Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia, a bekötés elvileg jó, ha a motort LED-el és ellenállással helyettesítem, akkor rendbe ki-be tudom kapcsolni. Kondenzátor nélkül is próbáltam de sajnos ugyanaz a helyzet :S
Most tulajdonképpen mi is ez az áramkör?
(Ez a kép beültetési rajz, kapcsolási rajznak jobban örült volna mindenki szerintem)
Bocsánat, sajnos ez az egyetlen rajzom az egészről. Középen egy Atmega328P mikrokontroller van, felette egy IRLZ44 power MOSFET ami vezérli a motort, ennek a kivezetése látható a kép bal oldalán középen, előtte párhuzamosan egy 100µF kondenzátor és egy 1N4001-es dióda van. A bekötés valószínűleg jó, a motor indításkor nem forog meg sajnos, kisebb teljesítményű eszközt pl. LED jól vezérel az áramkör. A kondenzátor kihagyásával sem megy.
Üdv!
Vedd ki az Atmega-t a foglalatból és adj a FET Gate lábára 5V-ot valahonnan a panelről. Ekkor mi történik?
Ki kellene próbálni direktbe vezérelni a FET-et, és megmérni hogy kapcsol -e rendesen motor nélkül, aztán motorral.
Ha igen, akkor szerintem a programmal lesz a hiba... Vagy még azt tudom elképzelni, hogy nem elég a bemeneti tápfeszültséged a stabilizátornak (ha jól sejtem, akkor az disszipatív). Plusz amikor épp indulna a motor, esik a feszültség is. Inenntől kezdve megszűnik a stabil táplálása az IC -nek, és nem működik megfelelően. Próbáld meg nagyobb feszültségről táplálni az áramkört, pl PC ATX tápegység 12V. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
Pontosan ugyanaz történik, sajnos a motor nem fordul. Ha direktben kötöm a 6V-os tápot a motorra akkor elviszi.
R2 milyen értékű? És biztosan az az értéke ami rá van írva? Az a stab IC a 6V-os tápból próbálja előállítani az 5V-ot?
Mérj feszültségszintet a TEST és a DRAIN láb közt (bekötött leddel és ellenállással).
Itt kb tápfesznek kell lenni, ha a FET ki van kapcsolva. Ha vezérlést adsz a GATE lábra, akkor 0V -ot kell mérned a test és a DRAIN lábon. Ezután mérj feszültségszintet a pozitív tápág és a FET DRAIN lábán. Ha a FET ki van kapcsolva, akkor itt 0V -ot kell mérned. Ha vezérlést adsz a GATE lábra, akkor meg kell jelenni a kb tápfeszültség értékének. Ha nem így van, akkor hibás a FET... (Vagy nem kap elég vezérlő feszültséget, hány KΩ a GATE ellenállás ami a testre megy?) A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
Ha a gate zárlatos a drain-nel, akkor rajta keresztül meg tudja hajtani az AVR a LED-et, de a motort már nem. 6V-ról ne stabilizáljunk 5V-ot, inkáb 3 soros dióda, meg jó nagy pufferkondi. Vagy LDO stabilizátor.
Nem én stabilizáltam, írtam, hogy az kevés lesz...
Ezt norbinak magyarázd...
A te mondandódat egészítettem ki, nem magyaráztam. Te is tudod, hogy nem tiéd a szerkezet, viszont a te szövegedhez kapcsolódik. Norbi is tudni fogja, hogy neki szól.
Az R2 értéke 10K. A bemenetnél a kondenzátor előtt van egy 5V-os regulátor IC, de ez csak a mikrokontrollernek állítja elő az 5V-ot, a MOSFET-re a 6V van kötve.
Egyszerű a dolog. Ha megszorul a motor, vagy túlmelegszik a FET, tönkremegy. Ki kell cserélni. Remélhetőleg nem vitt magával mást. Áramkorlátot érdemes lenne belerakni, ha már mikrovezérlő hajtja a FET-et. 5V-os stabil 6V-ról kb. 3-4V-ot tud előállítani, és erről a tápról a FET sem fog kinyitni teljesen, tehát melegszik. Ez a kapcsolás nem éppen 6V-ra van méretezve.
Tökmindegy, a lényeg az, hogy a megfelelő stabilitás érdekében, nem elég a stabilizátornak az 1V különbség...
Disszipatív jellegű stabilizátorokhoz legalább 2-3V feszültség különbség kell a bemenet és kimenet közt, de típusa válogatja, van amelyíknek több is... Próbáld ki nagyobb feszültséggel táplálni az áramkört ahogy írtam... (A GATE ellenállás meg elvileg jó)
Hogyan lenne célszerű átalakítani az áramkört úgy, hogy a mikrokontroller és a motor is elmenjen egy táppal? Elvileg power MOSFET-el létre lehet hozni egy szeparált áramkört.
Elvileg a FET logic level-es, ez az jelenti hogy 3-4 voltán is kinyit teljesen nem?
Köszi szépen az ötletet, kipróbálom nagyobb feszültséggel.
A mikrovezérlő kapjon 5V-ot, a FET meg legyen logikai FET, pl. IRLZ44N.
Jelenleg ez így működik, a regulátor IC 5V-ot ad a mikrovezérlőnek, a FET-ként pedig pont az általad is említett IRLZ44-es van használva.
Egy 7805 6V-os bemenő feszültségnél nem fog neked 5V-ra stabilizálni.
Lemértem a regulátor IC kimenetét (L7805) 6v-ról stabilan 4.8 voltot tud.
Ne értetlenkedj már!
Első lépésben növelld a tápfeszültséget 12V -ra. Második lépésben végezd el a méréseket amiket írtam előző hozzászólásomban. Ha működik, nyertél, hanem, olvass tovább... Harmadik lépésben forraszd ki a FET -et, és ellenőrizd multiméterrel, hogy működik e egyáltalán. Negyedik lépésben ellenőrizd, hogy a processzor a megfelelő jelet kiadja -e a lábán (esetleg írd át a programot egyszerű ON OFF módra). Ha mindezek után még mindig nem működik, ott szoftverhiba lesz nagy valószinűséggel. Míg ezeket nem ellenőrzöd le normálisan, nincs értelme a további eszmefuttatásnak, mert azzal CSAK A FINGOT FŰRÉSZELJÜK. Bocsánat a nem szalonképes fogalmazásét... ![]()
Nem a legjobb ez a fórum szerkezet, sajnos eléggé szétesnek itt a kérdés-válaszok, nehéz követni ki mire reagált. A következő dolgokat próbáltam és írtam, csak itt elvesznek az infók:
- A FET biztosan működik LED-el simán ki-be kapcsol - A program kód on-offos, abban nincs hiba jól vezérli a MOSFET-et. - A 12V-ot kipróbálom, de ehez jelenleg nincs tápom Alapvetően az egész rendszer, ha úgy vesszük egy Arduino klón, ugyanazt a kivehető Atmega328P mikrokontrollert használom a saját és az eredeti Arduinos rendszerben is. Az eredeti verzióban a kimeneti lábon 4.8V körüli értéket mérek, ami bekapcsolja a MOSFET-et, az általam készített klón verzióban viszont csak 2.5V körüli, így valószínűleg emiatt nem kapcsol be a log leveles MOSFET. Érdekes a dolog, mert a mikrokontroller viszont megkapja a regulatortól a 4.8V-ot, pontosan annyit és úgy ahogy az eredeti is..
Nem tudom, figylemen kívül hagytad-e azt a tényt, miszerint ha zárlatos a FET gate-drain között, akkor az AVR lába hajtja meg a LED-et. De amíg nem tesztelsz le semmit, felesleges írni róla.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni tőletek,hogy van egy TDA8172 heptawatt IC lehet késziteni hangerősítőt belőle?
üdv ar
Sziasztok!
Mi okozhatja azt a problémát, hogy a 2.1 -es hangszóróim (1 mély és 2 magas hangszóróból állló szett) egyik oldala halkabban, míg a másik hangosabban szól? Az biztos hogy nem a bemenet okozza a hibát, mivel kipróbáltam 2 bemeneten 2 hangforrással, és mindkét alkalommal a bal oldali halkabb volt. A hangfal tipusa: Bővebben: Link
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy hogyan lehet megoldani azt, hogy egy elektronika 12V-230V AC/DC feszrül is tudjon üzemelni (betáp). Multifunkció időrelé betápjáról van szó, ami 1 modul széles, tehát relatív kicsi helyre van összerakva. Tudnátok nekem ilyen kapcsolást ajánlani?
Szia!
Tehát olyan igényed van, hogy 12V egyenről és 230V váltóról is működjön az a relé? |
Bejelentkezés
Hirdetés |