Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések

Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   65 / 135
(#) granpa válasza Sanyi46 hozzászólására (») Dec 20, 2015 /

Kombinált szelep; beállít, vagy elhajít. Szerencséd volt, mert nem szokták bírni, még a ráírt értéket sem a bojlerek. Teljesen felesleges a túlnyomás a bojlerben, nyisson csak ~4Barnál, hogy a hálózati nyomásra se nyisson rögtön.
(#) Sanyi46 hozzászólása Dec 20, 2015 /

Ezt a kombinált szelepet nem lehet állítani.
A boylerra való csatlakozás felöl van egy visszacsapószelep és rá merőlegesen van a bíztonsági szelep a lefúvató karral. Gondolom van egy gyári beállított érték. Rákerestem kép alapján, de nem találtam leírást.
(#) Justo hozzászólása Dec 21, 2015 /

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni, adott egy Hajdu Z 120E tipusú bojler. A hiba az, hogy a biztonsági szelepen folyamatosan folyik a víz. Ki lett cserélve már a szelep és vízkőmentesítve is lett, de sajnos nem változott a helyzet. Mi lehet még a gond?
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2015
(#) Bakman válasza Justo hozzászólására (») Dec 21, 2015 /

Túl nagy nyomás a bejövő ágon.
(#) Justo válasza Bakman hozzászólására (») Dec 23, 2015 /

Köszönöm a segítséget, kicseréltem a nyomászabályzót, azóta tökéletesen működik!
(#) mikoszabolcs hozzászólása Dec 27, 2015 /

Sziasztok!

Tapasztalati, tényleg gyakorlati tapasztalati segítséget kérnék.
120 literes 1988-as Hajdu villanybojler. Pár éve azzal küzdök, hogy a fűtőbetét tömítésnél mindig cseppen a víz. Vízkőtelenítem, szépen, szabályosan összeszerelem, új tömítéssel, gondosan meghúzva, olyan állapotú beszereléskor mint ha új lenne. Természetesen anód is új, a nyomásszabályozó is új és megfelelő, nincs túlnyomás sem a bemeneti oldalról sem. 65 - 70 °C körül van a hőfok tehát nem maximumon. Kb. 2 hónapra rá a vízkőtelenítés után a csepegés elkezdődik. Akkor utána húzok, megszűnik egy darabig. És ezt így játsszuk. Már másik fűtőbetét is van benne sőt másfajta tömítés is. A talapzaton semmi sem indokolja, hogy cserélni kellene a zománc réteg ép és sértetlen. Valakinek ötlet, hogy hogyan lehetne ezt az idegesítő dolgot megszüntetni? Ha összeszereléskor ennél jobban meghúzom akkor garantáltan elszaggatom az egyébként irreálisan kis méretű csavart a fűtőbetéten. Természetesen alátéttel is próbálkoztam már mindenhogy. Olyan tapasztalati hozzászólásoknak örülnék, ami feltételezi, hogy már megpróbáltam minden szabályos és gondos kivitelezési dolgot tehát valami banális dolgot vagy megoldást keresek. Természetesen csak szabályos, gondos megoldás érdekel, gányolás kóklerkedés semmi esetre sem kerülhet szóba. Köszönöm szépen a válaszokat !!!
(#) Bakman válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Dec 27, 2015 / 2

Valamilyen szilikon alapú tömítővel kend ki. Fűtőbetét - tömítés, tömítés - fenékelmez közé is. Természetesen mielőtt megkötne a tömítés, össze kell húzni a betétet és a fenéklemezt. Megvárod amíg megkeményedig a szilikon, majd lehet tovább összeszerelni.
(#) mikoszabolcs válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2015 /

Köszönöm!!
(#) Johnny 78 hozzászólása Jan 2, 2016 /

Sziasztok.

A segítségeteket szeretném kérni.Van egy 120L Hajdú villany bojlerem amit 9 hónapja vásároltam újonnan.Be üzemelés után egy héttel figyeltünk fel hogy csap hirtelen meg nyitásakor,és el zárásánál kerregő hangot ad a bojler.Említettem a szerelő mesternek,azt a választ kaptam hogy azért kerreg mert nagy a nyomás a rendszeren!Falun lakom de még nem halottam hogy másnál is lennének ilyen problémák.Előtte szintén Hajdu 80L bojler volt,annál nem volt semmi gond!Házi vízműm is van,amin szerintem kisebb a nyomás mint a vezetékes rendszeren,annál is kerreg!Az a kérdésem,hol lehet a gond?Hogy tudnám orvosolni a dolgot?
Előre is köszi a választ!
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
(#) Bakman válasza Johnny 78 hozzászólására (») Jan 2, 2016 /

Pontosan hol kerreg?
(#) mugab válasza Johnny 78 hozzászólására (») Jan 2, 2016 /

Ha a nyomásszabályozó is cserélve lett, akkor én arra gyanakodnék.
(#) Johnny 78 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Nem tudom pontosan meg állapítani,hogy honnan jön a hang,de szerintem az alsó résznél hallom!
(#) Johnny 78 válasza mugab hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Nyomás szabályzó nem lett cserélve.Nem vagyok nagy szakértője de úgy tudom a víz aknánál van a nyomás szabályzó.Máshova kéne elhelyezni?
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2016
(#) Bakman válasza Johnny 78 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Ott, ahol a hideg víz megy be a bojlerbe, van egy biztonsági szelep. Valószínűleg az adja a hangot. Ha nagyon idegesít, cseréld ki, de előtte hallgatózz, hogy biztosan onnan jön-e a hang.
(#) gyuszo válasza Johnny 78 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Próbálj meg a nyomásszabályozón és a vízaknában levő csapon egy picit nyitni és zárni. Figyeld meg, hogy változik-e valami.
(#) wooper91 hozzászólása Jan 11, 2016 /

Sziasztok!
Szeretném megoldani, hogy a bojlerünk (120 l-es Hajdu), ne csak akkor fűtsön, mikor kedve van. Értem ez alatt, hogy perpill vezérelt áramról megy. De szeretném hogy kapcsolható legyen, nem szeretném teljesen kiiktatni az éjszakait, mert van hogy elég, de sok esetben sajnos nem. Így egy 3 állású kapcsolóra gondoltam, amivel rákötném a nappali áramot is, és ha szükséges kapcsolom. Az első kérdésem, hogy szabad-e ilyet barkácsolni, a második pedig, hogy ha igen, akkor milyen kapcsolót kellene vennem hozzá.
(#) Bakman válasza wooper91 hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Felétek nincs olyan tarifa, amivel hosszabb ideig kapcsolják be a vezérelt fogyasztókat? Szerintem olcsóbb lenne.
(#) lóri válasza wooper91 hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Esetleg itt nézelődj.
(#) wooper91 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Van olyan tarifa de nem olcsóbb. Van áramkedvezményem, így a nappali áram pillanatnyilag is olcsóbb mint az éjszakai.

Lóri, köszönöm a választ, ennél azt hittem olcsóbban is meg lehet úszni, és az előbb leírtak szerint inkább ragaszkodnék a 3 állásúhoz, mert nem mindíg szeretném hogy használja az éjszakait ha éppen az van.
(#) Bakman válasza wooper91 hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Ganz KK 6051 (2 pólusú) típusú kapcsoló kell neked. Azt, hogy ezt így szabad-e, nem tudom.
(#) Madar65 hozzászólása Jan 18, 2016 /

Sziasztok!
Kérdésem a következő lenne 1998-ben vásárolt Hajdu 200l bojleremet abban az időben használatba vettük. Idáig semmi gond nem volt vele 50-60 Celsius fokon fűtött ez testvérek között is 18 év de most észre vettem hogy az alján cseppent egy koszos vízcsepp ahol a műanyag doboz van, ez mitől lehet és mit kel vele tennem? Bár most így bele gondolok lehet hogy a fűtő szálnak van gondja mert voltak időszakok amikor csak langyos vizet adott bár ez mindig csak hétvégén volt, gondoltam a szolgáltató nem kapcsolta be az éjszakai áramot. Vagy valami komolyabb gondja van kérem a segítségeteket ja és még egy dolog ha az én tudományom véges akkor ki szokta ezeket javítani??
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv.: Madar65
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2016
(#) zolika60 válasza Madar65 hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

Egy ilyen öreg bojler ki is lyukadhatott, vagy az alaplapnál vagy a tartály alján. Vedd le a burkolatot és nézd meg honnan csepeg a víz.

Megtaláltam a hiba okát a fűtőszál belső oldala a bűnös ott szivárog a víz.

DSC_0774.jpg

Akkor most már csak az a kérdés mi a további teendő? Ha valaki válaszol kérem részletesen írja meg mert annyira nem barátom az elektromosság.
Előre köszönöm a válaszokat.
Üdv.:Madar65
(#) zolika60 válasza Madar65 hozzászólására (») Jan 18, 2016 / 1

A javítás menete a következő: Elmész a boltba, veszel fűtőbetétet, aktív anódot és tömítést a bojlerhez. Utána áramtalanítod és kiengeded belőle a vizet. Majd ha nem tudod hogyan van a bekötése mielőtt szétszednéd fotókat csinálsz magadnak róla. Aztán először az elektromos vezetékeket szereld le. Majd körben csavarozd le az alaplapot. Ha régen, netán soha sem volt szétszedve készülj arra, hogy egy csomó vizes vízkő fog kizúdulni amikor a fenéklemezt kiveszed. Ha ezzel megvagy kitakarítod a tartályból a vízkövet, kicseréled a fűtőbetétet meg az aktív anódot és új tömítéssel összerakod. Vissza szereled az elektromosságot és már kész is.
(#) teglascs hozzászólása Jan 18, 2016 /

Sziasztok,
80 literes Merloni Termosanitari típ. villanybojlerhez lehet alkatrészt kapni?
Karban kéne tartanom egyet.
Több boltban azt mondták, hogy elvileg van cuccuk olasz bojlerekhez, de szedjem szét előbb, vigyem oda az alkatrészeket, és majd akkor meglátják, van-e nekik hozzá valami... (De ha nincs hozzá cucc, akkor nem szedném szét, akkor megy, ameddig megy - most nincs "kedvem" bojlert cserélni...)

Van valamelyikőtökek ezzel kapcsolatban tapasztalata?
Köszönöm!
(#) Hp41C válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 18, 2016 / 1

Kiegészítés:
Nézd meg, hogy a fenéklemez tömítése füles (a rögzítőcsavarok átmennek rajta) vagy fül nélküli. Tömítést vegyél az anód és a fűtőszál alá is. Ne használ ecetet / vízkőoldót a vízkő leszedésére - tönkreteszi az új tömítéseket. Figyeld meg a hőhioldó és a hőkapcsoló érzélelőinek helyzetét - ugyanolyan helyzetben tedd vissza őket.
Nyúlj be a tartályba és ellenőrizd le a hideg víz bevezető csövénél a helyén van-e a terelő lemez. Azt is nézd meg, hogy a melegvíz levezető cső milyen állapotban van. Sajnos van olyan típus, amiben ez a cső műanyag és elég hamar szétmálik.
(#) Hp41C válasza teglascs hozzászólására (») Jan 18, 2016 / 1

Fényképezd le a bojler alját a borító lemez levétele után.
(#) teglascs válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

Köszi, megpróbálom mihamarabb.

simpi,zolika60,Hp41C Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!!!
Következő: »»   65 / 135
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem