Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2717 / 3986
(#) kadarist válasza kriptonit hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Rajzold le nekem és megmagyarázom.
(#) kriptonit válasza kadarist hozzászólására (») Jan 20, 2016 1 /

Rajzold le és magyarázd meg.
Olyan megoldás kell, mintha a sima +12V-os táp állítaná elő belül a -12V-ot is. A 12V-os táp kiegészítése legyen.
A legszívesebben a +12V-os tápomba nyúlnék bele, oda kötnék be pár alkatrészt, hogy legyen -12V-om, de nem tudom hová, mit, és hogyan kéne bekötni.
A gépem eredeti tápjában is kevés alkatrész van a -12V-hoz, de ezt nem akarom használni, mert régi, 1 hete romlott el, nincs értelme megjavítani.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
(#) kadarist válasza kriptonit hozzászólására (») Jan 20, 2016 / 2

Ha nem tudod lerajzolni a problémádat, akkor az nem is létezik. Sok sikert!
(#) kriptonit válasza kadarist hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Attól hogy lerajzolom 1 papírra, még nem fogod látni.
(#) Wind-Storm válasza kriptonit hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

De hát a te tápod földfüggetlen lesz, nem? Mert akkor mindegy!
Illetve ennyi erővel a földpotenciál a +12V a -12-höz képest...
(#) olahtamas hozzászólása Jan 21, 2016 /

Sziasztok! Egy kissé furcsa kérdésem lenne amiről nem hallotam még, hogy létezik-e veszültség 1,5xszerező?
(#) reloop válasza olahtamas hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Szia! Akár egyen, akár váltakozó feszültségről is legyen szó, megoldott a növelése tetszőleges mértékben.
(#) kriptonit válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Miről beszélsz?
(#) gyoran válasza olahtamas hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Szia

Sok út vezet Rómába

Főleg színuszos váltófesznél trafó: a kimeneti oldalon (szekunder) 50%-kal több menet, mint a bemenetin (veszteségek miatt valamivel több, mint 50%)
Egyenfeszültségnél, ami akár változhat is: erősítő, de ehhez a 1,5-szörösnél nagyobb tápfesz kell
Egyenfeszültség tápellátásra: Step up konverter.
Pontosan mire gondolsz?
(#) kriptonit válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

A sima 12V-os tápom földjét miért kell összekötni a konverter -12V kimenetével, ami ugye ott a pozitív oldal?
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2016
(#) kadarist válasza kriptonit hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Azért, hogy a 0V-hoz (GND) képest legyen negatív és pozitív kimeneti feszültséged is.
(#) olahtamas válasza gyoran hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Színuszos váltófesz áll rendelkezésemre. 18VAC ~25VDC ebből kellene 32-33VDC varázsolni. Különösebb elektronika nélkül megoldható?
(#) kriptonit válasza kadarist hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Akkor hogy néz ki a kapcsolás, ha a sima 230VAC/12VDC 300 mA-es dugasztápot használom -12V-nak? Ez a 3. táp a sima 12V és a sima 5V mellett.
(#) kadarist válasza kriptonit hozzászólására (») Jan 21, 2016 / 2

Már leírtam egyszer, de leírom még egyszer: a dugasztápod pozitív kivezetése megy a GND-re (0V), ami a meglévő tápod negatívja is egyben, és a dugasztápod negatív meg lesz -12V. De ha még egyszer előjössz ezzel a testzárlattal meg hogy a radiátorhoz képest...., akkor végeztünk!
(#) nedudgi válasza olahtamas hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Egyutas, szimmetrikus egyenirányító. Nagyobb szűrőkondenzátorok kellenek hozzá.
A képen "one-way symmetric" a neve.
(#) ThompsoN hozzászólása Jan 21, 2016 /

Sziasztok!

Egy DC motor (12V, kb 1,5-2A) irányváltását kellene kiviteleznem. Arra gondoltam, hogy erre felhasználnék egy DPDT relét, egy tranzisztort és egy MOSFET-et. (Azért relére gondoltam, mert az van itthon, míg elegendő MOSFET-em nincs egy H-híd építéséhez.)
Szerintetek mennyire biztonságos ez a megoldás? Átváltáskor természetesen a motor meg lenne állítva a MOSFET-tel. Az A bemenet a tranzisztornál az irányt állítaná.

DSC_0155.JPG

(#) Bakman válasza ThompsoN hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Működőképes. A legnagyobb hibalehetőség az átváltáskori ív a relé érintkezőin, de ha ezt megoldod a FET segítségével, nagy baj nem lehet. Viszont, hiányzik egy dióda a relé bemeneténél. Katód a +12 V-ra, anód a FET Drain lábára.
(#) johnsyna hozzászólása Jan 21, 2016 /

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy zenélő képeslap dallamát meg lehet-e változtatni? Esetleg elérhető-e olyan bolt, ahol magát a chipet meg tudom venni, amivel saját felvételt tudok készíteni? Ugyanis úgy látszik erről nem is hallottak a hazai papírbolt tulajdonosok. Végeredményben r2d2 hangot szeretnék kicsikarni belőle. Bármilyen ötletet, javaslatot szívesen fogadok.
(#) gerry válasza johnsyna hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Üdv! Egyszer kapott az előző cég vezérem egy repi ajándék csomagot és abban volt egy kínai gagyi hangrögzítő hanglejátszó kütyü. Volt rajta egy pici "R" gomb, ha megnyomtam és rábeszéltem felvette, a "play" gombal meg lejátszotta. Elkunyiztam tőle és rögtön felvágtam a "gyomrát". Egy darab hangszóró volt benne 2db gombelem és a szokásos kínai egy chipes nyáklap. Rámondtam, hogy "mikor lesz fizetésemelés?" és letettem az asztalára. Jót röhögtünk amikor megnyomta a lejátszást! Valami ilyesmi kellene neked is. Talán az Ázsia Centerben kapsz ilyet.
(#) ThompsoN válasza Bakman hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Értem, köszönöm. Ha 0% kitöltési tényezővel "megy" az áramkör, akkor is keletkezik ív? (Gyakorlatilag a motor ilyenkor ki van kapcsolva.)
(#) Bakman válasza ThompsoN hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Akkor nem, jó az eredeti elgondolásod.
(#) ThompsoN válasza Bakman hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Rendben, köszönöm szépen a segítséged!
(#) RoliNyh válasza kriptonit hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Én meg azt nem értem, minek bonyolítod a dolgot??

Bemész egy PC boltba, ahol használt számitógépekkel foglalkoznak.
Kérsz egy ATX tápot, és hozzá teszed, de neked olyan kell, amin a -12V -os feszültség (kék vezeték) is ki van vezetve...

Kb 2000 Ft ért hozzádvágják, csak vigyed mert nekik lom...

A tápod amid van, meg jó lesz más projekthez...
"Ha csak pár alkatrészt tudsz összeforrasztani" neked ez a kivitelezhető megoldás...

ATX Tápegység kimenő feszültségek...

Vagy értetlenkedsz tovább (ami másnak teljesen egyértelmű), hogy kell több tápot úgy bekötni, hogy neked jó legyen.

Nem akarlak megbántani, de az előző hozzászólásaidból a következő jut eszembe:
"Persze persze, értem én, hogy az ifa diesel, DE MI HAJTJA???"
(#) mechanika hozzászólása Jan 21, 2016 /

Sziasztok!

Azt, hogy egy optocsatolóval mekkora áramot kapcsolhatok a: "Collector Current — Continuous IC" paraméter mutatja meg?
(#) mikrokapcsolo válasza mechanika hozzászólására (») Jan 21, 2016 / 1

Igen.
(#) mechanika válasza mechanika hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Köszi!

Egy uc-vel akarok egy 12v-os fogyasztót kapcsolni, én max 300mA áramot mértem, de az adatlap szerint ez néhány másodpercre 2A-re is felszökhet. Nem találtam ilyen optocsatolót, ami ezt elbírná.
Ilyenkor fet-et vagy tranzisztort kell használni? Ezzel jó lehet?
Vagy inkább ez?
(#) mikrokapcsolo válasza mechanika hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

A fet elég jó megoldás. Feléve, ha az opto az leválasztásra kell, mert akkor az optoval kell a fetet hajtani. Amennyiben a terhelésed induktív jellegű (pl, egy villanymotor, relé tekercse, stb) egy ellenpárhuzamos dióda párhuzamos bekötése ajánlott.
(#) mechanika válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Eredetileg csak optot akartam, de lehet, hogy opto nem is kell?
A fet gate-jét nem lehet közvetlenül a mikrovezérlő(3,3V) kimenetére kötni?
(#) mikrokapcsolo válasza mechanika hozzászólására (») Jan 21, 2016 / 1

Az opto szükségességét neked kell eldönteni. Kell-e a leválasztás? Ha nem, kell egy olyan fet, ami vezet 3,3V gate feszültségre, és azt használhatod. Optoval pedig plusz egy lépés, ugyanis ott az opto tranzisztora fogja kapcsolni a fet gate-jére a feszültséget.
(#) mechanika válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

OK!

Köszi, kicsit fáradt vagyok, persze hogy kell az opto, mert külön áramforrásról fog menni a két fogyasztó!

Kösz még egyszer!
Következő: »»   2717 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem