Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   147 / 248
(#) nagym6 válasza c27 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

A csövön a folthoz nem tudok hozzászólni.
A cső lábai színe szerintem jó, eltérés a kettő között azért lehet, mert nem egy technikával készültek, illetve anyaguk más lehet. Azonos típusnál is lehet ilyen eltérés, másik sorozat, esetleg egy-két évvel későbbi gyártmány.
A törött ellenállás helyett 1% fémréteg 0.25W (nem szénréteg!) megfelel, nagyobb boltokban kapható pld. Lomex.
(#) pucuka válasza c27 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

A sugár ugrálása több mint valószínű nem ks cső hiba. Ha a sugár fényereje jó, állítható, fókuszálni is lehet, a ks cső biztosan jó. A getter meg ha nem homályos fehér, és a cső rendben működik, akkor a getter színével, formájával nem kell foglalkozni. Ha homályos fehér, akkor már gázos a cső, és az első dolog, hogy a fűtőszál kiég, de semmiképp nem fogsz sugarat produkálni a képernyőre.
Ellenállás, mint nagym6 írta.

Amíg működik a cső, ne aggódj. Ez nem az a folt, amitől aggódnod kéne. Ha van egy rosz csöved, törd össze, mindjárt meglátod, hogy milyen, mikor levegős. De mint mondtam, ha levegős, a fűtés egyból kiég, egy villanás az egész.
(#) c27 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Ok, ez kicsit megnyugtatott, bár azért érdekes ez a folt.
Majd szétnézek a neten hátha találok egy levegős csőről egy képet, most már igazán kíváncsi vagyok, hogy milyen is lehet.
Amúgy a sugárra tényleg annyira ha a gravitáció, hogy fejjel lefelé, már nem a x tengelyen van a sugár hanem alatta?
Jó hogy vagytok ti szakértők, nem tudom mihez kezdenék nélkületek.

Nem a gravitáció, hanem a mágneses tér. Lukas az ágyúcsöved.

"Lukas az ágyúcsöved." Mi?
Nem az elektromos tér?
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2015

Persze hogy lukas, különben nem tudnád beletenni a ks csövet.
Azon pedig "bemegy" a föld mágneses tere. Az elektron sugarat pedig el lehet téríteni elektrosztatikus térrel, mint a ks csöves esetén, de mágneses térrel is, mint a televíziók, monitorok esetében.

Oh, most már világos.
(#) c27 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 25, 2015 /

Amúgy van egy tökéletes 203-7 csövem az kompatibilis a 203-4-el?
(#) etm hozzászólása Aug 25, 2015 /

Hali Mesterek! Azt meg tudja-e Valaki nekem mondani,hogy a 2 sugaras szkópnál hogy hogy nem zavarja meg az eltérítés a másik sugarat is amikor ugyanabban a csőben vannak?
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2015
(#) nagym6 válasza etm hozzászólására (») Aug 25, 2015 /

A kétsugaras szkópok zöme (99.9%-a) valójában egysugaras szkópcső, csak felváltva rajzolja ki az egy sugár az egyik csatornát, majd utána a másik csatornát, utána ismét egyik csatornát, és így tovább. A foszfor utánvilágítása miatt egy darabig még ottmarad a rajz az ernyőn, amíg a másik csatornát rajzolja, ezért egyidőben látjuk mindkettőt. Ez az "Alternate" mód. Van a "Chopped" mód, amikor egy lefutásnál -balról jobbra végighaladásnál- egyszerre rajzolja mindkét csatornát úgy, hogy picit rajzol egyikből, ezután ugrik a másikra, ott is picit rajzol, vissza egyikre. A ugrások alatt sugár kioltva van, hogy ne látsszon, a csatolt pdf 2 oldalán.
Van valós kétsugaras szkópcső is, amiben két belseje (elektronágyú, eltérítés) van egy csőben, de az nagyon ritka.
(#) pucuka válasza etm hozzászólására (») Aug 25, 2015 /

Többféle eset lehetséges. Létezik olyan valódi kétsugaras katódsugárcső, amiben két komplett rendszer van, de ez nagyon ritka eset. Az ilyen csőnél gyakorlatilag két szkóp van beépítve teljesen függetlenül, csak a képernyő közös. Ez azért meglehetősen ritka jószág. Mérésekre kevésbé, többnyire monitorozásra használják.
Általános esetben a ks -ben csak egy rendszer van, a két(négy)sugarasítást elektron kapcsolóval oldják meg. Ennek kétféle üzemmódja van, az egyik a kapcsolgatós, a másik az alternáló. A kapcsolgatós az eltérítés ideje alatt kis időre kapcsolja az egyik, majd másik csatorna jelét a függ eltérítő rendszerre. Az eltérítés idejéhez képest sokkal gyorsabban, ezért látod két sugárként. Az alternálónál az egyik eltérítés ideje alatt az egyik, a következő eltérítő periódus alatt a másik függ csatornát kapcsolja a függ eltérítő rendszerre.
Az eltérítő generátor ugyan az minden esetben, és értelemszerűen csak egymással időben összefüggő jeleket lehet vizsgálni, De hát ez is a lényeg, így lehet vizsgálni pl. fázistolást a ki-, és bemeneti jelek között.
(#) granpa válasza etm hozzászólására (») Aug 25, 2015 /

Ahogy az előttem szólók írták; ezért utólag lehet az egysugaras szkópot 'két sugarasítani'. Régebbi RT újságokban többször közöltek leírást a kivitelezés módjáról.
(#) pucuka válasza c27 hozzászólására (») Aug 25, 2015 /

Fogalmam sincs milyen csövek ezek. Nem pozíciószám véletlenül?
(#) ronin75 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 25, 2015 /

Nem csövek, Hameg szkóp tipusszámok.
(#) etm hozzászólása Aug 26, 2015 /

Hali! Olyant csinál a szkópom,hogyha hozzáérek a szonda + végéhez,akkor nagyon randa szinusz jel jelenik meg a képernyőjén. 60 HZ-es. Ha közben a másik kezemmel megérintem a szkóp plasztik részét,akkor a jel amplitudója lecsökken,de a jel megmarad. Mi okozhatja ezt?
A hálózati földelés megvan a szkóp fém házán.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2015
(#) nagym6 válasza etm hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Teljesen normális jelenség, minden szkóp ugyanígy csinálna ugyanott. A hálózati 50Hz kisugárzását veszi testünk antennaként, és ez kerül a mérőfejre érintésekor. Amplitudója mindentől változik, ha kicsit odébb nyúlunk, mozdulunk, szorosabban fogjuk a mérőfej hegyét, stb. Ez az 50Hz még egyéb levegőben lévő zavarokkal is kevert, ezért randa.
Ha 60Hz ami látszik, akkor a vízszintes eltérítés nem pontos, mivel ez 50Hz.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2015
(#) endrusz válasza c27 hozzászólására (») Aug 27, 2015 /

Szia! A szervizdoksik alapján a HM203.4- ben a D14-362 GH a HM203.7- ben a D14-364 GY-123 tipusú cső van. A kettő nem ugyanaz.
(#) pucuka válasza c27 hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

A kettő között alig van eltérés. Mechanikailag, bekötésileg, semmi, feszültségek majdnem azonosak.
Eltérés színben van, és a D14-364 nagyobb fényerejű.
(#) c27 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

A csövek adatlapjában csak a fókuszfeszültségnél látok eltérést, a szkóp adatlapjában már jóval nagyobbak a különbségek. Sőt a 203-4 és 203-5 között is van eltérés pedig ugyan az a cső van mindkettőben.
Ha bele lehetne valahogy tenni az jó lenne. Ha csak a fókuszfeszültség lenne különböző az még egy poticserével is megoldható, de nem igazán értek ezekhez a csövekhez, tönkretenni pedig végképp nem akarom.
Bár tényleg elég szűkszavú a csövek adatlapja vagy csak én vagyok tudatlan, de a szkópok adatlapja szerint csak a D1+ G2,G4 D2- között van eltérés és a fókuszfeszültségeknél, főleg a D1+ és D2- jelentős.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2015
(#) c27 válasza endrusz hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Közbe csak meglett a cső pontos típusa: ER 14-11 /GY/, bár semmi leírást nem találtam róla ugyan az lenne mint a D14-364GY?
(#) gerenk válasza c27 hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Azonos helyettesítője D14-362 GY/I
Az eredeti ELROG cső.
(#) c27 válasza gerenk hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Akkor ez egy az egybe váltója a 203-4-es csőnek?
Rajta is van az ELROG jelzés.
(#) gerenk válasza c27 hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Az ELROG ER10-11 GY/I és az ER14-11 GY/I helyettesítője a D14-362 GY/I
(#) gerenk hozzászólása Aug 28, 2015 /

A HM203-6 típust is a a D14-364 GY/I csővel szerelték.
Egyébként ugyanolyan jó az ER14-11 helyett a PHILIPS D14-364 és a 362 is.
(#) c27 válasza gerenk hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Kösz az infót. Ezek szerint lehet kevergetni őket kedv szerint. Ez legalább jó hír, így van egy tartalék cső ha a 362 valamikor tönkremegy. Bár azt nem tudom, hogy a fókuszfeszültséget akkor nem kell hozzáigazítani?
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Aug 30, 2015 /

Üdvözlöm az Urakat!
Segítséget kérnék egy Philips PM 3215 szkóp javításában.Tünetei a következők, 1KHz szinuszos jelet adva 1ms/div időalap a "kép" lassan balról jobbra "mászik", hold off forgó gombbal még "megállítható" 0.5ms/div dupla szinuszt rajzol 0.2ms/div már 3 fázisul a jel.
Csatolok képeket a hibáról.
(#) nagym6 válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Aug 30, 2015 /

Egyértelmű jelenség, triggerelés nincsen. Vagy csak kezelőszerv beállítás nem jó, trigger forrás, trigger szint beállítás, vagy hiba.
(#) sebestyen_ferenc válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 31, 2015 /

Működő szkóp volt és sokat mértem vele.
Kezelőszerv beállítás kizárva, Csatorna A van a jel és a trigger forrás is azon van, Hold OFF feletti Level gombra nem reagál a szkóp.
Ha belül van a baj, kérem a segítségét, hol kéne elindulni kapcsolási rajzot kerestem hozzá.
(#) c27 hozzászólása Szept 1, 2015 /

Sziasztok!

Melyik a jobb Hameg 203-as szkópba az U440 vagy a 2N5911? (Vagy egyforma és az ár döntsön? Sikerült találnom mindkettőt.)
Következő: »»   147 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem