Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1759 / 2516
(#) djcaveman válasza krisz69 hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Ment pü.
(#) kzozo válasza tpet8 hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Biztos hangerőszabályzót akarsz? Bonyolultabb lesz mint maga az erősítő. Szerintem neked egy sima hangerő beállítóra van szükséged, ami egy egyszerű poti...
(#) marone hozzászólása Szept 6, 2015 /

Kérdezném a rutinos erősítőépítőket, hogy melyik erősítőnek van jobb hangja ? (tudom, szubjektív)
A FET-es vagy a tranzisztoros ? Van egy tapasztalt audiós ismerősöm, ő azt mondta hogy a tranzisztorosok szebben szólnak. De ez csak egy vélemény, ezért gondoltam megkérdezek másokat is, hátha vannak itt olyanok akik már építettek mindkettő fajtából.
(#) reloop válasza marone hozzászólására (») Szept 6, 2015 / 1

Szia! A kellően lineáris és stabil munkapontú, audio célra fejlesztett teljesítmény FET-ek meglehetősen drágák, az IRF, IRFP sorozatú tranzisztorokból inkább hangosítási célra szokás erősítőt építeni. A szubjektív megítélés, mint azt írod is, jócskán átértékeli az erősítő mérhető és reálisan érzékelhető paramétereit.
A pontos válasz megszerzéséhez építs ilyet is, meg olyat is!
(#) krisz69 válasza marone hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Kinek mi tetszik. Nekem van tda7293 is topra szuper. De mélyet ne akarj hahtani vele. Kevés a mély nem igazán jó. Van tranzisztoros. Szép hangja van igaz. Jó mélyre toppra. (Élő zenére). A Fetnek meg dinamikus durmogos hangja van .kifejezetten ajánlanám subbok hajtására. (nekem nagyon tetszik ) Remélem tudtam segiteni
(#) balazska1987 válasza Tiggey hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Szia

Na most volt időm fotókat készíteni remélem hogy ebből kiderül valami
(#) Tiggey válasza balazska1987 hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Hát, a bekötés az úgy lesz ahogy írtam. Ha jól látom, a bal oldali biztosíték alatt van egy + jel. Ránézésre tök egyformának tűnnek. Lehet kell építeni fázisfordítót, hogy hidalhasd.
(#) balazska1987 válasza Tiggey hozzászólására (») Szept 7, 2015 /

Van készen fázisfordítóm a héten lesz időm kipróbálni majd visszanézem az műveleti erősítő lábait hogy a bemenetnél melyik a + és melyik a -.
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 7, 2015 /

Ma lejött az új végtranyó és a meghajtó, és most vettem észre hogy pár emitter ellenállás megvan nyúlva, tehát mindet ki fogom cserélni. Az volna a kérdésem hogyha a mérőműszeremen nincs hFE mérés (amelyiken volt annak a tárcsája elromlott) akkor hogyan tudnám párba válogatni a végtranyókat?
(#) zotya1983 válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 7, 2015 / 1

Ahhoz párba kell válogattatnod az a hfe mérő ami a műszeren van kevés ahhoz nagyáramú mérőfiók kell.
(#) Szabi1 válasza zotya1983 hozzászólására (») Szept 7, 2015 /

Az mi lenne? Körül tudná irni legalább?
(#) ocskay hozzászólása Szept 7, 2015 /

szép estét mindenkinek

lenne egy kis segítség kérésem . ha tudnátok segíteni szereztem 1Db erösitő modult TNP107172 típus száma, beszeretném kötni, ha ebben tudnátok segíteni ?

köszönöm előre is .

*mod
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2015

IMG_2817.JPG

(#) Szabi1 válasza ocskay hozzászólására (») Szept 7, 2015 /

Szia! GOOGLE:STK4392
Itt található egy csomó kapcsirajz ezzel az IC vel.
(#) ocskay válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 7, 2015 /

köszi Szabi a választ
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2015
(#) Szabi1 válasza zotya1983 hozzászólására (») Szept 7, 2015 /

Erre gondoltál? Bővebben: Link
(#) zotya1983 válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 7, 2015 /

Igen például ez is megteszi
(#) tpet8 válasza roland9 hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Azt meg tudnád mondani hogy mekkora poti kell oda?
Az erősítő 50W HF, és gondolom sorba kell kötni a kimenő jel vezetékével.
(#) Robi85 hozzászólása Szept 8, 2015 /

Sziasztok.

Fentebb már emlitettem, hogy egy Pioneer erősítőt dolgozom. Működik is, szépen szól csak egy a baj, hogy nagyobb hangerőnél lekapcsolja a védelem. Minden rossz alkatrészt kicseréltem amit találtam benne. 2 napig csak ezzel foglalkoztam. Mitől lehet ez a hiba?
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2015
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Nincs előttem rajz, de kell legyen egy elkó a DC védelem bemenetén. Annak cseréjével kezdeném.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Két elkó van, de cseréltem őket újakra. 4.7u/50v.

overload.JPG

(#) steelbird válasza Robi85 hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

A C303 és a C304 figyeli a végfokok kimeneti DC szintjét. Ha azok közül valamelyiknek már kevesebb a kapacitása, akkor nagy kimenő jelnél el tud billenni azon a kondin a feszültség annyira, hogy a dc figyelő tranzisztorok közül (Q303...306) valamelyik nyisson és aktiválja a védelmet.
Ha ez a két kondi is rendben van, akkor pedig valószínűleg valamelyik végfok munkapontja billen el nagy jelű kivezérlésnél, pl. esetleg a táp hibája miatt... De ez jóval ritkább hiba, mint a dc-figyelő integráló RC tag kondenzátorának hibája.
(#) Robi85 válasza steelbird hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Köszönöm, Akkor ezeket még átnézem. Amúgy normál zene hallgatásnál nincs semmi gondja. Munkapontokat szépen tartja mindkét végfok, de persze növekszik mindegyik ha szól a zene. Nyugalomban tökéletesen megvan a 16mV. Még a kimeneti Dc offset ami inkább zavar. Beállítom a 80mV-ot, de ez ugrál. Nem nagy lépésekben, de van amikor 86 és van amikor csak 65mV. Ha zene is megy akkor felmegy egészen 180mV-ig is.
(#) 13_Balu50 hozzászólása Szept 8, 2015 /

Elnézést az tudom , hogy nem teljesen ide vágó téma, de a másik topikot több hónapja nem látogatták.

Az erősitő beméréssel kapcsolatban kérdeznék, sikerült végre egy szkóhoz jutnom így kiváncsiságból elkezdtem egy 5.1-es házimozi egy csatornáját bemérni. És mielőtt továbblépnék a több 100 W irányába nem egészen értem.
1 kH- es szinuszjel a bemenetre 5,1 R/200W müterhelés a kimenetre, egy multi sorba váltakozó áram mérésre, egy párhuzamisan a müterheléésel feszültségmérés . Amikor elkezdett a szinusz jel felső széle egyenessé válni, a alábbiakat mértem 1A és 6 V ezt azonban abszurdnak kevésnek tartom. A tápfeszültség 2X 18 V és 2050 Ic van benne csatornánként.Az oszcilloszkóp kijelzőjén még csak közelben sem volt hozzá érték.
Az alábbiak vannak az oszcilloszkóp kijelzőjén, Vmax, Vmin, Vavr, Vpp,Vrms akkor most melyik a jó. A Vrms érték 9,8V körül mutatott.
(#) voodoo válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 8, 2015 / 1

Szia!
Ha feszültséget mérsz rajta párhuzamosan akkor felesleges multit sorba kötni áramot is mérni. Simán a kimenetére dobd rá a műterhelést és ugyan oda a szkópot + a multit váltóáram nézetben. Told rá addig a hangerőt amíg a szinusz el nem kezd torpanni. Akkor megnézed mekkora feszülségen jár a multi. Azt négyzetre emeled és elosztod 5-el. Ennyi.
(#) 13_Balu50 válasza voodoo hozzászólására (») Szept 8, 2015 / 1

Akkor csak 7.2 W lenne rossz a multiméterem ???. Mit jelentenek az oszcilloszkópon Vavr, Vpp, Vrms feszültségértek.
(#) reloop válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Szia! Ez melyik csatornája az 5.1-nek, ugye nem a szub?
(#) 13_Balu50 válasza reloop hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

nem a Front bal, vagy jobb.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Megmértem egy tafót (50Hz szinuszos) a multiméter 6,7V -ot a Szkóp Vrms értéke pedig 11,3V volt. Mivel az erősitő mérésekor 1 kHz es jel is szinuszos akkor most melyik értéket kell négyzetre emelnem és elosztani 5 el, a 6V -ot vagy a 9,8 V -ot.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 8, 2015 / 1

A multiméterem volt volt a hunyó, elem csere után a 6,7V már 8,7 V lett. Újra megmérve így már 12,8W jött ki az 5.1-es egy csatornájára ez már elfogadható érték.
(#) reloop válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

A multiméter nem jelezte az elem kimerülését? Elég aggasztó ilyen mérőeszközzel dolgozni.
Következő: »»   1759 / 2516
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem