Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2728 / 3998
(#) sany hozzászólása Feb 7, 2016 /

Sziasztok!
16V egyenáramból szeretnék 7805CT-vel 5V -ot előállítani. Ekkor nagyon melegedne az IC igaz?
Milyen áramköri megoldással lehetne csökkenteni a melegedését?
(#) mikrokapcsolo válasza sany hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Helló! Még egy adatot tudni kellene, a tarhelőáramot. Ebből tutod kiszámolni, hogy mennyire fog melegedni. A másik megoldás, egy dc-dc step down konverter alaklmazása, aminek hatásfoka 80-90%- így kevésbá melegszik.
(#) donvarga hozzászólása Feb 7, 2016 /

Van egy ledes veszkijarat tablam. 220-rol megy.Van benne egy akku. Az inputnal a kovetkezo betujelzesek vannak: L N S E. Az L N re kotottem a halozati feszultseget, a E re a foldelest. A kimenetnel a led sor es az elem van. Elottuk egy rele. Alap helyzetben a ledek vilagitanak az elem miatt. Viszont ha a csatlakoztatom a halozathoz, kapcsol a rele a led sor kialszik es bekapcsol az a led ami jelzi hogy most mar halozati aramrol megy, de ekkor is kellene hogy vilagitson a led sor. Gondolom hogy az Inputnal az S-re kellene kotnom vmit, de fogalmam sincs hogy mit. Valaki tud segiteni?
(#) kadarist válasza donvarga hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Szia!
Add meg a típusát vagy legalább egy fényképet a lényeges részekről.
(#) proli007 válasza donvarga hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Hello! Csak tippelek, de szerintem nem tudod így használni. Mert, ha a Led-ek fixen égnek (rákötöd az aksira), akkor a Led-ek áramán kívül, az aksi töltéséhez is kell szolgáltatni áramot. A kapcsolás pedig csak az aksi töltéséhez ad kis áramot, bízva abban, hogy csak ritkán és rövid időre lesz feszültség kimaradás. Vagy is ez valóban egy vészvilágítás, ami akkor világítja meg a táblát, ha nincs feszültség.
(#) donvarga válasza kadarist hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Sajna nincs meg a tipusa. ez egy kibelezett peldany. Ami info rajta van arra rakerestem , de nem talaltam rola semmit.
Bővebben link:
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016
(#) donvarga válasza proli007 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Lattam mukodve. Akkor feszultseg alatt is vilagitott es utana is csak az elemrol. Csak nem tudom hogy hogy volt bekotve.

Eredetileg ilyesmi volt. Bővebben: Link
(#) kadarist válasza donvarga hozzászólására (») Feb 7, 2016 / 1

Közben utánanéztem és az S-t Az L-hez kell kötni, ha állandó világítást akarsz. Bővebben: Link.
(#) teglascs válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Mértem: 16,5V az egyik olyan szekunderen a feszültség, aminél kerek 1mm a kábelátmérő.
Ez a táblázat alapján bő 2 Amperrel terhelhető, ami így azért kedvezőbb.
(Érdekes, hogy a másik szekundernél, ahol -a primerhez hasonlóan 0,2-es a vezeték- 1,4V a kimenő. )

Kosz szepen. Rengeteg idot eltoltottem a keresgelessel, de en nem talaltam semmit. Kosz megegyszer.
(#) zolika60 válasza teglascs hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Idézet:
„Mértem: 16,5V az egyik olyan szekunderen a feszültség, aminél kerek 1mm a kábelátmérő.
Ez a táblázat alapján bő 2 Amperrel terhelhető, ami így azért kedvezőbb.”
Tejesen mindegy, mert ha 20W fölött kicsivel elég a primer, hiába marad meg a szekunder.
(#) teglascs válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Jogos, ez igaz!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha ezt a trafót maximálisan (tartósan, károsodás nélkül) le akarom terhelni, akkor milyen kapcsolást kell kialakítani?
Most, a mérés idejére egy 60W-os izzót kötöttem sorba a primerrel.
(#) zolika60 válasza teglascs hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Egyszerűbb lenne ha leírnád, mire szeretnéd használni. A lényeg az, hogy 20Wnál jobban ne terheld. Ez 16,5V-on 1,2A.
(#) csanyipal hozzászólása Feb 7, 2016 /

Sziasztok!

LED -ek viselkedése vagy párhuzamosan, vagy sorban kötve, avagy Ohm törvényének alkalmazása.

Jól számoltam-e ki az áramerősségeket, ha a feszültségeket multiméterrel mértem és az ellenállást minden esetben a bekötött 220 Ohm értéknek vettem?

Pali
(#) mikrokapcsolo válasza csanyipal hozzászólására (») Feb 7, 2016 / 1

Helló! Mire vagy kíváncsi? Ha jobban megnézed, a 3. és 4. képen D2 és D3 nem világíthat, nem folyhat rajta áram, nem eshet rajta feszültség, mivel rövidre vannak zárva.
(#) RoliNyh válasza csanyipal hozzászólására (») Feb 7, 2016 / 1

Huha! Ezeket a kapcsolásokat honnan vetted? Ezekből nem használható csak a második...
(#) RoliNyh válasza csanyipal hozzászólására (») Feb 7, 2016 / 3

Így kell helyesen kötni:

(A soros kapcsolás elé 1db áramkorlátozó ellenállás kell, ami a rajzon nincs beépítve.)
(#) teglascs válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Konkrét projektem nincs. Mit szoktak leggyakrabban trafóval készíteni? Tápegységet, erősítőt.
Ez erősítőnek elég gyengécske: marad a tápegység.
De ezzel majd átmegyek egy párhuzamos topikba, köszönöm.
(#) krabor hozzászólása Feb 8, 2016 /

Sziasztok, vettem egy ilyen Bővebben: Link Vezeték nélküli hőmérőt.
Az lenne a kerdesem,hogyan tudnam novelni a wifi hatasfokat? Sajnos ez csak 5-6 metert tud athidalni egy valaszfalon keresztul.
koszonettel
(#) pont válasza krabor hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Próbáld máshová tenni, azért 5 méternél többet kéne tudnia. Mivel a K típusú érzékelőt vezetékkel kell csatlakoztatni, lehet azzal is távolságot lopni, de olcsón megnövelni nem lehet a hatótávolságot. A terméklap alján ott van a link a nagyobb hatótávolságúhoz (még olcsóbb is)
(#) RoliNyh hozzászólása Feb 8, 2016 /

Helló!

Tudna e valaki réz zománchuzal beszerzési forrást kis mennyiségben (lehetőleg nyíregyházán)?
(A kígyó utcai palinál voltam, nem ad el semmilyen tekercselő huzalt... Nem is értem miért...)
(#) RoliNyh hozzászólása Feb 8, 2016 /

Hihetetlen, hogy 2016-ban egy megyeszékhelyjel rendelkező városban (mert azért mégsem mucsajröcsögén vagyok v@zze ), nincs egy hivatalos zománchuzal kereskedés...

(#) jany1966 válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 8, 2016 / 1

Szia

Szénkefebolt Nyíregyháza Moszkva utca.
(#) RoliNyh válasza jany1966 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Na ezt megnézem gyorsban, köszi...
Házszám esetleg?
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
(#) Alkotó válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Attól mert nem adja el, talán ingyen odaadja. Nekem nagyon jók a tapasztalataim a hobbi célra való "szivességek" terén. Akár trafókellék, akár nyomdai anyag, akár lemezmegmunkálás (alapanyaggal együtt), mindig szívesen segítettek.
Ha hivatalosan akarsz venni, az felveti a mennyiségi problémát, mert az egység csak "spulniban" értelmezhető rézhuzalnál. Ez több kiló alapesetben, sőt akár több 10 kg.
(#) RoliNyh válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Mondtam kb 80m -er, vagy egy kiló kellene...
Válasz: "Nem foglalkozunk viszonteladással" kb ennyi (nem szó szerint)...
(#) jany1966 válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Házszámot sajnos nem tudok.
Az egyik ismerősöm tekercselő onnan szokott huzalt venni csak ennyit mondott, hogy most költöztek oda a konzervgyár felőli oldalára.

google szénkefebolt Nyíregyháza ott még a régi cím van
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
(#) donvarga válasza kadarist hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Meg egy kerdes. Miert lehet hangos a transzformatora. Ez vajon javithato, vagy csere?
(#) kadarist válasza donvarga hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Csere.
Következő: »»   2728 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem