Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Lehetséges. De erről szeretnék látni legalább valami szimulációs eredményt.
Hello. Megépítettem, elsőre működött . Annyi problémám van vele, hogy gerjedékeny. Ha a potioz hozzáérek a csavarhúzóval, akkor helyre jön, de ez így nem oké. Hangja amúgy szép.
Kimeneten az egyenfesz változik olyan 60-20mV között.
Hm... te szoktál aludni is? Nagyon gyorsnak tűnsz...
Hát, akkor lehet nekiállni ugyanazokat a valóságban megmérni, mint amik a szimulációban voltak. Egyenlőre ne menj 1 kHz fölé, mehet rá a négyszög, lássuk mit mutat a szkóp. Elég mondjuk 70...80%-ig kivezérelni, ha túllövés van, akkor lehessen is látni. Vigyázz, mert ez a hűtőborda nagyon gyorsan meleg lesz.
A hűtőbordákat GND -re kötötted?
Jó lett volna a végtranyókhoz tápfesz-hidegítő kondikat tervezni a panelra.
Hát igen, a végleges kapcsolási rajzot kellett volna látni... Kondik? Méghozzá nem ártott volna szép nagy elkókat ( is ) tenni... Azért a szimulátorbeli kapcsolási rajz még nem minden...
Az a baj, hogy nincs szkópom :/ . A panelon van mind két tápágon és a test között 100µF és 100nF. A borda nincs testelve. A tápban van két áganként 3300uF, 100uF, 100nF egyenlőre, de még kap mellé 10000µF is.
Minél nagyobb felület legyen GND -n, kösd le a bordát GND -re.
A madzagok is túl vékonyak, gerjedhet azok miatt is, meg a nyákterv is jó lett volna átnézésre, hátha avval van a gond. Olyan kicsi a sávszélessége a végfoknak, hogy nem szabadna gerjednie. Idézet: De nagyon nem mindegy, hogy hol vannak azok a kondik. A panelon egy vékonyabb vezetősáv induktivitásként viselkedik. Ha nem hidegíted közvetlenül a végtranyóknál a tápfeszt, akkor azok szabadon garázdálkodhatnak. „...A panelon van mind két tápágon és a test között 100µF és 100nF...” A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
Hát szkóp nélkül nehéz ügy lesz...
Mellékeltem a nyák rajzot, meg az sch-t.
A bemenetén egyenlőre nincs poti, mivel megy még rá hangszínszabályzó. Most a meghajtóval vezérlem a hangerőt.
Szia! Ha ennél a kompenzálási módnál maradsz, növeld a C2 értékét.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
Növeltem 47p-ra. Az hogy lehet ha a bemenetet letestelem, gerjed és elég jól melegszik?
A C9-et a jelenlegi helyén egy metszéssel válaszd el a testtől és a bemeneti jelcsatlakozótól vidd oda egy huzaldarabbal. Az áramkör testvezetőit kiemelt figyelemmel kell kezelni és törekedni a csillagpontos kialakításra. Jelenleg a tápszűrő rádolgozik az invertáló és a neminvertáló bemenetek közötti vezetősávra.
Köszönöm a választ igy legaláb már tudom hogy miért nem.
Így is megmaradt az az állapot hogy letestelt bemenettel gerjed.
Meg egy kérdésem volna. Tudna nekem valaki olyan kapcsolási rajzot fel teni ami tud 10 watot 8 ohm-on és nem melegszik nagyon? Ja és hogy el menjen 8-12volton mert aksikrol menne. Előre is köszönöm.
TDA1554, de határeset.
Ez nem ilyen egyszerű. Szkóp nélkül olyan, mint amikor egy kerek, tök fekete szobában kergetsz egy fekete macskát és közben kiabálod, hogy megvan, megvan...Szerezz egy szkópot. Ha komolyan gondolod ezt a sportot, akkor szkóp nélkül nem megy. A szimulátor sok mindenre jó, de nem pótolja a valóságot.
Köszönöm. Megnézem.
Sziasztok. Lenne egy Fet -es kérdésem: Volt valamikor egy nagy hi-fi rajongó kollégám, az mondta, hogy a tranzisztor karakterisztikája a triódáéhoz hasonlít, a Fet-eké meg a pentódáéhoz. Ezért érdemes egy erősítőbe Fet-eket is rakni, mert akkor lineáris lesz az átvitele. Kérdésem az: érdemes Mos-Fet végfokot építeni analóg erősítőbe, vagy ez csak egy mítosz? Különben is, még sehol sem hallottam, sem olvastam róla, hogy lenne valami előnye egy erősítőben a Fet-eknek, de ha megerősítenétek benne, hogy jobb, mint egy simán tranzisztoros, vagy egy IC-s, megpróbálnék építeni, de egy hiedelem miatt, ami talán nem is igaz, nem vágnék bele.
Szia!
"Hideg" hangja lesz. Azt feszültséggel vezéreljük és azt úgy könnyebb, ezért hamarabb bekapcsol, azaz "bikás" hangja lesz. D-osztályba fix, hogy szép hangja van. Ajánlani tudom csak az IRS2092 kapcsolását.
Rengeteg tranzisztoros erősítőm volt (és van is).De mióta fetest használok teljesen más dimenzióba kerültem.Úgy is mondhatnám megnyílt a hangzásvilág a füleim számára.Persze ez szubjektív vélemény,nem billentenélek el a tranzisztorostól vagy netalán a csöves kapcsolástól.
A gerjedést milyen formában érzékeled? Bocs, hogy rákérdezek, de előfordult már, hogy valaki az 50, 100Hz-es búgást gerjedésnek titulálta, nehogy ebbe a hibába essünk.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
Szia! Az audio célra kifejlesztett FET-ekkel, melyek termikusan stabilak és elég jó arányosság jellemzi a gate-feszültségváltozáshoz tartozó drain-áramváltozást, könnyedén lehet minőségi erősítőt építeni. Sajnos ezek elég borsos árúak.
Az általános célú, többnyire kapcsolóüzemben használt MOSFet-ek viszont olcsóbbak a hasonló teljesítményt produkáló bipoláros tranzisztoroknál, igen strapabíróak, viszont a hangzásuk miatt inkább csak a hangosítás terén tudtak elterjedni. Megfelelő áramköri környezetben azért elég jó erősítő faragható belőlük, de erről azért megoszlanak az álláspontok. A Fet-nek mint teljesítményerősítőnek a PWM erősítőben van kiemelt szerepe. Itt az utánépíthetőség okoz problémát az amatőr számára.
0 bemenő jelre elég nagy áramot vesz fel, még terhelés nélkül is. Most kötöttem rá potit, ha le van tekerve akkor ezt csinálja. Ha tekerem fel a hangerőt, visszaesik normál szintre az áramfelvétel, majd egy bizonyos hangerő után megint nagyot növekszik, és torzít. Ez főleg akkor jön elő ha feltekerem majd vissza a hangerőt, és az áram nem is esik vissza. Most kötöttem a bemenetre egy 220pF-os kondit párhuzamosan a bemenő ellenállással, most úgy néz ki jó. Most nincs semmi búgás, vagy fura hang lehalkításkor sem, és bekapcsolás után is normális az áramfelvétel.
Lezárt bemenetnél a 220pF mintha ott sem lenne, tüneti kezelésnek néz ki.
Q10, Q12-nek tégy bázis-kollektor kondenzátorokat 56pF-től induló, szükség esetén megnövelt értékkel!
Így sem lett jó :/ . Felmentem 100p-ig, kicsit jobb lett még.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |