Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   16 / 507
(#) mex válasza vasporos hozzászólására (») Feb 24, 2008 /
 
Sajnálattal olvastam a hirt. Ha még van ilyen nagyértékű ferritmágnesed akkor próbáljátok meg a gyémánttárcsás(gépi) darabolást.
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Feb 24, 2008 /
 
A ferrit nagyon hasonloan viselkedik mint az üveg,vagy a kerámia,ugy is kezeld.Ha van fajanszvágod azzal igen nagy sikerrel probálkozhatsz,kb ugyanugy mint a fajanszlapokkal.
(#) vasporos válasza lehar hozzászólására (») Feb 25, 2008 /
 
szia lehar kaptam 14db neodyminium mágnest merete 3cm/3mm köralaku közepén van 3mm furat mostmár nem probálkozok a ferrit darabolásal délután rakok fel képet amágnesröl szép idöt minden szelesnek
(#) Atis57 válasza vasporos hozzászólására (») Feb 25, 2008 /
 
Szia!
köszi
a napsütés sem rossz a 40W-os napelemem éppen 34,2W-ot ad .... de egy 2,,,3-as szélnek jobban örülnék..
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Feb 25, 2008 /
 
Amennyiben sikerül még 2 db.-ot szerezned, nagyon jó volna.Ha nem,akkor csak 12 db.ot (6 pár) használhatsz.7 párban nem megy.Csak páros számu polusok lehetnek(1 polus 2 db.).Ezekkel már könnyen elérheted a 150-200Wattot(csak ha valoban neodymek).Amennyiben gondot jelent a tekercsek méretezése,jelezd,és a végleges számú mágnesek szerint kiszámitom neked,ugy a menet számot mint a huzal átmérőt.Ha van lehetöséged 3 centis gömbvas profilt beszerezni,akkor ,,,megnövelheted,,, a mágnesek teljesitményét,csak egy jó kezű esztergályosra van szükséged,aki 7mm_es szeleteket esztergál a gömbvasbol.Nagyon lényeges,FONTOS, hogy a szeletek mágnes felöli oldala minnél simábra legyen csiszolva,szinte tükörfényes legyen.Ez azért szükséges hogy a mágnes és a vas között minnél kissebb légrés legyen ahol a mágneses tér mintegy ,,,elszökik,,,.A másik végére pedig M3-as menetet furhatsz,amivel jóval biztosabban foghatod az alaptárcsára.Persze a mágneseket ne feledd ZSELÉS loktittal ragasztani.A gombvas minnél lágyabb vas legyen. (annál jobban mágnesezödik,semmi esetre se acél)
(#) mex válasza lehar hozzászólására (») Feb 25, 2008 /
 
Idézet:
„,,,megnövelheted,,, a mágnesek teljesitményét”

Ezt még idézőjelben sem értem. A "gömbvas" nem golyót jelent? Amire gondoltál az a köracél,ugye?
Bocs de ezt nem tudtam kihagyni.
(#) ENERGIA1 válasza SZIA hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Üdv irfp 250 ir
(#) ENERGIA1 válasza vasporos hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Üdv mindenkinek
A ritka földfém mágnesek darabolása nekem nem jött be anno amikor mágnes motorral kisérleteztem.
Akkor a legjobb megoldás /nekem/az volt ha esztergával le lett szúrva,de igy is repedt.Nem hozzátéve a neodimium mágnes felülete kezelve van,mert a levegőn oxidálódik.
Akkor itt vettem a mágneseket:
http://www.euromagnet.hu/



SP_A1166.jpg
    
(#) lehar válasza mex hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Igazad van, nem fejeztem ki magam elég világosan.A gömbvason, köralakú profilvasat értettem.Azért is tettem fel az elöbbi hozzászolásomban egy rajzot ,hogy valamennyire érthetö legyen.(itt Erdélyben megmaradt a régebbi gömbvas megnevezés a köracélra.Ha jártál csapágy gyárban,láthattad hogy a golyóscsapágyak golyóit köracélbol készitik,innen a gömbvas megnevezés)
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Itt feltettem a mágnesek elrendezést ilusztráló rajzot a rotor tárcsán.A második rajz az igy kialakuló mágneses erövonalakat mutatja.
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Itt a mágnesek elrendezése.
(#) vasporos hozzászólása Feb 26, 2008 /
 
sziasztok !! rakok fel 2 képet a mágnesröl 1db kb 8 kiot bir megtartani .:eek2: lehar neked a mágnesek vaslapra vanak rögzitva?? és a tekercs??mekkora fordulat kell neki ?nagyon köszönök minden segitségst mindenkinek
(#) dcsabi hozzászólása Feb 26, 2008 /
 
Bocsi, hogy beleszólok: nem lenne jobb a generátort űgy megcsinálni, hogy egy közönséges villanymotort szétkapni, (PL 550w aszinkron)
forgórészt újat csinálni. A forgórész műanyagból, vagy aluból és a mágneseket, az erre kiképzett hornyokba kell
ragasztani (természetesen hasáb alakut)pl: műgyantával, a hatásfok 90%-t is elérheti! (darabja 100-150ft_borsmagnet.hu)
Pl: ez éppen 1 MW de magáért beszél
PM_ROTOR
(#) mex válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Vedd figyelembe,hogy a nagy átmérőjű generátort lehet közvetlenül hajtatni,mig a kis rotorátmérőjűt áttételezni kell (ami veszteséget hoz be).
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Mivel az én mágneseim 20x10x50 mm-esek,és 36 db-ot tettem a generátorba,ami 18 polust jelent,más a menetszám,és a huzal átmérö a szükséges tekercseknek.Ahhoz hogy konkrétan használható értékeket tudjak adni,elsösorban a kimenö feszültséget kellene tudnom,és a felhasználásra kerülö mágnes pároknak a számát.De csak páros számu párt lehet használni.Tehát vagy 12 db-ot,ami 6 pár,vagy 16 db-ot,ami 8 párat jelent.7 párat nem lehet használni,mivel a párok átlosan,lesznek elhelyezve,és a nekik megfelelö tekercsek is eszerint lesznek bekötve.
(#) dcsabi válasza mex hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Általában mindenki olcsón és jót akar előállítani.
Csupán egy alternatívát vázoltam, kinek melyik "fekszik"
jobban. Az áttétel egy bolygóművel 1kW alatt nem nagy összeg, főleg ha régebbi automata mosógépból termeljük ki, vagy hasonló használt cuccból. A bolygóművek vesztesége 3-4%...Motornak használjunk 920-as fordulatut, bolygómű meg 3-5-7X áttételű, persze függ a
szélturbina tervezett üzemi fordulatától...
(#) mex válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Irok én is egy alternativát. Autógenerátor forgórészét széthúzni,és a gerjesztőtekercs helyére egy gyűrűmágnest tenni. Ezta kivitelt javaslatomra már elkészitette a "Koncsár" nevű fórumtag,de közelebbit nem tudok az eredményről Illetve annyit,hogy 1000n/min alatt nem termelt számottevő energiát.
(#) dcsabi válasza mex hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Nem rosz ötlet ez sem, szerintem az eredmény azért maradt el, mert a generátor a 12V-ot meglehetősen magas fordulaton produkálja az autóban. A pólus szám illetve a menetszám ehhez van méretezve. A gépkocsi generátorok hatásfoka viszonylag elég alacsony, ez inkább a "körmös" forgórésznek róható fel... Ugyanugy ahogy van autó generátor, ugy van aszinkron motor is,
Mindkettő átalakítható, Viszont az autó generátor a névleges teljesítményét, PL 60A 14V 6-7000 1/min fordulaton adja le.... Emiatt viszont át kéne tekercselni.
(#) dcsabi válasza mex hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Kimaradt: a gyűrűmágnes helyére, ha az előbbiekben
említett "hasáb alakú mágnesek a rotoron" minimális légréssel, jobb eredmény lenne elérhető...
(#) Iszkakof István válasza vasporos hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Szia vasporos
Köszönöm a képeket és az információt, de még kérdeznék valamit.
Az a szélerőmű, amelyikben nincs gyorsító áttétel, van-e állandó mágnes, vagy gerjesztve van? Mennyi az átlag fordulata? Kb. hány tekercs van az állórészben? Pontosabban, egy állótekercs által termelt áramnak mennyi a frekvenciája?
Kérdés az illetékesnek:
Romániában lehet-e olyan csodaerős mágnest vásárolni? Ha igen, hol?
(#) lehar válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Romániában is lehet gond nélkül RENDELNI a következő telefonszámon(innen rendeltem az enyémeimet is) : 0726575565.Innen SZETTET lehet rendelni.1 szettben 24 db. 40x20x10mm-es neodymek. Ára:360 Ron.+ posta költség.,utánvéttel.rendelhetsz1,5 szettet is ami 36 db.ot jelent,ezzel már nagyon komoly teljesitményt érhetsz el.Valentin urat keresd a telefonon.Rendelhetsz még a Supermagneti weboldalrol.Gugliban könyőszerrel rátalálsz,itt jóval drágábbak.
(#) vasporos válasza lehar hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
szia lehar szoval 36 db mágneskellene??? az enyémhez is. látad amágnes képet?
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Igen,láttam a mágneseidet.Hogy hány db. mágnes kell,az a kitüzött teljesitménytöl függ.Ezért is kérdeztem hogy kb mekkora teljesitményre
,feszültségre tervezel?.Ez a kiinduló pont.
Valahogy úgy van ezzel mint az autókkal:ha csak a határba akarsz kijárni,megteszi a Trabant is,vagy a kis traktor.De ha forma 1-est akarsz,lehet hogy a Ferrari se elég.Ami a a 36 db.-ot illeti, az valahol az 1 Kw-os teljesitmény körül mozog.
(#) lehar válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Kb 2 Kwattig csak az állandómágneses,spéciel a neodym.Mivel ezek a generátorok alacsony fordulatra vannak tervezve,nem igényelnek fordulat növelő áttételt,ezért a lapátok sebességével forog.A fordulatszám a szél sebességétöl,és a lapátok atméröjétöl függ.Pontosabban minnél nagyobbak a lapátok annál alacsonyabb a fordulat.Kissebb 0,5-1,5 m-es lapátok valahol 350-500 körül,a nagyobbak már ennél lassabban.A frekvencia egyenes arányban függ a fordulattol,és a polusok számátol.De ez szerintem nem lényeges,mivel a tekercsek kimenetére jönnek az egyenirányitó hidak.De ugy kiváncsiságbol lemértem az enyémet és jó átlag szélben valahol 250-350 hercet mértem,de ez eléggé ingadozott a szélsebesség változásával.
(#) deguss hozzászólása Feb 27, 2008 /
 
Egy másik felépítés a szélerőműre, épp most láttam meg:

750W_vert.pdf
    
(#) vasporos hozzászólása Feb 27, 2008 /
 
sziasztok! lehar az én szélturbinámnak 3m egy lapát akkor ezekszerint nekem bekell épitenem egy gyorsito hajtomüvet 1/10 szerinted jó. találtam a neten mágnest ojat mint az enyém. szoval van 36db van lágyvas henger átmérö 3.5cm/2cm szelet.
(#) Iszkakof István válasza lehar hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
A szélgenerátor építés nem-e a gazdagok szórakozása? 360 RON 24 db. neodymium mágnes ára. Az éves energia számlám sem sokkal több. 300 RON-ért és némi ócska motorkerékpár alkatrészért vásároltam egy működőképes 1500-as Ladát. A motorja működtet egy több kW-os generátort. Üzemanyaga palackos gáz. Mindezek tudatában mégis megakarom építeni a szélerőművemet.
(#) lehar válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
Kedves István.Ha vásárolsz egy takarék égöt ami kb15ron,egy izzószálas helyett ami csak0,5 ron.Hol itt a takarékosság?.A megtakaritott enrgia számlájában,ami hosszabb távon nemcsak kifizetödő,hanem valodi megtakaritáshoz vezet (és nem kicsi).Ami a Ladát illeti,a palackos gázzal müködtetése is csak azért kifizetödő mert utolag jóval kevesebbe kerül az özemanyag költsége,mintha benzinnel müködtetnéd.Ami pedig a szél és napenergia utolagos üzemanyag költségét illeti az =0.Erre ráadodik az utolagos karban tartás is,ezért minnél jobb,és robusztusabb a konstrukciod,annál jobb.Nincs utolagos,,,,vacakolás,,,, a cuccal. És hosszabb távon,kihangsulyozom, itt keresel a bolton.És emellett tehetsz még napkollektort amivel szintén jelentös energiát takarithatsz meg.Ami a mágnesek fizikai méreteit illeti,az valóban SZÁMIT.Tehát minnél nagyobb és erösebb annál nagyobb teljesitmény leadására képes.Ezért nem sajnáltam kiadni a pénzt erre,és nem kevés mivel a 36 db, az bizony,másfél szett,ami 540 Ron+ posta költség.És nehogy azt hidd hogy felvet a gazdagság. Az én fizum se haladja meg a 800,-1000 Ront havonta.De nagyon sok sajátkezű munkával és utánajárással,amit lehetet,azt az ocskavas telepekröl szedtem össze.
(#) Directors hozzászólása Feb 28, 2008 /
 
üdvözlök mindenkit.

Szeretnék építeni én is egy szélgenerátort.
Egy 600Wattosat szeretnék.
Az lenne a kérdésem,hogy mijen generátort kellene beszerezenm.Bármilyen autógenerátor megteszi?(12V-os)
Eléggé keveset tudok még,hogy mi is kellene a szélgenerátorhoz és ehez kellene a segítségetek,hogy mit is kellene beszereznem.
Gondolom akkumlátort,invertert, lapátokat és még?

Ha hülyeséget írtam bocsi.

(#) vasporos válasza Directors hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
szia ! lehar rakot fel épitési utmutatot 184245 itt megtalálod.az auto generátort nem tartom jonak nagy fordulat kell neki, minimum 1200.
Következő: »»   16 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem