Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   394 / 581
(#) zolika60 válasza zoz11 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Te is könnyen megismerheted, hiszen rá van írva. Eumig 380
(#) kristikoma válasza zoz11 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Tessék!

schematic.pdf

(#) zoz11 válasza kristikoma hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Köszönöm. ezt nem találtam meg.

zolika60:
Rákerestem én is, de nem találtam arról infót hogy mikori kiadás lehet.
(#) zolika60 válasza zoz11 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Úgy látom köbzolinak sikerült. Az első találat.
(#) zoz11 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Köszönöm. Nézem azt az oldalt de esküszöm nem látom, hogy hol írják.
Ezek szerint, nem mai darab
Érdemes lehet vele foglalkozni?
(#) Robin2 válasza zoz11 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Az oldalon a leírás második sorában szerepel: Year: 1954
Érdemes vele foglalkozni.
(#) Janó bácsi válasza zoz11 hozzászólására (») Márc 8, 2016 /

Csak a pontosítás miatt: csatorna nincs a készülékben legfeljebb hullámváltó, a "meghajtás cérnáját" pedig skálahúrnak, vagy skálahúrozásnak hívják. Egyébként egy a maga korában átlagosnak mondható Német (Osztrák) készülék, stabil működéssel, minimális hibalehetőséggel.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2016
(#) Fülöp Ferenc 49 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 8, 2016 /

Jó lett volna ha megírod , hogy lehet leszedni a kapcsrajzot , mert nem engedi csak kicsiben.
(#) zolika60 válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Márc 8, 2016 /

A Rádió múzeum oldalról csak regisztráció után, ami tudtommal fizetős. De talán van itt kolléga akinek megvan.
(#) gkari válasza zoz11 hozzászólására (») Márc 8, 2016 /

Irj emilt a tulajnak (persze az anyanyelvén, vagy angolul), kérd meg, hogy küldje el a kapcs.rajzot! Nekem már más rádiónál ez sikerült.
(#) Janó bácsi hozzászólása Márc 9, 2016 / 5

Üdv mindenkinek. Ma került hozzám ez a rádió, a 20-as évek elejére saccolom a korát. Van a hátlapján egy Orion embléma, de én úgy gondolom, hogy inkább amatőr, vagy kisipari készítmény. Érdekessége, hogy nincs panelje, az alkatrészek közvetlenül a dobozba vannak építve, méghozzá nem csavarokkal, hanem nagyfejű szögekkel. A dobozt asztaloshoz kell adni, ezért az egészet szétszereltem, kivettem a ládából. Ha kész lesz a káva, újra kell majd építeni. A többi a képeken.
(#) Atosbacsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 9, 2016 /

Nagyon érdekes! A kisebbik trafó nem koridegen? Újabbnak tűnik nekem. Megkérdezhetem mi lesz a sorsa ha kész lesz? Kedvelem az amatőr készülékeket.
(#) Janó bácsi válasza Atosbacsi hozzászólására (») Márc 9, 2016 /

Elsőre én is annak néztem, de kiderült, hogy az is Orion, 4 kivezetéses nagyohmos, valószínűleg nieder trafó. Nincs árnyékolva, így nagyon sok zavart szedhet össze, lehet hogy vissza sem rakom, vagy kell neki csinálni egy komolyabb árnyékolást.

DSC04769.JPG

(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 9, 2016 /

Érdekes masina. Milyen hangszóró van benne? Mert az a képeken nem látszik.
(#) Janó bácsi válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 10, 2016 /

Egy lengő, vagy inkább rezgőnyelves tölcsér, a hátsó keresztlécre volt építve a mechanikája, a harmadik képen látszik, már ami megmaradt belőle.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 10, 2016 /

Lemaradt a kép:

DSC04770.JPG

(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 10, 2016 /

Igen gyanítottam, hogy valami ilyesmi lesz. Kíváncsian várom mi lesz belőle. Persze valójában tudom, hogy hamarost szép és jó lesz.
(#) Fülöp Ferenc 49 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 10, 2016 /

Innen szép nyerni , gratula.
(#) ticseboy válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 10, 2016 /

Honnan lehet ilyen durva érdekességeket szerezni?
(#) Janó bácsi válasza ticseboy hozzászólására (») Márc 10, 2016 /

Hozzám egy helyi ószeres hozta, hogy hozzá hogyan került, azt nem tudom.
(#) ticseboy válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 10, 2016 /

Sok sikert a továbbiakhoz!
(#) zolika60 válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Márc 10, 2016 /

A gratula gondolom Janó bácsinak szól.
(#) Janó bácsi hozzászólása Márc 11, 2016 / 2

Heuréka. Azt hiszem rájöttem a rádió mibenlétére, nemhiába bújtam a netet tegnap majd egész nap.
Szóval eredetileg ez egy önálló Orion lengőnyelves hangszóró volt, amit ládarádiókhoz gyártottak a 20-as években. Aztán valaki a 30-as-40-es években úgy gondolta, hogy van hely benne bőven, és beleamatőrködött egy rádiót is. Ezért nincs panelje (sasszija), ezért vannak benne különböző korú alkatrészek nagyfejű szögekkel rögzítve. Valahogy nem áll össze a hál. trafó a Nieder trafóval, meg az Euró csapos csövekkel, vagy a Terta Y forgó a lengőnyelves hangszóróval. Úgy válogatták össze a különböző korú alkatrészeket, ahogy annak idején hozzá lehetett jutni. Persze ez nagy könnyebbség nekem, mert a visszaépítésnél nem kell ragaszkodni az eredetiséghez, igyekszem majd hasonló korú cuccokból összerakni, egy 2+1-es audiont bele. A régi alkatrészekből nem sokat lehet felhasználni, majd minden rossz, a végcső törött, legfeljebb a szép régi burkolatokba lehet majd berakni az új alkatrészeket.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 11, 2016 /

Azt nem lehetne, hogy megjavítod a hangszórót eredeti formájára és építesz hozzá egy ládarádiót?
(#) Janó bácsi válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 12, 2016 /

Mondasz valamit, még átgondolom.
(#) Videotonman hozzászólása Márc 12, 2016 /

Megjött a segélycsomag. Egy jó ismerősöm legyártotta nekem CNC segítségével a szovjet autórádiók kapcsolójának lapkáját. NYÁK-ból készült, erősebb, mint az eredeti. Megvolt a próbaszerelés (minden pontos), lemaratom őket és szakmányban javítom a veterán fejegységeket (van még néhány páciens).
(#) 20sz Jófiú válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 13, 2016 / 1

Jó kezekbe került a rádió! Az szakirodalom szerint régen divat volt a hangszórós dobozokba építkezni. Azért ha mód van rá akkor a felújítás során kövesd az építő eredeti elképzeléseit, de ahogy Janó bácsi munkáit ismerem ez eredetibb lesz az eredetibbnél is.
Jó munkát kívánok!
(#) petermusica válasza petermusica hozzászólására (») Márc 13, 2016 /

Hei kollega ,te aztan jol felreertettel,azert mert a lenyeg torolve volt,ez a radiot elcserelnem a Cezar pisztolyara,arra amit az Orban Jozsef emlitett
(#) Videotonman hozzászólása Márc 14, 2016 / 5

A-8M autórádió 1959-ből. Moszkvics 402/403 rádiója volt anno. Tápegysége a korábban bemutatott darabhoz hasonló, de az egyenirányítást itt még elektroncsővel oldották meg. Hosszú- és középhullám vételére alkalmas. Amit javítani kellett: kapcsolós potméter, kábelkorbács teljes cseréje, szűrőelkók feljavítása a panel alá rejtett elkókkal, eredeti vibrátor rossz, a korábbival teszteltem (a gyári marad eredeti állapotában). Ezt leszámítva minden eredeti benne, szépen működik. A skálát nem vitték túlzásba és a mechanika miatt a mutató még fordítva is mozog. A forrasztások legjava hegesztett kötés. A tekerőgombokat még a víz is kikezdi! Szerencsére időben cselekedtem. A belső képek rögtön a kidobozolás után készültek, azért koszos minden.
(#) 20sz Jófiú válasza Videotonman hozzászólására (») Márc 15, 2016 /

Görgettem az oldalt és megakadt a szemem ezen a sok sörnyitón...
Következő: »»   394 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem