Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Raspberry Pi - Málnatopik

Témaindító: Topi, idő: Máj 6, 2013
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 65
(#) Tibicsek válasza fecus hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Itt, mert szerintem, ha másnak is ilyen gondja lenne megtalálja itt
(#) t0bi válasza Tibicsek hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Itt egy nagyon jó, szájbarágós megoldás az SSH távoli elérésre:
Bővebben: Link
A titkosítása 4096 bites, gyakorlatilag megfejthetetlen. Ha még ráadsz jelszót is és a portot is átírod másra, mint 22, akkor halálbiztos.
Utána, ahogy fecus is mondja, minden mást azon keresztül érsz el. Én is ezt használom a vidéki ház ellenőrzésére, SSH alagúton keresztül VNC-t és SFTP-t használok otthonról remminával.
(#) fecus válasza t0bi hozzászólására (») Jan 14, 2016 /

t0bi helyesen írja. Az én módszerem annyiban más, hogy én a routerre SSH-zom és onnan nézek ki a belső hálózaton mintha otthon ülnék. Közben rájöttem, hogy az én módszeremhez linuxos router openwrt kell. Ennyivel bonyolultabb.
(#) t0bi hozzászólása Jan 20, 2016 /

Most a Gearbest-től viszonylag jó áron lehet vásárolni Zerot. Rendeltem egyet, kíváncsi vagyok, mikor jön meg.
OTG átalakítóm már van
(#) -G- hozzászólása Jan 21, 2016 /

Sziasztok!
Sajnos az utóbbi időben több hobbiprojekt ötlött fel kicsiny agyamban, mint amit józan ésszel fel tudok fogni, így az (úgy ahogy) egészséges mentális állapotom megőrzése érdekében el kéne kezdenem megvalósítgatni őket. Tehát:
Szeretnék venni egy Raspberry Pi-t, méghozzá Model 2 B-t a nagyobb számítási teljesítmény (azé' 4 mag mégis jobb, mint az egy) és RAM miatt. Ez idáig tiszta sor és nem is emiatt kérem a fórumozók segítségét, hanem azért, mert úgy vesztem el a Pi kompatibilis kiegészítők, shieldek és különböző kütyük áradatában, mint az a bizonyos szürke szamár.
Ami biztos, hogy kell:
-maga a Raspberry Pi Model 2 B
-valami legalább 2 amperes hálózati töltő
-hozzá való NOIR (infraszűrőmentes) kamera, lehetőleg olyan, amihez lencse is jár állítható fókusszal
-valami GPIO-ra csatolható shield, amibe tehető gombelem óramodulhoz (kinek van kedve egy erdő közepén dátumot állítani SSH-val?), és lehetőség szerint egy rakat csatlakoztatási lehetőség egyszerűbb elektronikai eszközök számára
Aztán, ha nincs a shieldben, akkor:
-valami egyszerű LCD mátrixos kijelző, az olcsó fajta
-A/D átalakító
-hőmérsékletszenzor (ilyesmi, mert a kék fajta csak 0-50 C között mér)
-optocsatoló szerűség nagyobb áramú cuccok vezérléséhez
-pár nyomógomb
-valami mobilnet + SMS képes GSM modul (szintén az olcsó fajtából)
-mozgásérzékelő modul
Opcionálisan (értsd: ha van olcsón használható minőségű)
-GPS modul
-napelemtábla
Tehát a kérdéseim:
A fenti listából az olcsóságot szem előtt tartva konkrétan miből milyen típust javasoltok ÉS honnan? (tehát azt, amit linkeltem, vagy mást / eBay, Geekbuying, malnapc.hu, stb.)
Mit javasoltok még megvételre?
Van egy Xiaomi 10 000 mAh-s powerbankom. Erről elvileg menni kell, tud tartósan 2 ampert 5 volton. Szerintetek? Ha valaki nagyon otthon van a Pi fogyasztásával kapcsolatban: Ha menne, akkor kb. mit tippeltek, mennyi ideig? (mondjuk kamera 10%, IDLE + megfigyelés mozgásérzékelővel 90%)
Tudom, sok kérdés ez, de ha már valaki foglalkozott a Pi-vel, akkor neki csak fél perc bepötyögni, hogy ő mit használt, nekem viszont rengetek utánajárást (vagy akár hibás/szarul működő cuccot) spórol meg.
A segítségetekért cserébe azt tudom felajánlani, hogy amint elkezdem összerakosgatni a projektjeim, jövök vissza és szépen képekkel dokumentáltan megosztom veletek a tapasztalataimat. Ha van rá igény.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
G.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2016
(#) cua válasza -G- hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Mielott belevagsz nezz alaposan korul.

Ha szamit a teljesitmeny es az ar, akkor pl. 64 bit-es pine (csak $15), RPi kompatibilis I/O + egyeb.

Kicsit extra, pl Cortex A9 proci es(!) FPGA ($99)

Olcso project $9-ert (amig nincs $5 RP Zero):
(#) -G- válasza cua hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Köszönöm a választ!
Amennyire tudtam, már feltúrtam a netet, viszont végül arra jutottam, hogy számítógépből ragaszkodnék a PI2-höz, mivel jó szoftveres támogatottsága van, így itthoni médiacenternek/szervernek is használhatom viszonylag könnyen, ezer leírás van hozzá. A komolyabban szoftveres dolgokat (távoli monitorozás/vezérlés, programozás (ott a WiringPi)) talán könnyebben végzem a Pi-vel. Meg ugye rengeteg a Pi kompatibilis alkatrész, amik valószínűleg mennének másmilyen lapokkal is, de pl. a NOIR kamera nagyon behatárolja a lehetőségeket. Az is szempont, hogy rengeteg kész projekt épül Raspberry Pi-re, tehát ilyen helyekről is kaphatok tanácsot, mert sokan foglalkoznak a cuccal. Így maradnék a Pi-nél.
G.
(#) cua válasza -G- hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

A felsoroltak ellenere jelenleg en is Pi2-t hasznalok
A cegnel is mar tobb tucat fut beloluk a falon, tobbnyire csak Chromium browser kiosk modban.
(#) Atti89 hozzászólása Feb 5, 2016 /

Sziasztok!

Bár találtam itt hasonló ötleteket, teljesen mégsem ilyenek, szeretnék segítséget illetve tanácsot kérni. Van egy rpi 2 - m, és a lényeg az, hogy egyfajta monitorozó rendszert szeretnék készíteni, a szakdolgozatomhoz. Legjobbnak azt találnám, hogy az rpi -re különböző érzékelők vannak kötve, ezekkel az érzékelőkkel információt kapunk, adat keletkezik. Ezt lehetőleg minél gyorsabban kell feldolgozni, azonban a kérdés nem erre vonatkozik. Lenne egy sima mezei PC, windows 10 operációs rendszerrel, melyen egy .Net-es környezetben megírt C#-os sémaképes program futna, amely megjeleníti az rpi-től átküldött információt, valós időben lehetőleg. Az rpi és a PC kommunikációja az, ami a kérdés lenne.
Megvalósítható e vezeték nélküli kommunikáció úgy, hogy az általam megírt c# - os program fel tudja dolgozni az adatokat? Ha igen, hogyan? link angol forrás bármi jó csak legyen világosan leírva. Tehát rpi-n futna egy progi, ami folyamatosan küldené az adatot a pc-re, a pc feldolgozza és megjeleníti szépen, mindezt vezeték nélkül.

Köszi az esetleges ötleteket.
(#) Mate78 válasza Atti89 hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

szia

igaz nem válasz a kérdésedre, de miért nem jelenítheti meg az Rpi?
(#) Atti89 válasza Mate78 hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Szia, megjeleníthetné, csak nem ez a cél, az rpi-nek amiről beszélünk, az adatok folyamatos feldolgozása és továbbítása a feladata, a megjelenítés mindenképpen valamilyen kiemelt gép kell, hogy legyen. Ez lehet egy másik pi, de jobb lenne egy jó hardverrel felszerelt pc. Pláne, ha több pi figyel több érzékelőt (mert miért ne), akkor is jobb lenne egy pc, ahol összefut minden egy monitorozó szoftverben. Továbbra is várom az ötleteket, de ha találok megoldást kiteszem ide természetesen.
(#) pipi válasza Atti89 hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Szia!
Ezt nem kis falat megcsinálni normálisan.
Az hogy vezetékes vagy vezeték nélküli tök mindegy, programozási oldalról nincs különbség.
Nyilván ha megbízható kapcsolat kell akkor a wifi kiesik a zavarérzékenység miatt (pl. a szomszéd bébifigyelője beteríti a wifisávot )
Nem tudom mennyire vagy otthon a linux és pc programozásban, kell pl. tcp szerver pc-re tcp kliens az rpi-re és küldözgetheted az adatokat, esetleg kereshetsz egy szabványos protokollt is, de nem annyira egyszerű mint aminek látszik....
Esetleg csinálhatsz samba megosztáson keresztül, rpi írja az adatokkal a fájlt, a pc meg olvassa, ez egyszerű, de egyéb problémákat vet fel....
(#) proba válasza Atti89 hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Van egy icinga nevű felügyeleti szoftver, de szerintem ez nem a gyorsaságáról híres. (lehet csak azért mert nem ismerem eléggé.)
(#) cua válasza Atti89 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Nem igazan vilagos mi a kerdesed
A RPi-nek van USB-je, amibe dughatsz (szinte) barmilyen WiFI adaptert. Ettol kezdve mezei TCP/IP kommunikacio az egesz.
Afelett hasznalhatsz pl Advanced Message Queuing Protocol-t (mondjuk RabbitMQ-val), amit kezelhetsz szinte barmilyen popular nyelvbol. Python-ban mindketto - GPIO es kommunikacio - eleg konnyen hasznalhato, az elsajatitasa is konnyu.
..vagy teljesen felrertettelek?
(#) Primary hozzászólása Feb 14, 2016 /

Sziasztok!
Magánszemélyként honnan tudnék rendelni RPi 2 B-t? Rs-online-nál elakadtam, mert kellene adószám.
(#) JZoli válasza Primary hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Ez függ, hogy inkább olcsón, vagy inkább érvényesíthető garanciával szeretnéd megvásárolni. Ha a pénz dominál akkor inkább valami távol keleti oldalról érdemesebb vásárolni (ebay, aliexpress, banggood, stb).
(#) IKEnovice hozzászólása Feb 14, 2016 /

15.000-ér 2 nap alatt házhoz jött a Farnell-től. A trükk az volt, amikor a terméket kerestem, bussines-re kattintottam, beraktam a kosárba, majd a megrendelésnél megadtam a saját adataimat.
(#) kissi válasza Primary hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Ez nem jó Bővebben: Link ?!
(#) IKEnovice hozzászólása Feb 14, 2016 /

De, természetesen, én törekedtem a kedvező árra is.
(#) kissi válasza IKEnovice hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Jó lenne, ha a válasz gombot is használnád !

A 13490 Ft és max. 1400 Ft-os szállítási ár ( vagy 990 Ft-os ), másnapi házhozszállítással nem kedvező ár ( Magyarországi garanciával !) ?!
(#) IKEnovice válasza kissi hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Óh, ezt benéztem, az SD kártyás verziót néztem árban. De igen, ez igen jó ár.
(#) Primary válasza kissi hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Hát 2 darabot rendelnék, rs-től jóval olcsóbb lenne.
RS-online-ról lehet rendelni magánszemélyként?

Garanciára szokott szükség lenni?
(#) kissi válasza Primary hozzászólására (») Feb 15, 2016 /

Igen, az RS tényleg jóval olcsóbb lenne ( most akciós is!).

A honlapjukon ez van:
Idézet:
„Ajánlatunk címzettjei olyan viszonteladók, illetve cég, vállalkozás vagy intézmény nevében érdeklődő végfelhasználók; akik az árut saját célra vagy szakmai, üzleti, hatósági, illetve szolgálati tevékenységük keretében használják fel.”
!
(#) Primary válasza kissi hozzászólására (») Feb 15, 2016 /

Gyakran előfordul, hogy garanciális hibája lesz a Pi-nek?

próbálok valami megoldást keresni
(#) kissi válasza Primary hozzászólására (») Feb 15, 2016 /

Én 1-et vettem, azzal nem volt gond !
Nem hiszem egyébként.
(#) Mate78 válasza Primary hozzászólására (») Feb 15, 2016 /

Nemrég vettem Raspberry2-est,hozzávaló előre telepített SD kártyával, de sehogy sem akar bootolni, csak a szivárványszínű kép fogad.Az image jó lehet mert egy másik Pi-be (1-es)berakva bootol.Írták hogy bootoláskor több áram kell, ezért próbáltam 2A-es táppal, de azzal sem megy.Nem mondom hogy általános, mert előtte 2db 1-es típussal foglalkoztam, gondot ott nem tapasztaltam.
(#) proba válasza Mate78 hozzászólására (») Feb 15, 2016 /

Lehet a 2-es hez másmilyen kell. Nem gondolom hogy egyforma a kettő.
(#) pipi válasza Mate78 hozzászólására (») Feb 15, 2016 /

Hali!
Én nem vagyok biztos abban, hogy u.a. image az összes verziójú rpi-n fut.
Nem egy nagy cucc letölteni, és kiírni sdkártyára a megfelelőt, még válogathatsz is melyik linux disztribució legyen...
(#) Feri007 válasza Primary hozzászólására (») Feb 15, 2016 /

Maga a PI szerintem elég jó minőségű. Ám kényes az SD káryára.
És -szerintem a szokásos raspbian miatt - gyakori, hogy a SD-n a fájlrendszer összeomlik.
Állítólag képes az SD-t végérvényesen tönkretenni.
Főleg, ha nincs szépen shutdown-olva, hanem kiesik alóla az áram.
Mindazonáltal könnyű kinyirni, az IO lábak nincsenek túlfesz ellen védve.
(#) Pepebá válasza Mate78 hozzászólására (») Feb 15, 2016 /

Hali!
Nekem a 2015-02-16 rasbian-wheezy.img-vel működik rendesen. Az biztos hogy az SD-vel nem üzembiztos, bármikor leállhat és csak újratelepítéssel fog újra működni.
Ajánlatos megcsinálni az USB HDD telepítést. Ilyenkor az SD csak egy bootloader a többi a HDD-n van. Nálam 4 hónapja non-stop működik, hiba nélkül. (és még NAS-ként is használható)
Következő: »»   21 / 65
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem