az is benne van a pakliban, hogy fordított táp feszt kapott.
Ahogy kapcsolgatom, felvillan a kép, aztán eltűnik, elmosódik, felszívódik.
Mi lehet ilyenkor a probléma? A 4db elkót kipakoltam belőle, hátha bezárlatosodtak, de nincs változás.
(#) erdgab válasza Nanok hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Nézd meg ezt a linket.Hátha ráakadsz a Te műszeredre,sok változat van.A fordított táp biztosan nem tett neki jót.
(#) spotter hozzászólása Márc 2, 2015 /

Hali! Van egy Kaito BM8320-as multiméterem. Bekapcsoláskor mindjárt jelzi, hogy lemerült az elem, Pár másodperc múlva már halványodik a kijelző, utána pedig csak a tizedes pontot mutatja és a HV jelzést. Az elem teljesen rendben van. Esetleg valaki tud rá megoldást mi lehet a baja?
üdv.
(#) kgpassat hozzászólása Márc 4, 2015 /

Sziasztok!

Adott egy Mastech MY-68 típusú multi.
Ha pl. egyenáram mérésére kapcsolok, ugrálnak az értékek, de amint mérek vele, kiírja a megfelelő értéket.
Ellenállásmérésnél viszont állandóan ugrál, nem mér.
Próbáltam másik elemmel, kábellel, most biztiket cseréltem (igaz, a 0,3-as helyett kisebb került bele), semmi változás.
Mi lehet a probléma és hogy lehet orvosolni?
Ha lehet, egyszerűen írjátok le, mert sügér vagyok az elektronikához.

Köszi.
(#) hegi hozzászólása Ápr 12, 2015 /

Sziasztok!

GANZUNIV 3 műszerhez keresek kalibrálási leírást, vagy ha valaki tudja fejből a kalibrálás menetét, azt is szívesen veszem. Kapcsolási rajzot mellékeltem. Négy kalibráló trimmer poti van benne: R31, R44, R45, R49. Az ötödik poti (R50) az előlapon van, amivel ellenállásmérés előtt kell végtelenre állítani a mutatót.

Kaptam egy olyan műszert, amiben az összes poti (R31, R44, R45, R49) el lett tekergetve, mert valaki a kapcsoló kontakthibáját a potik szabályozgatásával próbálta orvosolni. A kapcsolót megtisztítottam, de így most minden méréshatár pontatlan. Szeretném pontosra állítani.

Én így kezdeném:
- R45-tel egyenfesz mérésnél beállítani.
- R49-cel ellenállás mérésnél beállítani.
- R31 és R44 sorrendje nem egyértelmű, úgy gondolom, hogy mindkettő beleszól a váltó fesz és váltó áram mérésbe is. Mi a sorrend?
(#) _Turul_ hozzászólása Ápr 21, 2015 /

Üdv!
Ha minden igaz sikerült kinyírnom a multiméteremet. Sorban méregettem a régi trafóimat, és bekeveredett egy olyan, amire lehet, hogy nem kellett volna rámérnem, még a kismegszakító is leoldott... Úgy sejtem jó pár kV-t kapott a műszer.

Arra lennék kíváncsi, hogy ilyen esetben mi szokott tönkremenni bennük? Javítható, vagy kuka?
Uni-T ut61e-ről lenne szó, a panelen sehol sem látszik égésnyom, sérülés.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
(#) teszti válasza _Turul_ hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

Mit csinál vagy mit nem csinál? Bekapcsol?
(#) _Turul_ válasza teszti hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

Nem kapcsol be.
(#) q765 hozzászólása Júl 10, 2015 /

Sziasztok!
Épp az imént vásároltam egy multimétert, egy ismerősöm hozta el nekem Budapestről. Kicsit próbálgattam, és egy fura jelenséggel találkoztam. A legnagyobb méréshatáron 10Mohm -nál kezd mérni, és minden mért ellenállás értékét hozzáadja. 10Mohmot 20Mohm nak mér , és így tovább. A többi funkcióval nincs gond. Felhívtam a boltost, ő azt ígérte hétfőn kipróbál egy másikat. Ő sem értette.
Mi lehet a gondja? Szoftveres? Találkoztatok már ilyennel?
(#) ronin75 válasza q765 hozzászólására (») Júl 10, 2015 / 1

Az erdeti kábellel próbáld.
(#) q765 válasza ronin75 hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Azzal is ugyanaz a helyzet. Most az van rajta. Feszt még nem is mértem vele. Megakadtam az ellenállásmérésnél..
(#) abcdabcd válasza q765 hozzászólására (») Júl 10, 2015 / 1

Vagy miután minden kísérleted csődöt mondott, olvasd el a használati utasítást Ahogy a híres mondás tartja
És láss csodát: UT58E Users Manual 30. oldal "Remarks: At 200MOhm testing leads is shorted, the displays shows 1000digit. To obtain a correct reading, subtract these 1000digits from the readings" Vagyis a 200Mohm-os méréshatárban, a mérőzsinórok rövidrezárásakor is 1000digitet mér (gondolom ez 10,00MOhm?), így mérés közben a helyes értékhez, ezt a 10Mohm-ot le kell vonni a kijelzett értékből.
Ha jól emlékszem, valamilyen másik szintén Uni-t multiméteren mintha láttam volna ugyanilyet. Valószínű valami közös IC-t használnak, ami így mér? Nem tudom, de szerintem ez a megoldás
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2015
(#) q765 válasza abcdabcd hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Pfff. Ennek mi értelme? A felíratozásba betehhettek volna egy -10 jelet. Vagy számológép a hátuljába.. Erre nemfigyeltem, pedig átbogarásztam a könyvét.

Közben Ronin megírta a frankót. Ebben a tartományban pontatlan 10 mega alatt, ezért sorbafűzték 10 megával a bemenetet. CSak akkormeg szoftveresen miért nem kalibrálták?

Azért a kezelésiben a 29. oldalon a táblázatban az utolsó sor nem az ellentéte?
(#) ronin75 válasza q765 hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Lehet, hogy buta az agya, azt mutat, amit mér, nincs szétválasztva ez a méréshatár a többitől, nem is tudna mást mutatni. Mindenesetre elég furcsa, megszokni, odafigyelni rá.
(#) abcdabcd válasza q765 hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Ha megnézed jobban nem ellentétes vele, mert azt írja, hogy: +-5%((reading-1000)+10) vagyis a leolvasott érték (reading) mínusz 1000, ehhez képest van az összes "szokványos" adat vagyis +10 digit és ennek így egyben a +-5%-a lehet az eltérés elméletben...
(#) q765 válasza ronin75 hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Megvan mért.. Biztos van valami speckó mérőszonda hozzá. Aztírja, hogy zárd rövidre , jegyezd fel az értéket. Majd mérj és vond ki az értékből. Nem csak saját mérőfej, hanám más gyártóé is ráhelyezhető.. Létezik ilyen szigetelésmérő vezeték?
(#) ronin75 válasza q765 hozzászólására (») Júl 10, 2015 / 1

Szerintem inkább a beépített 10Mohm hőfokra való változását hivatott ez kiküszöbölni. Rövidrezárod és az lesz a "nulla" értéked.
(#) abcdabcd válasza q765 hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Azt másik (a 200Ohm!-os) méréshatárra írja, mivel ott tényleg különböző lehet a különböző zsinórok ellenállása. Az egyik lehet 0,2Ohm, a másik lehet, hogy 0,28... És mivel a műszerbe nem építettek olyan funkciót amivel nullázni lehet a kijelzést (hogy így automatikusan levonja a nullázáskor mutatott értéket (ilyen funkcióval lehetne pl a másik méréshatárban a fix 1000digitet is levonatni)) így ha "abszolút pontos" mérést akarsz, akkor a mérőzsinór ellenállásértékét ha tudod, akkor külön levonva megkaphatod a pontosabb értéket.

mod: szigetelésmérés meg nagyfeszültségű mérést jelent, olyan műszerrel, ez meg nem olyan ott azt vizsgálják, hogy adott pl 500V-os feszültséget rákapcsolva megvan -e mondjuk még mindig az adott két áramköri rész között a "végtelen" vagy X Megohm-os ellenállás
Ez meg egy "sima" multiméter, valahol a leírásban gondolom írja is a mérőfeszültséget...
Szigetelésvizsgálónál meg mindenféle nagyfeszültségre figyelmeztető dolgot ráírnának, szinte biztosan, mert különben életveszélyes lenne a műszer, ha valaki kézbevenné és nem tudná, hogy mondjuk minimum néhányszáz V kijöhet belőle, ha nem jó helyen nyúl hozzá...
(#) q765 válasza abcdabcd hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Értem.. Kérdezzek még hülyéket?
(#) Massawa válasza ronin75 hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Igy van meg a bizonytalanságot ilyen nagy ellenállásoknál. Ez nem méröszonda probléma, hiszen 10 MOhm már közel van a nedves levegö ellenállásához. ( nem is tudom minek ilyen méréshatár.)
Ilyen esetekben már inkább a forditott értéket szokták mérni (siemens) az megbizhatobb.
(#) q765 hozzászólása Júl 10, 2015 /

Köszönöm Mindegyikőtöknek a segítséget! Majd belejövök a használatába..
(#) zsoltee0001 hozzászólása Júl 13, 2015 /

Sziasztok

Felelőtlenül rámértem egy töltött kondira kapacitásvizsgálóval (30vdc körül)
Azóta ha bekapcsolom halkan sípol és semmire nem reagál.
Találkozott már valaki ilyen hibával?

Maxwell MX-25
Üdv
(#) erdgab válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 13, 2015 /

Szia!
Gyanítom,hogy a műszerednek lőttek sajnos,főleg,ha a kijelzőjén sem látni semmit.
(#) zsoltee0001 válasza erdgab hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Szia
Köszi, pontosítanék: a kijelző működik, tehát, ahogy csavarom a funkcióválasztót annak megfelelően változik, csak nem reagál, pl ellenállásmérésre.
Szerintem periférián ment tönkre valami.
Hátha meg lehetne csinálni, még agyalok egy kicsit, max kuka.
Üdv
(#) Gyimate válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Szia,
Ha szétszeded a multit, akkor látsz más IC-t a taposott tokozásún kívül?
(#) zsoltee0001 válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Szia
Köszi a segítséget.
Szétszedtem, a kondenzátor vizsgáló két csatlakozási ontja egy dióda hídra megy rá, majd az egyenirányított fesz + oldala kapcsolódik egy TL72c erősítő ic 8-as láb Vcc+-jára.
Eddig itt tartok
Üdv
Következő: »»   41 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem