Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2742 / 3998
(#) Medve741 hozzászólása Feb 24, 2016 /

Sziasztok!
Wobbleres mérésekkel kapcsolatos szakkönyvet keresek, esetleg web oldalt, vagy bármi más részletes leírást.
Köszi a segítséget!
Üdv Medve741
(#) Gafly válasza Malibu hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Idézet:
„Terheletlen mérésnél kb 2,8V DC, 50W-os izzóval (12V) terhelve 5,5 v DC ... ezek normális adatok ?”

Nem.
Hacsak nagyon nem nézünk be valamit...
(#) Malibu válasza Gafly hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Hát akkor gáz, nem úgy tűnik, benéztem/elnéztem volna valamit, csak akkor nem értem, hogy használták ezt töltőként. Diódát is cseréltem annak ellenére, hogy ~0.5 átmenetet mértem mindkettőn.
(#) Becsey hozzászólása Feb 24, 2016 /

Szevasztok!
A következő kérdésem lenne,hegesztőgépet tervezek venni,viszont valami szöget ütött a fejembe.Az rendben van hogy 200 vagy pl 250A-es a gép,de nem mindegy milyen feszültségen dolgozik,pl.már a 20 és 25Volt között is jelentős a teljesítményleadás.
(#) pucuka válasza Medve741 hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Kádár könyvekben a televízió RF, és KF áramköreinek beállításának leírásánál találkozhatsz pl. ilyennel, vagy wobblerszkóp leírásaiban. Amúgy mi a kérdés, nem egy ördöngős dolog. A kérdéseidet felteheted az RF mérések, műszerek topikban.
(#) elektroncso válasza Medve741 hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Keresd ezt a könyvet:
Bővebben: Link.
(#) kissattila88 hozzászólása Feb 24, 2016 /

Mért törik el ott a vezeték ahol a forrasztást abba hagyom?
(#) mikrokapcsolo válasza kissattila88 hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Kicsit pontosabban? Konkrét példa? Milyen vezeték, mire van forrasztva, milyen külső behatások érik, stb..
(#) gkari válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Figyelem, ezt a linket megpróbáltam megnyitni, de a W7 biztonsági problémákat jelzett!
(#) vargaf válasza gkari hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Google Chrome Win7 alatt gond nélkül megnyitja.
(#) kissattila88 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Rca csatlakozó. Akkus fúróhoz használom menet közben arról töltöm hogy tudjam használni ha lemerült.
(#) Bakman válasza kissattila88 hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

A forrasztás merevvé teszi ott, ahol még összefogja a forrasztóón. Ha hajtogatod, akkor csak ot ttud engedni érdemben, ahol már nincs megforrasztva és egy idő után ott el is törik.

Cseréld ki a csatlakozót olyanra, amibe forrasztás nélkül is tudod rögzíteni a vezetéket érvéghüvellyel. A szakadás ellen az sem véd, de jóval tovább fog tartani.
(#) proli007 válasza Medve741 hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Hello! Nekem meg van a belinkelt könyv, ha csak ez a szíved leghőbb vágya neked adom..
(#) kissattila88 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Létezik olyan rca?
(#) qvasz2 válasza kissattila88 hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Használj fém RCA-t, annak a végén egy spirálrugós törésgátló van, az elég jól bírja!
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2016
(#) kendre256 válasza kissattila88 hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Forrasztás nélkül csatlakoztatható RCA-t nem láttam még (attól még simán lehet persze), viszont valamilyen módon törésgátlást kell csinálni. Némelyik RCA-n van a kábel felé egy rugó, hogy ívben hajolhasson meg a kábel. Nem tudom mennyire hatásos vastagabb vezetékek esetén, de annál biztosan jobb, mintha nem lenne ilyen rajta.
Viszont te is csinálhatsz törésgátlást úgy, hogy pl. szigetelőcsöveket húzol a kábelre. Úgy kellene, hogy a forrasztáson és a közelében több réteg legyen rajta, aztán a vezeték felé egyre kevesebb, hogy fokozatosan vékonyodjon, egyre rugalmasabb legyen. Megcsinálhatod szigetelőszalaggal is, a forrasztásnál sokat tekersz rá, a forrasztástól távolodva egyre kevesebbet
(#) RoliNyh válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Szebb megoldás, ha szigetelő szalag helyett zsugorcsövet használunk, a nem gyantásat...

Levágunk 5-6 darabot, mindegyik hosszabb 1-2 cm -el az előzőnél, attól függően, milyen hosszan szeretnénk alkalmazni.

A legrövidebbet zsugorítjuk a forrasztáshoz és mindig az egyel hosszabbat rázsugorítjuk az előzőre.

Így olyan úgynevezett lépcsős elrendezést kapunk, ami a forrasztástól kifelé azonos léptékben vékonyodik...

Házilag ez a leg esztétikusabb megoldás úgy gondolom (legalábbis jobbat még nem találtam).
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2016
(#) Addye hozzászólása Feb 24, 2016 /

Sziasztok!

Az mennyire működőképes, illetve használható megoldás, ha stabil 5V-ot úgy állítok elő, hogy 2 egyforma 3,7V-os (1020mAh Li-Ion) régi telefon akksit sorba kötök, és egy 7805-et 5V-á alakítom? A sorba kötött akksik töltését egy 5V 1A akksitöltő áramkörrel tölteném. Nem szükséges a gyors töltés, inkább az, hogy szinten tartsa őket valamint egy kisább áramkimaradás esetén szép lassan visszatöltse őket.
Köszönöm előre a segítséget!
(#) proli007 válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Egy törésgátló alkalmazása nem ésszerűbb?
(#) kendre256 válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

A hozzászólásom első részében ezt írtam, csak nem zsugorcsővel csinálnám, mert az elég kemény lesz a zsugorítás után. Lenne esély arra, hogy utána a zsugorcső végénél törne el, nem a forrasztásnál. Én inkább a legvékonyabbal, a leghosszabbal kezdeném, ellenkező esetben a valószínűleg "lógna" a vezeték a legvastagabb csőben (nem is biztos, hogy eléggé össze tudna zsugorodni). Sokféle megoldás lehet jobb, mint ha nincs semmi.
(#) RoliNyh válasza proli007 hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

De biztos, de ha nincs otthon menni kell érte...
(#) RoliNyh válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

A gyantás kemény, a gyanta nélküli hajlékony marad zsugorítás után is...
(#) Bakman válasza kissattila88 hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Nem láttam még olyat. A csatlakozócserét úgy értettem, hogy egy teljesen másik típust szerezz be, amelyik forrasztás nélkül is szerelető pl.: Bővebben: Link.
(#) Bakman válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Hajlékony marad, de lágynak semmiképpen nem nevezhető, megkeményedik a ragasztó nélküli is.
(#) Sebi válasza Addye hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Az elgondolás több okból sem jó: két sorbakötött LiIon akku nem tölthető 5V-ról.
A 7805 alkalmazása megoldható, de nem érdemes az akkus üzemnél elfűteni vele a nehezen beletöltött szuflát. Használj 1db akkut és feszültség-növelő (boost) konvertert, az egy db akku pedig tölthető lesz 5V-ról.
(#) Addye válasza Sebi hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Köszönöm a válaszod! Ezek szerint akkor egy ilyen DC-DC konverter és egy ilyen akku töltő megoldaná a problémám?
(#) kissattila88 hozzászólása Feb 25, 2016 /

Van egy fényerőszabályzó ami nem működik hiába tekerem a potmétert csak 12 v van a kimeneten. Van benne LM358, Ne555, 78l05, cep83a3 fet. Melyik lehet a rossz?
(#) granpa válasza kissattila88 hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Ez melyik kapcsolás? Mértél már benne valahol?
(#) kissattila88 válasza granpa hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Egy dimmer bolti kína. Nem mértem mert nem tudom hogy milyen értékek a helyesek.
(#) kissattila88 válasza granpa hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Következő: »»   2742 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem