Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   295 / 577
(#) ipasztoi válasza bodorj hozzászólására (») Nov 6, 2015 / 1
 
Nekem ezt akkor csinálta (a kéményes kazánomban):
1.Amikor az égőtéri HMV hőcserélőben komoly vízkövesedés volt, savazás (ecetsav, citromsav, stb) után megszűnt.

2.A hőcserélőről felmelegedés, lehűlés hatására leváló vízkőszemcsék a legkülönbözőbb helyeken eltömítették a melegvíz útját, annyira lecsökkentve a nyomást, hogy az érzékelő nem tudta érzékelni a csap megnyitását, vagy nagyon gyengén jött a melegvíz. Végleges megoldásként közvetlenül a kazán HMV kijövő csatlakozására egy kis ejtőtartályos vízszűrőt szereltem, ez minden vízkőhomokot kiszűrt, a dugulások megszűntek. Fontos, hogy nem a hideg víz becsatlakozáshoz, hanem közvetlenül a meleg víz kimenethez kell szerelni, mert nekem is a szerelők mindenáron a hideg víz ágba akarták berakni, tévesen.

3.Ha háromjáratú szeleppel járatott, tűztéren kívüli, külső HMV oldali hőcserélő van pl. az én újabb turbós Chaffoteaux, (vagy utódai) kazánoknál, akkor a kazánnál a fűtésköri visszatérő ágba iszapszűrőt kell beépíteni, különben a fűtéskörből a lemezes hőcserélőben fekete iszaplerakódás keletkezik. Ez pl. fürdés közben drasztikus hőingadozásokat, meleg víz hiányt (miközben a kazán ezerrel megy), egyéb ingadozásokat, furcsaságokat okoz. Ilyenkor csak a külső lemezes hőcserélő kisavazása/tisztítása, plusz iszapszűrő (nem olcsó 15 - 20 eFt) beépítése oldja meg a probémát. A szerelési leírásban néhány mondatban elő is írják, különben még a garancia is érvénytelen. Ennek ellenére a szerelők enélkül szerelik fel tömegesen az ilyen kazánokat. Saját tapasztalatból tudom, mert jó néhány szerelővel összevesztem, nem tudták a hibát megszüntetni, én meg nem voltam hajlandó fizetni, meghallották a kazán típusát nem is akartak kijönni, nekem kellett rájönni. Végül is csak szerelési leírást kellett figyelmesen elolvasni, nem a kazán volt a rossz, évek óta semmi probléma.
(#) zoszka válasza ipasztoi hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Egy márciusi posztra reagáltál. Kicsit elkéstél vele szerintem....
(#) ipasztoi válasza zoszka hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Mivel a leirtak altalanos jellegu, sok hiba jelensegre magyarazatot ado tapasztalatok, ezert irtam le.
(#) bbalazs_ válasza ipasztoi hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Vajon MIERT ilyen rossz a Chaffoteaux kazan hire? Erdekes, itt Szegeden is ez a modi, ahogy meghalljak, hogy Safotó (sic!) mar teszik is le a telefont.
Pedig Balatonlellen (vagy valahol arra) van is alkatreszboltjuk, onnan szoktam rendelni a potalkatreszeket.
Nalam pont ugyanez a helyzet, sajat magamnak kellett rajonnom, de a kazan mar 19 eve szolgal renduletlenul. Nem egy atomtechnika, analog vezerles muv.erositokkel.
Amikor tavaly elemeire szedtem szet savazashoz, az osszes tomitest vissza tudtam tenni ugyanoda es azota is ugy all a nyomasmero masfel baron, mint a covek. Pedig ez egy olcso, kemenyes Celtic24. Es ami a legfontosabb: nagyon szep a fustuveg elolapjaval
(#) pyton2015 hozzászólása Nov 6, 2015 /
 
Sziasztok



Saniel duval Semia f23 kazánom van, 4 éve már.
kb.pár napja észrevettem, hogy amikor a termosztát lekapcsolja a fütést

utána még 4perc 30 másodpercig még megy a keverő szivattyuja . /többször lemértem/

De ha kinyitom a melegviz csapot,akkor azonnal leáll a keverő szivattyú, ha resettelem akkor is leáll a szivattyú.

Ma szerelöi tanácsra kicseréltem a vezérlőpanelt, de a hiba ugyan úgy fen áll.

Valaki nem tudna segiteni?

elöre is köszönöm
(#) Bakman válasza pyton2015 hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Csak tippelek: utánkeringetés. Lehűti a tűztérben lévő vizet. Azt viszont nem értem, hogy minden "szerelő" első lépésként miért a vezérlőt cseréli ki.
(#) zoszka válasza pyton2015 hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Az nem hiba. Így kell működnie és eddig is így működött. Jó, hogy 4 év után észreveszed, hogy van utókeringtetés. Minden valamire való kazán utókeringtet fűtés után legalább 3-5 percet, védve a kazánt. De ha feltekered a melegvíz hőfokát maxra, mikor elzárod ugyanúgy fog utókeringtetni. És gratula a szerelőnek. Nagyon ért hozzá... úgy általában.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
(#) Gafly válasza zoszka hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
A panel ára pedig tanulópénz
(#) pyton2015 hozzászólása Nov 6, 2015 /
 
nem kell valakinek egy panel?

köszönöm nagyon rendesek vagytok, meg nyugodtam.
(#) Koncsar válasza pyton2015 hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Szia! Nem csak azért van utókeringtetés, hogy a hőcserélőben lehűtse a vizet, hanem azért is, hogy ne a kéményen menjen el a meleg a hőcserélőről. Vegyünk egy földön álló öntöttvas régi kazánt példának. A termosztát elveszi a kazán szivattyújától a kontaktot mert meleg lett a szobában, a kazánban lévő X liter vizet és hőt a kéményben lévő huzat szépen lassan a következő termosztát bekapcsolásig szépen lehűti, megy a meleg az éterbe. Hatalmas veszteségek. Utána megint fel kell fűteni a kazán tömegét a benne lévő vizzel együtt. Az utókeringetés így kettő haszna is van. Csak kiegészitésnek szántam.
(#) ipasztoi válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
A Chaffoteaux kazánok szerintem kiforrott, jól megtervezett, megbízható konstrukciók, világmárka alkatrészekkel, Grundfos keringető, SIT, Honeywell gázszelep, Alfa Laval hőcserélő stb. Csak gondosan át kell olvasni a doksikat, letölthető service manual-okat, minden le van írva részletesen. A fűtésköri, és külső lemezes hőcserélője is a lehető legegyszerűbben kivehető tisztításra, a kazán leszerelése nélkül. Az újabb mikroprocis panelek meghibásodása az gáz. Pedig a legtöbb esetben elkó kiszáradás, vagy relék kontaktus hibája van. De panelek alkatrész szintű javításával, kapcsolási rajz hiányában senki nem foglalkozik (régen előírás volt a kapcsolási és panel beültetési rajz a szerviz dokumentációkban), illetve én egyetlen ilyen tiszafüredi palit ismerek a jófogásról.

Sajnos a legtöbb szerelő mindenféle szakmából gyorstalpalón képzetlen, csak alkatrészek cserélgetésével ötletel, panelcsere a mániájuk, rendszeres karbantartás meg sima porszívózás jókora kiszállási díjért, rémtörténeteim vannak, falun lakom. Persze tisztelet a kivételnek, mert az is van. Nekem is egy nagyon távoli szaki munka közben, telefonon néhány perc alatt elmondta a lényeget, mert megsajnálta a kínlódásom.

A fiamnak viszont nagyon jó tapasztalata van a MIKA parapetes mini kombi cirkóval, váltószelepes, villany bojler külső puffertartály-hőcserélős. Nagyon jó konstrukció, semmi kémény macera, semmi elektronika panel, össze vannak huzalozva a márkás jól beszerezhető alkatrészek. Áttekinthető egyszerű huzalozott logika. Rendkívül jó a szervize, legalábbis Bp-en. Viszont szigorúan be kell tartani ami a doksiban le van írva, különösen a rendszer megadott vegyszerekkel való átmosását, szerelés után. Állítólag volt FÉG-es nagy tapasztalatú szakik csinálják.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
(#) Koncsar válasza zoszka hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Szia! A Szörnyű Duval KLZ 30 panelét megszoktad menteni? Relécsere és áthidalásokkal?
20 e forintért + fa ért lehet kapni.
Valamelyik szivattyú terheli be ennyire, hogy németbrikettet csinál magából?
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
(#) zoszka válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
A panel égéssel az a baj, hogy vezet. Csak a gond lesz vele később. Csere. Szerintem.
(#) Koncsar válasza zoszka hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Köszi a megerősítést.
(#) mihajlajanos hozzászólása Nov 7, 2015 /
 
Szeretném megkérdezni,hogy nincs-e valakinek Biasi M90B.24A tipusú gázkazánhoz vezérlőelektronikája,vagy hogy hol lehet ezt beszerezni?Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) Frei73 hozzászólása Nov 7, 2015 /
 
Helló!
Sanier Duval Semia F24 kombi kazánom, tökéletesen fűt, de meleg vizet csak nagyon óvatosan kinyitott vízcsap állásnál ad! Ha rendesen megnyitom a csapot, nem fűti fel a vizet, szinte hideget ad! Nemrég panel csere volt benne, előtte tökéletesen működött. Valami tipp esetleg, hogy mit nézhetnék meg rajta??? Hőcserélő kisavazva, a váltószelep szemre szépen működik! Olyan, mintha nem növelné a lángot a vízátfolyással arányosan!
Előre is köszi a segítséget!
(#) Koncsar válasza Frei73 hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Szia! Hőcserélőben dugulás, kosz, vizkő egyéb.
Váltószelep, ha van benne. Ebben lehet, hogy bitermikus hőcserélő van, akkor nincs váltószelep.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
(#) Frei73 válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Hőcserélő, kiszedve, kisavazva, a víz szépen átfolyik rajta! Váltószelep dolgozik, leellenőriztem!
Azt figyeltem meg, több próbálkozásnál, hogy a víz kinyitásánál begyújt a kazán, szemre teljes gázzal dübörög, de a csap mozdítása nélkül visszaáll alap lángra, 10-15 mp-en belül!?? Átfolyás érzékelő nem okozhat ilyet???
(#) lumpika hozzászólása Nov 7, 2015 /
 
Sziasztok!

TERMO AMICA PAB 3V ECO B kazánom van és egy ideje nehezen gyújt be.
Kb 3-4 másodperc elmúltával gyújt be, hatalmas durranással (akkora légnyomás van a kazánházban hogy szinte ijesztő)
Ez a nehéz indítást véletlenszerűen csinálja(hetente 1-2-szer) Csak egyszer kaptam idáig hibaüzenetet "nincs láng a gyújtási ciklus végén"
A szerelő két hete takarította ki-az nem lehet a gond.

Mi lehet a problémája? Várom válaszaitokat.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2015
(#) mugab válasza lumpika hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Esetleg takarításkor elállította-hajlította a gyújtáselektródát, szikraközt, vagy pont arra a részre esett egy kis darabka képződmény...
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
(#) lumpika válasza mugab hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Nem hiszem, mivel azért is hívtam el kitakarítani mert már előtte is durrant indításkor.
Azt mondja hogy gázszelep gond lehet....
Az pedig elég zsebbenyúlós-hát nem tudom.
(#) Koncsar válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Mivel savaztad, mennyi ideig és hogyan?
(#) Koncsar válasza lumpika hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Át kéne mosni az égősort. Égőnyomást ellenőrizni. Kivette az égősort? Vagy csak porolgatott és a porszívót koptatta?
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2015
(#) lumpika válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Kivette az égősort és át is mosta, égőnyomást szerintem nem nézett.
Gázszelep nem csinál ilyen problémákat?
Üdv
(#) jspapa hozzászólása Nov 8, 2015 /
 
Sziasztok!
Colibri kazanom ment. De a indirekt tartaly is. Igy utolag, lehet, h a kazannak nem is volt komoly gondja. A tartaly miatt allt ki hibara. Annyi vizko lett az aljaban 11 ev alatt, h a 120 literes tartalybol csak 40 liter vizet sikerult nagy nehezen kiszedni. A leereszton nem is jott egy csepp sem. Azert a kazan sem volt 100as.
Koszonom szepen a tanacsokat az elozzo kazanommal kapcsolatban. Ami biztos, h oda fogok figyelni ezutan arra, h evente egyszer egy nagy renszer tisztitast be fogok iktatni.
Jo hetveget!
(#) mugab válasza lumpika hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Szerintem kevés variáció van. Vagy el van dugulva az égősor a gyújtónál, vagy a gyújtó szikra köze kicsi, vagy a gyújtás kiesik a gázáramlás útjából. Ennyi.
Ha nem durranna, akkor még lehetne az érzékelő gyenge vagy rossz helyen, vagy az érzékelőnél eldugulva az égő.
(#) Koncsar válasza lumpika hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
Még olyan is előfordulhat, hogy a gyújtóelektróda valami miatt lezárlatól, átüt máshol, néha jön csak a megfelelő helyre a szikra, és így az esetleg megkéset szikra az összegyült gázt késve begyújtja, így az a jelenség amit le is írtál.
Teendők: szikra ellenőrzése, égőnyomás beállítás, égő tisztítás (az volt). Hálózati nyomás ellenőrzése. Égősor gondolom nincs szétégve, nem lyukas?! Más oka nem lehet ennek a durranos jelenségnek.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2015
(#) lumpika válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
Akkor szerintetek sem gázszelep?
Az nem csinál ilyen problémákat?
(#) Koncsar válasza lumpika hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
Szerintem nem! De pont ezért kell mérni gáz illetve égőnyomást, hogy a szelep hibáját ki lehessen zárni. Ennél a készüléknél nincs őrláng? Csak megkérdeztem.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2015
(#) bbalazs_ válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
Szerintem nincs, azert van elektromos gyujtasa. Valoszinuleg a megtakaritas vezerelte ezeknek a kifejleszteset, nalam pl. 8 m3 gaz fogy az orlang miatt havonta, az kb 800Ft/ho, azaz majdnem 10e/ev.
Következő: »»   295 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem