Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   232 / 313
(#) szucsistvan123 válasza Lev23456 hozzászólására (») Aug 31, 2015 /

Ha kiforrasztod, és lakkba ,,beáztatod,, . De az is lehet, hogy egy hibás elko, vagy valami más nagyon leterheli. Azt azért megnézném előtte.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Aug 31, 2015 /

Nézd meg azt is, hogy nem-e mozog benne a vasmag.
(#) Lev23456 hozzászólása Aug 31, 2015 /

Elkókat már kicseréltem amik rosszak voltak! 50 Uf 25V-os kettő megadta magát helyettesítettem 100 UF 25V-al azóta van kép és megy is! csak ez a gond
(#) Lev23456 hozzászólása Aug 31, 2015 /

Oké köszönöm szépen akkor ezt is ellenőrzőm ehhez a művelethez ki kell forrasztani a trafót és úgy megnézni hogy nem-e mozog benne a vasmag ok értem!
(#) Buvarruha válasza Lev23456 hozzászólására (») Aug 31, 2015 /

Maglazultak a tekercsek vagy a mag. A megoldás az amit magad elé tudsz képzelni, egyszerűen mechanikailag kell megoldani a rezgést,például lakkba mártással, volt erről szó nem is olyan régen..

Van válasz gomb! Használd!
(#) Lev23456 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Aug 31, 2015 /

Használtam

Erre mondják, hogy ,,jár a keksz!,,
(#) Lev23456 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Aug 31, 2015 /

Neked meg egyik lábad X a másikat meg ki se lehet olvasni!
(#) ztsoft válasza ztsoft hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Nos, megy a monitor! Úgy látszik, hogy meg adta magát a zéner dióda (szakadt), a túl fesz pedig meg ölte az IC-t. Az IC kapható, így azzal nem volt gond, a zéner már más tészta, itthon nincs, így helyettesítő került bele, TZMC18-GS08 személyében.

Ki próbáltam sokak által ajánlott égős tesztelést, mivel csak 40W-os izzó volt itthon, - sejtettem, hogy kevés lesz - így nem tudott elindulni a monitor, de legalább láttam, hogy a csövek kicsit fel villantak. Így már tudtam, hogy jó lesz, mivel az inverter +15V-ról megy.

Köszönöm a segítséget!
(#) eyess válasza ztsoft hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Na csak sikerült .Örülök neki.
(#) spgabor válasza didyman hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Sziasztok!

Na megint elővettem a Mirai monitort. Kicseréltem pár smd kondit és pár ellenállást, amelyek furcsa értékeket mutattak. Bár valamelyik jó volt panelon kívül, de inkább kicseréltem. Most ott tartok, hogy U105 pillanatra induláskor 10V-ig elmegy a fesz, de szinte egyből visszaesik 9V fölé. Valamint amit észrevettem, hogy mintha D102-t mérve mintha átütne kicsit. De nem a dióda a hibás, mert kivvettem egyenként mindent és odáig jutottam, hogy a R121-et kiszerelve már nem mérek átvezetést D102-őn fordított irányban. Ezért kicseréltem inkább U101-et is, hátha az hibás, de így sem segített.
Három mérőműszerrel mérve azt tapasztalom, hogy az egész beindul egy pillanatra, majd le is áll és már csak a kondik kisülése tapasztalható a multimétereken. Mérem a U105 1-es lábát, valamint a D101 és D102 egy-egy közös lábát. Lehet, hogy véletlenül megtaláltam, hogy mi ment tönkre, ami a próbánál megint tönkrement, mert második indításra a két dióda egyikénél sem mérek feszt már sajnos.
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Idézet:
„Három mérőműszerrel mérve azt tapasztalom, hogy az egész beindul egy pillanatr”

Direkt kérdeztem ezt korábban. A trafó menetzárlatos.
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Az gáz. Örültem volna, ha javítható, mert elég sokat szívtam vele.
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Szept 6, 2015 1 /

Épp azért gondoltam, hogy elindul, mert mégis volt valamenniy feszütslg a tápján, de arra sem volt elég, hogy az IC magás ellássa.
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Az most már stabil, 10,5V, amikor délután befejeztem. A szekunder oldalon elég érdekes, mert legtöbbször ahogy utána próbálgattam, nem történik semmi, néha meg ahogy méregetem a feszeket rajta, kattanik párat, mint zárlatnál szokott. Valamint van, hogy ilyenkor pillanatra az egyik egyenirányító diódán 5V megjelenik.
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Biztos nincs rövidzár a szekunderen?
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 7, 2015 /

Most kivettem a trafót. Bár trafóhiba megállapításban sosem voltam jó. Végigméricskélem újra a szekunder oldalt.
Ami biztos, hogy így megint nem mérek az egyenirányító D102-őn áthúzást.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2015
(#) Laurox hozzászólása Szept 7, 2015 /

Üdvözlet!

Samsung 940N monitorba keresnék a tápot és a scalert összekötő kábelt. Fogalmam sincs milyen címszóval és hol keressek rá. Tudna valaki segíteni egy kis infóval?

940N.jpg

(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Szept 7, 2015 /

Az lehet, de az is lehet, hogy valami 3V-nál nyit és akkor van puff. Én ezt úgy szoktam, hogy a szekunderre ráakasztok labortáppal névleges feszültséget és akkor kiderül.

Laurox Kábelezd át. a Tápokat elég egy vastagabb kábellel is, a többi meg még néhány kábel, sokkal egyszerűbb, mint amilyennek tűnik.
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Ha labortápot kötök a két egyenirányító diódára, akkor a következő megy végbe:
D101 esetén 2,9V-ot tettem rá. Ezt finoman emelve 5V környékén felugrik az áramfelvétel 0,4-0,5A környékére és elkezd CE102 elko sercegni. 9V-nál kipukkant az elko.
D102-re kötve ugyanígy 2,9V-ot finoman emelve 6-7V környékén ugrik meg hirtelen az áramfelvétel és CE105 kezd sercegni, majd felpúposodni. Bár ez az ág csak az 5V-ot állítja elő, így kicsit túl is terheltem.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2015
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Akkor szerintem meg is van a hiba oka.

A kondik újak voltak, most kicseréltem őket megint újra. Először a D101 ágában kell megtalálnom, hogy miért meg zárlatba, mert annak 19V-ig simán mennie kéne. Ha az jó, akkor megnézem D102-őt is. Ilyenkor mi a leggyorsabb megoldás, hogy megtalálja ma hibát az adott ágban?
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Szept 8, 2015 / 1

Talán szakaszolással, szedd ki a biztosítékot, átkötést az inverter felé. Csak azt nem értem, hogy mitől robbantak fel a kondik, nem fordított polaítást adtál rá?

Ok, én is erre gondoltam, csak inkább megkérdezem, hogy mi a bevált gyakorlat. Inverter részt már a legelején leválasztottam, hogy ne zavarjon. Napokban, ahogy lesz időm, folytatom a keresést.
(#) Tomi20 hozzászólása Szept 8, 2015 /

Sziasztok

Hozzám került egy Yakumo TFT 17XP nevezetű monitor azzal a hibával, hogy pár óra használat után elmegy a kép. Sikerült is reprodukálni, kb 3 óra folyamatos üzem után kialszik a háttér világítás. Ki-be kapcsolás után megint ment 2 órát hiba nélkül. Szétszedtem, semmit nem találtam hibásnak, és mivel ismerős monitora (pénzt úgy se kérek/fogadok el) nem szerettem volna sokat bíbelődni vele. Gondolom valamelyik cső, vagy trafó idő után picivel nagyobb áramot vesz fel a kelleténél, és letilt az elektronika. A tápjának a kapcsolása meglett gyorsan, és a TL494 2-es lábán lévő, csöveket ellenőrző túláram védelmet kiiktattam, megszakítottam a tovább vezető sávot, és egy 100K ellenállással felhúztam VRef-re. Azóta működik hiba nélkül, a kérdésem annyi lenne, hogy ezzel a módosítással szerintetek előfordulhat, hogy kigyullad az elektronika, vagy szétpukkan egy fénycső? Én szerintem nem, mert biztosítékok is vannak a panelen, max azt kiveri, de a megnyugtatásomra megerősíthetne valaki.
(#) Buvarruha válasza Tomi20 hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Ha a csöveknél húz át a nagyfesz ami igencsak jellemző, akkor hamarosan szét fognak menni a trafók és mehet az egész a levesbe. Nincs rózsaszínes fénye hidegen indítva pár másodpercig?
(#) Kovidivi válasza Tomi20 hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Szia.
Ne a védelmet szüntesd meg, hanem a hibát. Ha a hiba nem megszüntethető, én akkor sem adnék, még 1% esélyt sem egy csattanásnak, és füstjelenségnek.
(#) Tomi20 válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Ez az érdekes, hogy semmi előjele nincs a kikapcsolásnak. Se vibrálás, sötétülés, elszíneződés, egy pillanat múlva visszakapcsolva egyből működik teljes fényerőn pár órahosszát. Pénzt nem ér a javítása, vesznek másikat, ha teljesen kuka lesz...
(#) Buvarruha válasza Tomi20 hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Nem feltétlenül van előjele, de oka biztos van.
Következő: »»   232 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem