Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2628 / 3994
(#) trickentrack válasza Bakman hozzászólására (») Aug 31, 2015 /

Köszi!
(#) trickentrack hozzászólása Aug 31, 2015 /

Üdv!

Egy előbbi hozzászólásomban gondom volt a venti visszajelzővel ezt ti elmagyaráztátok! Ezúton is köszönet!
Ma befejeztem a sebességszabályzó viszont most azzal van gond.
Amikor teljesen feltekerem a potméter elvileg 12 volt nak kéne lennie viszont csak 1,15 amikor teljesen letekerem akkor 0,14 ami szerintem jó.
Mi lehet a gond? Amikor elkészült nem méregettem ba az alkatrészeket hogy annyi-e az értékük mint aminek kell viszont szerintem azzal nem lesz gond. Nem tudom hogy rövidzárlat lehet vagy esetleg a tervezés rossz bár ezt kétlem mivel nem egy bonyolult kapcsolás.

U.I.: Azért használtam dupla potmétert mivel csak abban volt itthon 10k-s
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
(#) 20sz Jófiú válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 31, 2015 /

Az LM317-nek nem így van a lábkiosztása és az 1k-s ellenállás is sok egy kicsit.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
(#) 20sz Jófiú válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 31, 2015 /

Cseréld ki az LM317-et egy 7805-re és a potmétert csökkentsd le 1k-ra. Az R1 maradhat 1k. Ezzel szépen tudod majd szabályozni a venti sebességét.
(#) trickentrack válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Aug 31, 2015 /

Rendben köszi, beszerzem az alkatrészeket és kipróbálom!
(#) Csupasz válasza trickentrack hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Nézd meg először a 317 bekötését. Így lesz helyes.
(#) botesz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Néztem az adatlapját, csak nekem kínaiul van.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2015
(#) teglascs hozzászólása Szept 1, 2015 /

Sziasztok, az lenne a kérdésem, közös anódú RGB LED-eket rá lehet-e kötni valahogy egy mikrokontrollerre? (Nekem különféle Arduino-im vannak.)
(Közös katódú esetben egyértelmű lenne a dolog, ott a közös katód menne a GND-re.)
Köszi!
(#) killbill válasza teglascs hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

A közös anódúnál meg a közös anód megy a + tápra és a katódok a mikrokontroller kimeneteire, természetesen soros ellenállásokon kersztül. Ebben az esetben akkor világít a LED, ha a kimenet alacsony szinten van. Ha így nem jó a polaritás miatt (értsd: alacsony szintnél világít), akkor be kell tenni három tranzisztort vagy manapság inkább három FET-et.
(#) teglascs válasza killbill hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Ó, tényleg, köszönöm!
(#) trickentrack válasza Csupasz hozzászólására (») Szept 1, 2015 / 1

Köszi!

Az Adj lábat látom, de melyik az in és out?
(#) zsolt58 hozzászólása Szept 1, 2015 /

Hello!
Szeretnék venni egy képen látható hőmérőt!
Csak nagyon halványnak tűnik a nagyobb kijelző!
Meglehetne valahogy világítani LED-el hátúrról?
Vagy mivel?
Rosz a kép ezért iinkább linkelem!
Üdv!
(#) vargaf válasza trickentrack hozzászólására (») Szept 1, 2015 / 2

Szia!
Rá van írva az is a képre! A Vout a középső, a Vin a jobb oldali.
Üdv.: Feri
(#) trickentrack válasza vargaf hozzászólására (») Szept 1, 2015 / 1

De hülye vagyok! Köszi!
(#) pont válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Megvilágítani nem lehet, de ilyen kijelzőknél, ha a telepek nincsenek kimerülve nem szokott gond lenni a láthatósággal. Viszont elég érzékeny, hogy milyen szögből nézed, lehet ez zavart meg.
(#) zsolt58 válasza pont hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Akkor szerinted szépen fog látszódni?
És a kép szerint se lehet?

LCD_ora_3.jpg

(#) Koncsar hozzászólása Szept 1, 2015 /

Sziasztok! Szép délutánt Mindenkinek!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy UTP vezetékkel mennyi métert vihetek el akár videó kamera részére, akár adatátvitelre? Köszönöm szépen , a hasznos infókat.
(#) mikrokapcsolo válasza Koncsar hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Helló! Cat5e kábelen rendes adatátvitelre kb 100m a határ, videóhoz (gondolom, balunnal) 2-300m.
(#) pont válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Ezeknek a kijelzőknek saját fényük nincs, ezért, hogy éjszaka is látni lehessen tesznek rájuk világítást, de az csak a sötétben segít, további megvilágítástól nem lesz élesebb a kép, ha megnézed a szélén, ahol erősebb a világítás, kevésbé látható, mint középen.
(#) Koncsar válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Köszönöm szépen!
A Balunnalt nem ismerem és nem is értem.
(#) mikrokapcsolo válasza Koncsar hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

A az analóg videójelet szokás ilyennel vinni utp-n. Bővebben: Link
(#) LordZ hozzászólása Szept 2, 2015 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy ha 3 db 600mAh -s akksit párhuzamosan kötök, az ugye 1800mAh. De ha ezek után az egésszel sorosan kötök még pár ugyan ilyen akksit, akkor végül az egésznek mennyi lesz a kapacitása? 600 vagy 1800mAh? A végső célom természetesen az hogy a kapacitás is több legyen de a feszt is növelném a soros kapcsolással. (Vagy ez csak úgy lenne jó hogy hármasával párhuzamba és azokat sorosan..?) Köszi a választ!
(#) proli007 válasza LordZ hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Hello! Csak a párhuzamos kapcsolással lesz a kapacitás több. Sorosnál csak a feszültség..
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2015
(#) LordZ válasza proli007 hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Igen igen. Amit viszont nem tudok hogy ha vegyesen kapcsolom őket akkor az egész pakknak a sorosan kapcsolt akksik határozzák meg a kapacitását, vagy az a 3 db párhuzamosan kapcsolt?
(#) LordZ hozzászólása Szept 2, 2015 /

Úgy is kérdezhetném, hogy ha két ugyan olyan ám de különböző kapacitású akksit sorosan kötök, akkor a kettőnek együtt mennyi lesz a kapacitása? Pl egy 500 és egy 1000mAh-nak? Melyik határozza meg?
Nem tudom módosítani az előző hsz.-t
(#) kendre256 válasza LordZ hozzászólására (») Szept 2, 2015 / 1

Mindig a kisebbik. A példádban 10 órán keresztül folyhat 50 mA áram. Ezzel a kisebbik akku "kifogy". Ha tovább próbálnál áramot venni ki a kapcsolásból, a nagyobb kapacitásúból folyó áram átpolarizálná a lemerült akkut (fordított polaritással kezdené tölteni), amitől a kisebb tönkremenne (mellesleg ekkor hirtelen kb. felére esne az akkupakk feszültsége).
Ugyanez a jelenség történik akkor is, ha a több cellás akkumulátor hosszú használata során nem egyformán használódnak el a cellák. A leggyengébb átpolarizálódik kisüléskor, zárlatos lesz, amitől pl. az automata töltőáramkör az összes többit is túltölti mondjuk egy szünetmentesben. Az egész akku úgy összeolvad, hogy csak na, aztán lehet bányászni a lemezek közé begyógyult akkut...
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2015
(#) dokidoki válasza LordZ hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Ha jót akarunk, akkor ilyet nem készítünk. Mert először az akkuk fognak szívni, többit meg tudod.
Sorosítani, csak válogatottan egyforma akkukat szabad használni.
(#) Bakman válasza LordZ hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Párhuzamos kötésnél nincs nagy probléma, soros kötésnél viszont garantált a galiba, a részleteket kendre256 leírta.
(#) LordZ válasza kendre256 hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Köszönöm a válaszokat!
(#) amda hozzászólása Szept 3, 2015 /

Sziasztok! Van egy AOC LM520A hangszórós monitorom. Kihekkeltem belőle az "erősítős" hangszórót. Azt hittem, csak kap egy pozitívat, és egy negatívat a monitor főpaneljáról, mert amúgy minden egy helyen van a hangszóró körül, bemenet, hangerőszabályzó, fülhallgató kimenet. De nem így van, mert a főpanelról egy öteres kábelkorbács megy az erősítőhöz. Tudnátok segíteni, hogy mi az az öt vezeték ami rámegy a főpanelról az erősítőhöz?
Következő: »»   2628 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem