Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   112 / 251
(#) tomipap válasza papus51 hozzászólására (») Aug 6, 2015 /

Pont most tertem vissza az olvasasbol Teljesen igazad van. Raadasul egy masik topik temajat is agyban belekevertem ebbe a topikba.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2015
(#) kameleon2 válasza greenpower hozzászólására (») Aug 6, 2015 /

13.000Ft-ért? Az kicsit több, mint az általam linkelt napelem+ olcsó szabályzó. Ráadásul semmi köze e hobbihoz.
(#) tomipap válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 7, 2015 /

Azert az a szabalyzo meg kemenyen hobbi kategoria. Az a gond, hogy mindenki elbeszelt a masik mellett csak szerintem neha ugy reagaltal peldaul a "Röviden : sehogy. " gondolatoddal, hogy tobbekozt en is mar erre mentem ra es nem arra, hogy visszaolvassak. Szerencsere papus is figyelmeztetett
(#) kameleon2 válasza tomipap hozzászólására (») Aug 7, 2015 /

Én visszaolvastam, de most sem értem a kérdést. Sőt egyre inkább nem értem. De ez legyen az én problémám.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2015
(#) szsrobert válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

Idézet:
„1,2A-el ne akarj 20Ah-s akkut tölteni. Annak kell a 2 A.”

Miért írtad, hogy 20Ah akkuhoz kell a 2A töltőáram?

Mi történik, ha 20 órán át tölti 1A áramerősséggel?
Származik-e ebből bármiféle károsodása az akkunak?

(A 20Ah akku 2A kisütéskor van vagy 15-17Ah.)
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2015
(#) proli007 válasza szsrobert hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

Hello! Cseppet tolmácsolnák..
Nem a töltőáram kisebb értékével van a gondja véleményem szerint, hanem az elhúzódó töltéssel. Mert az a 20 óra, már 24, ha a hatásfokot is számoljuk. Valamint ez nem "24 óra" , hanem 24 napsütötte óra és feltéve, hogy közben nincs fogyasztó a körön.
De a lényeg nem a töltőáram, hanem az energia mérleg, melynek pozitívnak kell lenni. Vagy is a bevitt energiának nagyobbnak kell lenni mint a kivett. És a kivétel nem haladhatja meg az aksi tényleges kapacitását, két töltési idő között. Ez lenne a lényeg..
(#) kameleon2 válasza szsrobert hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

Igen. Nézz utána kicsit, hogy miért adnak a solar akkumulátorokra mindössze 1/2 év garanciát. Éppen ezért. A nap nem garantálható, hogy éppen annyira süt, hogy a minimális töltőárammal tudd tölteni az akkumulátort, ráadásul egyenletesen. Ráadásul ezek az Ólom-savas akkumulátorok (és most tekintsünk el attól, hogy kocsonyásítva, vagy felitatott módon tárolják a savat) még sérülékenyebbek. A túltöltés, alultöltés komoly gondokat okozhat. De még a hőmérséklet is. Sokan nekem esnek a szigetüzemű rendszereknél, hogy miért van az, ha hétágra süt a nap, akkor is csökken a rendszereik teljesítménye és autonomitása? A.) A napelem számára a 40-50 fok Celsius (most a tetőn mértem éppen 72 fok volt) messze nem az ideális. B.) Az akkumulátorok ideális hőmérséklete 20 Celsius. Ettől minden egyes foknyi eltérés 4% kapacitásvesztéssel jár. Ha 40 fok van, az 80% veszteség! Sorra döglenek is le az akksik. Az autókban és a telefonokra és GPS-ekre is hallottam jócskán panaszokat a kánikula óta. Természetesen akkutípustól is függ a dolog nyilván. Egy Kobei vagy CSB munkaakkumulátor nyilván nem hasonlítható össze egy Yellowstone-al. Még ha a névleges, feltüntetett értékének ugyanannyinak is kellene lennie. Terheléses tesztnél az olcsó akksik hamar megroggyannak. Persze ezeket csak a tapasztalat mondatja velem, hiszen "csak" használom az akksikat, nem gyártom.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2015
(#) szsrobert válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 9, 2015 /

Ezért nem szeretek akkut vásárolni. Drága, és fél év alatt újrafeldolgozásra érett.
Az áramot legcélszerűbb akkor felhasználni, mikor termelődik.
Az akkut célszerű feltölteni.Nem kötelező, de akkor többe kerül a leves, mint a hús.
(#) Barret válasza szsrobert hozzászólására (») Aug 10, 2015 /

Katonai lúgos akksit kell használni,igaz hogy alacsony a hatásfoka,de szinte örök életű!
És napközben így is felhasználhatod a plusz energiát.
(#) mrex hozzászólása Aug 29, 2015 /

Rendszer kész.
5kWP.
3 fázis 400V Hálózatbatáplálós.
Tájolás dél-délnyugat.
Tetőszög 43 fok a vízszinteshez.
Indult Aug1.
Termelés a mai napig: 545kWh
Fogyasztás a mai napig:100kWh
Elektromos kazán Kospel Ecko L.2 8kW.
Fűtési tapasztalat: Augusztusban?
Több információ: Megírva blogban.
Bloghely : privben
(#) mrex válasza mrex hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

Javítás:
Költségek 30%-ának legális megúszása: Lehetséges.
Többi info: Megírva Pdf-ben.
Pdf kérés: Privben.
(#) sastas01 válasza mrex hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

A blognak a helyét miért nem raktad be a hozzászólásodba? Van valami lényege a privátos történetnek?
(#) mrex válasza sastas01 hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

Eszemben sincs. minden lényegi infó benne van, de a moderátorok azt javasolták írjak blogot. Megtettem.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2015
(#) pako hozzászólása Szept 7, 2015 /

Sziasztok,

A polikristályos cellák mennyire bírhatják a hosszú idejű forrasztást? Most állok neki én is egy kisebb táblának, és a következőt találtam ki:
Van egypár majdnem 1x1 méteres bakelit egyoldalas nyáklemezem, ezekbe ki tudnám marni a cellák 156*160mm-es "pad"-jét, majd erre forrasztanám fel a cellákat hőlégfúvóval (persze előmelegítve és sok folyasztóval). Így egész jó hőátadása lenne, és hátulról kapna léghűtést, amit egy hőcserélbe vezetnék.
Esetleg csináljak egy próbát 1 darab cellával? Mennyire tűnik jó megoldásnak?
(#) pako válasza pako hozzászólására (») Szept 7, 2015 /

(#) kameleon2 válasza pako hozzászólására (») Szept 7, 2015 /

Polikristályos táblákat szereltünk fel a 72 fokos (Celsius!) tetőre. Üveglappal, alukerettel. Az alukeret megfoghatatlanul forróvá vált. Az üvegre ráégett az ember bőre. Sokat kibír. Többet mint mi a tetőn. Próbát mindenképpen készíts, mielőtt nagyon beleinvesztálsz. Gondolni kell a hidegebb időkre is.
(#) Barret válasza pako hozzászólására (») Szept 7, 2015 /

Nem szabad indokolatlanul melegíteni,mert az alumínium hordozófelületről leválik az ezüstözés...
Aztán az a rész már nem forrasztható.
(#) greenpower válasza pako hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Szia

Ha a forrasztást túl is éli, gondjaid lesznek a két anyag eltérő hőtágulásával. Pár hét alatt darabokra törhetnek a felforrasztott cellák. A gyári cellákat rugalmas EVA fóliába laminálják, hobby szinten szilikonnal ragasztják fel a hátlapra.
(#) papus51 hozzászólása Szept 8, 2015 / 1

Én korábban gyártottam 6-8 db 100W-os polikristályos táblát.
Ma az a véleményem, hogy nem éri meg, mert olcsóbb megvenni a gyárit.
Ha mégis, arra az esetre átadok némi tapasztalatot.
Az első próbálkozásom polikarbonát táblára történt. Ráfektettem az összehuzalozott cellákat, a hátoldalt beborítottam üvegtextillel és kiöntöttem víztiszta műgyantával. Nagyon jól nézett ki, szerintem. Viszont egy napot sem élt túl, Greenpower által is említett hőtágulási különbségek miatt. Éjszaka meggörbült az egyik irányba, majd nappal a másikba és kikötött a kukában.
Ami már túlélt négy évet az úgy készült, hogy két darab 3mm-es üveglapot összeragasztottam ugyanazzal az eljárással ahogyan a termo ablakok készülnek, csak 5mm-es, páramegkötő anyaggal töltött távtartóval, alumínium U profillal körbezárva. A két üveglap közé flexibilisen lettek behelyezve az összeforrasztott cellák úgy, hogy a képes felük rá lett fektetve az egyik üveglapra, a hátoldalukra meg kaptak egy pötty szilikont, ami rugalmasan megtámaszkodott a másik üveglapra, így maradt némi mozgásterük a hőingadozásra. Ezek a panelek felkerültek a tetőre és még ma is működőképesek, de...
Kimentem Németországba és harmad áron megvettem 3 raklapnyi Mitsubishi panelt.
(#) pako válasza greenpower hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

És tényleg, a bakelit nyákok nem épp az alacsony hőtágulásról híresek. Ezek szerint ez felejtős lesz. Bár egy cellán lehet mégis kipróbálom, fagyasztóspré/hőlégfúvó stresszeléssel. Annyira nem tűnnek ridegnek ezek a cellák. Lehet hogy csak optikai csalódás, de kicsit mintha hajlott volna a kezemben.
Amúgy majd ha már kezd összeálni, telibe fújhatom átlátszó lakkal? Vagy mindenképp silgel javasolt?
(#) kameleon2 válasza pako hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Reklámhoz használt olcsó köma anyagot próbált már valaki? Mert az eredeti napelemek is ilyen fehér anyagon vannak rajta. Neonreklámosok fillérekért kapják, én is nemrég kaptam hírlevelet. Tuplex Kft-nél 5mm vastag: 1350+ÁFA/m2 . Az eredeti megoldásnál kétoldalas ragasztót használnak - általában valamilyen 3M típust. Azaz a szendvics úgy áll össze, hogy van ez a vékony műanyag hátlap, ragasztó, napelem, üveg. Napelem szerkezeti felépítése
(#) pako válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Nekem a "töltésszabályzó napelemhez" topicban azt javasolták, hogy hőszigetelő anyagra ne fogassam. Előtte én a habosított PVC-vel szemeztem, az is ~2000Ft/m2 áron megy az 5mm-es.
(#) greenpower válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Szia

Elméletileg jó lehet ha nem kezd el zsugorodni 70-80°C. Mondjuk szilikonnal ragasztanam rá, rugalmasnak kell lennie a kötésnek. Ez nem valamilyen sajtolt papít vagy fűrészpor anyag, mert az beissza a vizet.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2015
(#) negroli hozzászólása Okt 16, 2015 /

Kedves fórumozok... érdeklődni szeretnék, hátha valaki jobban ért hozzá, hogy a következőket szereztem be napelemes rendszerhez... 30A töltésvezérlő, 300W valsós szinuszos inverter, 12V banner munkaakku 100ah-es és Napelem 240W polikristályos napelem ZXP6-60-240P típusú. ezt szeretném világítás céljából hétvégi házba mivel eddig aggregátor volt. Kérdésem az lenne a 240W napelemből csak egyet lehet használni 30A vezérlővel? Valamint kell -e a töltésvezérlőn kívül külön túl fesz szabályzó? Elvileg azt szabályozza az is (vezérlő), nem? előre is köszönöm a választ. üdv
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
(#) kameleon2 válasza negroli hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

1.) A fogyasztódhoz kell invertert választani. 2.) Az inverter dönti el, milyen feszültségű akkut kell venned. 3.) Az akku dönti el milyen töltésvezérlőt kell venni. 4.) A napelemnek illik tudni akkora feszültséget adni, amiből tud gazdálkodni a töltésvezérlő (tartalék feszültség is kell legyen!) Áramra meg annyit, hogy az akku legalább a tizedével tölthető legyen. 100Ah-nál ez ugye legalább 10A. Ha jól sejtem a napelemed tud 8A-t kb. Azaz az akksid szépen el fog halálozni idő előtt. Ezt az akksit használjuk mi is. Vastagabb ólomlemez - DE sajnos 1/2 év garancia, mert nem tudod garantálni a folymatos, minimális töltésigényt, tekintve, hogy sem az éjszakák-nappalok, sem az időjárás változására nem vagy hatással. Azaz, ha legalább polikristályos az a napelem, akkor szürkületben is tölt, de mondjuk 24W-al. A többin gondolkodj el. Nem beszélve a hőmérsékletről. Minden 20°C tól való fokonkénti eltérés pluszban, vagy mínuszban 4% kapacitásvesztést jelent. Na ezért önálló szakma a szigetüzemű napelemes rendszerek telepítése. Először kérdez az ember, utána vásárol.
(#) erbe válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

A napelem optimális munkapontja 30 V körül van. Ha jó (kapcsolóüzemű) a töltésvezérlő, akár 16 A töltőáramot is adhat. Néha.
A többi fejtegetésed helytálló. Ebből a napelemből nem ártana legalább 2 db az akku mellé. Akkor viszont előfordulhat a túl gyors töltés. 3*C/10.
A képen bemutatott töltésvezérlő túltöltés és túlmerítés ellen is véd. Legalábbis figyelmeztet.
Világítás céljára az inverter helyett sokkal olcsóbb és gazdaságosabb néhány jó LED panel. 12 V COB LED
(#) kameleon2 válasza erbe hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Nincs baj az inverterrel. 98% hatásfokkal visz mindent, ami kommerszen beszerezhető és belefér a tartományába. Bár elég hmm - na mindegy ez az inverter van és kész. Induktív terhelést ne nagyon tegyél rá. Szigetüzemben már nem használunk mást - csak trafós invertert. Ez egy könnyű, autós inverternek tűnik. Ha idejében szólt volna, nálunk előfordulnak használt, de trafós inverterek is. Azt lehetetlen tönkretenni, vagy túlterhelni. A LED-el egyetértek. kisebb teljesítményfelvétel, nagyobb fény, több akku autonómia. Mert azért az kimaradt az okfejtésemből, hogy 1db 100Ah akksi - vicc kategória. Igaz - fogyasztásfüggő az áthidalási idő.
(#) kameleon2 válasza szsrobert hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Igen származik. Csökken az akkumulátorod élettartama. Nézz meg egy töltési, kisütési görbét. Gondolj csak bele.. egy vegyi folyamat visszafordításához egységnyi energia és az a bizonyos "kritikus tömeg" kell. ha túl kicsi a töltőáram, nem indul be tisztességesen a folyamat. Ez olyan, mintha egy autó 40 literes tankjából a motorba turbón keresztül engeded az üzemanyagot, vagy éppen leszűkíted a csövet és csepegteted csak. A tank mindkét esetben 40l de a teljesítményed, az erőd - messze elmarad. Az erőt itt az áram képviseli. Ha pedig túlságosan nagy lenne a töltőáram - elgörbülhetnek a túlmelegedéstől az akksi lemezei. Szerinted mi másért lenne szükség töltésvezérlőre? Nem beszélve arról, hogy a töltésvezérlőkön is lehet állítani a töltőáramon, hogy optimális állapot álljon fent. Legalább jumperes beállítás szokott lenni 10-20-30A, vagy menü opció, esetleg intelligens vezérlés, ami rámér az akksira és a kapacitásának megfelelő áramra áll be. Azaz ha a vegyi folyamat nem tökéletesen megy végbe, az akksi elkezd gyorsabban öregedni.
(#) negroli válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Köszönöm a választ a napelem amúgy polikristályos. Ha vennék még egy kisebb ah munka akkut, és párhuzamosan összekötném, valamint vennék hozzá még egy napelemet, akkor növelhetek az élettartalmán a akkunak, nem!? Amúgy már most LED lámpák vannak 5,6,7W-os .)
(#) kameleon2 válasza negroli hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

Vigyázz! Párhuzamosan ritkán kötünk akkut. Ha mégis szükséges a kapacitás növelése - kizárólag egyformát. Azaz még egy 100Ah-st kellene venned. De a számítás viszonylag egyszerű. Ha egy 100Ah-s akkumulátor 100At képes 1 órán át leadni (persze ez sosem igaz, de valahonnan el kell indulni) Akkor ez 12V-on 1200W/óra. Ennél a valóság sokkal elszomorítóbb. Én 3db 180Ah-s akkut kötöttem rendszerbe 12V-on. Ez 50percig bírta deformitás és károsodás nélkül a 2000W teljesítményt. Ez még az az állapota az akksinak, ami az üzemi tartomány. Az akksik Szintén Banner Solar akkuk voltak. Ha 2db-ra bővítenéd az akkut, az 20A töltést igényelne 2x100Ah akksit feltételezve, azaz a napelemet is ehhez kellene kalkulálnod, illetve a töltésvezérlőt. Azaz a töltésvezérlődnek tudnia kell a 20A-t és legalább két napelemtábla kell. Mint írtam az akkuk áthidalási ideje elsősorban függ a napozottságtól mennyi energiát sikerül belepumpálni és mekkora áramerőséggel - valamint, mennyi a kivett energia. Sokan azt hiszik Ha van egy napelemes rendszerük - itt a Kánaán. Nem értik meg, hogy annyi energiát lehet az akksikból kivenni - amennyi bele lett pumpálva. Többet és több ideig - nem. Visszatérve: Lehetőleg ne használj különböző akksit, mert gondjaid lesznek.
Következő: »»   112 / 251
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem