Fórum témák
» Több friss téma |
Nekem ezt akkor csinálta (a kéményes kazánomban):
1.Amikor az égőtéri HMV hőcserélőben komoly vízkövesedés volt, savazás (ecetsav, citromsav, stb) után megszűnt. 2.A hőcserélőről felmelegedés, lehűlés hatására leváló vízkőszemcsék a legkülönbözőbb helyeken eltömítették a melegvíz útját, annyira lecsökkentve a nyomást, hogy az érzékelő nem tudta érzékelni a csap megnyitását, vagy nagyon gyengén jött a melegvíz. Végleges megoldásként közvetlenül a kazán HMV kijövő csatlakozására egy kis ejtőtartályos vízszűrőt szereltem, ez minden vízkőhomokot kiszűrt, a dugulások megszűntek. Fontos, hogy nem a hideg víz becsatlakozáshoz, hanem közvetlenül a meleg víz kimenethez kell szerelni, mert nekem is a szerelők mindenáron a hideg víz ágba akarták berakni, tévesen. 3.Ha háromjáratú szeleppel járatott, tűztéren kívüli, külső HMV oldali hőcserélő van pl. az én újabb turbós Chaffoteaux, (vagy utódai) kazánoknál, akkor a kazánnál a fűtésköri visszatérő ágba iszapszűrőt kell beépíteni, különben a fűtéskörből a lemezes hőcserélőben fekete iszaplerakódás keletkezik. Ez pl. fürdés közben drasztikus hőingadozásokat, meleg víz hiányt (miközben a kazán ezerrel megy), egyéb ingadozásokat, furcsaságokat okoz. Ilyenkor csak a külső lemezes hőcserélő kisavazása/tisztítása, plusz iszapszűrő (nem olcsó 15 - 20 eFt) beépítése oldja meg a probémát. A szerelési leírásban néhány mondatban elő is írják, különben még a garancia is érvénytelen. Ennek ellenére a szerelők enélkül szerelik fel tömegesen az ilyen kazánokat. Saját tapasztalatból tudom, mert jó néhány szerelővel összevesztem, nem tudták a hibát megszüntetni, én meg nem voltam hajlandó fizetni, meghallották a kazán típusát nem is akartak kijönni, nekem kellett rájönni. Végül is csak szerelési leírást kellett figyelmesen elolvasni, nem a kazán volt a rossz, évek óta semmi probléma.
Egy márciusi posztra reagáltál. Kicsit elkéstél vele szerintem....
Mivel a leirtak altalanos jellegu, sok hiba jelensegre magyarazatot ado tapasztalatok, ezert irtam le.
Vajon MIERT ilyen rossz a Chaffoteaux kazan hire? Erdekes, itt Szegeden is ez a modi, ahogy meghalljak, hogy Safotó (sic!) mar teszik is le a telefont.
Pedig Balatonlellen (vagy valahol arra) van is alkatreszboltjuk, onnan szoktam rendelni a potalkatreszeket. Nalam pont ugyanez a helyzet, sajat magamnak kellett rajonnom, de a kazan mar 19 eve szolgal renduletlenul. Nem egy atomtechnika, analog vezerles muv.erositokkel. Amikor tavaly elemeire szedtem szet savazashoz, az osszes tomitest vissza tudtam tenni ugyanoda es azota is ugy all a nyomasmero masfel baron, mint a covek. Pedig ez egy olcso, kemenyes Celtic24. Es ami a legfontosabb: nagyon szep a fustuveg elolapjaval
Sziasztok
Saniel duval Semia f23 kazánom van, 4 éve már. kb.pár napja észrevettem, hogy amikor a termosztát lekapcsolja a fütést utána még 4perc 30 másodpercig még megy a keverő szivattyuja . /többször lemértem/ De ha kinyitom a melegviz csapot,akkor azonnal leáll a keverő szivattyú, ha resettelem akkor is leáll a szivattyú. Ma szerelöi tanácsra kicseréltem a vezérlőpanelt, de a hiba ugyan úgy fen áll. Valaki nem tudna segiteni? elöre is köszönöm
Csak tippelek: utánkeringetés. Lehűti a tűztérben lévő vizet. Azt viszont nem értem, hogy minden "szerelő" első lépésként miért a vezérlőt cseréli ki.
Az nem hiba. Így kell működnie és eddig is így működött. Jó, hogy 4 év után észreveszed, hogy van utókeringtetés. Minden valamire való kazán utókeringtet fűtés után legalább 3-5 percet, védve a kazánt. De ha feltekered a melegvíz hőfokát maxra, mikor elzárod ugyanúgy fog utókeringtetni. És gratula a szerelőnek. Nagyon ért hozzá... úgy általában.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
nem kell valakinek egy panel?
köszönöm nagyon rendesek vagytok, meg nyugodtam.
Szia! Nem csak azért van utókeringtetés, hogy a hőcserélőben lehűtse a vizet, hanem azért is, hogy ne a kéményen menjen el a meleg a hőcserélőről. Vegyünk egy földön álló öntöttvas régi kazánt példának. A termosztát elveszi a kazán szivattyújától a kontaktot mert meleg lett a szobában, a kazánban lévő X liter vizet és hőt a kéményben lévő huzat szépen lassan a következő termosztát bekapcsolásig szépen lehűti, megy a meleg az éterbe. Hatalmas veszteségek. Utána megint fel kell fűteni a kazán tömegét a benne lévő vizzel együtt. Az utókeringetés így kettő haszna is van. Csak kiegészitésnek szántam.
A Chaffoteaux kazánok szerintem kiforrott, jól megtervezett, megbízható konstrukciók, világmárka alkatrészekkel, Grundfos keringető, SIT, Honeywell gázszelep, Alfa Laval hőcserélő stb. Csak gondosan át kell olvasni a doksikat, letölthető service manual-okat, minden le van írva részletesen. A fűtésköri, és külső lemezes hőcserélője is a lehető legegyszerűbben kivehető tisztításra, a kazán leszerelése nélkül. Az újabb mikroprocis panelek meghibásodása az gáz. Pedig a legtöbb esetben elkó kiszáradás, vagy relék kontaktus hibája van. De panelek alkatrész szintű javításával, kapcsolási rajz hiányában senki nem foglalkozik (régen előírás volt a kapcsolási és panel beültetési rajz a szerviz dokumentációkban), illetve én egyetlen ilyen tiszafüredi palit ismerek a jófogásról.
Sajnos a legtöbb szerelő mindenféle szakmából gyorstalpalón képzetlen, csak alkatrészek cserélgetésével ötletel, panelcsere a mániájuk, rendszeres karbantartás meg sima porszívózás jókora kiszállási díjért, rémtörténeteim vannak, falun lakom. Persze tisztelet a kivételnek, mert az is van. Nekem is egy nagyon távoli szaki munka közben, telefonon néhány perc alatt elmondta a lényeget, mert megsajnálta a kínlódásom. A fiamnak viszont nagyon jó tapasztalata van a MIKA parapetes mini kombi cirkóval, váltószelepes, villany bojler külső puffertartály-hőcserélős. Nagyon jó konstrukció, semmi kémény macera, semmi elektronika panel, össze vannak huzalozva a márkás jól beszerezhető alkatrészek. Áttekinthető egyszerű huzalozott logika. Rendkívül jó a szervize, legalábbis Bp-en. Viszont szigorúan be kell tartani ami a doksiban le van írva, különösen a rendszer megadott vegyszerekkel való átmosását, szerelés után. Állítólag volt FÉG-es nagy tapasztalatú szakik csinálják. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
Szia! A Szörnyű Duval KLZ 30 panelét megszoktad menteni? Relécsere és áthidalásokkal?
20 e forintért + fa ért lehet kapni. Valamelyik szivattyú terheli be ennyire, hogy németbrikettet csinál magából? A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
A panel égéssel az a baj, hogy vezet. Csak a gond lesz vele később. Csere. Szerintem.
Szeretném megkérdezni,hogy nincs-e valakinek Biasi M90B.24A tipusú gázkazánhoz vezérlőelektronikája,vagy hogy hol lehet ezt beszerezni?Válaszotokat előre is köszönöm.
Helló!
Sanier Duval Semia F24 kombi kazánom, tökéletesen fűt, de meleg vizet csak nagyon óvatosan kinyitott vízcsap állásnál ad! Ha rendesen megnyitom a csapot, nem fűti fel a vizet, szinte hideget ad! Nemrég panel csere volt benne, előtte tökéletesen működött. Valami tipp esetleg, hogy mit nézhetnék meg rajta??? Hőcserélő kisavazva, a váltószelep szemre szépen működik! Olyan, mintha nem növelné a lángot a vízátfolyással arányosan! Előre is köszi a segítséget!
Szia! Hőcserélőben dugulás, kosz, vizkő egyéb.
Váltószelep, ha van benne. Ebben lehet, hogy bitermikus hőcserélő van, akkor nincs váltószelep. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
Hőcserélő, kiszedve, kisavazva, a víz szépen átfolyik rajta! Váltószelep dolgozik, leellenőriztem!
Azt figyeltem meg, több próbálkozásnál, hogy a víz kinyitásánál begyújt a kazán, szemre teljes gázzal dübörög, de a csap mozdítása nélkül visszaáll alap lángra, 10-15 mp-en belül!?? Átfolyás érzékelő nem okozhat ilyet???
Sziasztok!
TERMO AMICA PAB 3V ECO B kazánom van és egy ideje nehezen gyújt be. Kb 3-4 másodperc elmúltával gyújt be, hatalmas durranással (akkora légnyomás van a kazánházban hogy szinte ijesztő) Ez a nehéz indítást véletlenszerűen csinálja(hetente 1-2-szer) Csak egyszer kaptam idáig hibaüzenetet "nincs láng a gyújtási ciklus végén" A szerelő két hete takarította ki-az nem lehet a gond. Mi lehet a problémája? Várom válaszaitokat. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2015
Esetleg takarításkor elállította-hajlította a gyújtáselektródát, szikraközt, vagy pont arra a részre esett egy kis darabka képződmény...
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
Nem hiszem, mivel azért is hívtam el kitakarítani mert már előtte is durrant indításkor.
Azt mondja hogy gázszelep gond lehet.... Az pedig elég zsebbenyúlós-hát nem tudom.
Mivel savaztad, mennyi ideig és hogyan?
Át kéne mosni az égősort. Égőnyomást ellenőrizni. Kivette az égősort? Vagy csak porolgatott és a porszívót koptatta?
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2015
Kivette az égősort és át is mosta, égőnyomást szerintem nem nézett.
Gázszelep nem csinál ilyen problémákat? Üdv
Sziasztok!
Colibri kazanom ment. De a indirekt tartaly is. Igy utolag, lehet, h a kazannak nem is volt komoly gondja. A tartaly miatt allt ki hibara. Annyi vizko lett az aljaban 11 ev alatt, h a 120 literes tartalybol csak 40 liter vizet sikerult nagy nehezen kiszedni. A leereszton nem is jott egy csepp sem. Azert a kazan sem volt 100as. Koszonom szepen a tanacsokat az elozzo kazanommal kapcsolatban. Ami biztos, h oda fogok figyelni ezutan arra, h evente egyszer egy nagy renszer tisztitast be fogok iktatni. Jo hetveget!
Szerintem kevés variáció van. Vagy el van dugulva az égősor a gyújtónál, vagy a gyújtó szikra köze kicsi, vagy a gyújtás kiesik a gázáramlás útjából. Ennyi.
Ha nem durranna, akkor még lehetne az érzékelő gyenge vagy rossz helyen, vagy az érzékelőnél eldugulva az égő.
Még olyan is előfordulhat, hogy a gyújtóelektróda valami miatt lezárlatól, átüt máshol, néha jön csak a megfelelő helyre a szikra, és így az esetleg megkéset szikra az összegyült gázt késve begyújtja, így az a jelenség amit le is írtál.
Teendők: szikra ellenőrzése, égőnyomás beállítás, égő tisztítás (az volt). Hálózati nyomás ellenőrzése. Égősor gondolom nincs szétégve, nem lyukas?! Más oka nem lehet ennek a durranos jelenségnek. A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2015
Akkor szerintetek sem gázszelep?
Az nem csinál ilyen problémákat?
Szerintem nem! De pont ezért kell mérni gáz illetve égőnyomást, hogy a szelep hibáját ki lehessen zárni. Ennél a készüléknél nincs őrláng? Csak megkérdeztem.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |