Fórum témák
» Több friss téma |
Szia. én ezt használom.
Te melyiket?
Én is ezt használom a 3.5.1-el a 6 valamiért nálam nem volt jó. Igazából fogalmam sincs hogy hogy kell mit beállítani jól jönne egy kis segítség.
![]()
Belinkelnéd? Akkor könnyebb volna segíteni
![]()
Már mint mit? Ugyan azt használom mint te.
Akkor szíjjhajtó fogaskerék csere - az áttétel módosítása...
Akkor ezt szoftveresen sehogy sem lehet megoldani?
![]()
Így első ránézésre az mondanám a $100-2 állítja be hány lépés kell 1mm megtételéhez.
Üdv
KELLEMES ÜNNEPEKET . Akinek nehezen jön össze a gépe annak szuper jó gép . ![]() Ez még a villanyszámlára is hatással van . Üdv
Üdv ! Sziasztok !, szeretnék belevágni egy cnc marógép építésébe, még csak tervezgetem, a munka asztal méret 800x1000 mm körüli lenne, és egy 1 KW körüli magas fordulatszámú motort szeretnék alkalmazni marómotornak, szeretném ha a gép alkalmas lenne mdf lapok megmunkálására, de marómitor, marófej cserével akár nyákot is lehessen vele készíteni.
Az első kérdésem az lenne hogy az x-y-z tengelyek mozgatásához servo, vagy léptrtő motorokat alkalmazzak, a léptető motor nekem egyszerübbnek tűnik, ha jól értelmezem encoder sem kell hozá, a servo viszont talán erősebb jobban szabályozható, ugyanakkor bonyolultabb is... persze lehet tévedek
Van egy jelentős tényező a szervó vagy léptetőmotor választásban, az hogy melyik mennyibe kerül.
Szia, teljesen jól gondolod, ha van hozzá pénzed, és tudod vezérelni, használj szervót.
Amikor az egyik motornak állni kell, - mert egy hosszú egyenest akarsz marni, azt hogyan oldod meg? A Lépetőmotort lehet pozicionálni, a szervomotornál mi a helyzet?
Szervónál úgyhívják a jelenséget, hogy tartóáram.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2015
Lehet nem látott még szervómotort gépben működni.
Valahogy az is pozícionál ezred mm pontossággal ha kell, bár azok működését én sem nagyon értem, a lényeg hogy a tengelyen van egy nagyfelbontású szög jeladó. Vannak step dir bemenetű szervó vezérlők is.
Engem is érdekelne, hogyan működik egy step/dir szervo vezérlés, mert csak elképzelésem van róla és pl. itt sem nagyon találtam megoldásokat, pedig biztosan nem mai probléma.
Leginkább azért, mert hogy ez "hobbi" elektronika fórum
![]() Próbálom elképzelni, ahogyan az Audi motorokat fióksínes, MDF lapos és léptetőmotoros gépekkel sorozatgyártják három műszakban, naponta akár többet is ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2015
Mára már sokat javultak a lehetőségek ahhoz képest amit felsoroltál, csak tudni kell mit hol kell keresni.
Olcsón kaphatóak lineáris csapágyak, léptetőmotorok, mikrostep-es meghajtók már olyan is van amelyik érzékeli a lépésvesztést. Fa, plexi, üvegszál megmunkálására korrekt gépet lehet összerakni.
Szia.
A szervós cnc gépnél az optotárcsák miatt marad egy helyben a gép,és mihelyst valamitől ,pl: forgácsolóerő miatt elmozdulna a résoptó érzékeli az elmozdulást és a vezérlő korrigálja. Ettől marad egy helyben a gép.
Ez igy van! A szervot a hibajel tartja pozicióban.
Látod, mindenkinek van még mit fejlődnie
![]() A CNC építésben ma már nem a "házi alkatrészek" a kihívás szerintem, hanem a "házi körülmények". Ahhoz képest mennyi dc motor hever már szerteszét, azon csodálkoztam milyen kevés amatőr megoldás van a használatukra. Például most szedtem szét először akkus fúrógép motorját. A váltója ugyan olyan, mint az általam látott ipari motorok váltója (csak műanyag benne a fogaskerék ![]()
Bár ilyen egyszerű volna
![]() Az csak egy dolog hogy akaszt az ember rá egy encodert, attól még össze kell hangolni a pc-vel is ami step/dir jelet ad ki.Még talán egy h-híddal tudod fordítani az irányát is,de e kettőt összehozni nem könnyű ![]()
Azért ha itt valaki kérdez, nem muszáj magas lóról válaszolni. Ez egy hobbi oldal, tehát nem hivatásos CNC gyártók kérdeznek, de van aki nem tudja megállni, hogy ne legyen valamilyen pikért megjegyzése. Mindenki tud valamit és mindenkinek vannak hiányosságai. Nyilván a kérdező választ szeretne kapni. Szerintem lehet normálisan is válaszolni. Rendszerint azért kérdeznek, mert várnak egy értelmes választ. Én is azért kérdeztem, de többé nem teszem.
Ugyan már MEXMEX!
Nem lehetsz ilyen Mimóza! Csak azért mert valaki éppen bal lábal kelt fel! Még nem kellene a szívedre venned! Egyébként is sokszor a rósz válasz a legjobb vitaébresztő. Amiből aztán a vártnál többet lehet tanulni! ![]()
Szia.Ha ez most nekem szólt,akkor elnézést kérek,mert ha van itt köztetek aki szinte semmihez sem ért az én volnék.
Nem állt szándékomban magaslóról válaszolni,mivel nincs mögöttem akkora tudás ,hogy ezt megtehessem. És kérlek kérdezz bátran ,hisz valóban így tanul az ember.
Én most például 2 db 5.25-ös floppy meghajtóból szeretnék csinálni egy lézeres cnc gépet.
Tudom hülyeség,meg minden,de valahogy múlatni kell az időt ![]() Arduinoval szeretném meghajtani,és sima bovdenes mechanikát hajtatni.
Amúgy sastas, sem írta helyesen,hisz a léptető motoroknál van tartó áram,szervónál nem hiszem hogy volna,mivel ott a résopto mondja meg a motornak,merre kell korrigálnia ha kell.Így nem lehet a motoron áram,hisz akkor valamerre elmozdulna.De a tévedés jogát fent tartom
![]()
Sziasztok!
Van egy lézeres cnc-m arduino grbl párosítással viszont olyan problémám lenne vele hogy ha van egy minta amiben vannak fekete részek akkor azt nem "színezi" be csak a kör vonalát rajzolja meg. Ezt hogyan lehetne ezt megoldani hogy tudjon "színezni"?
A végletes leegyszerűsítés az egyik legnagyobb hiba amit egy válaszadásnál el tudsz követni, a valós helyzet az, hogy a léptető- és a szervó- hajtásnak nem sok köze van egymáshoz.
A léptetés a motorok programozott vezérlése, bízva abban, hogy a mechanikaa az előre eltervezettek szerint képes lesz a munkadarabot és a szerszámot mozgatni. A lépésvesztés (túl nagy nagy gyorsulásból vagy forgácsolóerőből adódóan) és az előre nem tervezett elmozdulás érzékelése nagyon körülményes, és szinte lekezelhetetlen. A hajtott mechanika rugalmas alakváltozásai és holtjátékai mindig megjelennek a munkadarab méretláncában is. A szervóhajtás pedig egy hibrid (analóg és digitális jeleket is feldolgozó) helyzetszabályozás, ami a CNC vezérlő összetett kimenetének állapota szerint a szükséges nagyságú és értelmű helyesbítő nyomatékot vezérel ki a mechanika felé. A mérések általában a munkadarab és a szerszám valós helyzetét érzékelik ennek megfelelően történik a motor vezérlése. A hatáslánc teljesen zárt, és így az eltérések kézben tathatók. A vezérlés és a szabályozás szavakat nagyon figyeld meg, az irányítástechnikai értelmezésük szerint vedd figyelembe! |
Bejelentkezés
Hirdetés |