Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1751 / 2519
(#) eyess válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Meg van az anyag közzé tehetőnek teszem pill.
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Rendben holnap megpróbálom a leírtakat,viszont érdekességképpen ez a jelenség egy kollégánál is ugyanígy jelentkezett a megépített példánynál és a másik panelomon is ugyanez a jelenség.Mikor jel nélkül kikapcsolom és ürül a kondenzátor kb 4-5 mp alatt a hangszóróból (koppanásgátló kikötve) a teljes kiürülés előtt kb 1 mp kb 2 mp ig kis sercenés hallható.Holnap beszámolok mi történik a negatív oldalon 1 ohm on. (gondolom a pozitív ágba is kell az 1 ohm).
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Igen, mindkét ágat kell vizsgálni. A koppanásgátló többek között az ilyen sercegések miatt is kell
(#) JSandor hozzászólása Aug 23, 2015 /

Sziasztok!!

A véleményetek szeretném kikérni ezzel a végfokkal kapcsolatban: Bővebben: Link
Valaki használ esetleg ilyet, mekkora a valódi teljesítménye, hidalható-e, mennyire érdemes megvenni, meg általában mindenre kíváncsi vagyok ezzel kapcsolatban, valamint ha nem ezt de más márkát hasonló árban és teljesítménybe ajánlanátok ? Köszönöm előre is!
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Azt tudom,már rájöttem mivel idézem ( a bekapcsolási zörej tönkreteheti a hangsugárzókat)
Kolléga közben próbált nyugtatni hogy ez igazából nem is akkora gond mint amekkora feneket kerítek neki,de valahogy mégis azon gondolkoztam mi van ha a 2 panel van rákötve és elbillenti a tápot mondjuk nagy terheléskor,valamint a toroidnak sem kényelmes az ha csak az egyik tekercse van terhelve mondjuk,aztán eszembe jutott a félperiódus is hogy ilyenkor a graetz en is 2 diódán több áram folyhat mint azt üzemi körülményekre ahogy tervezték...Fet nem nyűgös tudom az ilyenre (féltáp) minta tda 7294 mert maradt már rajt féltáp de azért ennek valahogy a végére szeretnék járni.Ha nem akkora probléma akkor inkább nem piszkálom hiszen amúgy tökéletesen működnek.
(#) eyess válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2015 / 2

Nos kicsit helyesbítek ugyanis nem a hobbielektronikában jelent meg a cikk hanem a rádiótechnikában, és a 100W 4 ohm ra vonatkozik a megjelenés éve 1993/7 havi újság.
A képeket felteszem az újság gondolom elérhető más forrásokból is , ha valaki után szeretné építeni.
Az újság elején a kész végfok látható , és a belső oldalakon a leírás a hozzá javasolt tápegység , a kapcsolási rajz , a nyákrajza , és az áramkör beállítása.

A kapcsolási rajzon az én általam kikísérletezett változtatások vannak ceruzával oda írva , a nyákrajzon úgy szintén , ha valaki szeretné úgy csinálni nyugodtan.Az általam változtatott értékekkel növeltem a teljesítményt , és a fix értékekkel kiiktattam a trimer potikat.

Jó után építést kívánok hozzá .Még annyi ezt egy 23 csatornás keverő hajtja csodálatos hangzásokat kihozva belőle brumm , és zajmentesen.
(#) reloop válasza eyess hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Köszönet a munkádért! Ez valóban egy jó kis erősítő, messze különb mint a fentebb tárgyalt. Sajnos ennek tiszta emitterkövető a vége, míg a problémás erősítő kompozit-darlingtonokat tartalmaz, így nincs köztük átjárhatóság.
Az utánépítést csak ajánlani tudom
(#) eyess válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Valóban az egyszerűségéből adódóan nagyot tud teljesíteni , ezt tanúsíthatom .
És látható a dátum nahát én akkor építettem , és azóta hibája nem volt.Igen aki megépíti nem bánja meg szerintem se.
(#) csa7684 hozzászólása Aug 23, 2015 /

Ez nem hasonló?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2015
(#) reloop válasza csa7684 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Mondhatni hasonló, de mégsem annyira, hogy hasznosíthatnánk ahhoz amit építesz.
(#) reloop válasza csa7684 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

(#) lukacsp válasza JSandor hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Idézet:
„mekkora a valódi teljesítménye,”

2 x 200W
Idézet:
„hidalható-e,”

Rövid időre igen.
Idézet:
„mennyire érdemes megvenni,”

Mindenkit lebeszélnék a megvásárlásáról.
Hasonló árban nem ajánlok semmit, legfeljebb annyit, hogy gyűjtögess még egy ideig és vegyél igazi végfokot ipari hulladék helyett.
Hasonló teljesítményben pl. a Crown XLi szériát ajánlom.
(#) kadarist hozzászólása Aug 24, 2015 /

Az előzőekben említett 100W-os cikk szkennelt változata: Bővebben: Link.
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Szia, a meghajtók kollektor ellenállásait 100Ohm helyett 1kOhm -ra cserélve és a diódák nyitóáramát megnövelve (15k helyett 4,7k) a munkapont beállítható és szimulátorban működik rendesen.
Itt írtam válaszban.
Még esetleg a diódákra mehet egy-egy 470µF és ennyi.
Ja, meg kell az opa neminvertáló bemenetéről GND -re a 47k.
(#) Szabi1 hozzászólása Aug 24, 2015 /

Sziasztok! Bővebben: Link adott a képen látható erősítő kapcsolása. A végtranzisztorok mind NPN típusuak, emiatt gondoltam hogy megépíteném, mert itthon van 8 darab 2SD797 200W-os NPN tranyóm, és raknák 2 párat csatornánként. A gond csak az hogy egy 2x55V 625VA toroidom van, és nemtudom hogy elbírná-e a tranzisztor ezt a feszültséget?Mondjuk én a toroid szekunderén 2x50V-ot mértem, de akkor is 70V körüli üresjárati DC feszültség volna, a 2SD797 pedig csak 80V ot bír el.
(#) djcaveman válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Nekem Quad405-ben van ilyen tranyó, és azok 2X65V-ról mennek.. Ha eredeti akkor lazán birják.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Szia. Ezt a kis módosítást remélem elnézi nekem a szerző. A munkaponti áram beállítása igy korrektebb, mert a trimmer bárminemű szakadása nem növeli meg a nyugalmi áramot, hanem csökkenti.

bias mod.png

(#) tothbela válasza JSandor hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Üdv. Mentsen meg a drága jó isten ezektől az erősítőktől. Nem ezt a tipust, de csak nevében más rokonát kellett átnéznem, mert torzan szólt egy vidéki rendezvényen. Hát persze. A végfokon 2x900W zene/ 2X600W szinusz szerepelt. A végfok tápfesze terheletlen állapotban 2X 33V, a toroid trafó primer dc ellenállása 35 ohm (nem 3,5) a tápszűrő pufferek 2X 3300 µF/35V. Összesen 4 darab végtranyó volt a szép fekete rack dobozban, ami 0,7 mm-es lemezből volt. Azért volt torz szegény, mert nem tudta meghajtani a mélyládákat két viszonylag tisztességes aktív top mellett.
(#) Szabi1 válasza djcaveman hozzászólására (») Aug 24, 2015 / 1

Igen eredetiek Toshiba, piros írással
(#) csa7684 hozzászólása Aug 24, 2015 /

Bővebben: Link
Ettől hasonlóbbat nem találtam

Link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Szia! Teljesen egyetértek Már csak annyi feladat marad, hogy olyan értékű alkatrészek kerüljenek a nyugalmi-áram beállító körébe, mellyel a poti egyik végállása se legyen alkalmas a végtranzisztorok túlfűtésére. Lehet máris olyan, de nem jutok hozzá a végigszámolásához.
(#) reloop válasza csa7684 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Jó irányba haladunk
(#) csa7684 válasza reloop hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Ehhez hasonlókat találtam mint a fentiekben is látható, és AB osztályúnak nevezik.
Egy hétköznapi ember fülének nem tudom ez hogyan szólhat.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Aug 24, 2015 /

Sziasztok ! A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy a jelszintet szeretném emelni 0,770 mV -ról kb: 1 - 1,5 - 2V ig. Valami Jó kapcsolási rajzot szeretnék építeni . Ebben kérném tanácsaitokat és persze valami rajzot - rajzokat. Segítségeteket előre is köszönöm! elektik.
(#) reloop válasza csa7684 hozzászólására (») Aug 24, 2015 / 1

Rászántam magam, hogy papírra (Tinára) vessem az elgondolásomat.
A gyakorlati megvalósítására, majd akkor térjünk rá ha az erősítő alapműködését el tudod érni.

Gondolom ez új nyáktervet von maga után. A gond hogy én nem tudok készíteni!
(#) reloop válasza csa7684 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Ha megnézed két dióda kijön a panelből és két ellenállás, egy kondi és egy tranyó kerül bele. Ezek ott a poti környékén el fognak férni, ha nem tudnál fúrni, akkor a forrasztási oldalra is jut belőlük. Ezt majd ha odaérünk előrajzolom Neked, ha kívánod.
(#) lukacsp válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Ez a kapcsolás pont jó lesz hozzá.
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Elég nagy a torzítása. Még tuningolni kell.

Rendben van! Nagyon lekötelezne.
Ha netalán valamilyen szinten jól működne lehetséges hogy kevesebb átalakítás is elég volna?
Következő: »»   1751 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem