Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 12 V-os feszültség stabilizátor

Témaindító: ceaser, idő: Feb 5, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 19
(#) kardi válasza Medve hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Szia!

Nézegetem a leirását, de nekem nem egyértelmű hogy step down módban mekkora áramfelvételre számithatok. Ha jól gondolom akkor az ellenálások értékével variálva fogom tudni leszabályozni a feszültséget a kivánt értékre!? Igen, ám de az akku feszültsége variál az állapotátol függöen 10 és 14 volt között. Viszont nekem a kimenő feszültségem stabil 5 volt kell hogy maradjon.

Előre is köszönöm a válaszat!
(#) proli007 válasza kardi hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Hello! Egy feszültség stabilizátornál pont az a cél, hogy ha a terhelés vagy a bementi feszültség változik, a kimenti feszültség állandó legyen. Ez meg az, csak kapcsolóüzemű..
(#) Tomi111 válasza kardi hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Üdv!
Az adatlap 11. oldalán lévő kapcsolás neked pont jó! Stabil 5 V lesz a kimeneten, hisz ez a feladata! A bemeneten az áramfelvétel természetesen kisebb lesz, mint a kimeneten, hisz a teljesítmény ugyanakkora, akkor nagyobb feszültségen kisebb az áram. P=U×I (teljesítmény = feszültség×áramerősség) Pl: kimenet 5V 0,4A, a bemenet 10V, akkor az áram: 5V×0,4A=10V×Ibemenet Ebből kiszámolható, hogy a bemeneten az áram 0,2A lesz. (természetesen valamivel több, hisz az áramkörnek is van fogyasztása, a hatásfok nem 100%!!
U.i: ha 7812-vel csinálod, akkor a kimenő és bemenő áram kb ugyanakkora, mert a különbözetet elfűti a 7812!!! Neked kapcsolóüzemű kell!
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2015
(#) kardi válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Igy már kezdem érteni.

Csak ellenörzésképpen, hogy jó a gondolatmenetem.
Tegyük fel, hogy a kapcsolásomban van egy DS1307 ami az adatlapja szerint 1,5mA vesz fel 5 volton (a többi elemet a kapcsolásban most nem veszem figyelembe, mert most a szémoláson van a hangsúly).

Tehát:
5Vx0,0015=12VxIbemenet. Ebböl következik, hogy a bemeneti áram: 0,00062 azaz 625µA lesz.

Csak megerősitésre lenne szükségem hogy helyesen értelmeztem-e a dolgokat.

Előre is köszönöm
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2015
(#) ferci válasza kardi hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Helyesen értelmezted, +a hatásfok.
(#) kardi válasza ferci hozzászólására (») Szept 10, 2015 /

Sziasztok!

Néhány honapja kérdéssel fordultam hozzátok....de csak most jutottam oda, hogy megépitsem a kapcsolást. A feszültség leszabályozásra az MC34063 kapcsoló üzemű szabályzót szeretném használni. Proba képpen összekötöttem, de igazábol 10V van a kimeneten 5V helyett. Nem is igazán értem hogyan is akar müködni a kapcsolás....

A másik dolog amely aggaszt, hogy ha változtatom a bemenő feszültség értékét változik a kimenő is.
Na már most ha egyszer el is érem, hogy 5 volt legyen a kimeneten, de bemenő feszültségre változni fog a kimenet akkor nem értem el semmit. Tehát az én esetemben a bemenő feszültség 9 és 13,50 volt között változik, mondhatni terheleőstől függöen (akkumulátor) de nekem mindig stabil 5 voltra van szükségem. Egyáltalán megvalositható 34063-al egy ilyen dolog, vagy állandó bemenő feszültségre van szükség?

Ha kivitelzhető az általam leirt "feladat", kérem aki tud segitsen, hogy pontossan milyen értékű alkatrészek is kellenek, mert én akár mit probálok nem igazán változik semmi.

Előre is köszönöm a választ!

Üdv
Attila
(#) proli007 válasza kardi hozzászólására (») Szept 10, 2015 /

Hello! Egy stabilizátor attól stabilizátor, hogy a kimenti terheléstől és a bementi feszültségtől független a kimenti feszültség. Persze ez csak bizonyos tartományban igaz. Tehát a szabályzód nem szabályoz. De ezt a kérdést helyeztesd át a DC-DC topikba. Mert itt semmi helye. Valamint rajzot linkelj hozzá és határozd meg a kívánt terhelőáramot is, mert így nincs értelme a kérdésnek..
(#) tomika1234 hozzászólása Jan 14, 2016 /

Sziasztok!

Van egy elektronikam az autoban. Direktbe van kotve az aksival es extra gombbal kapcsolom be es ki.
A problemam az, ha mar be van kapcsolva az elektronika es utanna oninditozok (inditom az autot), akkor annyira leesik a feszultseg, hogy az elektronikam bezavarodik, es ujraindul.
Ezert gondoltam, h beepitek egy kondi/dioda combit. Kerdesem, hogy hogy lehet kiszamolni mekkore kondi kell? Az elektronikam aramfelvetel 2A. Es ugy gondoltam, hogy 5 masodperc eleg.

Koszi!
(#) Gafly hozzászólása Jan 14, 2016 /

Mekkora minimális feszültségnél zavarodik meg az elektronikád?
(#) tomika1234 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 14, 2016 /

Szia!

10 volt.
Koszi!
(#) elektrorudi válasza tomika1234 hozzászólására (») Jan 14, 2016 /

Számolás helyett egyszerűbb szimulálni a dolgot. Ezt megtettem neked, és azt kaptam, hogyha a tápfeszültség 12V, akkor egy Schottky diódán keresztül töltött 10000µF kondenzátor, 5,5ms alatt esik 10V alá, 2A-es terhelésnél. Szóval, szerintem nem ez a megfelelő út.
Két javaslatom lenne:
- vagy tegyél be egy plusz akkumulátort (egy 12V/4Ah szerintem elég). Töltése egy diódán keresztül a másik akkuval "párhuzamosan". Legfeljebb nem fog 14,4V-re töltődni, csak 13,5V-ra.
- vagy kell egy step-up/step-down konventer. Ezt vagy el tudod készíteni, vagy rendelni kell Kínából.
(#) tomika1234 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 14, 2016 /

Nagyszeru! Kerdesem, hogy ha " 5,5ms alatt esik 10V alá, 2A-es terhelésnél" akkor miert nem ez a megfelelo ut? Pont erre lenne szuksegem.

Koszonom!
(#) vizor válasza tomika1234 hozzászólására (») Jan 14, 2016 /

Csak azért, mert te 5 másodpercet írtál, elektrorudi meg 5,5ms-ot, ami 0,0055 másodperc...
(#) tomika1234 válasza vizor hozzászólására (») Jan 14, 2016 /

hat persze! felreolvastam! koszi!!
(#) Djatis hozzászólása Jan 18, 2016 /

Sziasztok!

Van egy problémám amire választ keresek.
vanegy működő tápegységem amiben a 7812 stab kap 24 voltot és abból csinál 12 v-ot
eléggé melegszik de mivel csak max 1,5 amperrel terhelem persze már egy éve kifogástalanul működik.
Viszont mivel kaptam az elektro boltból infoót hogy a 78s12 az 2 ampert is tud így fogtam és lecseréltem.
A végeredmény sajnos az lett hogy ugyanúgy melegszik de ez nem volna baj mert elég nagy hűtőfelületet biztosítottam neki.
Viszont közel fél percen belül tán még jobban melegszik és egyszercsak leugrik a kimenete 4 volt körüli értékre.
Kettőt is vettem gondoltam kicserélem hátha az egyik gyárilag bibis de a másikkal is ugyanezt csinálja.
Csak vissza kellett tettem a sima 1 amperest.
Mitől lehet ez a hiba ?
(#) Hp41C válasza Djatis hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

Idézet:
„A végeredmény sajnos az lett hogy ugyanúgy melegszik...”

Nem csoda, hiszen rajta 12V esik. A megadott terhelő áramnál (1.5A) 12*1.5=18W hőteljesítményt kell elvezetni róla. Ez független a stabilizátor típusától.
Idézet:
„... de ez nem volna baj mert elég nagy hűtőfelületet biztosítottam neki.”

Ezek szerint nem. A 78S12 belső hőmérséklete elérte azt az értéket, amikor a hővédelme lekapcsolja a kimeneti feszültséget.

Jobb lenne másként megoldani a problémát:
- A legjobb egy 24 / 12V kb. 2A -es kapcsolóüzemű stabiliztátort alkalmazni. Jelentősen csökkenne a disszipált teljesítmény.
- Alacsonyabb feszültségről járatni a tápot. Ha 15 .. 16V -ra le tudnád vinni a bemenő feszültséget, a disszipáció kb. 6 W -ra csökkenne. Ez a mostani harmada...
- Több stabilizátorra elosztani a terhelést.
- Végül ventilátorral javítani a hűtésen.
(#) Ferencz Dominik hozzászólása Jan 20, 2016 /

Sziasztok!
Csinálnom kellene egy 20A-es 12V-os feszültség stabilizátor autóba és ez a koncepció így megfelelö lenne szerintetek? Szóval egy IGBT-vel vagy bármilyen tranyóval szaggatva egy transzformátorral megnövelném a feszültséget 9V tápfeszültség mellett is kb. 15V-ra vagy nagyobbra és ezt egy kis ellenálláson keresztül rákötöm egy viszonylag nagy elektrolit kondira aminek a feszültségét egy komparátorral figyeltetném és ha meghaladja a 12V-ot akkor lekapcsol és erröl a kondiról menne a dolog. Tudom, hogy így elméletileg végtelen sokszor kapcsolna be a komparátor de lessz majd egy adott frekvencia gondolom amin müködne és ami feltételezem nem probléma neki.
(#) proli007 válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Hello! Ez nem "stabilizátor", hanem DC-DC konverter. Ott keresd!
De mi a bánatnak egy kocsiba stabilizátor? Egyik autóban sem látsz ilyen badarságot.
(#) eyess válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Az akkumulátor maga stabilizált a maga 44 A/h jával.Illetve amilyen van neked , és már nem is kell csinálnod semmit csupán a DOLGOT rákötni , és kész.
(#) Ferencz Dominik válasza proli007 hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

LED szalaghoz kellene amúgy.
Meg azt hiszem az akkumulátor akár kevesebb is lehet de több jóval mint 12V pl. töltés közbe.
(#) proli007 válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Simán rákötöd és kész. Te jó ég! 240W Led-szalag? Mi ez búcsús autó..
(#) Ferencz Dominik válasza proli007 hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Azt nemtudom mert én ezt elvállaltam, hogy megcsinálom. 9V-15V ig között kell 12V-ot összehozni de mindegy, szétnézek DC-DC konvertereknél.
(#) proli007 válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Szerintem elvállalni olyan dolgot lehet,amiről tudod mi. Mert én megkockáztatom, hogy nem láttál még 20A-t folyni elektronikában..
(#) Ferencz Dominik válasza proli007 hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Hát, ezt nemtudom hogyan érted. Terveztem már 25kW-os pillanatnyi teljesítményü tesla tekercset. Amibe ezen a fórumon sem találtak problémát.
(#) Peter65 válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Meg lehet tudni, mihez kell?
A feladatot az bonyolítja, hogy az aksi lehet 14V is, meg lehet 12V alatt is. Ha nem kell, hogy a stabil 12V-nak a negatívja közös legyen az aksi negatívjával, akkor egy polaritás váltóval lenne a legegyszerűbb megoldani. Ha fontos a közös negatív pont, akkor egy leválaszott kapcsolóüzemű tápot kellene csinálni. Ekkora teljesítmény még egy egyszerű záróüzemű táppal is átvihető. Én az UC384X IC-vel oldanám meg.
(#) Bakman válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

(#) Ferencz Dominik válasza Bakman hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Számítottam erre.
(#) Bakman válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Igazábol nem tudni semmit a készülő világításról. Sokkal egyszerűbb dolgod lenne, ha a várhatóan 20 A terhelést elosztanád pl. öt-hat részre. Valószínűleg a legnagyobb gond az, hogy a megrendelő sem ért hozzá és némi tanakodással kiderülhet, hogy akár 4-8 A is elég lehet.

Egyébként számolj utána te is kicsit. 20 A terhelésnél a lánc végén mekkora feszültség fog maradni? Kilenc? Kevesebb? Már csak ezért is jobb lenne a több pontos táplálás. Esetleg 16 mm2-es MKH, de az se olcsó dolog, plusz eltakarja a LED-eket, olyan vastag.

Itt egy DC-DC konverter: Bővebben: Link. 4,2 A-t tud. Ettől olcsóbban nem könnyű kihozni. Ilyenből kell öt. Vagy: Bővebben: Link. Igaz, ez nagyobb feszültséget kíván a bemenetén, de ez viszonlyag könnyen ugorható feladat, akár készen is lehet venni invertert.

A túlmerítés elleni védelemről sem árt gondoskodni, különben kéthavonta új akku...
(#) IEEE 802 11a válasza Bakman hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Hát olyan 15A lenne az a 20A, csak mert biztosra megyek. De semmiképpen nem 4-8A.
Azért köszönöm.
(#) Crystalheart hozzászólása Feb 15, 2016 /

Üdv! Lehet, hogy volt már róla szó, csak elsiklottam fölötte, de nem leltem pont ilyet. Egyszerű a dolog, a számítógépem 12V-jára (az optikai meghajtóhoz vezető tápvezetékre) kötöttem néhány apró LED-et, amivel a billentyűzetet világíthatom meg, ám enyhén zavaró villódzást tapasztalok. A táp feltehetően nem szolgáltat stabil feszültséget, és sem a LED-eknek, sem a szemnek nem tesz jót. A kérdés, hogy milyen egységet, stabilizátort kellene sorosan közbe kötnöm, ami kiegyenlíti a feszültséget? (Vélhetően néha esik a feszültség, nem túlfesz van.)

Köszönöm!
Következő: »»   14 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem