Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Legjobb lenne potival szép lassan, hogy lásd az átmenetet..
Gnd felé 100k, fölötte egy 47 k poti és a csúszka menne a vezrácsra, a teteje pedig a 470 k-ra. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2015
Az R3 mennyi volt, maradhat az 1K?
Nekem annyi volt.. azon pedig 0,9 volt esett, tehát 0,9 mA folyik abban a körben.
Végcső nyugalmi áramára nem ártana rámérni. 8-9volt környékén illene lennie.Ezen az egyszerű kapcsoláson túl sok mindent nem lehet elrontani... Tipp a búgásra:szüntesd meg a hálózati táplálást.Pár másodpercnyi működéshez szükséges energia marad a tápkondikban.Ha a búgás abban a pillanatban megszűnik,akkor a hálótrafó megszórja a huzalozást/csöveket.Ha marad a búgás,akkor szűretlenség,földhurok,árnyékolatlanság... Fűtőtekercs le van kötve testpontra??
Nincs lekötve.
Mihelyst kihúzom a konnektorból (kondiról megy) tökéletesen szól, csak halkan. Köszi a választ! ![]()
Üdv mindenkinek!
Egy kicsit csendben voltam, olvasgattam a jelenlegi témát. Én is teljes elismeréssel vagyok Marci segítségé iránt! Már mint egy izgalmas kriminél, várom a végkifejletet, hogy mi is a baj! Szerintem nagyon tanulságos lesz, és az az érzésem, kicsit kemény fába vágta a fejszéjét... Na mindegy, nem ezért írok. ![]() Még mindig ECL86. Végül rászántam magam és két egyforma, de különböző pakettvastagságú trafót szétszedtem, és egyformára hoztam a pakett vastagságot. Így kaptam 2x4,2ccm-es trafót. Ez elég is lenne P=2W, fa=50Hz SE-hez. Ez eddig jó, csak az a gondom, hogy nem légréses M lemez. Van valami megoldás, ami alkalmazásával használható legyen SE-hez? Vagy alkalmazom P=8W fa=100Hz PP-hez, (bár a 100Hz alsót kicsit magaslom, ha SE-nél ennek felére veszem...).
Szerezz SM74 vasakat, és építs egy PP-t. Ez a cső amilyen jól szól PP-ben, annyira kár SE-nek elpazarolni őket.
Teljesen igazad van. Meg is köszönöm mindenkinek, de főleg fercinek és CHZnak, mert ők segítettek a legtöbbet. Nélkülük már biztos feladtam volna.
Én még mindig tartom a véleményem, ecl86 SE teljesítménye nem elég semmire, főleg nem zenehallgatáshoz.
Idézet: „ecl86 SE teljesítménye nem elég semmire, főleg nem zenehallgatáshoz.” Azért kis szobába (mint az enyém) bőven elég! ![]()
Hangfaltól is függ. Dinamikát meg szerintem el is lehet felejteni. Egy komolyabb félvezetős is jobb.
Nem akarok megint vitát szítani, de még mindig ez a véleményem.
Idézet: „Egy komolyabb félvezetős is jobb.” Azért kapcsolás függő is! ![]()
Köszönöm mindenki építő vélemányét! Lesz SE is, de akkor marad az Unitra kimenő hozzá, már csak kíváncsiságból is összerakom, és lesz PP is, van 8, 12, 14W-os kapcsolás kimondottan ezekre a csövekre. 14W több mint elegendő szerintem szobába!
mark.budai: felcsigáztad érdeklődésem, de a célom a meglévő anyagok (vasak) felhasználása lenne! Már írtam valamikor, van egy beag kültéri hangoszlop illesztő trafóm. Kb akkora mint az APT100 kimenője. Csombos darab, de csak 1db. ![]()
Ezt én is vétózom! Azért annak idején a maguk módján: saját hangszóró, rétegelt lemez fa káva -ahhoz képest szépen tudtak muzsikálni! Háttér műsor forrásnak tökéletes. Pl hangos könyvet sem 100W-on hallgat az ember!
![]()
Említett vasmagot gondolom kétszetesen véve érted egy oldalhoz, mert a táblázatot nézve, hasznos keresztmetszetben még kisebb is mint általam említett M lemezes mag.
Na meg a számításaim is ezt igazolják... így voltaképpen megválaszoltam önmagam kérdését. ![]()
Ha meguntad a kapcsolásod javítgatását javasolnék egy egyszerű átalakítást.
Nyákterved minimális módosításával kivitelezhető. Egyszerűbb, nem erősít akkorát, nem is szükséges, nem gerjedékeny, beállítása sem problémás. Csak a bekeretezett rész szerint kellene változtatnod, kevesebb alkatrész, így a nyák is megfelelő hozzá. V2 rész maradhat eredeti állapotában. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2015
A 470k és a 120k közé beraktam egy 50k-s potit, 44V és 57V között tudtam állítani. Megint a fázisfordító után mértem. Az eredmény nem valami meggyőző.
Módosítani nem tudok, mert nem én én terveztem a nyáktervet és valami post script fájlban van. Ehhez már új nyákot kéne készíteni, mert ez az elvagdosás, átkötögetés már lassan gányolás kategóriába megy át.
Így szerintem sem.. úgy látszik, a fázisfordító "elrontja", legalábbis addig. Kíváncsi lennék már a végére, ott mit tudnál mérni, nehogy átvágjon a közbenső mérés.
Rakd be a végcsöveket és élesben mérd, közben a potit állítva. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2015
A módosítás előtt mértem egyet ott is.
Öt perc alatt kész, nyák jó hozzá, néhány alkatrészt kell csak kivenni.
Hamarabb kész lenne, mint ez működni fog.
A VT1-nél keményen vagdosni kéne a vezetősávokat.
Ehhez van kész nyákterv, mert akkor nem is gondolkozok rajta sokat?
Nem kéne sok helyen, beültetési rajzodon rajzold be, nagyon egyszerűen módosítható, több átkötés kell, vágás alig.
A fázisfordító utáni asszimetrikus jel meg fog maradni?
Nézd meg a szimulált ábrát és a rajzon is ott van a két kimenet eff. értéke.
Egyszerűen nem megy ez az áttervezés. Még alig fogtam bele, de már tele van átkötésekkel, vágásokkal, levegőben lévő alkatrészekkel. Ehhez gyártani kell másik nyákot.
Csinálj képet a bestückungsplan-ról, előzőleg ráírva a pozíciószámokat, csőláb számokat, aztán tedd melléje az átalakítandó elvit. Alig kell vmit átkötnöd, kicserélned, elvágnod.
Átkötés az ellenállás helyére betehető, több helyen is.
Átvágás a V1 anódja és katódja között kell, oda megy 1k, akár a nyákoldalon is lehet. R1, R2, C1 kivenni, R4 ki helyére átkötés, R8 helyett 47k, katódban a trimer is maradhat. Egy vezeték kell nyákoldalra V1 alsó trióda anódról felső rácsára. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2015
Szerinted így jó, vagy elfeledkeztem valamiről? R7-et kihagytam, mert ott a poti.
Elnéztem, összeolvastam az R6 1K. Akkor az 1K-s trimmer marad, de visszacsatolás potiját kiveszem, mert egyenlőre zavar, és nem biztos, hogy szeretnék visszacsatolást.
Nem az alsó trióda anódjáról kell vinned a V2 rácsára, hanem a felső cső katódjáról és a felső trióda rácsa van összekötve az alsó anódjával.
6 kivezetés megy a V2 rácsára, 4 es összekötve a 2 sel, ha jól számolom a foglalat kivezetéseit.. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |