Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Próbálj ki egy LED -et rátenni egy P4 -es proci hűtőre pasztával, és nézd meg mennyire fűti ventillátor nélkül, és ventillátorral is...
Aztán levonhatod a konzekvenciát, hogy kevés -e a hűtőfelületed... Attól, hogy vastagabb az alulemezed amit hűtőfelületnek használsz, nagyon nagyon minimális hasznos plusz hűtőfelülethez jutsz azonos méretben.
Azt hiszem, ez nem egyszerű szabályzó, át kell olvasnom....
De fordítsd meg. Csinálj egy próbát, hogy a leden 3,4V feszültség legyen, és akkor folyjon rajta max.1200mA. Ez legyen az alapbeállítása, és ezen az értéken egy picivel kisebb fényerővel, de hosszabb élettartammal fog működni a led. Aztán, hogy ehhez az értékhez hogy kell beállítani a szabályzód, még nem tudom, el kell olvasnom.
Mindenképpen...
A 600mAh 1db 3W -os ledhez kell, kimeneti feszültsége 3-5V. A 240mAh az 3db 1W -os ledhez kell (vagy olyan 3W -os ledhez ami 12V-os), kimeneti feszültsége 9-12V. Azt kell eldöntened hány wattos, és hány volt a nyitófeszültsége a meglévő ledednek... Ha végképp nem találsz más megoldást, esetleg megoldhatjuk hogy berendelem neked (részleteket privátban)...
molmat:
Jaaaa, akkor tegyél rá ventillátort... Csupasz: 3.4Vx1.2A = 4.08W, egy 3W -os ledet nem kéne járatni 1200mA -ről, szerintem...
Az a baj ezzel ,hogy nem lehet esztétikusan elhelyezni 22db-ot az akvárium felett azért is maradtam a sima hűtőbordánál (amit linkeltem!)
A ledet nem feszültséggel vezéreljük, hanem áramma. Ezért használunk áramgenerátort. Ha a ledre feszütséget kapcsolsz, és nem állítod be a max. áramot, képes bármekkora áramot felvenni, a haláláig. Ezért korlátozzuk.
Azt, hogy a szabályzód hogyan működik, azt ki kell kísérletezni, lefordítani... A hűtőbordával nem foglalkoztam, csak megemlítettem. A leírt paraméterek beállítása az elsődleges, és nem fog Neked ekkora áramot felvenni.
Igen ezzel tisztában vagyok ezért is vettem ezt a "rendszert" amit már megbántam...
Az áramgenerátorból ténylegesen nem jön ki több mint 1000mAh. Viszont én csak az feszültséget tudom vezérelni... Ha csökkentem a feszültséget akkor csökken az áramerőség is ha növelem a feszültséget akkor nő az áramerőség is viszont nem tud 1000mah felé menni! Nekem most akkor egy olyan rendszer kéne amiben a feszültség állandó tegyük fel 3V viszont az áramerőség változtatható 350mah-1000mah ig. Ugye jól gondolom?
Az a bordás hűtőborda csak függőleges pozícióban lenne OK, a levegőáramlás akkor lenne jó...bár úgy is túl hosszú.
Talán, ha sok-sok "szellőző" lyukat fúrnál a vízszintes részébe a bordák között, a légáramlást javítandó...(min. 10 mm átmérővel) A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
Az Ah kapacitás mértékegysége, az áramé A(mper). Lehet használni LED-et feszültséggenerátoros üzemmódú tápegységgel, de ekkor a feszültséget úgy kell beállítani, hogy a LED-re jutó teljesítmény a megengedett maximális alatt legyen, pl. 70 %-on. Így már nem szalad meg olyan könnyen. Éppen ma méregettem egy LED-et (10 W-os). 9 V tápfeszültségnél 5 W-ot fogyasztott, 9,5 V-nál már 8,9 -et. Tehát ha nagyon óvatos vagy, használható normál tápegység is.
Idézet: „Mit rontok el? Mi lehet a probléma?” Egyszerűen harmat gyengusz ez a hűtés ennek a rendszernek! Vagy sokkal komolyabb hűtés kell, vagy sokkal kevesebb LED. Ennyi.
Ez a hűtőborda 3db 8cm ventivel több mint 66W-nyi ledet tud hűteni megfelelően!
A hangsúly a "ventillátoron" van!
Így kezdtem én is...
Ha szerinted megfelelően tudja hűteni, akkor miért 80 fokos a led?
Pont ez a gond, hogy túl sok ledet raktál egymáshoz túl közel. Még valami: ha a ledek 80 fokosak, miközben a borda csak 36, akkor az a paszta egy kalap sz@r! Cseréld le valami jobbra! A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
Mondjuk én azt sem értem, egy akváriumhoz mi a fenének ennyi led (hacsak nem vakítani akarod a halakat)?
Szerintem simán elég volna egy sorban 10cm -enként egy darab. Amit készítettél, azon pedig valóban nagyon közel vannak egymáshoz.
Nem "mozgatnia", hanem "szívnia" kellene a levegőt...ugye nem a bordára fújatod a levegőt?
("Válasz"-adás lehetősége nálad nem jelenik meg?)
De megjelenik! Most így is írtam!
A hideg levegőt fújja a bordára. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
Találd már meg a válasz gombot !
Ennyi leddel, bár nem írtad mekkora az akvárium, kb a halakat fogod megfőzni. Gondolj bele: 50W-al vidáman forrasztunk! Bőven elég lenne max. 8-10db led, akkor a melegedés is kezelhetőbb lenne. Semmi extra nem kell, ennél bármelyik HŐVEZETŐ paszta jobb. (ez inkább szigetel) A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
Nem halakat világítok.... Maradjunk annyiba ,hogy ez is kevés hozzá, de ne menjünk bele!
Megvan a válasz gomb most is úgy válaszolok!
Állítólag, ha elszívjuk a bordák közül a felmelegedett levegőt, az hatásosabb...a számítógépek processzorainál is ez így történik!
Ügyes vagy!
Ha mindenképp kell ennyi fény, akkor sokkal nagyobb méretű (és felületű) borda kell, ahol a ledek távolabb kerülhetnek egymástól. Pl. szerzel mégegy ilyen bordát és a ledek felét átrakod, letakarítod a hőszigetelő pasztát és teszel rá normálisat, akkor akár jó is lehet. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
Ott ráfele fújják felülről, és oldalt távozik a levegő...
Megtaláltam a hűtőpasztát amit használtam! http://pcbolt.eu/spd/49745/Revoltec-05g-hutopaszta
Ha a hűtőborda bordái között mozog a levegő, nem mindegy, hogy milyen irányba mozog? Zárt dobozból jobb kiszívni a levegőt, hűtőbordára viszont fújni hatásosabb. A processzorok ventilátorai is fújják a levegőt a hűtőbordára (a legtöbb esetben).
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
Olyat keress, ami vékonyan kenhető. Ami nekem van ezüst paszta, az baromi sűrű, csak vastagon lehet felkenni, az ilyen biztosan nem jó ledekhez. A procikat sokkal nagyobb erővel lehet rögzíteni, de itt épp csak érzéssel szabad a csavart meghúzni, mert könnyen eldeformálódhat a led, és akkor semmi hűtése nem lesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |