Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   239 / 313
(#) frissadam válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Ha a táp rossz akkor az úgy is kell utána következik a cső analízis.... Jobbat nem tudok.
(#) Gafly válasza frissadam hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Most komolyan, mi egyébre számítottál?
(#) zsoltee0001 válasza frissadam hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Mostmár nem a 20 dolláros inverter a húzós hanem az, hogy atomjaira lehet bontani a gépet (fél napos meló) nem tudom, neked mennyire értékes a munkaidőd, án inkább ezért bánkódnék, de ne legyen igazam.
Érdekes, hogy egy ilyen biztosítékért tőlem 1000 ft-t akartak elkérni, mert, hogy valami szupergyors, úgy, hogy maradtam a kis üvegbiztosíték vékony dróttal összekötős változatnál
(#) Buvarruha válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Az ezer forint azért durva, de a bruttó 5-600Ft-os kisker ár valós.
(#) Laurox hozzászólása Okt 16, 2015 /

Sziasztok!
Hátha valaki tud segíteni...
Van egy Asus VH192D monitor. Először azt csinálta, hogy 3 mp-re adott képet. Másik csövekkel sikerült beindítani és ment egy jó darabig az asztalon szétbontva. Aztán amikor összeraktam már csak azt csinálja, hogy az egyik cső "feldereng" (ilyenkor zizegést hallani) 2x egymás után és utána semmi. Ha újra bekapcsolom, akkor ugyanez. Újra szétkaptam és kicseréltem az inverter trafót és a kondenzátorokat.(újakra) Semmi változás. Csak2x feldereng a cső pár másodpercre és zizeg, utána kialszik. A csövek biztosan jók.

Mi lehet a gond?
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

A csövek jók, de a kábelezés már nem biztos, valahol áthúz a nagyfesz, vagy összeszerelés közben eltörött egy cső.
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Az "új" csöveket benne hagytam, (az egy teljesen jó kijelzőből lett bontva) de a saját tesztcsöveimmel is csinálja! Azok pedig tutira jók. Más szóval: minden csővel ezt csinálja, 3.mal is próbáltam.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015

Akkor ott is az lehet a problema, hogy csak félperiódus megy, így feleakkora a feszültség.

És mit lehet csinálni, hogy ne csak fél periódus menjen?

Megkeresni a hibát. Ehez szkóp kellene, vagy méregetni a feteket, hogy nyitnak-e, illetve a vezérlőt ellneőrizni. Az is lehet, hogy a visszacsatolás nem stimmel. a trafókat ellenőrizted?
(#) Laurox válasza Laurox hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

ez megint egy olyan 2 csöves monitor

.432 -őt mutat a trafó ellenállása. Ez ilyen kicsi trafó és egy szál maga van.

Na igen, így nehéz mihez viszonyítani.
(#) Laurox válasza Laurox hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Azért vagyok szomorú. mert mikor meghoztam és kipróbáltam a saját csöveimmel, (még mielőtt teljesen szétszedtem volna) akkor még szépen beindult, tehát a saját csöveivel csak felvillant, de az enyémekkel ment rendesen, ezért azt gondoltam, hogy csupán csőhiba. De már más baj is van.
(#) Laurox hozzászólása Okt 17, 2015 /

Segítség!

Samsung 203b tápegységén kicseréltem a 220 voltos csatlakozót, azóta se kép se hang! Előtte tökéletesen működött. Azért cseréltem ki, mert egy 740n-be akartam beletenni és ott nem fér el a "főkapcsoló". Utána visszaforrasztottam mindent az eredeti állapotába, de nem kap áramot a táp. Mit rontottam el? Megsérülhetett a nyák, vagy mi?
(#) eyess válasza Laurox hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

Nyilván ott kell keresni a hibát ahol előzőleg jártál..
(#) Laurox válasza eyess hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

Értem, csak nem tudom mit keressek. Nem kap áramot és annyi. Úgy tudom, hogy ezek a nyák lemezek több rétegűek... valahol megszakíthattam valamit. Mást nem tudok. Van egy multiméterem amit igen korlátozott tudással tudok használni, de már azért haladok.
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

Felteszem, hogy amikor a főkapcsolót kiforrasztottad megolvadt a műaynag és a lábai eltolódtak. Tehát a kapcsoló kontakthibás.
(#) zsoltee0001 válasza Laurox hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

740n monitorom van, de milyen főkapcsolóról beszélsz?
Mellesleg, ha valaki szétszed egy jól működő monitort egy táp csatlakozó miatt (soha nem megy tönkre) arra csak ezt tudom mondani :
(#) Buvarruha válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 17, 2015 / 1

Gondolkodj már egy kicsit.

Idézet:
„Azért cseréltem ki, mert egy 740n-be akartam beletenni és ott nem fér el a "főkapcsoló".”
(#) didyman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 17, 2015 / 1

Hm. Én azért pár tápcsatlakozót szereltem már, kicsit merész ez a soha nem megy tönkre kijelentés.
(#) zsoltee0001 válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

Ha jól értem akkor azon a monitor táp csatlakozóján főkapcsoló? Ilyt még nem láttam, max pc tápon.
Tényleg nem láttam táp csatit meghibásodni... mázlim volt?
(#) Laurox válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 18, 2015 /

Nem a 740n-ben van a főkapcsoló, hanem a 203b-ben volt! Egyébként a két táp kompatibilis, kivéve a főkapcsolót! Érdekes, hogy nem láttál még főkapcsolós monitort, a nagyobb Samsungok java része olyan. A "szétszedek egy működő monitorról" meg annyit, hogy egy halott kijelzős 20"-os monitorral nem volt jobb ötletem, mint felhasználni a még működő részeit. (főleg, hogy fillérekért jutottam hozzá)
(Jövő karácsonyig sem találnék bele való kijelzőt úgy, hogy meg is érje a téma)
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 18, 2015 /

A kapcsoló nem lett hibás, ellenőriztem. Viszont úgy is próbáltam, hogy összekötöttem a nyákon a helyét egy kis huzallal, de úgy sem kelt életre.
(#) zoli0078 hozzászólása Okt 20, 2015 /

Sziasztok,

Hozzám került egy Fujitsu LCd monitor háttér világítás hibával. Szétszedés után egyből látható volt, hogy az inverter résznél lévő 4511 Fetek közül az egyik szét volt égve. Szépen leszedtem mind a kettőt és beleraktam két újat (a szétégetnél az egyik vezetőszálat pótolni kellett mert felvált a panelről és lemosás közben le is jött) és kipróbáltam. Korlátozó izzóval próbáltam indítani a monitort, de ekkor a fet újra megéget. Ahogyan bekapcsolt a monitor felvillantak a csövek de semmi más nem történt.
Valami még zárlatba lehet vagy valami a vezérléssel van?
(#) Buvarruha válasza zoli0078 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Lehet, hogy valamelyik trafó menetzárlatos, de az is lehet, hogy a vezérlés döglött és szimplán rányitja a fetet a trafókra, illetve a szembenlévő másikra, vagy, ha egy tokban van P és N fet akkor egymásra nyitja szerencsétleneket és azért ég el csak az egyik.
(#) zoli0078 válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Igen egy tokban van N és P Fet. Megpróbálom megnézni a vezérlést, hogy egyszerre nyitnak-e.
(#) spgabor hozzászólása Okt 20, 2015 /

Sziasztok!

Megint egy a korábbi LCD monitorhoz hasonló problémám van, bár ez egy kicsit érdekesebb, mivel valaki már szerelte egyszer, így hiányoztak belőle alkatrészek.
Ez egy Benq 20"-os monitor, amiben elég sok dolog hiányzott, vagy egyszerűen elszállt. A probléma az, hogy meg sem nyekkent az egész.
A főbiztije el volt szállva, ezt cseréltem. A puffer kondija ki volt folyva, ezt is cseréltem. A dióda híd is oda volt, ezt is cseréltem. A prímer oldalon a Q601-es FET valószínűleg elégett a panel kinézete alapján, de már valaki kivette. Ide raktam újat. A FET körüli ellenállások közül több hiányzott, illetve elégett (R614, R613,R623,R625,R626,R627,R628). Ezeket cseréltem újra.
Szekunder oldalon a hiányzó elkókat pótoltam.
Jelenleg ott tartok, hogy a pufferen a 310V megvan. Viszont az IC601 6-os lábára nem jön a tápfesz, konkrétan 0V van rajta. A 8-as HV lábon kb 220V van. A D605 pedig nagyon melegszik, kb 55 fokig felmegy a hőmérséklete, miközben a panel többi része normális hőfokú. Az IC tápfesze már a D602-őn sem jelenik meg. Pedig a dióda rendben van és az előtte lévő L608-as tekercs sem szakadt, szakadásvizsgálóval ellenőrizve.
Gyanakodtam az IC hibára is, ezért az IC-t ha kiveszem, üresen mérve Vcc a hatos lábnál továbbra sem jelenik meg. HV viszont már nem 220V környéke, hanem a pufferkondival egyező fesz, valamint D605 nem melegszik, marad szoba-hőmérsékletű.
Szakadásvizsgálóval ellenőriztem a tekercset, de az is jónak tűnik. Akkor miért lehet, hogy nem jelenik meg a Vcc ágon semmilyen feszültség? Merre keressem tovább a hibát?

Előre is köszönöm a segítséget és üdv:
spgabor
(#) didyman válasza spgabor hozzászólására (») Okt 20, 2015 / 1

Ha ennyi minden elpusztul a PWM körül, gondolod, hogy majd pont a legkényesebb, az IC éli túl? Cseréld ki és jó lesz. Optocsatolót is kicserélném, meglepetések elkerülése végett.
A VCC kapcsán: Nézd meg a rajzot. Ha ki van szedve az IC, szerinted honnan kellene ott megjelennie VCC-nek? A trafó nem rezeg, a VCC-ről minden áramút a GND felé vezet, hogy lehet ott akkor bármekkora feszültség? A "titok" annyi, hogy az IC HV lábán egy áramgenerátor lóg, ami a VCC-n lévő puffert tölti az indulási küszöbig.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2015
(#) spgabor válasza didyman hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Ok, köszönöm. Veszek bele IC-t és megpróbálom.
Következő: »»   239 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem