Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Rajzold le és magyarázd meg.
Olyan megoldás kell, mintha a sima +12V-os táp állítaná elő belül a -12V-ot is. A 12V-os táp kiegészítése legyen. A legszívesebben a +12V-os tápomba nyúlnék bele, oda kötnék be pár alkatrészt, hogy legyen -12V-om, de nem tudom hová, mit, és hogyan kéne bekötni. A gépem eredeti tápjában is kevés alkatrész van a -12V-hoz, de ezt nem akarom használni, mert régi, 1 hete romlott el, nincs értelme megjavítani. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
Ha nem tudod lerajzolni a problémádat, akkor az nem is létezik. Sok sikert!
Attól hogy lerajzolom 1 papírra, még nem fogod látni.
De hát a te tápod földfüggetlen lesz, nem? Mert akkor mindegy!
Illetve ennyi erővel a földpotenciál a +12V a -12-höz képest...
Sziasztok! Egy kissé furcsa kérdésem lenne amiről nem hallotam még, hogy létezik-e veszültség 1,5xszerező?
Szia! Akár egyen, akár váltakozó feszültségről is legyen szó, megoldott a növelése tetszőleges mértékben.
Miről beszélsz?
Szia
Sok út vezet Rómába Főleg színuszos váltófesznél trafó: a kimeneti oldalon (szekunder) 50%-kal több menet, mint a bemenetin (veszteségek miatt valamivel több, mint 50%) Egyenfeszültségnél, ami akár változhat is: erősítő, de ehhez a 1,5-szörösnél nagyobb tápfesz kell Egyenfeszültség tápellátásra: Step up konverter. Pontosan mire gondolsz?
A sima 12V-os tápom földjét miért kell összekötni a konverter -12V kimenetével, ami ugye ott a pozitív oldal?
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2016
Azért, hogy a 0V-hoz (GND) képest legyen negatív és pozitív kimeneti feszültséged is.
Színuszos váltófesz áll rendelkezésemre. 18VAC ~25VDC ebből kellene 32-33VDC varázsolni. Különösebb elektronika nélkül megoldható?
Akkor hogy néz ki a kapcsolás, ha a sima 230VAC/12VDC 300 mA-es dugasztápot használom -12V-nak? Ez a 3. táp a sima 12V és a sima 5V mellett.
Már leírtam egyszer, de leírom még egyszer: a dugasztápod pozitív kivezetése megy a GND-re (0V), ami a meglévő tápod negatívja is egyben, és a dugasztápod negatív meg lesz -12V. De ha még egyszer előjössz ezzel a testzárlattal meg hogy a radiátorhoz képest...., akkor végeztünk!
Egyutas, szimmetrikus egyenirányító. Nagyobb szűrőkondenzátorok kellenek hozzá.
A képen "one-way symmetric" a neve.
Sziasztok!
Egy DC motor (12V, kb 1,5-2A) irányváltását kellene kiviteleznem. Arra gondoltam, hogy erre felhasználnék egy DPDT relét, egy tranzisztort és egy MOSFET-et. (Azért relére gondoltam, mert az van itthon, míg elegendő MOSFET-em nincs egy H-híd építéséhez.) Szerintetek mennyire biztonságos ez a megoldás? Átváltáskor természetesen a motor meg lenne állítva a MOSFET-tel. Az A bemenet a tranzisztornál az irányt állítaná.
Működőképes. A legnagyobb hibalehetőség az átváltáskori ív a relé érintkezőin, de ha ezt megoldod a FET segítségével, nagy baj nem lehet. Viszont, hiányzik egy dióda a relé bemeneténél. Katód a +12 V-ra, anód a FET Drain lábára.
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy zenélő képeslap dallamát meg lehet-e változtatni? Esetleg elérhető-e olyan bolt, ahol magát a chipet meg tudom venni, amivel saját felvételt tudok készíteni? Ugyanis úgy látszik erről nem is hallottak a hazai papírbolt tulajdonosok. Végeredményben r2d2 hangot szeretnék kicsikarni belőle. Bármilyen ötletet, javaslatot szívesen fogadok.
Üdv! Egyszer kapott az előző cég vezérem egy repi ajándék csomagot és abban volt egy kínai gagyi hangrögzítő hanglejátszó kütyü. Volt rajta egy pici "R" gomb, ha megnyomtam és rábeszéltem felvette, a "play" gombal meg lejátszotta. Elkunyiztam tőle és rögtön felvágtam a "gyomrát". Egy darab hangszóró volt benne 2db gombelem és a szokásos kínai egy chipes nyáklap. Rámondtam, hogy "mikor lesz fizetésemelés?" és letettem az asztalára. Jót röhögtünk amikor megnyomta a lejátszást! Valami ilyesmi kellene neked is. Talán az Ázsia Centerben kapsz ilyet.
Értem, köszönöm. Ha 0% kitöltési tényezővel "megy" az áramkör, akkor is keletkezik ív? (Gyakorlatilag a motor ilyenkor ki van kapcsolva.)
Akkor nem, jó az eredeti elgondolásod.
Rendben, köszönöm szépen a segítséged!
Én meg azt nem értem, minek bonyolítod a dolgot??
Bemész egy PC boltba, ahol használt számitógépekkel foglalkoznak. Kérsz egy ATX tápot, és hozzá teszed, de neked olyan kell, amin a -12V -os feszültség (kék vezeték) is ki van vezetve... Kb 2000 Ft ért hozzádvágják, csak vigyed mert nekik lom... A tápod amid van, meg jó lesz más projekthez... "Ha csak pár alkatrészt tudsz összeforrasztani" neked ez a kivitelezhető megoldás... ATX Tápegység kimenő feszültségek... Vagy értetlenkedsz tovább (ami másnak teljesen egyértelmű), hogy kell több tápot úgy bekötni, hogy neked jó legyen. Nem akarlak megbántani, de az előző hozzászólásaidból a következő jut eszembe: "Persze persze, értem én, hogy az ifa diesel, DE MI HAJTJA???" A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2016
Sziasztok!
Azt, hogy egy optocsatolóval mekkora áramot kapcsolhatok a: "Collector Current — Continuous IC" paraméter mutatja meg?
Igen.
A fet elég jó megoldás. Feléve, ha az opto az leválasztásra kell, mert akkor az optoval kell a fetet hajtani. Amennyiben a terhelésed induktív jellegű (pl, egy villanymotor, relé tekercse, stb) egy ellenpárhuzamos dióda párhuzamos bekötése ajánlott.
Eredetileg csak optot akartam, de lehet, hogy opto nem is kell?
A fet gate-jét nem lehet közvetlenül a mikrovezérlő(3,3V) kimenetére kötni?
Az opto szükségességét neked kell eldönteni. Kell-e a leválasztás? Ha nem, kell egy olyan fet, ami vezet 3,3V gate feszültségre, és azt használhatod. Optoval pedig plusz egy lépés, ugyanis ott az opto tranzisztora fogja kapcsolni a fet gate-jére a feszültséget.
OK!
Köszi, kicsit fáradt vagyok, persze hogy kell az opto, mert külön áramforrásról fog menni a két fogyasztó! Kösz még egyszer! |
Bejelentkezés
Hirdetés |