Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1794 / 2522
(#) (Felhasználó 46585) válasza reloop hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Lehetséges. De erről szeretnék látni legalább valami szimulációs eredményt.
(#) dani9228 hozzászólása Dec 17, 2015 /

Hello. Megépítettem, elsőre működött . Annyi problémám van vele, hogy gerjedékeny. Ha a potioz hozzáérek a csavarhúzóval, akkor helyre jön, de ez így nem oké. Hangja amúgy szép.

amplifer.png

(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Kimeneten az egyenfesz változik olyan 60-20mV között.
(#) (Felhasználó 46585) válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Hm... te szoktál aludni is? Nagyon gyorsnak tűnsz...

Hát, akkor lehet nekiállni ugyanazokat a valóságban megmérni, mint amik a szimulációban voltak. Egyenlőre ne menj 1 kHz fölé, mehet rá a négyszög, lássuk mit mutat a szkóp. Elég mondjuk 70...80%-ig kivezérelni, ha túllövés van, akkor lehessen is látni. Vigyázz, mert ez a hűtőborda nagyon gyorsan meleg lesz.

Egyenlőre jó az úgy.
(#) steelbird válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

A hűtőbordákat GND -re kötötted?
Jó lett volna a végtranyókhoz tápfesz-hidegítő kondikat tervezni a panelra.
(#) (Felhasználó 46585) válasza steelbird hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Hát igen, a végleges kapcsolási rajzot kellett volna látni... Kondik? Méghozzá nem ártott volna szép nagy elkókat ( is ) tenni... Azért a szimulátorbeli kapcsolási rajz még nem minden...
(#) dani9228 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Az a baj, hogy nincs szkópom :/ . A panelon van mind két tápágon és a test között 100µF és 100nF. A borda nincs testelve. A tápban van két áganként 3300uF, 100uF, 100nF egyenlőre, de még kap mellé 10000µF is.

tap.PNG

(#) steelbird válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Minél nagyobb felület legyen GND -n, kösd le a bordát GND -re.
A madzagok is túl vékonyak, gerjedhet azok miatt is, meg a nyákterv is jó lett volna átnézésre, hátha avval van a gond.
Olyan kicsi a sávszélessége a végfoknak, hogy nem szabadna gerjednie.
Idézet:
„...A panelon van mind két tápágon és a test között 100µF és 100nF...”
De nagyon nem mindegy, hogy hol vannak azok a kondik. A panelon egy vékonyabb vezetősáv induktivitásként viselkedik. Ha nem hidegíted közvetlenül a végtranyóknál a tápfeszt, akkor azok szabadon garázdálkodhatnak.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015

Hát szkóp nélkül nehéz ügy lesz...
(#) dani9228 válasza steelbird hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Mellékeltem a nyák rajzot, meg az sch-t.
(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

A bemenetén egyenlőre nincs poti, mivel megy még rá hangszínszabályzó. Most a meghajtóval vezérlem a hangerőt.
(#) reloop válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Szia! Ha ennél a kompenzálási módnál maradsz, növeld a C2 értékét.
(#) dani9228 válasza reloop hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Növeltem 47p-ra. Az hogy lehet ha a bemenetet letestelem, gerjed és elég jól melegszik?

A C9-et a jelenlegi helyén egy metszéssel válaszd el a testtől és a bemeneti jelcsatlakozótól vidd oda egy huzaldarabbal. Az áramkör testvezetőit kiemelt figyelemmel kell kezelni és törekedni a csillagpontos kialakításra. Jelenleg a tápszűrő rádolgozik az invertáló és a neminvertáló bemenetek közötti vezetősávra.
(#) honnerdavid4 hozzászólása Dec 17, 2015 /

Köszönöm a választ igy legaláb már tudom hogy miért nem.

Így is megmaradt az az állapot hogy letestelt bemenettel gerjed.
(#) honnerdavid4 hozzászólása Dec 17, 2015 /

Meg egy kérdésem volna. Tudna nekem valaki olyan kapcsolási rajzot fel teni ami tud 10 watot 8 ohm-on és nem melegszik nagyon? Ja és hogy el menjen 8-12volton mert aksikrol menne. Előre is köszönöm.
(#) Primary válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

TDA1554, de határeset.

Ez nem ilyen egyszerű. Szkóp nélkül olyan, mint amikor egy kerek, tök fekete szobában kergetsz egy fekete macskát és közben kiabálod, hogy megvan, megvan...Szerezz egy szkópot. Ha komolyan gondolod ezt a sportot, akkor szkóp nélkül nem megy. A szimulátor sok mindenre jó, de nem pótolja a valóságot.
(#) honnerdavid4 válasza Primary hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Köszönöm. Megnézem.
(#) fecameca hozzászólása Dec 17, 2015 /

Sziasztok. Lenne egy Fet -es kérdésem: Volt valamikor egy nagy hi-fi rajongó kollégám, az mondta, hogy a tranzisztor karakterisztikája a triódáéhoz hasonlít, a Fet-eké meg a pentódáéhoz. Ezért érdemes egy erősítőbe Fet-eket is rakni, mert akkor lineáris lesz az átvitele. Kérdésem az: érdemes Mos-Fet végfokot építeni analóg erősítőbe, vagy ez csak egy mítosz? Különben is, még sehol sem hallottam, sem olvastam róla, hogy lenne valami előnye egy erősítőben a Fet-eknek, de ha megerősítenétek benne, hogy jobb, mint egy simán tranzisztoros, vagy egy IC-s, megpróbálnék építeni, de egy hiedelem miatt, ami talán nem is igaz, nem vágnék bele.
(#) Trivium93 válasza fecameca hozzászólására (») Dec 17, 2015 1 /

Szia!
"Hideg" hangja lesz. Azt feszültséggel vezéreljük és azt úgy könnyebb, ezért hamarabb bekapcsol, azaz "bikás" hangja lesz.

D-osztályba fix, hogy szép hangja van. Ajánlani tudom csak az IRS2092 kapcsolását.
(#) zotya1983 válasza fecameca hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Rengeteg tranzisztoros erősítőm volt (és van is).De mióta fetest használok teljesen más dimenzióba kerültem.Úgy is mondhatnám megnyílt a hangzásvilág a füleim számára.Persze ez szubjektív vélemény,nem billentenélek el a tranzisztorostól vagy netalán a csöves kapcsolástól.

A gerjedést milyen formában érzékeled? Bocs, hogy rákérdezek, de előfordult már, hogy valaki az 50, 100Hz-es búgást gerjedésnek titulálta, nehogy ebbe a hibába essünk.
(#) reloop válasza fecameca hozzászólására (») Dec 17, 2015 / 1

Szia! Az audio célra kifejlesztett FET-ekkel, melyek termikusan stabilak és elég jó arányosság jellemzi a gate-feszültségváltozáshoz tartozó drain-áramváltozást, könnyedén lehet minőségi erősítőt építeni. Sajnos ezek elég borsos árúak.
Az általános célú, többnyire kapcsolóüzemben használt MOSFet-ek viszont olcsóbbak a hasonló teljesítményt produkáló bipoláros tranzisztoroknál, igen strapabíróak, viszont a hangzásuk miatt inkább csak a hangosítás terén tudtak elterjedni. Megfelelő áramköri környezetben azért elég jó erősítő faragható belőlük, de erről azért megoszlanak az álláspontok.
A Fet-nek mint teljesítményerősítőnek a PWM erősítőben van kiemelt szerepe. Itt az utánépíthetőség okoz problémát az amatőr számára.

0 bemenő jelre elég nagy áramot vesz fel, még terhelés nélkül is. Most kötöttem rá potit, ha le van tekerve akkor ezt csinálja. Ha tekerem fel a hangerőt, visszaesik normál szintre az áramfelvétel, majd egy bizonyos hangerő után megint nagyot növekszik, és torzít. Ez főleg akkor jön elő ha feltekerem majd vissza a hangerőt, és az áram nem is esik vissza. Most kötöttem a bemenetre egy 220pF-os kondit párhuzamosan a bemenő ellenállással, most úgy néz ki jó. Most nincs semmi búgás, vagy fura hang lehalkításkor sem, és bekapcsolás után is normális az áramfelvétel.

Lezárt bemenetnél a 220pF mintha ott sem lenne, tüneti kezelésnek néz ki.
Q10, Q12-nek tégy bázis-kollektor kondenzátorokat 56pF-től induló, szükség esetén megnövelt értékkel!
(#) dani9228 válasza reloop hozzászólására (») Dec 18, 2015 /

Így sem lett jó :/ . Felmentem 100p-ig, kicsit jobb lett még.
(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 18, 2015 /

Nah, mind ><egy. Úgy döntöttem egyenlőre jegelem a témát, majd ha lesz oszcilloszkópom előszedem megint. Inkább megépítem a vidinek a végfokját. Köszönöm az eddigi segítségeteket.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2015
Következő: »»   1794 / 2522
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem