Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Egy kondis kérdés ismét...Miért van az, hogy sima becsatoló kondinak miért alkalmaznak sokszor indokolatlanul magasabb feszültségű típust, mikor arra a területre semmi nem indokolná azt? (több tervben is láttam már, és ezért a kérdés, viszont tőlük nem tudom megkérdezni...)
A magasabb feszültségtűrés ->kisebb ESR.
Tudom hogy jol szol a tda2050 csak kivancsi lettem volna mit bir hid valtozatban.Es ehhez a taphoz esetleg egy lm4780 at lehetne hasznalni?Mennyi W jonne belole ki?
Ez nonszensz, az ESR mindíg is magasabb volt magasabb feszültség tűréssel és logikus is.
Szia! Milyen kapcsolás, milyen kondenzátor, mekkora tápfeszültség? Illusztráld egy példával!
Az LM4780-at hídban alkalmazva akár 100W kimenőteljesítményt is elérhetsz, ebből sajnos csak egyet tud kiszolgálni a transzformátorod.
Most csak a legutóbbi példát tudom illusztrálni:
Bővebben: Link Ebbe például a C4-es alkatrész 250V-os 2,2µF-os csatoló kondi, amit szerintem semmi nem indokol, ennek megfelelően a nyákrajzukat is ehhez a nagy feszültség tűrésű alkatrészhez méretezték. Ezen kívül itt a HE-n publikált egy itteni szerzőtől származó régebbi végfokaiban is előszeretettel alkalmazott ilyen magas fesz. tűrésű becsatoló kondikat. (nyákjait is hozzá igazította) többek között B5, volt valami nagy teljesítményű FET-es tervezése is ha jól emlékszem abban is hasonlóképp tette a csatoló kondikat.
Csak azért mert a fóliakondi a legjobb csatolókondinak (többféle fóliakondi is létezik) és egyszerűen nem nagyon csinálnak ilyenekből alacsony feszültségűt.
Es ha nem hidban hanem szetereoban akkor 2x50w?Az nem is lenne rossz
Értem, viszont ez szerintem nem így van. 50-63-100 V-os verziót mondjuk 0,1-2,2µF-ig (amik viszonylag elterjedt értékek) szinte minden elektronikai boltban kaphatók.
Bocs fordítva írtam.
"Nagy" értékeknél többségében a táblázat is kisebbet ad meg.Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2016
Amit az általad linkelt erősítőbe raktak az úgynevezett X2-es önregeneráló típus (két kondi van benne sorbakötve, ha az egyikben áthúz a fesz, a másik dolgozik tovább és addig regenerálódik az áthúzott kondi benne), abból nem csinálnak alacsony feszültségűt.
szamóca Na azé. Bár én még ilyet sem láttam, a feszültségtűréssel együtt szokott emelkedni az ESR is, legalábbis ahány doksit láttam, mindben így volt eddig kapacitástól függetlenül.
Sziasztok. akkor másképp fogalmazom meg a kérdést mert törölte a moderátor.! pár nanos kondenzátóroknál .van sok típus folia kerámia márkában is sok falyta akad. sokszor el <>gondololkodtam melyik is lenne a leg megfelelőbb. a bizonyos alkalmazásra. pl:élettartam. hő és más szempontokból ???
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2016
De mi a kérdés? Azt várod, hogy felsoroljuk az összes létező típust és hogy mikor melyiket alkalmazzák?
nem ,nem , inkább az lenne a kérdés egy erösitöbe pár nanos kondikból melyik><a javasoltabb. a kerámia vagy folia?
De erősítőkben hol? Tápra kerámia, szűrőbe vagy csatoló kondinak fólia, ha lehetséges.
na erre voltam kiváncsi(.)
Értem....na ezt se tudtam. X2-es kondiból ha jó tudom azért nincs alacsony feszültségű, mert alapban azokat a fázis és nulla vagy fázis és fázis közé tervezték.
A konkrét kapcsolásban indokolt a nagy feszültségtűrésű csatolókondenzátor alkalmazása. Kb. fél anódfeszültség és kb. 6V DC szinten lévő részek között létesít csatolást. Extrém esetben (akár bekapcsolás közben is) a teljes anódfeszültség is rákerülhet.
Így van, de a kolega is jól beszél, ebben az esetben tényleg indokolt a nagyfeszültségű kondi.
A moderátor azért törölte, mert ha megfeszül sem tud rákényszeríteni a nagybetűs mondatkezdésre, kitiltani meg ezért nem akar.
A C4-gyel kapcsolatos válaszok remélem kielégítettek, általános csatolásra mellékelek egy példát Harman Kardontól erősítőből.
Értem...köszönöm, viszont a hozzászólásod egy része eltűnt ...a feszültségekről írtál, csak nem emlékszem rá pontosan hogy minél magasabb feszültség tűrésű a kondi annál kisebb a szivárgó feszültség, vagy valami ilyesmi...Megkérhetlek még arra, hogy erről kicsit bővebben írj?
Pontosan milyen jelenség állna fenn ha feszültség szivárgás lenne egy csatoló kondenzátorban? -mint felhasználó mit venne észre belőle ha mondjuk hallgat egy erősítőt?
Lassan készült a rajzom, közben a többiek részletes választ adtak, ezért újraírtam a hozzászólásomat. Még arra akartam kitérni, hogy az elektrolit kondenzátorokra jellemző szivárgóáram nagyobb feszültségtűrésnél általában alacsonyabb értékű. A szivárgással az a probléma, hogy az egyenfeszültség leválasztása tökéletlen lesz, elhúzza a kondi követő áramkör munkapontját.
Sziasztok!
Készül a hibás Ágotám, már szól is, csak 4-4 fet maradt benne. Igazából lecserélném az összeset, párba válogatva. Az egyik felében IRF630-9630 páros volt, a másikban pedig 640-9640, berhelték már a szervízben rendesen. A kérdésem az volna, hogy érdemesebb volna 640-9640el szerelni? Gyárilag, ha jól tudom 30asok voltak benne, a kapcsolási rajzán is az van, viszont a 40es erősebb. Szerintetek melyiket volna érdemesebb belerakni? Íme a kapcsolási rajz.
Szia! Az IRF640 túl lomha ehhez a kapcsoláshoz, nézd meg az adatlapjukon a belső kapacitásaikat!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |