Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2727 / 3998
(#) HuG válasza kadarist hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Igen. Nem kimondottan csak a relé. Általánosságban érdekelne, mert sok multifunkciós időrelét használok, meg tervezek egyéb elektronikát és mindig elgondolkozom azon, hogy hogy a francba oldják meg. Annyi eszem meg nem volt, hogy szétszedjek egyet.
(#) kadarist válasza HuG hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Vannak nagyon széles bemeneti feszültségtartományban működőd kapcsolóüzemű tápegységek és lehet, hogy az időreléidben is ilyenek vannak. Bővebben: Link.
(#) HuG válasza kadarist hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Köszi. Valahol sejtettem, hogy nem egyszerű az eset.
(#) kissattila88 hozzászólása Feb 6, 2016 /

COUNTDOWN POWER TIMER mit jelent?
(#) kadarist válasza kissattila88 hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Olyan időkapcsoló, amely kikapcsolja (vagy bekapcsolja) a fogyasztót a beállított (vagy akár fix) idő eltelte után.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2016
(#) kissattila88 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Értem! Amásik kérdésem az lenne hogy eletronic spark timing mit jelent? Automatikus lámpa monitor az mit csinál?

Elektronikus gyújtásvezérlés (benzinmotor) , viszont azt a lámpavisszajelzőt nem tudom.
(#) kissattila88 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

ULQ2460 típusa a elektronikus gyújtásvezérlésnek. Ezzel motorbiciklire is tudnák gyújtást vezérlést?

Minden bizonnyal tudnál. A jó topik: Bővebben: Link.
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Feb 6, 2016 /

Sziasztok!
Egy nenoncső (akvárium világítása) kapcsolásához elegendő az olyan kapcsoló ami csak az egyik vezetéket (pl.: csak a fázist, de a nullát nem) szakítja meg? Vagy olyan kell, ami mindkét vezetéket megszakítja? Vagy teljesen mindegy?
(#) Gafly válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Legjobb ha nem is viszed oda az "erősáramot". Szerintem nem véletlen, hogy a nem ipari, de gyári eszközök 12 adapterről működnek...
(#) Tranzisztor mester válasza Gafly hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Szerintem félre értettettél
Nem viszek semmilyen erősáramot oda, csak szimplán lecserélem az eddigi kapcsoloját egy újra. (Egy falon kívüli villanykapcsolót tervezek a helyére tenni.)
(#) gernerakos válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Feb 6, 2016 / 1

A biztonság kedvéért kétáramkörös kapcsolót használj.
(#) Tranzisztor mester válasza gernerakos hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Köszi a választ!
Az a helyzet, hogy már felszereltem egy egyáramkörös kapcsolóval. Nagy gond? Vegyek egy kétáramköröset és cseréljem le, vagy maradhat?

Ha így hagyod veszélyes lehet, mert lehet hogy a kapcsoló a nullát szakítja meg, és nem a fázist. Így a lámpa nem fog égni, de a fázis ott lesz a lámpába. Nagyot rúg ha belenyúlsz. Cseréld inkább kétáramkörösre.
(#) Tranzisztor mester válasza gernerakos hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Ismét köszönöm a vélaszod!
Annyit még had tegyek hozzá, hogy kipróbáltam, akárhogy dugom be a dugvillát a dugaljba mindenhogy korrektül világít a lámpa. A kapcsolóval a kék vezetéket szakítottam meg. A lámpatestben a kék vezeték megy a gyujtóba, a barna pedig a folytótekercsbe.

Egyéb veszély fennál, ha nem cserélem ki kétáramkörös kapcsolóra? Nem tervezek belenyúlkálni sem csövet cserélni benne ameddig be van dugva a konnektorba

Még jó, hogy mindegy a lámpának, hova kapja a fázist és hova a nullát.
Nincs nagy próbléma, ha egyáramkörös a kapcsoló, csak biztonságosabb ha kétáramkörös.
(#) mikrokapcsolo válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Ha egyáramköröst használsz, és te pont a kéket szakítod meg, ami szabványos esetben a nulla, ha a villáscsatlakozót megfordítod, akkor már a fázist szakítod meg. Legbiztosabb, ha tényleg kétáramköröst használsz, de ez nem feltétel hozzá. Nagyon sok helyen, akár azt is mondanám, mindenhol a lakásokban a mennyezeti lámpához is csak egy áramköröset tesznek. Javításhoz, tisztításhoz pedig az a legjobb, akármilyen kapcsoló van rajta, ha kihúzod a konnektorból az egészet.
(#) proli007 válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Hello! Az alapszabály az, hogy ha a hálózatra fixen van valami bekötve akkor elég a fázisvezető kapcsolása. Hiszen akkor tudható, hogy melyik a fázis. Ha a hálózathoz valami dugvillán keresztül csatlakozik a fogyasztó, akkor mind két vezetéket szakítania kell a kapcsolónak. Vagy is ekkor kétáramkörös kapcsoló szükséges. Mert akkor nem lehetne tudni, melyiket bontod meg.
(#) Tranzisztor mester válasza proli007 hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Köszi a választ
Tehát a mindkét ág megszakítása csak érintésvédelmi szempontból fontos, a készülékben (lámpatestben) nem okoz károsodást (melegedő alkatrészek stb)?
(#) Bakman válasza proli007 hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Nagyon sok gyári lámpánál (kb. az összesnél) is csak egyáramkörös kapcsoló van. Értem ez alatt azokat a lámpatesteket, amelyek dugvillával rendelkeznek.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2016
(#) Bakman válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Igen, érintésvédelmi szempontból jobb, ha kétáramkörös van benne.
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Én ezt tudom, és szabálytalannak is találom. Mint ahogy a kapcsolóval kiegészített dugaljnál is ahol szemmel láthatóan egyáramkörös kapcsolóval van szerelve. Csodálom is hogy nem szúr szemet a fogyasztóvédelmi felügyeletnek. Ez alól kivétel leheten, ha a ház szigetelő anyagú és kettős szigetelésű pld. a lámpa. De manapság egyre kevesebb lámpában lesz erre megfelelő transzformátor beépítve. A kapcsolóüzemű tápok transzformátorát, (mint ahogy a toroid vasakat is) érintésvédelmi szempontból én "nullának" tartom.
(#) Bakman válasza proli007 hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Idézet:
„a kapcsolóval kiegészített dugaljnál is ahol szemmel láthatóan egyáramkörös kapcsolóval van szerelve. Csodálom is hogy nem szúr szemet a fogyasztóvédelmi felügyeletnek.”
Ezen már én is elcsodálkoztam. Lámpánál még csak-csak. Akinek van egy csöpp esze, kihúzza izzócsere előtt.
(#) teglascs hozzászólása Feb 6, 2016 /

Sziasztok,
egy 220-as trafót találtam műhelyrendezés közben.
A primer és az egyik szekunder ág vezetéke nagyon vékony, így kíváncsiságból megmértem: 0,2 mm-t mutatott a tolómérő.
Ez, ugye, ha jól számolom, 0,03 mm2.
Ennek mennyi a terhelhetősége?
Milyen teljesítmény vehető ki egy ilyen trafóból?
(A szekunder feszültséget egyelőre nem volt lehetőségem még megmérni.)
Köszi!
(#) zolika60 válasza teglascs hozzászólására (») Feb 6, 2016 / 1

Ha ez a primer keresztmetszete, akkor kb. 20W.
(#) teglascs válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Köszönöm, a linket is.
Ahogy mértem, az egyik szekunder kivezetés ugyanilyen átmérőjű: ez lesz igazán a szűk keresztmetszet (a szó szoros értelmében és átvitt értelemben is), mert ez a 0,1A (mondjuk 5-10V szekunder fesz. esetén 0,5-1W) nem sok mindenre elég.
Holnap próbálok feszültséget mérni - köszi a választ még egyszer!
(#) atban hozzászólása Feb 6, 2016 /

Sziasztok!
A biciklimre tervezek előre díszvilágítást RGB ledekkel, amelyeket a kormányról akarok potméterekkel szabályozni. Kérdésem az lenne, hogy szerintetek diffúz vagy transzparens ledeket használjak?
(#) mikrokapcsolo válasza atban hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Helló! A diffúz jobban szórja a fényt, a sima pedig inkább pontszerű világítást ad. Dekorvilágításra inkább diffúz.
(#) atban hozzászólása Feb 7, 2016 /

Köszönöm gyors válaszodat!
Következő: »»   2727 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem