Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Ezek rendben vannak. Amit nem értek, azt írtad egyszer csak tekergetés közben minden jó volt
egy pillanatra. Ez ellentmond azoknak amit eddig kerestünk, nem lehet félvezető hiba, nem lehet ellenállás szakadás nyúlás. Egyetlen magyarázat a kontakthiba forrasztásnál ami mozgatásra, melegedés hatására jelentkezik. Méréssel meg lehetne keresni, de tudni kell hogy jó e a mért érték vagy sem. A forrasztásokat jól át kell nézni, az alkatrészeket meg kell mozgatni a nagyobb vattszámú ellenállásokra különösen érvényes esetleg a kivezetéseket újra átforrasztani.
Egyszer tekergetés hatására, egyszer, mikor a P10 körül mértem (gondolom megnyomtam valamit).
Szóval az is lehet, hogy semmi közöm nem volt hozzá, teljesen máshol vannak ezek a pontok. Akkor visszaforrasztom a 2 tranzisztort, a diódákat még hagyom kint és addig mozgatom a dolgokat, amíg nem lesznek középen a vonalak. Ha úgy látod, megoldás lehet. Gondolom, ha ez sikerül, diódákat visszaforrasztom és öröm bódotá. (Mondjuk élvezet, hogy kis hőre is leugranak a forrszemek, szóval kaparhatok/patkolhatok.)
A tranzisztorok jóságát ha el tudod dönteni a mérésed alapján, a diódák is jók, a P9 P10 pontokon nullát mértél, tehát a megelőző részben hiba nincs akkor másra nem tudok gondolni.
Az meg megerősít abban hogy a hibajelenség volt amikor megszünt. A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2015
Helló!
Van egy Gould OS 255-ös gépem. Elszállt a hálózati trafón a nagyfesz tekercs. Semmi gáz, nagyon olcsón szereztem egy másikat, amin jó volt a trafó. Majd pár nap múlva annak is elpusztult a nagyfesz tekercs a hálózati trafón. Ez a tekercs 950 voltos, és feszültségkétszerező kapcsolásban van egyenirányítva, így lesz meg a kb 2000 voltos anód nagyfesz. A pontos értéke nem kritikus. Az egyik gépet gyors-gyors megjavítottam, úgy, hogy egy Junost TV trafója szolgáltat áramot 4 darab 6 voltos picike trafó szekunderének. A primerek össze vannak kötve sorosan, és az így keletkezett nagyfesz megy a feszültségkétszerezőre. A szkóp tökéletesen megy. Tudom elég gáz megoldás, de legalább működik. A kérdésem az lenne, hogy ha vennék egy ilyen trafót, és annak a primer áramát korlátoznám annyira, hogy egyenirányítás után is csak 2150 volt legyen a szekunderen, az működne-e a trafó szemszögéből? Köszi. A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2015
Sziasztok!
Egy kis gondolom akadt a hameg szkóp egyik csatornájával. Ez egy hibásként vásárolt műszer, volt trutyi a nyákon törött keret stb. Javítgatás után produkálta ezt a 2. csatorna. 5mV állásban a 0,2V kalibráló négyszögjellel a következőt produkálja lásd. mellékelt képen. A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2015
Szia !
Kapacitás vesztett, vagy meg van szakadva az AC csatoló kondenzátor a bemeneten. A másik csatorna jó ? Ez a csatorna DC állásban rendben van ?
A másik csatorna eddig jó, bár nem volt még sokat tesztelve 5-10 percet. AC-DC állásban is hasonlót produkál, szóval dc állásban sem működik normálisan. De nem a gyári u440 volt benne, próbáltam olyan fettel is, de ugyan az, vagy az előerősítőben van a hiba vagy valamelyik másik erősítőfokozatban?
Ha a FET-re gyanakszol cseréld meg őket, ha nem akkor a beadott jelet kövesd végig az erősítőláncon a jó csatorna segítségével. Add a kalibráló jelet a rossz csatorna bemenetére, csatlakozz egy BNC-krokodil csipeszes kábellel a jó csatorna bemenetére. Állisd a csatorna
választó kapcsolót a jó csatornára és a VOLT/DIV kapcsoló megfelelő állásaival kövesd a kalibrálójelet. Ahol nem találod, vagy gyanúsan kicsi ott keresd a hibát.
Nekem régi szkópomnál a bemeneti osztó kontakthibája csinált pont ilyet. Ennek mozgatására-forgatására szokott jó lenni. Vagy a bemeneti AC-DC-GND kapcsoló is lehet.
Ok akkor először megpróbálom ezt, ha nem jön a méricske. (Fetek meg voltak cserélve semmi változás, ha hosszabb lett volna a szalagkábel megcseréltem volna a két előerősítőt.)
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2015
Meglett a hiba. Az összerakáskor elfejtettem beforrasztani a bnc csatlakozót.
Közbe teszteltem még kicsit a mellékelt képeken elnevezve látszik mi micsoda. A komponens teszternél a rövidzár ugyan függőleges, de nem az origóba van, ez mennyire normális? A 2. csatornánál pedig a négyszögjelen látszik, hogy nem sarkos, illetve kevesebbet mutat a tényleges értéknél. Próbáltam beállítani az erősítést a 2. csatornánál, de az állító trimmer már teljesen szélre volt csavarva, nem lehet nagyobb erősítést adni neki (kb. 5-10%-kal mutat kevesebbet). Ezzel mit lehet csinálni? Ezeken kívül eddig normálisan működik igaz, hogy az 50Hz-es hálózatit nem pont 50Hz-nek mutatja kicsit nagyobb a freki (a kalibráló négyszögjelénél is kisebb a periódusidő mint aminek 1kHz-nek kéne lennie). Próbáltam fetet is cserélni a 2. csatornába mert volt benne 2db külön fet összeragasztva. A gyári duálfetnél beállítottam a input dc balance-t is, majd visszatéve a régi ragasztott tákolmányt az y pozíció potit majdnem ütközésig kellett eltekerni, hogy középen legyen a sugár. A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2015
Várjunk még, hátha valaki jobbat tud mondani.
Nagy valószinüséggel a nem odavaló bemeneti fetek okozzák a problémát. Ha odavaló duálfettel jó volt, mint írtad. Gyárilag legtöbb helyre válogatják a feteket, tranzisztorokat. Az első fokozat -fetek- hibái a legjobban felerősítve, tehát sokszorozottan jelennek meg a képernyőn. Kritikus pont ez a fokozat. Nem csak a hőkapcsolat miatt van egyben a duál fet, hanem azonos paraméterű a duálban a kettő, mert egy chipen, egy gyártási folyamatban készültek. Tehát nem két külön fet van belül összerakva. Másik szkóppal kellene megnézni a két csatorna azonos pontjain öszehasonlítva a jelet, így lehet a jóhoz viszonyítva megtalálni, hogy hol a hiba. Az x eltérírés pontatlansága állítható trimmerekkel. A saját kalibráló négyszögjele nem pontos frekvencia legtöbb szkópnál, csak az amplitúdója pontos. A nem sarkos négyszögjel hiba. Eredeti duálfettel is ilyen-e. Sok oka lehet, de mivel a fet nem belevaló, talán az lehet oka. A komponens teszter függőleges vonala minimálisan van eltolva, szerintem nem hiba. A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2015
A másodig csatornán a négyszögjelnek tetőesése van, az osztó alul kompenzált, a beállító trimmer kondenzátorokkal az osztót be kell állítani a VOLT/DIV minden állásában.
Hello! Az nem tetőesés, hanem felfutási meredekség hiba. A tetőesés alacsony frekvenciás átviteli hiányosságra utalna, itt pedig felső határfrekvenciás csökkenés van..
gerenk kolléga hozzászólásához annyit hozzátennék, hogy a négyszögjel hiba még esetleg a nem belevaló fet nagy bemeneti kapacitása miatt is lehet. Ha nagy a kapacitása, de nem ismerem.
Minden osztóállásban ilyen a négyszög?
A képek U404 duálfettel készültek nem a ragasztott fetekkel. (Azért nem a gyári u440-el, mert a másik szkópomba is kinyírták a gyári a jót meg nem volt kedvem kivenni, de a 404-el is tűrhetőnek kéne lennie.)
A négyszögjel hibát esetleg ki tudom próbálni u440-el is, de ha marad akkor kalibrálni kéne a szkópot? Alacsonyabb fesz állásban talán jobban látszik a hiba, de azt is kipróbálom holnap majd megmérem a 0,2 és 2V kalibráló négyszögjelet különböző állásokban. De akkor mi a helyzet ezzel az erősítéssel? Nem annyi a csúcs amennyinek kéne, és többet nem lehet állítani rajta? Mérjem az előerősítőt végig? A másik csatorna tök normális. Ezenkívül a triggerkapcsoló AT/normál normál állásban nincs semmilyen jel szinusz, négyszög vizsgálatakor sem hiába próbálom tekerni a potit is, nem jön be semmi. Először megnézem a kapcsolót, ha nem az akkor ott is kell keresgetni. A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2015
Az osztók és a két dual FET után a csatornák közös Y erősítőre kapcsolódnak.
Az egyik csatorna ha teljesen rendben van a közös erősítővel nincs tennivalód. Szerintem tegyél be egy jó FET-et a másik csatornába és ha továbbra is marad a hiba akkor az osztó kalibrálása nem megfelelő. Annyit még megtehetsz hogy a jó csatorna FET kivezetésein a DC feszültségeket megméred és összeveted a rossz csatornába áttett jó FET feszültségeivel hogy kizárd a FET áramkörében előforduló esetleges hibát.
A fetek után az UA733, és egy tranzisztoros fokozat van, utána az elektronkapcsoló, ezután lesz a közös Y erősítő. Nyilván a közös erősítő előtt lesz a hiba, ha csak egy csatorna rossz. Mivel a fetek nem odavalók, legvalószinűbb, hogy onnan erednek a bajok.
Erősítés állítható a VR101, VR151, és VR202, VR212 trimmerrel. Először tudni kellene, melyik állásoknál van hiba, ebből tudható, melyik trimmereket kell beállítani. Szinte biztos, hogy nem mindet kell. De a belevaló fettel lehet, hogy mindkét hiba megjavul, amplitúdó, és jelalak.
Lényegében van egy másik hameg szkópom is, bár az is beteges, de most abból vettem ki az u440-et. Képen mellékelve sokat javult a helyzet, de még mindig nem tökéletes, bár szerintem így is elmegy. Esetleg ha majd leírjátok a kalibrálás menetét szept. vagy okt.-ben meg tudom csinálni normális jelgenerátoron.
A trigger is meggyógyult a poti elszakított egy nyáksávot, vezetékkel áthidalva működik (a merev kapcsolat átka forgatás közben mozog a poti ide-oda). A továbbiakban mindkét csatorna u440-el ment és a további hibák a következők: - Az amplitúdó még mindig kicsi, a VR151 totál ütközésig tekerve. Bár a kalibráló négyszögjelen kb 0,2V, de ac szinusz multi + gyök2 szorzás után kevesebb, ugyan így ceruzaelemnél is kevesebb a 2. csatorna. Ettől függetlenül egy 1. csatornán az erősítést állító trimmer kb középhelyzetben van szóval gyanús hogy ennél szélre ki kell tekerni. - Másik: 10V állásban a 2V kalibráló négyszögjel az 1. csatornán villog mintha a triggerrel lenne valami, de csak 10V állásban alacsonyabbnál nem. Egy helyben áll a jel, de ilyen pislogós. A 2.-es csatornán ugyan ebben az állásban meg sem állt a jel futott folyamatosan. Amint átváltok normál triggerre megszülik a villogás a másik csatornán is megáll a jel ahogy kell. Mintha az Auto trigger nem tudna normálisan triggerelni, persze elég extrém a 10V-os állásban 2V-ot nézni, de nincs függvénygenerátorom, hogy ebben az állásban is normálisan kipróbáljam. Erről van egy videó bár a kamera miatt nem igazán élethű. - A komponens teszternél pedig időnként az x tengely irányába kb. 0,5-0,8 mm-t oldalra mozog a vonal. Nem hiszem hogy vészes csak kérdezem mennyire normális? Erről is van egy videó. Illetve mivel lehet beállítani azt, hogy a komponens teszternél a függőleges vonal középen legyen? Kicsit balra el van tolva. A másik szkópomnál is, de annál mégjobban. A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2015
Normális jelgenerátor = astabil multivibrátor.
A kívánt felfutási időktől függően 555, CMOS, TTL inverterekből RC oszcillátor, Nagysebességű kapcsoló tranzisztorokból astabil multivibrátor kapcsolás. (1 - 2 GHz ft -jű tranyókkal pár ns felfutásút lehet készíteni)
10V állásban 2V triggerelése határeset, sok szkópnál már nehézkes, vagy nem is lehet. Ezért pislog, mert nem mindig indít. Szerintem ez nem hiba, olyan pici tartományra -2mm- beállítani a triggert nemigen lehet.
Amplitúdó a VR212 -vel is állítható. Komponens teszter X irányba valószinűleg VR281 -el, Y irányban VR280 -al állítható. Még annyit, hogy a pontosság függ a jelalak kép méretéről is, ugyanis van geometriai torzítása is a ks. csőnek. Tehát a cső is hibát visz be, ami változó mértékű a cső felületén. Pld. cső középen más mértékű, mint szélekhez közel. Nem tudom, ennél a típusnál ez milyen mértékű, de szkópok amplitúdó mérés hibái elég nagyok. Jobbaknál 3% a pontosság, egyszerűbbeknél 5-6%. Ezenkívül bemelegedésre is változik a hiba. A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2015
Hát, ebből nem sokat látni.
A tanácsolhatnék néhány dolgot. A szkópnál a kép a baloldalon kezdődik, nem a közepén célzunk vele. a legfontosabb információ a jelek fel, és lefutásának vizsgálata. Ehhez úgy kell beállítani a szinkronizált jelet, hogy egyszerre leginkább csak egy, legfeljebb két váltás legyen. Ha jó szkópod van, akkor van benne jel késleltetés, akkor nem gond az első felfutás megfigyelése. Ha nincs benne, akkor a lefutást kell nézni, és a szinkronizáció polaritásának átkapcsolásával nézheted a (következő periódus) felfutását. Az ugrálásból az látszik, hogy valami kontakthiba még van. Javasolt a Kalte 60 spray használata.
Szerbusztok.
Van egy RFT EO 201 típusú szkópom. A problémák a következők vele bekapcsolásnál csak akkor jelenik meg illetve ereszkedik le a jel és áll egy értelmesebb vonallá ha maxra tekerem a fényerőt. Mértem vele egy kis 12v transzformátort. A szinusz jel a legnagyobb V/T. állásban ( 5V/Div ) még szépnek mondható de kapcsolgatva kisebb feszültségre már torzul nem is kicsit egyre inkább egy torz négyszögjellé alakul. Egyenfeszültség mérésénél meg visszaugrál a jel a középvonalra. Próbáltam minél pontosabban és érthetőbben fogalmazni remélem sikerült. És a nagy kérdés az lenne komoly e a hiba javítható e? Üdv.
Ha nagyob érzékenységre kapcsolsz, akkor naná, hogy torzul a jel, mert a vert.erősítőt túlvezéreled. Az ugrálás lehet az AC-DC-GND kapcsoló kontakthibája-ezt mindkét csatorna egyaránt csinálja?
Nem ez az első oszcilloszkópom és egyiknél sem torzult így a jel. AC DC is csinálja nincs különbség.
Tápfeszültségek ellenőrzése a kezdet. Ks. csőnél a fényerő ugyanabban az állásban ugyanolyan-e, mint régen,
Köszönöm a tanácsokat megpróbáltam elvinni elektroműszerészhez de sajnos szombathelyen nem vállalja senki. Az én tudásom még segítséggel is attól tartok túl kevés ahhoz hogy javítsam de azért még-egyszer köszönöm.
Üdv.
Az X fürészjel meredekségét lehet állitani. Állitsd be, hogy az 50 Hz 20 ms hosszu legyen. Valoszinü, hogy az elöpanelen levö X potival ( kapcsolos a kalibrált állásba) sorba van kötve egy trimmer és az állititodott el ( amikor a külsö poti kalibrált állásban van).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |