Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2726 / 3998
(#) andykaaa válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

Ja. Koszi
(#) proli007 válasza hapro hozzászólására (») Feb 3, 2016 / 1

Természetesen kétutas.
(#) norbi1982 válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

Szia, a bekötés elvileg jó, ha a motort LED-el és ellenállással helyettesítem, akkor rendbe ki-be tudom kapcsolni. Kondenzátor nélkül is próbáltam de sajnos ugyanaz a helyzet :S

panel.jpg

(#) RoliNyh válasza norbi1982 hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

Most tulajdonképpen mi is ez az áramkör?
(Ez a kép beültetési rajz, kapcsolási rajznak jobban örült volna mindenki szerintem)

Bocsánat, sajnos ez az egyetlen rajzom az egészről. Középen egy Atmega328P mikrokontroller van, felette egy IRLZ44 power MOSFET ami vezérli a motort, ennek a kivezetése látható a kép bal oldalán középen, előtte párhuzamosan egy 100µF kondenzátor és egy 1N4001-es dióda van. A bekötés valószínűleg jó, a motor indításkor nem forog meg sajnos, kisebb teljesítményű eszközt pl. LED jól vezérel az áramkör. A kondenzátor kihagyásával sem megy.
(#) eSDi válasza norbi1982 hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

Üdv!

Vedd ki az Atmega-t a foglalatból és adj a FET Gate lábára 5V-ot valahonnan a panelről. Ekkor mi történik?

Ki kellene próbálni direktbe vezérelni a FET-et, és megmérni hogy kapcsol -e rendesen motor nélkül, aztán motorral.

Ha igen, akkor szerintem a programmal lesz a hiba...

Vagy még azt tudom elképzelni, hogy nem elég a bemeneti tápfeszültséged a stabilizátornak (ha jól sejtem, akkor az disszipatív).
Plusz amikor épp indulna a motor, esik a feszültség is. Inenntől kezdve megszűnik a stabil táplálása az IC -nek, és nem működik megfelelően.

Próbáld meg nagyobb feszültségről táplálni az áramkört, pl PC ATX tápegység 12V.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
(#) norbi1982 válasza eSDi hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

Pontosan ugyanaz történik, sajnos a motor nem fordul. Ha direktben kötöm a 6V-os tápot a motorra akkor elviszi.
(#) eSDi válasza norbi1982 hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

R2 milyen értékű? És biztosan az az értéke ami rá van írva? Az a stab IC a 6V-os tápból próbálja előállítani az 5V-ot?

Mérj feszültségszintet a TEST és a DRAIN láb közt (bekötött leddel és ellenállással).
Itt kb tápfesznek kell lenni, ha a FET ki van kapcsolva.
Ha vezérlést adsz a GATE lábra, akkor 0V -ot kell mérned a test és a DRAIN lábon.

Ezután mérj feszültségszintet a pozitív tápág és a FET DRAIN lábán.
Ha a FET ki van kapcsolva, akkor itt 0V -ot kell mérned.
Ha vezérlést adsz a GATE lábra, akkor meg kell jelenni a kb tápfeszültség értékének.

Ha nem így van, akkor hibás a FET...
(Vagy nem kap elég vezérlő feszültséget, hány KΩ a GATE ellenállás ami a testre megy?)
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

Ha a gate zárlatos a drain-nel, akkor rajta keresztül meg tudja hajtani az AVR a LED-et, de a motort már nem. 6V-ról ne stabilizáljunk 5V-ot, inkáb 3 soros dióda, meg jó nagy pufferkondi. Vagy LDO stabilizátor.
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

Nem én stabilizáltam, írtam, hogy az kevés lesz...
Ezt norbinak magyarázd...
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

A te mondandódat egészítettem ki, nem magyaráztam. Te is tudod, hogy nem tiéd a szerkezet, viszont a te szövegedhez kapcsolódik. Norbi is tudni fogja, hogy neki szól.
(#) norbi1982 válasza eSDi hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

Az R2 értéke 10K. A bemenetnél a kondenzátor előtt van egy 5V-os regulátor IC, de ez csak a mikrokontrollernek állítja elő az 5V-ot, a MOSFET-re a 6V van kötve.
(#) Kovidivi válasza norbi1982 hozzászólására (») Feb 3, 2016 / 1

Egyszerű a dolog. Ha megszorul a motor, vagy túlmelegszik a FET, tönkremegy. Ki kell cserélni. Remélhetőleg nem vitt magával mást. Áramkorlátot érdemes lenne belerakni, ha már mikrovezérlő hajtja a FET-et. 5V-os stabil 6V-ról kb. 3-4V-ot tud előállítani, és erről a tápról a FET sem fog kinyitni teljesen, tehát melegszik. Ez a kapcsolás nem éppen 6V-ra van méretezve.
(#) RoliNyh válasza norbi1982 hozzászólására (») Feb 3, 2016 / 1

Tökmindegy, a lényeg az, hogy a megfelelő stabilitás érdekében, nem elég a stabilizátornak az 1V különbség...

Disszipatív jellegű stabilizátorokhoz legalább 2-3V feszültség különbség kell a bemenet és kimenet közt, de típusa válogatja, van amelyíknek több is...

Próbáld ki nagyobb feszültséggel táplálni az áramkört ahogy írtam...

(A GATE ellenállás meg elvileg jó)
(#) norbi1982 válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

Hogyan lenne célszerű átalakítani az áramkört úgy, hogy a mikrokontroller és a motor is elmenjen egy táppal? Elvileg power MOSFET-el létre lehet hozni egy szeparált áramkört.
Elvileg a FET logic level-es, ez az jelenti hogy 3-4 voltán is kinyit teljesen nem?

Köszi szépen az ötletet, kipróbálom nagyobb feszültséggel.
(#) Kovidivi válasza norbi1982 hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

A mikrovezérlő kapjon 5V-ot, a FET meg legyen logikai FET, pl. IRLZ44N.

Jelenleg ez így működik, a regulátor IC 5V-ot ad a mikrovezérlőnek, a FET-ként pedig pont az általad is említett IRLZ44-es van használva.

Egy 7805 6V-os bemenő feszültségnél nem fog neked 5V-ra stabilizálni.

Lemértem a regulátor IC kimenetét (L7805) 6v-ról stabilan 4.8 voltot tud.

Ne értetlenkedj már!

Első lépésben növelld a tápfeszültséget 12V -ra.
Második lépésben végezd el a méréseket amiket írtam előző hozzászólásomban.

Ha működik, nyertél, hanem, olvass tovább...

Harmadik lépésben forraszd ki a FET -et, és ellenőrizd multiméterrel, hogy működik e egyáltalán.

Negyedik lépésben ellenőrizd, hogy a processzor a megfelelő jelet kiadja -e a lábán (esetleg írd át a programot egyszerű ON OFF módra).

Ha mindezek után még mindig nem működik, ott szoftverhiba lesz nagy valószinűséggel.

Míg ezeket nem ellenőrzöd le normálisan, nincs értelme a további eszmefuttatásnak, mert azzal CSAK A FINGOT FŰRÉSZELJÜK.

Bocsánat a nem szalonképes fogalmazásét...

Nem a legjobb ez a fórum szerkezet, sajnos eléggé szétesnek itt a kérdés-válaszok, nehéz követni ki mire reagált. A következő dolgokat próbáltam és írtam, csak itt elvesznek az infók:
- A FET biztosan működik LED-el simán ki-be kapcsol
- A program kód on-offos, abban nincs hiba jól vezérli a MOSFET-et.
- A 12V-ot kipróbálom, de ehez jelenleg nincs tápom

Alapvetően az egész rendszer, ha úgy vesszük egy Arduino klón, ugyanazt a kivehető Atmega328P mikrokontrollert használom a saját és az eredeti Arduinos rendszerben is.
Az eredeti verzióban a kimeneti lábon 4.8V körüli értéket mérek, ami bekapcsolja a MOSFET-et, az általam készített klón verzióban viszont csak 2.5V körüli, így valószínűleg emiatt nem kapcsol be a log leveles MOSFET. Érdekes a dolog, mert a mikrokontroller viszont megkapja a regulatortól a 4.8V-ot, pontosan annyit és úgy ahogy az eredeti is..

Nem tudom, figylemen kívül hagytad-e azt a tényt, miszerint ha zárlatos a FET gate-drain között, akkor az AVR lába hajtja meg a LED-et. De amíg nem tesztelsz le semmit, felesleges írni róla.
(#) aramis hozzászólása Feb 5, 2016 /

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni tőletek,hogy van egy TDA8172 heptawatt IC lehet késziteni hangerősítőt belőle?
üdv ar
(#) zolika60 válasza aramis hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Nem.
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Feb 5, 2016 /

Sziasztok!
Mi okozhatja azt a problémát, hogy a 2.1 -es hangszóróim (1 mély és 2 magas hangszóróból állló szett) egyik oldala halkabban, míg a másik hangosabban szól? Az biztos hogy nem a bemenet okozza a hibát, mivel kipróbáltam 2 bemeneten 2 hangforrással, és mindkét alkalommal a bal oldali halkabb volt. A hangfal tipusa: Bővebben: Link
(#) HuG hozzászólása Feb 6, 2016 /

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy hogyan lehet megoldani azt, hogy egy elektronika 12V-230V AC/DC feszrül is tudjon üzemelni (betáp). Multifunkció időrelé betápjáról van szó, ami 1 modul széles, tehát relatív kicsi helyre van összerakva. Tudnátok nekem ilyen kapcsolást ajánlani?
(#) kadarist válasza HuG hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Szia!
Tehát olyan igényed van, hogy 12V egyenről és 230V váltóról is működjön az a relé?
Következő: »»   2726 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem