Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Túl nagy terhelést szerintem nem adna a másik egységnek, ha maradna, üzemben minden a kártyán.
Mi a véleményed az egyenirányító diódás leválasztásról? Jó lehet vagy az nem megoldás. Idézet: „Feszültség alatt és a javasolt cím-adat leválasztással viszont biztos mennie kell.” Ezzel memória írásánál, illetve a 74HC595 használatánál lehet gond nem? Alap állapotban ahogyan használom most jelenleg a 3db 74HC595 ict: OE = GND, WR = 5v-on van fixen. Na most azt javasoltad, hogy ezt cseréljem meg. Befolyásolja ez a shiftregiszter működését mikor küldőm rá az adatot?
Nem, a címzés maradhat csak lebegjen ha a 6800-as megy. A pic adatvezetékébe kell betenni a 245-öt és azt is lebegtetni ha a 6800 megy.
Diódás leválasztást felejtsd el, kétirányú forgalom van.
Köszi.
Akkor megerősítettél abban amit gondoltam. (Bár nekem az sem volt tiszta melyik oldalra mondja a 100mA-t.) Mert találtam egy helyet ahova könnyen el tudtam volna jutni, de ott csak ilyen van. Akkor maradni kell a min ilyennél mert akkor ez majdnem 2A: 5,0V 12,0V 0,8A 9,6W
Mutatom, szimulátorban megcseréltem.
Ha az eredeti OE = GND + WE = 5v akkor megy a címzés. (memcim1) Ha felcserélem akkor már nem. (memcim2) 2 képet csináltam és csatoltam. Arra gondolsz, hogy valahogy úgy kivitelezni, hogy mikor van PIC akkor OE = GND, WR = 5v legyen és ha nincs PIC vagy is nem akarok írni csak 6800 olvasni akkor meg OE = 5v, WR = GND? Ezt hogy tudom én megcsinálni? (Nincs két irányú kommunikáció a címzésnél, csak beírás van... A diódát csak a 74HC595 és memória címlábai közé gondoltam de még 6800 becsatlakozása előtt, így leválasztva 74HC595-öt a visszacsatolástól.) ADAT buszra is rátérünk később, de az még nincs kész.
-Üdv
Szerintem DMA és IRQ nagyon segíthet ha együtt megy a 2 proci . Hogyan tud egymásról 2 proci ha nem kér időt ( megszakítást , periféria is tesz ilyen bűntényt ) . Tárolós/lebegős buszmeghajtók ? Tápfeszt nem muszáj kikapcsolni . Mester/szolga dolgot kell eldönteni . Magyar elektronika című havilap igen régi számában volt ilyen téma , tán 2 Commodore gép közös külső memóriát használt egy-időben ! ? Üdv
Szia,
A 2 proci nem kommunikál, csak külön-külön a memória van közös használatra. sunside már elmagyarázta mi a probléma, most azt tesztelem.
Örülök, hogy vannak már apró sikerek.
szia itt küldöm a rajzot ez egy pest repeller
Ettől az életlen fényképtől nem jutottunk előbbre. Kicsit több alkatrészből áll mint amit a hozzászólásodban írtál. A fénykép sem mutatja a teljes kapcsolást. Kellene a fólia oldalról és az alkatrész oldalról is egy éles fénykép.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2016
Ha jól látom, az az IC egy mikrokontroller. 1-es láb: +5V, 8-as láb: GND, 5-ös láb: kimenet, ami egy ellenálláson keresztül a tranzisztorra kapcsolódik, a tranzisztor pedig a piezo-ra.
Valaki tudna küldeni egy egyszerű bistabil multivibrátorról kapcsolási rajzot?
Sziasztok! ezt az ic-t lehet valamivel helyettesíteni?
BA10339 Hol kapok ilyet? Nem nagyon találok...Köszönöm a segítséget.
Köszönöm!
Sziasztok van egy intertechnik háromutas hangváltóm. Az lenne a kérdésem hogy a hangfalakat hogyan kell bekötni? Van rajta olyan jelzés hogy
HT gondolom ide jön a magas hangszóró MT ide a közép TT ide a mély hangszórót.
Hochton, Mittelton, Tiefton. Német rövidítések.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2016
Sziasztok.
Multiméterrel mértem feszültséget, 241-246V között, 49,95-49,98hz és 49,9%-ot mutatott. Sem a hz, sem a %-lék nem érte el az 50-net. Szerintetek a multiméter pontatlan, vagy ez így természetes? A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2016
Ez így jó, ahogy van, az értékek pontosak.
Olvasd el a használati útmutatóban, hogy milyen pontossággal mér a multi, számold ki, hogy 50Hz esetén mekkora tartományban kaphatsz értéket. Már ha az 50Hz pontos! Meg fogod látni, hogy a leolvasott érték belefér a tűrésbe.
Olvastam a multiméter adatlapját, és 4V-tól 400V-ig, +-(1,0%+3)-at ír. A +3 az mit takar pontosan? De szerintem belefér a tűrésbe,ezek alapján.
Köszönöm a segítséget, magyarázatot.
Szia, természetesen meg lehet oldani amit szeretnél. Viszont forrasztáskor vigyázz, nehogy megpörkökd az smd-ledet, meg a polaritására figyelj. Biztos kéz kell hozzá de még fiatal vagy, ez nem lesz gond.
Hello! +-3 digit. Vagy is a mutatott szám, utolsó helyértékénél +-3 szám eltérés lehet az 1%-on felül.
Köszönöm a magyarázatot, ezekszerint valamennyire pontos értéket mutatott a multiméter.
Egy multi, nem kimondottan frekimérő. Az feszültséget mér, és várhatóan frekvencia-feszültség átalakítóval működik. Nincs pontos időalapja sem. Tehát nem mérheti a frekit -+1 digit pontossággal. A hálózatnál meg úgy is mindegy, az pillanatról-pillanatra változik. Csak az egy napi periódus szám van kompenzálva, hogy a hálózati frekit használó órák pontosak legyenek.
Sziasztok!
Véletlen megszaladt kicsit a a tápom, és 6V jött ki. Így a ledekhez méretezett ellenállás kicsit lett. Hogy tudnám ellenőrizni melyik ledeket cseréljem ki, mert nem fog majd olyan fényt adni, vagy tönkre fog menni? Ami kinyíródott, az egyértelmű, meg ha nagyon halvány akkor is. Van valami egzakt mérési mód? Köszi.
Ha látszólag úgy világít, mint a jó, akkor nagy valószínűséggel túlélte. Esetleg a nyitófeszültségeket összehasonlítani egy biztosan jóval, bár annak is van tűrése...
Igen, tudom hogy nem frekimérő egy multi. Ez pl abból is látszódik, 2-különböző típusú multiméter is teljesen más értéket adott. Csak kíváncsiságból mértem hz-t, és %-ot. Mondjuk az is érdekes, volt hogy egy pillanatra mutatott 50hz-t, a %-k meg 49,9-et.
Sziasztok!
Kaptam egy állítólagos akkumulátor töltőt, házi barkács. Kb. 4-500 W a transzformátor, a szekunder közös csapolású 2 mm rézből, értelemszerűen két utas egyenirányítás. A szekunder két ága kicsit asszimetrikus: 12,8 V AC illeteve 13,4 V AC Terheletlen mérésnél kb 2,8V DC, 50W-os izzóval (12V) terhelve 5,5 v DC ... ezek normális adatok ? Üdv A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |