Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a válaszokat. Akkor nem trükközök, hanem megpróbálom egyszerűen.
Remélem jó helyre írok. SMD-t szeretnék kiforrasztani(konkrétan memória IC-ket) és újra beforrasztani, de csak normál pákám van, hőlégfúvós nincsen.
Egyet kipróbáltam, a kiforrasztás oké, megúsztattam ónban mindkét oldalt és úgy sikerült. Viszont letakarítani a lábairól horror, kb. semmire nem jutottam vele. Van erre valami trükk vagy ez így zsákutca? Köszönöm.
Kiforrasztó huzallal, meg szimplán lehúztam a panelról az ónt. De a lábak közül így már nem tudtam kivarázsoln.
Ónszippantóm még nem érkezett meg, az lesz a megoldás? A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
Ón szívó harisnya a megoldás .Azzal szinte teljesen letudod szedni mindet.
Azzal próbáltam, de ezek szerint valami gagyit vettem(egyszerűen nem szívta magába az ónt...), beszerzek valami normálisabbat. Ha tudsz ilyet és megírod, megköszönném.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
Ha van otthon olyan vezetéked ami sodrott , és réz , akkor azt blankold meg . Amilyen hosszan akarod .Azután sodord össze még egy kicsit , és egy kis kalapáccsal lapítsd össze aránylag jó vékonyra.
Tegyél rá fólyasztó szert , vagy forrasztást elő segítő anyagot amivel éppen rendelkezel otthon.Aztán mehet a leszedés.Remélem értetted , és beszámolsz majd a fejleményről.
Ha van valami vastagabb hegy a pákádba a leszívást azzal kell végezni mert a hegyes pákavégnek kicsi a felülete,hőtartaléka a leszíváshoz nem melegíti fel az ónszívó szalagot rendesen.Ha nincs vastagabb pákavég akkor döntsd meg minél nagyobb felületen érintkezzen a páka hegy,oldala a leszívó szalaggal,hogy fel tudja melegíteni.
Szia !
Ezt használom, nagyságrendekkel jobb a többinél, folyasztó szerrel át van itatva, nagyon sok igen vékony elemi szálból készül és ezért nagyon jó a szívóképessége. Egy picit drágább a többinél de megéri megvenni.
Nem tudom milyet vehettél,de sztem abból nincs gagyi ha arra gondolsz amire mi.
Hasonlít egy test kábelra,olyan mint egy harisnya. Próbáld meg folyasztószerrel,úgy tuti a hatás.
Dehogynincs! Amúgy van, hogy eloxidálódnak a régebbi darabok és nem hogy nem szív, befuttatni alig lehet ónnal.
Akkor még nekem nem volt hozzá szerencsém.
Vékonyabb (<1,5mm) harisnyát használj és olyat ami tartalmaz folyasztószert! Lehetőleg ne legyen régi, oxidálódott.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2015
Én itt vettem az egyik hobbistától folyasztószert 10ml-es kiszerelésben árulja az aprón és tökéletesen használható.
Tqfp tokozású IC-nél úgy lehet vele forrasztani ahogy a youtube-os videókon is sokszor látni.
Köszönöm a tanácsokat, jelenleg eddig jutottam:
Bővebben: Link És ezeket használom, de most elakadtam, a többi nem igazan akar kijönni a lábak közül. De azért még próbálkozom holnap. 1 2
Az elején igen, de most már nem tudom úgy hozzá érinteni, hogy jó legyen vagy csak béna vagyok.
Ha megtelt a réz sodrat , akkor mindig csinálj újat , mert már akkor több ónt nem tud felvenni magába. Viszont , ha még úgy látod , hogy férne még rá , akkor kalapács , és vékonyítsd el a sodratot , akkor is ha már felvett valamennyit .Ja és ugyancsak használj utána is folyasztószert stb.
Szia. Próbáld meg a legnagyobb fejjel melegíteni 400 fokon, esetleg 450-en. Ki kell tapasztalni. Nagyban függ a panel vastagságától. A vékonyabb panelokhoz 380- 410 fokon szoktam használni. Viszont én mindenképpen pákával tenném fel az új alkatrészt. Ha kérdésed van nyugodtan üzenj. Napi szinten javítok panelt.
Ezt biztos nekem akartad címezni?? Azért köszi a felajánlást.
Ha sima, sodort rézvezetékről, leszeded a burkolatot, ami nem oxidos, az is tökéletesen megfelel. /minél vékonyabb szálú/ Előtte kis gyantával, folyasztószerrel itasd át.
Tisztelt fórumtársak!
PCB "forrasztásról" érdeklődnék, hogy ha szerzek stencilt SMD-hez és elkészítettem a nyákot és az alkatrészek megvannak, akkor maga a forrasztás hogy érdemesebb megoldani? - láttam, hogy beteszik egyszerűen elektromos sütőbe a felpasztázott stencillel az áramkört és "megsütik" egy görbe segítségével ami az adatlapon szokott lenni. - szereztem egy hőlégfúvót, ezzel jobb lenne forrasztani? Még egyiket se csináltam, és kétoldalas lenne a nyák. Ez lenne az első ilyenem. Ezért is kérném a véleményeteket. Köszönöm
a kétoldalasról a sütőben lepotyog a másik oldal mire az egyiken megolvad a paszta, azt avalahogy hűteni kéne
Idézet: Láttam már olyat, hogy epoxy ragasztóval odaragasztják a komponenseket, és akkor nem esik le, de olyat is, hogy az egyik oldalt bepasztázták magas hőfokon olvadó pasztával, beültették, megsütötték, aztán a másik oldalon pedig alacsony hőfokú pasztát használtak, alacsonyabb hőméréskleten, így a másik oldalon lévő ón nem olvadt meg. Otthon talán ezek a módszerek a legegyszerűbbek (ha sütöd persze). „a kétoldalasról a sütőben lepotyog a másik oldal mire az egyiken megolvad a paszta, azt avalahogy hűteni kéne” Amúgy szerintem amíg nincs túlságosan sok alkatrész / nem kell valami bga, qfn vagy valami hasonlóan vad dolgot beültetni, addig érdemesebb kézzel beforrasztani (persze ezt lehet csak én gondolom így )
Ez se rossz megoldás, de ehhez elég sok rutin kell.
én arra gondoltam,hogy az egyik oldalára olyan alkatrészeket tennék, amik jobban bírják a hőt (ellenállások,kondik,kristályok,diódák), és a másik oldalát meg hőlégfúvóval forrasztanám be(IC-k, az egyik IC TQFP-s lába van, egy AVR). Nehéz menet lesz mindenesetre Ha mindkét oldalát hőlégfúvóznám, akkor nem megy át annyi hő a másik oldalra,hogy azok az IC-k- meghaljanak? Ha egy panelről leolvasztanak egy IC-t, azok túl élik általában a műveletet vagy csak azért szedik le,hogy kicseréljék őket?
A hőlégfújós megoldás biztos jó, mert ott csak egy egy darabot melegítesz meg.
Sziasztok!
Érdeklődnék hogy ki tud ilyen hibát/sérülést javítani? Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |