Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   235 / 313
(#) bbalazs_ válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 26, 2015 /

Ertem, koszonom. Azzal a tennyel nagyon nehez vitatkozni, hogy ha valaki kicsereli a nyomogombot es attol megjavul. Csak nalam a tunetek nem erre mutattak, de termeszetesen attol meg lehet igy is. Mindig tanulunk valami ujat.
Nalam a masik, "megjavitott" gomb mar 3 eve nem produkal tunetet, szoval ugy tunik akkor, hogy ez az atvezetes megall a megaohmok szintjen.
(#) eyess válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 26, 2015 /

Nem biztos valamikor k ohm értéket is átvezethet.
És ez lehet szennyeződésektől is főleg ha pára , vagy hideg meleg kicsapódás következtében a beszivárgó por elegyével már szépen vezet is .Persze ez nem máról holnapra történő dolog , de idővel kialakul / hat egy ilyen hiba jelenség.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
(#) Laurox hozzászólása Szept 28, 2015 /

Halihó!
Új probléma adódott. Van egy Lenovo 17" lcd monitor, ami eddig rendesen működött. De már meg sem nyikkan. Annyit csinál csak, ha bedugom a konnektorba, hogy felvillan egyszer rajta a led és annyi. Eleinte nehezen reagált a ki-be kapcsoló gomra, de azóta már semmit. A puffer kondin a 300v feszültség megvan, és a kezelőgombokon is megvan az 5 v. Máshol nem méregettem, mert nem tudom, hol kell. Egyébként meg hol keressem a hibát?
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Szept 28, 2015 /

A nyomógombokkal kezdeném.
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 28, 2015 /

át vannak méregetve, ahogy a múltkor mondtad.
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Szept 28, 2015 /

Akkor agyhalálos, megdöglött rajta az IC, esetleg az oszcillátor halt meg, bár ritka.

Sejtettem.

Köszi.

Ja, még valami: Ez a monitor beázhatott valamikor, de legalábbis páralecsapódás nyomai vannak benne mindenhol. (A kijelzőpanel alsó fele fel is volt hólyagosodva.) De attól még működött. Eddig.

Megint igazad lett! Csak kicseréltem a bekapcsoló gombot, és lőn világosság!
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

Akkor jól át lehetett mérve.
(#) duke hozzászólása Szept 30, 2015 /

Sziasztok

Leirom a sajat tapasztalatomat.
Az iteni leirasok alapjan sikeresen megjavitottam a monitoromat.
A helyzet tipikus volt, 7 eves 19 -es monitor egyszer csak nem kapcsolt be, csak az allapotjelzo pislakolt.
Itt is a kapcsolouzemu tap kisfeszultsegu kondenzatorai puposodtak fel. Mind a hatot kicsereltem, utanna a monitor egybol mukodott. A legnagyobb szivas a monitor szetszedese volt. Undorito, hogy szandekosan lehetoleg javithatatlanra tervezik a keszulekeket. Egyetlen csavar sincs benne, az egesz kava, patentokkal van rogzitve. 4 oran at feszegettem a monitor aljat tetejet, oldalat, mire nagynehezen tobbe kevesbe serules, tores nelkul sikerult szetszednem. Maga a javitas meg, 1 ora volt, tisztitassal egyutt.
(#) didyman válasza duke hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Inkább csak nincs benne rutinod, ez kivételesen nem a gyártó sara. A patentek szétszedhetőek, persze a műanyag öregszik, és van néhány igen szerencsétlen anyagú monitor is, de alapvetően nem szétszedhetetlen. Csak kevesebb benne a fém (aminek megmunkálása sokkal drágább és környezetszennyezőbb) és sokkal gyorsabb összerakni. A legtöbb burkolatnál adja magát az az irány, ahogy a patenteket feszítve, pikk-pakk szétkapható a készülék, sérülés nélkül, ép patentekkel. Olykor nem árt hozzá egy célszerszám, egy hajlított végű műanyag lap, esetleg hitelkártya, de 4 óra kicsit húzós, nekem a legbonyolultabb is 3 perc volt, mert vigyázni kellett rá.
(#) Buvarruha válasza duke hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Egyetértek a kolegával, kicsit rutinosan pár másodperc alatt szét lehet pattintani a monitorok 90%-át, persze vannak kivételek, de azokat sem ész nélkül kell feszegetni, csak meg kell lelni, hogy hol és miképpen kell kezdeni és akkor azok is pikk-pakk megvannak.
(#) Laurox hozzászólása Szept 30, 2015 /

Sziaszok!
Én is a klasszikus hibával állnék elő, és tudom, hogy vótmá!
HP L1740, csak villog a led, más életjelet nem ad. Igen szerény mérési tudományommal kiderítettem, hogy a táp kimenetén (a scalerre menet) vannak feszültségek, illetve a nyíllal jelölt lábakon nulla. Egyébként szemre nem látszik semmi a tápon, kondik nem púposak. Tudom, hogy ajánlatos cserélni őket akkor is, de gondoltam először kérdezek: Ha nem a kondiknál, akkor hol keressem a hibát, ebben az igencsak megszokott helyzetben?

Üdv.
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Valamit biztos rosszul mértem, jaja!
(#) Laurox válasza duke hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Milyen típusú a monitor? Komolyan érdekelne.
(#) Laurox válasza Laurox hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Probléma megoldva! (kinyomozva) A kijelző volt zárlatos! Másik kijelzővel szépen muzsikál! Ilyen is van?
(#) bbalazs_ válasza Laurox hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

A kijelzo vagy a fenycso?
(#) BlackForce válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Ha a fénycső,akkor csere,vagy lehet ledesiteni.
Leirás itt,az oldal alján:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1842421.html?r=0.42...842421
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2015
(#) didyman válasza BlackForce hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Kérdés, hogy a monitor színvilága hova tolódik így és ez mennyire szempont. És a linken lévő megoldással nincs fényerőszabályzás, ami azért elég alapvető az előbbi szempont és a szem egészsége kapcsán is.
(#) didyman válasza Laurox hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Ha a tcon része zárlatos, az előfordul, olykor egy kerámia kondenzátor, olykor az ott lévő tápegység valéamelyik eszköze csinál ilyet.
(#) duke válasza didyman hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Persze ha az ember ismeri a konkret tipust, akkor tudja hol vannak a patentok, akkor talan szet lehet szedni hamar, de meg akkor is van olyan amit tores nelkul nem lehet szetszedni, mert ket iranybol szoritanak egy kozepso reszt a pockok, es valamelyik iranyba mindenkepp eltorik. Szoval azert biztos kell felora amig az ember felderiti, hol vannak a patentok, es azt hogy, milyen iranyba lehet fesziteni. En persze extrem ovatos voltam, a sarkoknal jo ideig hiaba feszegetem, csak nagyon lassan mertem novelni az erot, mert ha eltorom, nincs csere alkatresz, mint egy szervizben.
(#) didyman válasza duke hozzászólására (») Okt 2, 2015 /

Két dologban még mindig nem jól látod.
-Én nagyon ritka kivételtől eltekintve egy monitor patentjeinek elhelyezkedését sem ismerem. Nagyon ritkán van erre szükség a szétszedéshez, így nem is jegyzem meg, hol vannak. Nem szoktak törni, habár az, hogy néhány patent eltörik, még nem dráma (kivéve egyes LG monitorokat )
-Nincs cserealkatrész. A fröccsöntött műanyagidomok nem hozzáférhetőek, nem beszerezhetőek OEM forrásból. Ritka kivétel, jellemzően eltörő darabok, melyekből sok fogy-azokból elképzelhető utángyártás, beszerzési forrás.
(#) spgabor válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Sziasztok!

Este talán végre jut időm ismét a képhibás LCD monitorommal foglalkozni, amiről korábban írtam. A hétvégén kipróbáltam csak RGB képekkel, ami a következő eredményhez vezetett: piros OK, zöld kép helyett sárga, kék helyett lila a kép. Valamint a kép eltolás miatt a frekvencia változtatást, aminél arra jutottam, hogy 1280x1024 75Hz-re emelve nagyjából pontosan beáll a kép, de az auto gombra megint elcsúszik jobbra.
Megkerestem a service doksiját az új LCD-nek. A monitorét nem találtam, de egy majdnem azonos típusút ugyanazzal a vezérlővel igen (Belinea 101902 helyett Belinea 101910). A 101910-es doksija alapján az eredeti lcd lábkiosztása megegyezett azzal, amit beleraktam. Viszont a problémám az, hogy az LVDS csatlakozók a két doksin teljesen eltérő megnevezéseket kaptak. Eddig azt hittem, hogy ez szabványosított, viszont így nem sikerül kibogoznom, hogy biztos ne legyenek felcserélve a vezetékek. Tudnátok segíteni a két rajzon lévő jelölések értelmezésében?

Előre is köszönöm a segítséget és üdv:
spgabor
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Ne a monitorhoz keress doksit. Írd le mindkét kijelzőnek a típusát!
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

régi kijelző: M190EN02
új kijelző: FLC48SXC8V-10
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Okt 6, 2015 / 1

A kép eltolódása a rossz kimenet, vagy rosz VGA kábel miatt lehet, főleg, ha laptokról van szó és akkor is, ha másik monitorral jó. Ahogy sejtettem az egyik fujitsu, ami alapbeállításban más adatformátummal dolgozik én is így jártam, de maszek kínai TV scalerrel amiben álítható a formátum, így megoldódott. De, a fujitsu kijelzőn lehet álítani a formátumot a 25-ös láb magasra, vagy alacsonyra húzásával, a magas ne legyen több 3.3V-nál. Az LVDS lábkiosztása alapjaiban ugyanaz, mellékeltem az 1.0 doksit az AUO-hoz, hátha több infó van benne.

M190EN02.pdf

Ok, köszönöm. Az elcsúszás eddig még sehol nem jelentkezett, azért gondoltam azt is a monitor hibának. A kábel jó, de amúgy laptopról próbálom. Este megnézem, mit tehetek vele.
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Bónusz, ha auto beállítás utá zöld csík is van a kép feketén maradt részén.

Azt én is néztem, hogy az meg hogy kerül oda, ha alapból nem csíkos az lcd.
Következő: »»   235 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem