Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák

Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   43 / 78
(#) Zandras válasza Mircsof hozzászólására (») Szept 26, 2015 /

Bocsi multiméter
(#) erdgab válasza Zandras hozzászólására (») Szept 26, 2015 /

Lehet tudni mit tettél vele?Bárhova forgatod a kapcsolóját akkor is csak nullákat mutat?A néha villogó - jel nem feltétlen probléma.Nem mér egyáltalán semmit,se áram,se feszültség,se ellenállás?
(#) teszti hozzászólása Okt 1, 2015 /

Hi

Jelent valami gondot, hogy különböző méréshatárokban különböző értéket jelez ki a multi? Olcsó, piaciról van szó. Pl. 2V-os méréshatárnál kijelzi, hogy 1623mV, 20V-os méréshatárnál 1.64V-1.65V. Melyik értéknek lehet hinni?
(#) proli007 válasza teszti hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Hello! Kicsit el kell gondolkodni, mit is mér, milyen pontosság mellett. Ha a műszer pontossága pld. 0,1%, akkor 2V mellett ez 2mV hibát jelent, 20V-nál pedig 20mV-ot..
Tehát ezek teljesen jó értékek lehetnek. Nyilván célszerű abban a méréshatárban mérni, amibe még belefér a mérendő feszültség. Persze kérdés, valóban milyen pontos a műszer, mert most csak önmagához hasonlítod önmagát..
(#) vargaf válasza teszti hozzászólására (») Okt 2, 2015 /

Szia!
Ez semmi gondot nem jelent. Az olcsó piaci műszereknél a pontosság 1 % körüli. A kijelzett értéknél még +-2 digit eltérés lehet. Ha valahol nagyobb pontosság kell, akkor 4 1/2 digites műszert kell alkalmazni.
Üdv.: Feri
(#) ZorK_D hozzászólása Okt 18, 2015 /

Sziasztok!
Maxwell MX-25 102 multiméterhez keresek kapcsolási rajzot. Tud valaki segíteni?
(Hibajelenségek: Nem megy a folytonosságvizsgáló és a feszültségmérő DC-ben 3 V-ot csal lefelé.)

Köszönöm szépen előre is!

Üdv.: ZorK
(#) josipov hozzászólása Okt 19, 2015 /

Sziasztok!
Vettem egy Maxwell MX-25 304 típusú multimétert.
A problémám az, hogy
1, Nem pont olyan mint ami a leírásokban szerepel.
Ami nem is baj, mert a leírással ellentétben full 4 digites, van
benne auto-off és háttérvilágítás. Illetve csak 4 gombos, nincs AC/DC váltó,
a tárcsán van külön ac/dc mindenből.
2, Nem tudom lekapcsolni a folyamatos csipogást.
Bekapcsoláskor és minden funkcióváltáskor is sípol egy egészségeset.
Ha átfordítom a tárcsát a túloldalra, akkor mind a 15 csippantást összevonja egy bazihosszú sípszóba, ami otthoni használatnál (mikor például asszony a szomszéd szobában alszik) igencsak zavaró.

Gondoltam rá hogy a buzzer kábelét kivezetem oldalra egy külön kis kapcsolóra de mivel vadiúj és garanciás, ettől egyelőre eltekintenék.
Nem találtam sehol leírást erről, illetve gyakorlatilag semmi információt, valójában most jöttem rá hogy Maxwell néven csak Magyarországon forgalmazzák ezeket a gépeket.

Tudnátok-e segíteni hogyan lehet kikapcsolni a hangot, vagy hogy milyen neveken fut még a világban ez a típus hogy tovább kutathassak?

Köszönöm előre is!
üdv, josipov
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2015
(#) Helios hozzászólása Okt 21, 2015 /

Sziasztok!

Van egy DT-9205A tipusú műszerem. És arra gyanakszom, hogy a méréshatárom nem egészen hiteles... Váltó feszültséget szeretnék mérni, két használható méréshatárom van: 200V és 700V. És az a problémám, hogy a 200V-os méréshatáron több feszültséget mér a műszer mint a 700V-oson. Van egy kis trafóm, aminek van egy 0-20V-os szekundere amit 200V-os határértéken 21,9V-nak mér, a 700-ason pedig kereken 20V. Meghalt a műszerem?
(#) proli007 válasza Helios hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Hello! Talán nézd meg a műszer gépkönyvét.. A váltófeszültség mérésnél 200V méréshatárban 0,8% és +-3digit. 750V méréshatárban 1,2% és +-3digit. Melyikbe nem fér bele a mért érték?
(#) Helios válasza proli007 hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

a 200-as sávba fér bele, mivel 25V-ot szeretnék mérni... az egyel kisebb sáv 20V-os méréshatár, majd alatta 2V.

Kicseréltem az elemet, de akkor sem változott... Magasabb méréshatárnál pontosabb az érték.
(#) vargaf válasza Helios hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Szia!
Proli nem méréshatárra, hanem tűréshatárra gondolt.
(#) Helios válasza vargaf hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

700V-os méréshatárnál 25V feszültséget mérek (amennyit eleve mérnem kellene a 200-ason), nincs több digit igy nem tudok számolni. 200V-os méréshatárnál 27V ami bőven több mint a tűrés amit Proli megadott.

Most akkor melyik a valós mért érték:
Első hozzászólás
vagy amit itt írsz? 200 V-os méréshatárban 21,9 V vagy 27 V és 700 V-os méréshatárban 20 V vagy 25 V.

20V-os transzformátorral teszteltem. (mert ugye arra rá van irva a pontos feszültség):

200V-os méréshatárnál a 20V -> 21,9V;
700V-os méréshatárnál a 20V -> 20V.

a 25V-os mérést egy másik transzformátor szekunderén kellene mérnem, de a 200-ason nem pontos:

200V-os méréshatárnál a 25V -> 27V;
700V-os méréshatárnál a 25V -> 25V.

A transzformátorra írt feszültség nem pontos! A terheletlen és terhelt állapotban is más feszültség mérhető rajta. Egy műszer pontosságát egy nagyobb pontosságú műszerrel egyidejűleg mért érték alapján lehet vizsgálni. A műszer mérési módja sem mellékes. Váltakozó feszültséget pontosan a "true RMS" mérésre alkalmas műszerrel lehet mérni.

A problémámon akkor sem változtat sajnos. Egyébként a 20V-os trafót már mértem egyszer és az annyi is volt.

"20V-os transzformátorral teszteltem. (mert ugye arra rá van irva a pontos feszültség):" Viccelsz?
Szerinted egy trafó feszültségei pontosak? Mert az nem egy kalibrátor! A kimenti feszültsége függ a gyártás pontosságától, a terhelés nagyságától és a hálózati feszültségtől. Ezzel kalibrálnád a műszert?
De a 200V-os méréshatárban a 0,8% hiba +-1,6V ehhez jön még hozzá, a három digit hiba, vagy is +-1,9V-tal is eltérhet a mért érték a ténylegestől..
A 700V mellett, az 1,2% már +-8,4V digithibával, már +-8,7V lehet a hiba.
Vagy is egy ilyen digit váltóáramú mérése inkább saccográf, mint mérés. De mivel a hálózati feszültség -5% és +10% között is mozoghat, túl nagy jelentősége nincs a dolognak.

De minden feszültséget abban a méréshatárban célszerű/kell mérni, amibe még épp belefér..
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2015

Értem amit mondasz. De alacsonyabb méréshatárnál nem kellene "pontosabb értéket" mutatnia a saccográfnak?

De pontosabb értéket kell hogy mutasson. De azt ne a trafóri írt vicc alapján ítéld pontos, vagy pontatlannak, hanem legalább egy osztálypontossággal jobb és kalibrált műszer alapján. Ellenkező esetben pedig azt hiszel el, ami számodra jobban tetszik. Az szíved joga..
(De Feri itt már leírta. Ha most még nem érted, nem gond, majd később megérted, ha már a mérésekről többet fogsz tudni..)

Ez az hogy megviccel a műszerem és lövésem sincs hogy melyik a helyes érték. Eleve az a gyanús hogy a magasabb érték határon kisebb a feszültség, mint a kisebb határon mért érték.

Nem is fogod megtudni, ha nincs kontroll műszered. A pontosság, pedig nem "gyanú", hanem kalibráló mérés kérdése..
Inkább azt kell tudatosítanod, hogy már a 200V méréshatárban is a méréshatár tizedén mérsz, 700V-nál pedig még ez alatt. Analóg áramköröknél mindig van pontossági tényező. Csak a számoknál lehet igaz, hogy 2+3=5. Az, hogy valami digitálisan ír ki egy analóg értéket, az még nem jelenti azt, hogy az pontosan annyi is.

Holnap szerzek egy másik műszert és azzal mérek...

Hogy fogalmad legyen miről írunk "proli007" és én is itt egy példa:
Multiméter kalibrálása
(#) Helios válasza vargaf hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Tehát van egy műszerem amivel nem lehet pontos értéket mérni... A kalibráláshoz meg kellene legalább még egy műszer...

Ami legalább egy nagyságrenddel pontosabb mint a kalibrálandó műszer! Egy 3 1/2 digites műszer kalibrálásához minimum egy 4 1/2 digites műszer kell.
(#) ftirius hozzászólása Okt 23, 2015 /

Sziasztok!
Egy DT9205B tipusú digit multiméteren az áramerősségmérés 20mA, 200mA, és 20A-nél nem nulla a kezdőérték, hanem mászkál (vagy lassan növekszik, vagy lassan csökken). 2mA jó. Az összes többi paraméternél nem észleltem hibát. Nemtom hogy tudtam tönkretenni, akkutöltő kimeneti áramát akartam megmérni, tuti nem volt 20A.
Lehet ill. érdemes javítani, javíttatni?
Köszönöm előre is!
Ftirius
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2015
(#) abcdabcd válasza ftirius hozzászólására (») Okt 23, 2015 /

Ha lehet is javíttatni, nem tudom, hogy ezalatt az ár alatt: Bővebben: Link (és ez kb az első találatok egyike volt a keresőben, lehet még ettől olcsóbban is kapható ) van-e, aki megjavítja...
Amúgy, ha mérni próbálsz vele, akkor mit csinál? Akkor is csak "számol"?
(#) Zsolt 73 hozzászólása Okt 23, 2015 /

Tengeren szerelték össze,sós párás környezetben. Oxidos a méréshatár váltó,fordítsd ki a panelt és adj neki egy csepp WD 40-et. Egy perc alatt megjavul a műszered.
(#) ftirius válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 23, 2015 /

Ha mérek 20 és 200mA-en végül is lassan elindul a megfelelő irányba (pl. ha polaritást váltok megfordul), de nem áll meg.
Következő: »»   43 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem