Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2720 / 3986
(#) proli007 válasza exabit hozzászólására (») Jan 24, 2016 / 1

Ha 50Hz a szűretlenség, akkor egyutas az egyenirányítás. És az elnyomás is csak akkor igaz, ha a stabinak meg van a minimálisan szükséges 7V feszültsége, ahova a hullámosság alja sem "lóg le".
(#) RoliNyh hozzászólása Jan 24, 2016 /

Tud valaki valamilyen szuper módszert (nem csiszolást), zománcozott rézhuzalokról a zománc eltávolítására? Hogy színtiszta rézfelületet kapjunk a forrasztáshoz...
(#) kendre256 válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Annó ezt úgy javasolták, hogy denaturált szesz lángjába kell tartani, míg felizzik, utána belenyomni a szeszbe. Ettől lehűl, és ledobja a zománcot, koszt, oxidréteget. Persze lehűteni bármiben lehet, nem csak a szeszben, csak az a lényeg, hogy gyorsan hűljön le.
Szerk: Látva morgo hozzászólását, eszembe jutott, hogy ezt a módszert a régi fajta zománchuzalokra mondták. Az újabbak ónba mártva nagyobb kosz nélkül leégtek, a BRG-ben is ilyen módon szedték le az újabb fajta lakkot a huzalokról.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016
(#) morgo válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Szia!
Munkahelyen kifejezetten erre a célra ónfürdőt használtunk. Ha elég forró az ón, akkor leégeti a lakkot, 2-3 másodperc alatt. Csak bele kellett mártogatni a huzalt a kellő mélységben.
(#) RoliNyh hozzászólása Jan 24, 2016 /

Ezek a módszerek nem csak a forrasztható zománchuzalra érvényesek???
Az 1000 éves nem forrasztható változatnál is működik vajon?

Gázlángon próbáltam, de erről (az 1000 éves fajtáról) a büdös életbe nem égett meg a zománc...

(Ezt kinek írtad?)
Felizzott a huzal, és belenyomtad utána mondjuk hideg vízbe? Izzáskor minden szerves lakk leég, bármilyen fajta is.
(#) RoliNyh válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Mindkettőtöknek....

Ez bizony nem égett le, hiába izzitottam, meg merítettem hideg vízbe is.
Le is esett az állam...
Azért kérdeztem...

És az ilyen módon "hőkezelt" huzalvégről se jön le könnyebben a zománc? Arra gondoltam, hogy ha rajta is maradt, nem lehet könnyebben mondjuk csiszolópapírral leszedni? Nagyon furcsa bevonat lehet rajta, elképzelni sem tudom, miből lehet...
(#) RoliNyh válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Nem hát, ugyan olyan kemény, mint ahol nem érte a láng...
Csiszolópapírral lehet leszedni csak...
Lövésem nincs milyen zománc ez, pedig ugyan úgy néz ki mint bármenyík más...
(#) frissadam hozzászólása Jan 24, 2016 /

Sziasztok.

Kezdő kérdés.

Ha egy 0+12v tápról üzemelő komparátor + bemenetére a 0 voltot (GND) kötöm a - bemenetére pedig egy GND-nél alacsonyabb feszültséget aminek a GND-je megegyezik a komparátoréval, akkor a komparátor kimenete képes elbillenni pozitív irányba?

Köszi!
(#) linx hozzászólása Jan 24, 2016 /

Próbálom megérteni a tranzisztor működését, de nem igazán világos: lehetséges, hogy egy tranzisztoron a UCE < mint UBE? Egyes leírások szerint igen, máshol meg úgy tűnik, nem, de konrét állítást ezzel kapcsolatban nem találtam sehol.
(#) kendre256 válasza linx hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Lehetséges. Ha a bázist elegendő nagy árammal vezérled, akkor az UBE kb. 0,6V lesz, a tranzisztor telítésbe megy, az UCEsat pedig egy-két tized volt lesz, kisebb mint 0,6V. Kapcsolóüzemben szokott ilyen eset lenni.
(#) linx hozzászólása Jan 24, 2016 /

Igazából az alap bistabil multivibrátor működését akarom megérteni, ahol az egyik tranzisztor bázisa és a másik tranzisztor kollektora közé mindig tesznek ellenállást. (Bocs, nagyobb képet nem találtam.) Arra gondoltam, talán azért, mert biztosítani kell, hogy a kollektor feszültsége magasabb legyen, mint a bázisé. De ha nem, akkor elvileg működnie kellene úgy is, hogy nincs ellenállás a kollektor és bázis között. Nem?
Egyébként, ha a bázis feszültsége magasabb, mint a kollektoré, akkor a bázis irányából a kollektor felé is folyik áram?
(#) kadarist válasza linx hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Szia!
Szimuláld le: Bővebben: Link. Jobb gomb az ellenálláson majd edit. Ott meg tudod változtatni az ellenállás értékét, de 0 ohmot nem állíthatsz be.
(#) linx válasza kadarist hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Nagyon köszönöm, de olyan, mintha nem lenne tökéletes ez a szimuláció.
Ha 200 ohmosra csökkentem a bázis-kollektor ellenállásait, még működik, de ha 100 ohmra, akkor a bázisra adott Set vagy Reset 5V esetén a bázis-emiter között nem indul el az elektronok áramlása, és nem nyit az adott tranzisztor. Ennek nem látom okát, nem értem, miért függ ez a bázis-kollektor közötti ellenállástól.
(#) kadarist válasza linx hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Ez azért van, mert a set-reset-re kötött 1 kohm-on arányában kevés áram képes befolyni akkor, ha nagyon lecsökkented a B-C ellenállás értékét. Tartsd nyomva a bal gombot set-reset bemeneten és így láthatod az áramok folyását akkor, amikor váltani szeretnél.
(#) exabit válasza proli007 hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Igazad van ezt elírtam, az egyenirányítás kétutas és az adatlapban szereplő érték is erre vonatkozik.
(#) proli007 válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Hello! Ahhoz hogy ez megfelelően működjön, gyakorlatra is szükség van. A felizzás pillanatában villámgyorsan a szeszbe kell nyomni. Már a gyors hőtágulás is segít ledobni a zománcot. Anno 20*0,05mm-es Litze huzalokat csak ezzel a módszerrel lehetett tisztítani. Aztán 100..400-as polír papírral meghúzkodni az oxidot.
(#) RoliNyh válasza proli007 hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Akkor majd kipróbálom újra, villám sebességgel is...
(#) linx válasza kadarist hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Köszönöm, azt hiszem, megértettem. Ha a Set és Reset lábakat eltávolítom az áramkörből, akkor 1 ohmos bázis-kollektor közötti ellenállással is jól működik. De 1 mohmmal már nem. Ha jól értelmezem, e azt jelenti, hogy a bázis-kollektor között nagyobb ellenállásnak kell lennie, mint a bázis-emitter belső ellenállása (ha nincs set és reset). Ez így elég logikusnak tűnik.
Még egyszer köszönöm!
(#) kadarist válasza linx hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Set-reset bemenet jó ha van, mert azokkal lehet állapotot váltani.
(#) linx válasza kadarist hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Abban az esetben, ha hagyományos bistabil multivibrátoként akarom használni, igen. De engem igazából az érdekel, hogyan indul, amikor tápot kap. Elvileg az alkatrészek asszimetriája miatt mindig az egyik állapotba kell beállnia, de gondolom, egy kis tuninggal elérhető, hogy véletlenül vegye fel a kezdőállapotot. Egy egyszerű random bit generátort szeretnék készíteni.
(#) pucuka válasza linx hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Elvileg a bistabil véletlenszerűen veszi fel a kezdőállapotot. Ez azonban csak akkor igaz, ha minden szimmetrikus. Mivel ez a valóságban, különösen diszkrét elemekből készült áramkörnél ritkán fordul elő, így erre számítani nem lehet. (de arra sem, hogy mindíg ugyanaz lesz)
Szerintem inkább zajgenerátorból, és komparátorból kellene véletlen szám generátort készíteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2016
(#) Petyaa hozzászólása Jan 25, 2016 /

Üdv mindenkinek! Van egy folyamatos járású kvarc fali órám, ami elkezd járni, de pár másodperc múlva kattogó hangot ad, a "motorja" oda vissza mozog. Mi lehet a baja? Az elem új
(#) pucuka válasza Petyaa hozzászólására (») Jan 25, 2016 / 1

Semmi sem örökéletű, a műanyag fogaskerekek, meg különösen nem.
(#) Petyaa válasza pucuka hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Tervezett élettartam...na de ennyire? Szemre nincsenek elkopva az a furcsa. Elindul megy is néha egy két percet is majd elkezd kattogni. Gyanakodtam már a kristályra is.
(#) attika válasza Petyaa hozzászólására (») Jan 25, 2016 / 1

Ez érdekes mert az összes ilyen óra így halálozik el,nekem is volt már nem is egy ami így viselkedett. Viszont volt olyan is,hogy kicseréltem benne a tekercset és megjavult.
(#) Petyaa válasza attika hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Bele van programozva vagy mi a szösz? Van olyan quartz órám is ami már vagy 30 éves és megy...
(#) zolika60 válasza Petyaa hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Nem régen javítottam a miénket. Annak fogaskerék baja volt. Nagyítóval nézd át a fogakat a legvékonyabb sűrű fogú fogaskeréken. Nálam egy fog el volt hajolva, visszaegyengettem és azóta is megy. Azt nem tudom mitől görbült el, meg az sem meddig marad jó, de egyenlőre megy.
(#) pucuka válasza Petyaa hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

AS szabványról hallottál? (ahogy sikerül) Kicsit kisebb a fog, kicsit távolabb kerül a két kerék, kicsit puhább a műanyag. Kicsit kopik, már is csak a hegyek érnek össze, egy darabig. Lehet az is, hogy megnövekszik a súrlódás, máris erősebb mágnes motor kéne.
Következő: »»   2720 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem