Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   97 / 141
(#) RoliNyh válasza molmat hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Próbálj ki egy LED -et rátenni egy P4 -es proci hűtőre pasztával, és nézd meg mennyire fűti ventillátor nélkül, és ventillátorral is...
Aztán levonhatod a konzekvenciát, hogy kevés -e a hűtőfelületed...

Attól, hogy vastagabb az alulemezed amit hűtőfelületnek használsz, nagyon nagyon minimális hasznos plusz hűtőfelülethez jutsz azonos méretben.
(#) Csupasz válasza molmat hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Azt hiszem, ez nem egyszerű szabályzó, át kell olvasnom....
De fordítsd meg. Csinálj egy próbát, hogy a leden 3,4V feszültség legyen, és akkor folyjon rajta max.1200mA. Ez legyen az alapbeállítása, és ezen az értéken egy picivel kisebb fényerővel, de hosszabb élettartammal fog működni a led. Aztán, hogy ehhez az értékhez hogy kell beállítani a szabályzód, még nem tudom, el kell olvasnom.
(#) molmat hozzászólása Jan 16, 2016 /

Félreétés van

Hűtőborda
(#) RoliNyh válasza zenebolond hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Mindenképpen...
A 600mAh 1db 3W -os ledhez kell, kimeneti feszültsége 3-5V.
A 240mAh az 3db 1W -os ledhez kell (vagy olyan 3W -os ledhez ami 12V-os), kimeneti feszültsége 9-12V.

Azt kell eldöntened hány wattos, és hány volt a nyitófeszültsége a meglévő ledednek...

Ha végképp nem találsz más megoldást, esetleg megoldhatjuk hogy berendelem neked (részleteket privátban)...
(#) uniman válasza molmat hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Ez kell LED-enként...

Itt van a gyári leírása! 17. oldal
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016

molmat:
Jaaaa, akkor tegyél rá ventillátort...

Csupasz:
3.4Vx1.2A = 4.08W, egy 3W -os ledet nem kéne járatni 1200mA -ről, szerintem...
(#) molmat válasza uniman hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Az a baj ezzel ,hogy nem lehet esztétikusan elhelyezni 22db-ot az akvárium felett azért is maradtam a sima hűtőbordánál (amit linkeltem!)
(#) molmat válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

5W a led!
3,3V 1500mAh
(#) Csupasz válasza molmat hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

A ledet nem feszültséggel vezéreljük, hanem áramma. Ezért használunk áramgenerátort. Ha a ledre feszütséget kapcsolsz, és nem állítod be a max. áramot, képes bármekkora áramot felvenni, a haláláig. Ezért korlátozzuk.
Azt, hogy a szabályzód hogyan működik, azt ki kell kísérletezni, lefordítani...
A hűtőbordával nem foglalkoztam, csak megemlítettem.
A leírt paraméterek beállítása az elsődleges, és nem fog Neked ekkora áramot felvenni.

Igen ezzel tisztában vagyok ezért is vettem ezt a "rendszert" amit már megbántam...

Az áramgenerátorból ténylegesen nem jön ki több mint 1000mAh. Viszont én csak az feszültséget tudom vezérelni... Ha csökkentem a feszültséget akkor csökken az áramerőség is ha növelem a feszültséget akkor nő az áramerőség is viszont nem tud 1000mah felé menni!

Nekem most akkor egy olyan rendszer kéne amiben a feszültség állandó tegyük fel 3V viszont az áramerőség változtatható 350mah-1000mah ig. Ugye jól gondolom?

Az a bordás hűtőborda csak függőleges pozícióban lenne OK, a levegőáramlás akkor lenne jó...bár úgy is túl hosszú.
Talán, ha sok-sok "szellőző" lyukat fúrnál a vízszintes részébe a bordák között, a légáramlást javítandó...(min. 10 mm átmérővel)

3db 8cm-es ventilátor mozgatja a levegőt benne!
(#) Bakman válasza molmat hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Az Ah kapacitás mértékegysége, az áramé A(mper). Lehet használni LED-et feszültséggenerátoros üzemmódú tápegységgel, de ekkor a feszültséget úgy kell beállítani, hogy a LED-re jutó teljesítmény a megengedett maximális alatt legyen, pl. 70 %-on. Így már nem szalad meg olyan könnyen. Éppen ma méregettem egy LED-et (10 W-os). 9 V tápfeszültségnél 5 W-ot fogyasztott, 9,5 V-nál már 8,9 -et. Tehát ha nagyon óvatos vagy, használható normál tápegység is.
(#) qvasz2 válasza molmat hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Idézet:
„Mit rontok el? Mi lehet a probléma?”

Egyszerűen harmat gyengusz ez a hűtés ennek a rendszernek!
Vagy sokkal komolyabb hűtés kell, vagy sokkal kevesebb LED. Ennyi.

Ez a hűtőborda 3db 8cm ventivel több mint 66W-nyi ledet tud hűteni megfelelően!

A hangsúly a "ventillátoron" van!

Így kezdtem én is...

Ha szerinted megfelelően tudja hűteni, akkor miért 80 fokos a led?
Pont ez a gond, hogy túl sok ledet raktál egymáshoz túl közel.
Még valami: ha a ledek 80 fokosak, miközben a borda csak 36, akkor az a paszta egy kalap sz@r!
Cseréld le valami jobbra!

Mondjuk én azt sem értem, egy akváriumhoz mi a fenének ennyi led (hacsak nem vakítani akarod a halakat)?

Szerintem simán elég volna egy sorban 10cm -enként egy darab.

Amit készítettél, azon pedig valóban nagyon közel vannak egymáshoz.

Nem "mozgatnia", hanem "szívnia" kellene a levegőt...ugye nem a bordára fújatod a levegőt?
("Válasz"-adás lehetősége nálad nem jelenik meg?)

Erre nem is gondoltam!
Ajánlsz valami extra jó pasztát?
(#) molmat válasza uniman hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

De megjelenik! Most így is írtam!

A hideg levegőt fújja a bordára.

Találd már meg a válasz gombot !
Ennyi leddel, bár nem írtad mekkora az akvárium, kb a halakat fogod megfőzni. Gondolj bele: 50W-al vidáman forrasztunk!
Bőven elég lenne max. 8-10db led, akkor a melegedés is kezelhetőbb lenne.
Semmi extra nem kell, ennél bármelyik HŐVEZETŐ paszta jobb. (ez inkább szigetel)
(#) molmat válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Nem halakat világítok.... Maradjunk annyiba ,hogy ez is kevés hozzá, de ne menjünk bele!
Megvan a válasz gomb most is úgy válaszolok!

Állítólag, ha elszívjuk a bordák közül a felmelegedett levegőt, az hatásosabb...a számítógépek processzorainál is ez így történik!

Ügyes vagy!
Ha mindenképp kell ennyi fény, akkor sokkal nagyobb méretű (és felületű) borda kell, ahol a ledek távolabb kerülhetnek egymástól.
Pl. szerzel mégegy ilyen bordát és a ledek felét átrakod, letakarítod a hőszigetelő pasztát és teszel rá normálisat, akkor akár jó is lehet.
(#) RoliNyh válasza uniman hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Ott ráfele fújják felülről, és oldalt távozik a levegő...

Megtaláltam a hűtőpasztát amit használtam! http://pcbolt.eu/spd/49745/Revoltec-05g-hutopaszta
(#) Bakman válasza uniman hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Ha a hűtőborda bordái között mozog a levegő, nem mindegy, hogy milyen irányba mozog? Zárt dobozból jobb kiszívni a levegőt, hűtőbordára viszont fújni hatásosabb. A processzorok ventilátorai is fújják a levegőt a hűtőbordára (a legtöbb esetben).

Olyat keress, ami vékonyan kenhető. Ami nekem van ezüst paszta, az baromi sűrű, csak vastagon lehet felkenni, az ilyen biztosan nem jó ledekhez. A procikat sokkal nagyobb erővel lehet rögzíteni, de itt épp csak érzéssel szabad a csavart meghúzni, mert könnyen eldeformálódhat a led, és akkor semmi hűtése nem lesz.
Következő: »»   97 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem