Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Miért, mi a gondolatmenet?
Sajna, jelenleg nem egyszerű fotót készítenem, mert a fényképezőgépem is haldoklik. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2015
Ha ALT üzemmódban is minkét csatorna szaggatott, akkor nem a choppert látjuk. Bár akkor ez előző képeden a szaggatásnak ki kellett volna egészíteni egymást. De az elehet még szinkronozási hiba is.
Chopped üzemmódban nem lehet szinkronozási probléma, de mint írtam a szaggatás 600Hz körüli, a csopper meg 250KHz-el megy.
Mindegy, holnap délután szétkapom és rámérek néhány áramkörére. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2015
Jó jó, de alt üzemben mindkét csatorna ugyanott szaggatott? Mindegyik eltérítési sebességen? Már amíg látható. Nem szeretek kategorikusan kijelenteni semmit, mert többször bebizonyosodott, az volt a hiba, amit átléptem.
Meg kéne még vizsgálni más jellel is, modjuk a saját hielesítő fenerátorával. A chopper generátor egy szabadon futó oszcillátor, a csoda tudja mire képes szinkronizálni. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2015
Alt üzemmódban is szinkronban van a kioltás, bár itt nem könnyű kiértékelni az alacsony frekvencia miatt.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2015
Mégegyszer: a chopper oszci CH1 és CH2 üzemmódban le van tiltva, mégis ott van az ernyőn a szaggatás. Valószínű, hogy a Z mod. környékéről jön, esetleg tápfesz miatt.
És Gerenk:
Itt lesz a hiba, a nagyfesz. oszcinál. Kb. 65KHz-en rezeg, de a vezérlő uA741 600Hz-el periodikusan leülteti. Ezt sikerült most kimérni, de ott még nem tartok, hogy tudnám pontosan mitől leng be a szabályozás.
Szia !
A szekunder terhelés megváltozása visszahat a primer szabályozásra,nem biztos hogy a 741 áramkörében kell keresni a hibát.
Így igaz. Szerencsére van még szkópom, így tudom vizsgálni a jelalakokat. A BD241A meghajtó kollektorán olyan +- 10V majdnem színusz látszik (kb.60KHz), ami kitart egy darabig, majd elkezd lecsengeni, végül teljesen leül, majd egy szünet után előröl kezdi. Ennek a periodikus ismétlődésnek a frekije úgy 550Hz körül van. Bennem olyan érzést kelt, mintha egy darabig nyomná a szuflát egy kondiba, ami egyre kisebb áramot vesz fel a töltés vége felé, azután veszít a feszültségéből és ezért az oszci újra beindul.
Az nehezíti a mérést, hogy 1000V feletti feszültségek között is kellene turkálni és ahhoz viszont nincs nagyfeszültségű mérőfejem.
Javítottam az 1556 oszcilloszkópom nagyfeszültségű tápegységét, trafó sokszorozóra menő tekercs zárlatos lett. Nekem sem volt mérőfejem, mipolán csőbe fűzött 10 Mohm 1/2 wattos
ellenállások sorosításával kiterjesztettem a méréshatárt. A HV táp külön dobozban szerelt, a visszacsatoló hálózatot is tartalmazta ezért a gépből kiszerelve tudtam javítani és bemérni. Ha az 1568 is ilyen megoldás kényelmesebb így vizsgálni. Idézet: „mipolán csőbe fűzött 10 Mohm 1/2 wattos ellenállások sorosításával kiterjesztettem a méréshatárt.mipolán csőbe fűzött 10 Mohm 1/2 wattos ellenállások sorosításával kiterjesztettem a méréshatárt.” Ez O.K. csak nem tudom, hogy oszcilloszkópos vizsgálódáshoz ez mennyire működik, ha AC-t is szeretnék látni.
Hol és miért szeretnél AC feszültséget mérni ?
Ki akarom nyomozni, hogy az 550Hz-es lengést mi okozza.
Ja és nem mérni akarom az AC-t, hanem látni, szkópon. A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2015
A HV táp szekunder részében semmiképpen nem javaslok oszcilloszkópos mérést, a visszacsatoló
ág 741-re csatlakozó részén lehet, de oda nem kell HV mérőszonda. Változik a lengés frekvenciája a fényerő vagy fókusz növelésére ?
Igen, változik, kis mértékben. Nem lehetséges, hogy bizonyos feszültségre töltődéskor átüt valamelyik alkatrész?
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2015
Szekunder körben lehet a hiba, a terhelés megnő ha növeled a fényerőt vagy fókuszt, változik a lengés frekvenciája. A KS cső áramkörében van 3 glimm azok nem világítanak ?
A sokszorozóban lévő 500 pF 15 KV-os korong alakú kondenzátorok szoktak meghibásodni, okozhatnak ilyen hibajelenséget. A szekunder körben a felső tekercs a KS cső fókuszfeszültségét
biztosítja az alsó a sokszorozóét, megcsapolásos tekercs a 7.-8. vége nagyfeszültségű diódán egyenirányítás és szűrés után a BIAS trimerre csatlakozik, ezzel lehet beállítani a 8,5 KV gyorsító feszültséget. Az R73 egyik végének kiforrasztásával a fókusz áramkört ki tudod iktatni , ha megszűnik a lengés ott a hiba, ha nem a sokszorozót kell vizsgálni. A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2015
A Rádiótechnika 1994-1996 évkönyveiben jelent meg Sipos Gyula tollából egy ismertető: Az EMG Type 1568 sorozatú oszcilloszkópjai címmel. Úgy rémlik a leíráson és kapcsolási razon felül beszél a hibáiról és azok a javításáról is.
Szia! Van egy cikksorozat Sipos Gyulától 94'-96'-ban, de az alapvetően a 1568-as vízszintes eltérítő egységéről, a kettős időalapról szól. Arról meglehetősen részletesen. Ez megvan nekem. Köszi.
Nos, úgy tűnik a hiba elhárítva.
A megoldást egy kis izopropil alkoholos fültisztító hozta meg, amivel átpucoltam a nagyfeszültségű rész porcelánjait. Hiába, a 101Ft-os kalapácsütés nem hülyeség. ![]() Köszönöm mindenkinek a sok segítő szándékot. ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2015
Örülök hogy ismét régi fényében ragyog a szerkezet, hasznos volt a beszélgetés mi is tanultunk belőle
![]()
Sziasztok
Ma beszereztem egy Hameg HM205-2 típusú oszcilloszkópot, bekapcsolom a képernyőn megjelenik a normál állapotú vízszintes gnd vonal, de a csatornákra nem reagál se az y-pozició állára se az osztásra hiába teszem rá a kalibráló jelet vagy bármi más jelet. Valami tipp hogy hol a hiba? A belseje tiszta javításnak nyomát nem találtam sehol. Szerintetek hol a hiba? Válaszokat köszönöm előre is.
A bemenetnél az "AC, DC, GD" kapcsoló "GD" állásban van. Ekkor a bemenet nem megy be, hanem GND-re köt.
Több ilyen esetem volt ennél a típusnál, hogy a nagyfeszültség porcelánja -kalitléc- tisztítása megoldotta a nagyfesz. hibát. De akkor fixen nem volt, vagy véletlenszerűen ingadozott a nagyfesz, áthúzás sötétben látható, hallható volt. Ilyen esetet, hogy ettől stabil frekin leng, nem gondoltam volna.
Az ember holtig tanul.
Ac állásban próbáltam méregetni vele de semmi, annyi h ha bekapcsolom rajta a test gombot behoz egy minden féla hullám alakú jelet amit x irányban tudok mozgatni, de mást nem lehet vele kezdeni. Arra gondoltam, hogy lehet nem kapna tápfeszültséget egyes részek?
De attól még az Y pozició gombra reagálnia kellene, nem?.
Akkor itt hiba lesz, nem rossz beállítás. Első, a tápfeszültségek ellenőrzése. A test gombot esetleg nem fordítva gondolod? Mert amikor mindenféle hullám van, akkor nagy valószinüséggel.nem testre köt. Mindkét csatornán ezt csinálja?
Igen elnéztem. X, Y pozícióra reagálni kellene akkor is.
Arra jutottam, hogy CH1 csatornára ha ráteszem a kalibráló jelet akkor megjelenik a képernyőn a 2V jel csúcsa, de csak egy pontban pozicionálni mind két irányba tudom. CH2 csatornán meg viszont a jelet X irányba mutatja ugyan ugy egy pontként és y irányba mozgatni is tudom. Illetve mikor a feszültséget kalibráló potit tekerem akkor is x irányba mozgatja a pontot nem függőlegesen mint kellene. Időre nem reagál semmit, ma szétszedem akkor megnézem a tápfeszültségeket. Ja én a tester gombra gondoltam. Valami tipp?
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |