Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   316 / 400
(#) cicoka válasza reloop hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Köszi benéztem. Valóban 100nF van. Szerinted a tápban lévő puffer elkók sérülhettek?
(#) reloop válasza cicoka hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Nézd meg, hogy púposak-e a kondik, esetleg kimérheted a kapacitását és a szivárgóáramát.
(#) Ge Lee válasza cicoka hozzászólására (») Jan 12, 2016 / 1

Szegény Ludwig keresztneve Bernd. Ha 600Ft feletti darabáron vetted a tranyókat akkor nagy eséllyel eredeti, ha közel fele ennyiért akkor garantáltan hamis (volt hozzá szerencsém). Elmegy a hamissal is, mert nincs annyira igénybe véve. A Quad egy érdekes jószág, de ha normálisan van összerakva, a hűtés és a védelem is úgy van benne méretezve ahogy kell, akkor az életben nem megy tönkre.
(#) cicoka válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

700Ft volt darabja a tranyóknak. 10 sávos eq. + keverő volt a bemenetén. Lehet, hogy túlhajtotta? Sajnos én nem voltam ott akkor amikor a dolog történt. Az is érdekes, hogy ami a nyákon van 2db 100µF/100 voltos kondik kilehelték magukat. Gondolom nem semmi feszültség lehetett ha a 100 voltos kondi eldurrant. Mondjuk a gazdáját ismerve, ki tudja milyen és mennyi hangfalat kötött rá.
(#) Ge Lee válasza cicoka hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Mivel nem én raktam össze, így nyilatkozni sem tudok róla. Ha az összerakás után nem gerjed akkor két dolog miatt mehet tönkre, az egyik a helytelenül méretezett áramkorlát, a másik a hűtés, így vagy a biztonságos működési területből (SOA) lép ki a tranyó, vagy termikusan terhelődik túl (derating factor vagy power derate).
(#) Hp41C válasza cicoka hozzászólására (») Jan 13, 2016 / 1

Miért csak egy végtranzisztor ment tönkre a párhuzamosan kötöttekből?
A tranzisztorok nyitott bázis-emitter feszültsége a félvezető lapka hőmérsékletének növekedésével csökken (~2 mV /fok). Ez az érték azonban típus függő. A tranzisztorok paraméterei még az azonos gyártási menetben készültek között is szórnak. Ha "meghajtjuk" őket, felmelegednek, a bázis - emitter feszültség változása és a paraméter szórás miatt nem egyformán oszlik meg az áram közöttük. A legmelegebb nagyobb áramot visz, ettől jobban melegszik, még nagyobb áramot visz.... A végén tönkremegy a hőtől.
Az emittereket egy-egy ellenállással szokták közösíteni, ami kiegyenlíteni igyekszik az áramterhelést a tranzisztorok között. Ha a tranzisztorok típusát megváltoztatjuk, az ellenállások értékét a típushoz illik igazítani.
Másrészt a hűtést kell igen gondosan megtervezni. Az lenne a jó, ha mindegyik tranzisztorra biztosítani lehetne, hogy azonos hőfokon működjenek.
(#) Alkotó válasza cicoka hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Mutass néhány jó fotót az erősítő belsejéről. Egy csomó dologra fény derülhet, esetleg tanácsokat is kaphatsz ha építésből eredő hiányosságok látszanak.
(#) szendi001 válasza Pioneer hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Végül épült ilyen retro verzió? Mi a tapasztalat?
(#) gbal65 hozzászólása Jan 15, 2016 /

Sziasztok!
MA raktam össze a Quad405-öm újból, furajelenséget tapasztaltam. Ez egy működő nyák volt korábbról, akkor a műv. erősítő szállt el 1év után. +-50V-os tápfesszel hajtom elvileg eredeti MJ15023-as tranyokkal és BD244-gyel. Szépen szólt, úgy ahogy kell és teszteltem vagy fél órát, táp minusz és plusz ágba 5A bizti. Nagy bordával hűtöm. Összerakás után kimentem kajálni, nem kapott jelet, mire visszajövök nagy csend. Nézem a táp pozitív ágába 5A bizti kiment. Nézegettem, majd beleraktam teszt gyanánt egy 2A-est. Bekapcsolom és lám megy. A végfokozat alsó tranzisztorán ott van egy 220nF-os kondi a B-C közt. TL072-vel megy a cucc. Gerjedés lehetett ez vagy mi? Ja és negatív tápágba megmaradt a biztosíték.
U.i.: rosszul gondolta, torzan is szól, egy végtranyó tönkremehetett. Kérdés az, hogy mitől?

Köszi a segítséget,
Üdv.:gbal65
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
(#) reloop válasza gbal65 hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Szia! Gondosan vizsgáld meg a tranzisztorok és a hűtőborda között a szigetelést. Elég egy parányi fémforgács ami egy kis hőtágulással megtámogatva átvezetést eredményez.
Az IC gondolom TL071.
Teszteld a biztosíték helyén 10 ohm ellenállással!
(#) gbal65 hozzászólása Jan 15, 2016 /

Na kivettem a nyákot, vég- és meghajtó teljesítménytranzisztorokat megmértem multiméterrel, diódavizsgáló jónak mutatta (kiforrasztva).
Bocsánat, igen TL071, meghajtó BD244 és a végtranyókat elírtam, MJ15024 (nem 15023).
Szigetelést borda, tranzisztor között megnéztem összerakás előtt, nem volt gázos. Azért ellenőrzöm a forgácsmaradványokat.
Ha nem tranyó szigetelés gond volt, mit nézhetek még tovább?
BD244-et nem helyes módon, vezetékkel kötöttem be, az L lemezen ami a MJ15024-ek vannak, na azon nincs lehetőség rögzíteni, így vezetékkel 'vittem' a nagy bordára.
(#) gbal65 válasza reloop hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Sajnos a forgács ellenőrzést szigetelések körül már utólag olvastam, lehet én kezem volt koszos és ezáltal került rá forgács. Ezt nem tudom pontosan megítélni. Tranzisztor hőmegfutás (a T9, ha a poziiitív táp ág ment ki) okozhatta ezt? Attól jó maradhat a tranzisztor műszer szerint és valójában meg sérülhet maradandóan? Azért meglepő ez nekem, mert kis ventillátor volt a tranyók felett és percek óra nem lehetett kivezérlés úgy szálhatott el a dolog.

Hőmegfutást kizárnám, vezérlés nélküli állapotban T9 bázis negatívabb mint az emittere.
Ez a szigetelési probléma akkor viszi kizárólag a pozitív tápoldali biztosítékot, ha a borda testelt és a T9 kollektortól alakul ki átvezetés.
A vezetéket említve, T7 emitteré is szóba kerülhet.
Mindkét eset megviseli az áramfigyelő ellenállást (0,1 ohm), ha az megnyúlt okot adhat a torzításra a kéretlen áramkorlátozás.
(#) gbal65 válasza reloop hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Idézet:
„A vezetéket említve, T7 emitteré is szóba kerülhet”
Itt mire gondolsz?

Van pót ellenállásom a 0,1ohmokból, ha megnyúltak. (sajnos olcsó műszerek ilyen kis értékű ellenállást nem igazán mérnek pontosan...) Majd veszek új csillámot/szigetelőt és megpróbálom úgy éleszteni. (sajnos olcsó műszerek ilyen kis értékű ellenállást nem igazán mér pontosan...)
Védőföldet utolsó lépésként kötöttem be, szóval lehet azután testelődhetett le valahogy, mikor készre szereltem...
Ennek örülök, hogy a végtranyók jók lehetnek, mert nehéz normálisat beszerezni errefelé. Kisjelű BC212 (T5, ami az áramkorlátot felügyeli) jó maradhatott?

Hivatkozás.
A T7 emitteréhez menő vezeték testre-zárására gondoltam.
Vizsgáld meg azért a táp, jel, hangszóró csatlakozásokat is, nehogy valami banális érintkezési hiba miatt keressük a torzítást.
T9, T10-et kiforrasztva mérted meg? Ezt nem is a mérhetőség szempontjából kérdezem, hanem hamár kint vannak, nélkülük el lehetne pár praktikus tesztet végezni.
(#) reloop válasza gbal65 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Még egy kérdés, a hangszórót leválasztotta a DC védelem? - mint írod csend volt.
Pozitív táp nélkül a kimenet a negatívra kapcsolódik és ez vissza van csatolva a műveleti erősítő bemenetére, amit a -50V könnyen megtépáz. Egy IC-csere nem ártana.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
(#) gbal65 válasza reloop hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Igen, leválasztotta, a Skori-féle kapcsolást raktam össze és mivel a bizti kiégéskor nincs a védelemnek pozitiv táp, elenged a relé, hangszórót leválasztja. Attól legyen IC csere?
Igen, T9-T10 ki van forrasztva.
További ötleteid várom, köszönöm a segítséged, sokat segítesz!

Az erősítő működőképes T9, T10 nélkül is, hiszen a nullátmenet közelében azok zárva vannak.
A kimeneten közel 0V kimenőfeszültséget kell észlelj.
A hangszóróval 100-200 ohm ellenállást sorbakötve meghallgatható az erősítő, persze csak kíméletesen kivezérelve. Ha ekkor is torzítást észlelsz, javaslom a műveleti erő cseréjét.

Na összeraktam. Volt itthon pár BD244, raktam be másikat. Raktam be új 0,1 ohmokat és 100ohmot kötöttem sorba a hangszóróval. Torzulás nélkül szépen meghajtotta TL071 túlélte.
Akkor ezekszerint jó már az áramkör, majd rakhatom bele vissza az MJ15024-et?
(Tapasztalat szerzèsként, ha vezetékezve can a meghajtó tranyó, az milyen problémát okozhat?)

Mérd meg mekkora feszültség várja az MJ15024 bázis-emitter lábait. Ha a bázis több mint 0,4V-tal pozitívabb az emitternél, akkor folytatjuk a vizsgálódást.
A hosszú vezetékek a parazita kapacitásuk és induktivitásuk miatt szeszélyesen befolyásolhatják az áramkör működését. A lehető legrövidebbet használj!

Na lám-lám nem jò a fesz. érték sajnos. Bázison pozitív mérözsinor, emitteren a negatìv és az eredmény: T9 0,555V és T10 0,026V.
(#) gbal65 válasza gbal65 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Az kimaradt, hogy a T9-en levő 555mV negatív előjelű volt.
(#) sound.man válasza gbal65 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Teljesen véletlenül a BD244 nem ST feliratú? Mert az szeret csak úgy eldurranni mivel hamis.

Így már helyes, nyugodtan beültethetők a tranzisztorok.
Az élesztésnél a biztosítékokat 10 ohm-os ellenállásra cseréld, ha van rá módod. Egy esetleges gerjedésnél nem röppennek a félvezetők.
(#) gbal65 válasza sound.man hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

De-de, sajnos kínai csoda. Kollegámtól szerzek régi fajta BD244-et, ha tudok. Egyébknt elvileg nem szállt el a tranyó, mikor kivettem és memgértem jónak mutatta magát műszerrel.

Gondolom a T9-es U bázis-emitter értéke azért elfogadható, mert negatív. Köszönöm a segítséged!
Más valami, mikor először élesztettem 2 éve, akkor nem foglalkoztam a tranyó melegedésével. De tegnap mikor elindítottam, akkor megfogtam a TO-3-as MJ15024-et és maga a sapkája fél kivezérléskor már nyaldosta a 90 fokot simán. Tudom, egy tranzisztornál még nem sok, de teljes kivezérléskor azért már 100fok fölött volt a tranzisztor teteje (és 10perce működött a cucc). A To3-as tranyót úgy rögzítettem, hogy: alu lemez felhelyez, hőelv. paszta+gumi szigetelőlap (kékes-szürke) és utána megfelelően a csavarszigetelőket felraktam, ahol kellett csak az egyik furatnál, ugyanis a másik csavar a nyák vezető sávhoz kapcsolódik). Csavar meghúz, lábakat kimértem csipognak-e és jó volt. A lényeg, hogy melegedtek a bordák (az L alakú borda majd a "fő borda") is szépen. Itt valami hővezetés hiba volt, vagy ennyire melegszik a TO-3-as sapkája a gyakorlatban? /friss vagyok a szakmába, 1 éve csinálom és most volt eddig dolgom TO-3-as tokozással/
Ja és ezen a nagy bordán 1 végfok van (mert 2.1 mélnyomóját képviseli a Quad405).
Az első kép nem az igazi, itt van hangyányit jobb minőségben.

Szia! Ha az L idom tapintással elviselhető hőmérsékletű a tranzisztor közelében, akkor ruházz be csillám szigetelőbe Bővebben: Link, mert lényegesen jobb hővezető mint a szilikon.
Ha az L idom is forró, akkor túl vékony lemezből van.
(#) dB_Thunder válasza reloop hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Az L idomnak minimum 5 mm vastagnak kell lennie!!
(#) reloop válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Van itt sor kompromisszum, az előlap sem egy szakasztott hűtőborda.

A biztosíték kiolvadására visszatérve, a TO-3 tranzisztor rögzítő csavarjait hogyan szigetelted a hűtéstől?
Következő: »»   316 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem