Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Ezt kipróbálom ma. Van 3 db DT830-as, azokat sorba kötöm. Úgy talán bírni fogják.
2 áramütés, 2 DT830 és egy Metex árán rájöttem, hogy a C709 növelése megoldja a problémámat, úgy tűnik.
Sziasztok !
Én is úgy mértem be a HV tápot mint ahogy nagym6 kolléga írta, csak analóg műszert használtam, az nem kényes a nagyfeszültségű tűimpulzusokra.
Jujjjj ez nem lehet igaz. Én véletlenül rátapintottam 1500Ft.-os bóvli multimmal 1800V-ra, semmi baja, de csak 1000V a maximuma.
Uhh részvétem a műszerekért.
Zajlik az élet én is kicseréltem a tápban a két felrobbant kondit . És bekapcsoltam a tápot. A szabályzó részben nincs semmi probléma eddig de az inverter részen van egy furcsa sipolás vagy inkább szikrázásra sercegésre hasonló hang. És egy ellenállás 470 ohm ami sorosan van kötve egy 4,7nF -os kondival el kezdett barnulni. A kondit kiforrasztottam megmértem jónak bizonyult de azért kicseréltem. A sipolás sercegés az a nagyobb baj lehet zárlatos a trafója az inverternek?
Nagyon úgy néz ki hogy az inverter trafója zárlatos.
A sercegő hangot néha abba hagyja . A trafót lehet szétszedem és újra tekerem . 9 tekercs van benne és a lábakra kivezetve nem túl vékony huzalok vannak. A feszültségek el vannak szállva szinte sehol nincs az aminek lennie kellene. Csinálnom kell egy mérési tervet mert ez így csak tapogatózás.
Én sem értem, hogy ez mitől döglöttek meg. Három darab sorba kötve, ráadásul ugyan olyan, és 950volt váltakozót mértem velük. Szépen elhalványult rajtuk a kijelzés, és azóta semmi. A Metex az hallhatóan távozott.
Egy DT830-at én is örök vadászmezőkre küldtem, azóta digitális műszert HV mérésre meg sem próbálom.
Most nézem a neten, nekem ugyanez van mint a DT830, csak más néven. Rendben mutatja az 1800V-ot, semmi baja tőle, de ezt nem szabad, mert csak 1000V a maximum.
gerenk Analógban ritkaság a 10Mohm-os, van "meleg" analógom, de az is jóval kisebb, nem tudom mennyi. Ha meg kisebb, már terheli a mérendőt. A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2015
Valami nem kerek, a DT830 DVM belső ellenállása minden méréshatárban 1 Mohm, a DT2905 már jobb a maga 10 Mohm belső ellenállásával szintén minden méréshatárban ennyi.
Az analógból a gyengébbek 10 Kohm/V azaz 1000 V méréshatárban 10 Mohm a belső ellenállás. A jobbak 20 Kohm/V lehet számolni
Igen igazad van, megnéztem: Ganzuniv2 multim 100V 1000V-nál 10Mohm.
A DT830-al azonos kinézetű multim 1Mohm, ezt sem tudtam, azt hittem ma már alap dolog a 10Mohm. Akkor mateatek kolléga jobban járt volna a 10Mohm soros előtéttel a mérőhegyen, kb. 168V jutott volna a multira az 1850-ből. A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2015
Sziasztok kigondoltam hogy lesz.
Holnap kinyomtatom a kapcsolási rajzokat és panelrajzokat. azokon fel vannak tüntetve a mérendő feszültségek. Elkezdem végigmérni teljesen a táptól.De előbb egy ismerősömtől elhozok egy ganzuniv műszert . A multimat nem szeretném kinyírni. A mai nap arra jutottam hogy bizonyos helyeken megvan a +-5V -15V 10V -8V Aztán van pár érdekes fesz is. -17V 6,7V 135V 73V A tápegységben kicseréltem pár kondit ennek hatására nem szűnt meg a sípolás. Volt egy ellenállás és egy dióda ezek melegedtek és az ellenállás el is van színeződve. Ezeken keresztül töltődik egy 3,3mF 350 voltos kondi ez is kicsit meleg vot. Ezt már előttem cserélte valaki mert nem olyan típusú mint a többi. Holnap kicserélem egy 400 voltosra mert mértem 320 voltot is a környékén. Ha a kondit kiforrasztom a sípolás megszűnik. Terhelve a gépbe beépítve ugyancsak elhallgat a trafó.
Azért vigyázz vele, ha rendben van a HV táp nem kell hallanod semmilyen sípolást mert 50 KHz
környékén dolgozik. Teljesítmény oszcillátor szinuszhullámú, ha mégis sípolást hallasz akkor blocking oszcillátorként viselkedik és ilyenkor a szekunder oldalon igen nagy feszültségű impulzusokat produkál ami könnyen átüti a puffer kondenzátorokat, és a trafó menetei közöt is zárlatot produkálhat. Lehet hogy így is történt, meghibásodott a primer szabályzó áramkör, blokkol az oszcillátor, átüt a trafó szekunder tekercse.
Érdekes hogy a gépbe beszerelve és leterhelve szinte semmi hangja nincs.
Lehet nem lehet üresjáratni a tápot?
Üdv! Nem vagyok profi oszcilloszkóp szerelésben, csak fórumon olvasgattam, de ha a horizontális eltérítés nem működik, nézd meg az U800-as IC-t. Úgy olvastam megfővésre hajlamos, és szinte lehetetlen újat szerezni belőle.
Vettem a fáradságot, megnéztem a szervíz manuálját, jól gondoltam, 40 KHz-en jár, szép szinusz
jelet kell produkáljon a HV oszcillátor, 14 kV gyorsítót igényel a KS cső, kb 3 kV szekunder feszültség egy sokszorozóba csatlakozik /ötszöröz/. Nem semmi a 323 oldal, lesz mit tanulmányozz.
Igen most nyomtattam ki a service manualt.
Remélem ezzel már el tudok indulni egy irányba.
Igen olvasgatom én is a külföldi oldalakat sok helyen erre az íc-re panaszkodnak de majd meglátom ha elkezdek méregetni majd elválik.
Egyébként ezt az ic-t hogy lehetne kimérni? Gondolom egy másik szkóppal. Lehet veszek egy donort is ha van ahonnan ezt is vettem de csak hétfőre tudják megnézni van-e. A mérések idejére hogy lehetne megoldani hogy ne égjen be a fénypont a cső közepére? Huzzam le a cső végéről a nagy csatlakozót?
Mint mondtam, nem vagyok járatos benne. De mivel egy pontosan behangolt analóg szerkezetről van szó, előfordulhat, hogy "kiesik" az egyensúlyból,ha leveszed a képcsövet róla. Nem olyan mint a digi technika, hogy ha lehúzod simán nem jön kép a pc monitoron.
Egyébként én is nézegetek egy ilyet, ami teljesen működik, csak nem tudom hogy ha ezután próbálom jól hűteni, akkor is mégis mennyire hajlamos a tönkremenetelre. Vagy egy ilyen lenne, vagy egy más típusú hitachi A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2015
Idézet: „A mérések idejére hogy lehetne megoldani hogy ne égjen be a fénypont a cső közepére?” Szia! "Intensity" potit lecsavarod és nem lesz gond.
Nem reagál semmire.kivéve a függőleges eltérítés position potijára azzal 3mm fel le tudok játszani.
Holnap reggel megyek a másik műszerért egy 2236-os ért annak a tápja csippan azt hiszem az kicsit könnyebben javítható. ha sikerülne akkor ezt a 2465-öst is könnyebb lenne javítanom vele.
Erről a modellről én is azt hallottam, hogy könnyen javítható, mert nincsenek benne azok a bizonyos "hybrid ic-k". Nekem is úton van egy ilyen Az egyesült államokból, elvileg jól működő.
Meg lehet még próbálni a külső z axis (fényerőmoduláció) bemenetet. Akkora feszültséget adni rá ami gyenge fényerőt állít be. Az intensity poti jelét U650 kezeli majd továbbítja U950 felé. A z axis bemenet meg egy az egybe megy U950-be. Ha U650 halott akkor még van esély U950-nel fényerőt szabályozni. Ezekehez a kísérletekhez ugye már egy teljesen jól működő tápegység az előfeltétel. De nem is kell feltétlen a vízszintes eltérítés helybehozatalával kezdeni, lehet előbb a fényerő poti áramköreit kellene rendbe tenni
Ezekután a ks tápjaival is gond van. Először azt kéne rendbe tenni, azt ks cső nélkül is lehet. Ha fény van, akkor gyorsító feszültség van ugyan, de a többi elektróda nem kap rendes feszültséget. Ezeket egy ellenállás osztó állítja elő, azt kell ellenőrizni.
Ma hoztam az eladótól még egy szkópot.
2236-os . Egyben van a gép de táphibásan vettem. induláskor csippan egyet. Mire haza hoztam megjavult lett rajta megjelenítés is . A kalibráló jel nagyon szép rajta és a fényereje is nagyon jó. A táp felől kattogást hallottam ezért szétbontottam úgyis ki kell takarítani az egész berendezést mert a nagyfesz rész olyan poros mintha korommal lenne beszórva. és a multiméter kapcsolóit is ki kell takarítanom mert kicsit bizonytalanok. De az első a kattogás amit a ventilátor adott mert nem bírt elindulni megpróbáltam szétszedni de nincs értelme javítani inkább kicserélem egy újra. Túl sok minden múlik ezen az alkatrészen. Külföldi oldalakat bújva ez a csipogás és el nem indulás ezeknek a típushibája. A ventilátor elromlik és meg melegedig a fet azt hiszem irf 870 és a csatija kontakthibás lesz. Ettől van az ha csipog és nem indul a táp. Szóval egy nagytakarítás és összerakás után indul a nagy testvére feltámasztása a 2465 ös tápjának javítása. Jó kis ismerkedő meló lesz az új jövevénynek. Ami nagyon tetszik benne az a beépített multiméter ez nagyom praktikus szerintem sokszor fogom használni. Holnap szerintem össze is fogom tudni rakni.És elnyeri méltó helyét a műhelyben.
Üdv!
Van egy Tektronix 2236 szkópom, és lenne néhány hibám vele: Az első. hogy külön potija van az A és B csatorna Intensityjének, noha az A potija állítja mindkét csatornát, mi okozhatja ezt? Illetve elég régi a gépezet, és az a gondom, hogy szeretném szétszedni az előlapját, letakarítani, de a potik sapkái, amik nem hernyócsavarral rögzítettek sorra porladnak el, egyben nem jönnek le. Hol tudnék pótalkatrészt szerezni, vagy olyat, ami nagyjából jó rá?
Ezt kipróbálom holnap az én gépemen is és ha az én gépem is így állítja akkor ezek ilyenek
Az úgy működik jól. Mindkét csatorna intenzitását az "A" jelű poti állítja. A "B" jelű poti a második (késleltetett időalap - delayed sweep) időalap által rajzolt sugár intenzitását állítja. Hatását csak akkor látod ha olyan üzemmódba kapcsolod a szkópot ahol a B időalap is aktív.
A potikat szerintem csak eredetiekre érdemes cserélni, különben nagyon kókány kinézete lesz. Sajnos nem lehet egyszerűen beszerezni őket. Donor szkópból kitermelhető, vagy ebay, vagy qservice. Egyik megoldás sem lesz túl olcsó. Szervízdoksiból kinézhető a potik cikkszáma, az alapján éri meg rákeresni. A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2015
Hát, még van 4 rajta, 2 már hiányzik, de szerintem a többi is el fog törni úgyhogy lehet lecserélem az összeset valami hasonlóra
|
Bejelentkezés
Hirdetés |