Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Digitális óra
Változott a lány fekvése, hiszen ezek eddig valamiért épp fordítva voltak kötve. Most már minden kijelző világít, csak épp nem megfelelően: az összes szegmens borzasztó halványan, és egynéhány pedig mozdul erősebben, a többi nem. Kriksz-kraksz mindenhol, az utolsó kijelző még továbbra is csak a halvány üzemmódban akar valamit jelezni, és a középső két kijelzőn látok másodpercenkénti változást, ergo valamiért azok számolják a másodpercet... Mit ronthattam el?
módosítok: a rossz kijelző rosszat próbál mutatni fatális hibát magamtól is meg tudom oldani... (rosszul kötöttem be a kijelzőket és a PIC-et) A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2016
Na szóval ez a kellemetlen helyzet. A kijelzők lábait megnéztem, én nem látok zárlatot. A kép nem adja vissza a valóságot: halványan világít szinte minden szegmens, meg 1-2 szintén, össze vissza, az utolsó meg alig a falig mutat valamit. Nem értem mi lehet a gond. A PIC amúgy nehezen programozódott fel, először folyton hibát dobott, aztán bevette...
Milyen kijelzőt haszbélsz? Közös anódos vagy katódos?
Közös anódos, TDSG5150-N kijelzőket.
Vedd ki a PIC -et.
Sorban próbáld ki mind a 6 digitet: A soron következő digithez tartozó 330 ohm ellenálláshoz kapcsolt PIC kivezetést kapcsold 5V -ra, a CD4511 D,C,B,A bemeneteire adj valamilyen BCD kódot (0000 ... 1001). Ekkor a digiten a BCD kódnak megfelelő számjegynek kell megjelennie. Végezd el mind a 6 digitre...
Hibás a rajz. A szegmensek közös vezetékébe van téve az áramkorlátozó ellenállás. Ezért van az a jelenség amit produkál is. Ha egyszerre több szegmens van bekapcsolva akkor a feszültség csökken (több feszültség esik az ellenálláson ami olyan értékű is lehet, hogy a szegmens diódának már kevés) az egyre nagyobb áram miatt. Ebből adódóan a szegmens halványan vagy nem világít. A megoldás az, hogy a szegmensek (7 db) áramkörébe kell az ellenállás. A Digiteknél meg nem kell. A PIC 20mA áramot tud szolgáltatni portánként, ha a hét szegmens be van kapcsolva akkor az már jóval meghaladja azt a szintet. Ezért kell egy tranzisztor mindegyik digithez.
Ezt nem igazán értem. Hova kellene akkor ellenállás és mekkora, valamint honnan kéne leforrasztani s miért? Ez a kapcsolás 2 különböző oldalra is fel van töltve, mások nem mondtak róla ilyet. Bővebben: Link
Ok. Akkor csináld meg a következőt: Vedd ki a PIC-t. A 11. lábra adj +5V-ot állandóan. Most látom HP41C már leírta. Szóval ha azt megcsináltad akkor írd le az eredményt légysziíes. Arra vagyok kiváncsi mit tapasztalsz.Egyébként Mind a hat digiten ugyanazt fogod látni.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
Emlékeim szerint nem kellett bele ellenállás (szerk: csak a tizedespontokhoz). Olyan egyszerű, hogy összedugdostam... (nekem cd4543-mal ment és kihagytam a pwm-et.)
Köszönöm mindannyitoknak az eddigi segítséget, eddig nem tudtam a pákához ülni, de azonnal ezt cselekszem. Azt ajánlod akkor, hogy egyik 330R se kell? A többit is kipróbálom azonnal.
Milyen tipusú kijelzőt tettél bele, mintha kisebb lenne mint az enyémek? Attól függ mennyi a szegmensek nyitófeszültsége, hogy kell-e bele ellenállás. (ja látom, 5v 2,4v nyitófeszültség 20mA , 100ohmnál nem kell több, mert 1/6 a kitöltési tényező.)
Levettem az ellenállásokat, most kicsit mintha jobb lenne a helyzet, de ugyanaz az őrület van megjelenítve: néhány szegmens néha erősebben, néha gyengébben világít illetve a legtöbb valamit jelez, de érthetetlen kriksz-krakszokat. Ha a logikai áramkör lábait fogdosom, akkor az egész számlapon változik minden.
Fentebb már írtam, ezeket. 13mm-esek.
Az első képen, amit feltettél az óra 00:01:28-at mutat, csak a fel van cserélve az anód és a katód... ott nincs krikszkraksz. Ha fogdosod és változik, az valamelyik bemenet lebegését jelenti, ahogy kisgeri írja...
Nekem ilyen "őrületet" más áramkörön olyan okozott, hogy a levegőben volt valamelyik IC láb, amelyiknek pl. földön kellett volna lennie. Ilyen hibád nincs?
Inkább tegyél be ellenállást kb. 100 ohmot, mert ha megjavul a lebegés lehet agyonvágja a kijelzőidet.
Hogy értve van felcserélve???
Azonnal megnézem, amit kisgeri is mond!
Közös anódhoz a PH lábat a +5V-ra kell kötni cd4543 6. lába. A kapcsolás úgy viselkedik most, mintha 7 ledet párhuzamosan kötöttél volna a pic kimenetére. Minnél több led ég, annál halványabb a kijelzés a digiten belül. (Az alfa 146-os órámban és a solder time karórában ezt úgy védik ki, hogy nagyobb multiplexelési frekvenciával egyszerre csak egy szegmens világít. ) Az elvi rajz hibásan mutatja a PH láb bekötését. Ha felcseréltad a szegmenseket és a digitek sorrendjét is akkor lehet krikszkraksz, de a kép amit feltettél először nem azt mutaja, csak azt, hogy a PH láb a GND-re van kötve. A CD4511B-meg csak közös katódoshoz jó... Most látom, neked az van benne, akkor nem is fog menni!
Na, helyzet: 1 PIC láb nem volt földön, de ez még semmit se oldott meg, hanem a BLANK INPUT az H volt, pedig L kéne lenni (itt mondta valaki, azt hiszem egy másik topikban, hogy az H kéne legyen, hát mégse.) Eltűntek a kriksz-krakszok, most már minden okés, csak nem jó dolgokat jelez: AA A8 8 meg egy üres kijelző, sötéten.
Nofene, hát ha csak ez lesz a bibi, akkor... Felfújódok mérgemben. Egy kolléga azt írta privátban nekem, amikor direkt feltettem a kérdést, hogy mivel lenne ajánlatos helyettesíteni, hogy a 4511 az teljesen jó a helyébe, max itt-ott eltér. Gyakorlatilag ezen az elven az elefánt is ugyan az, mint a kigyó, csak nincs lába, sokkal kisebb, meg sorolhatnám...
Persze mert a cd4511 közös katódos kijezőhöz készült és nincs fázisfordító PH lába . A blanking a kijelző tiltására ill PWM-es fényerőszabályzásra jó. Ki kell cserélni a kijelzőket vagy az ic-t 4543-ra...
Hát ha nincs valami maszek megoldás, akkor kijelző csere lesz. Abból van egy marékkal, de elég gáz, mert akkor úgy néz ki, kidobhatok egy fél lemezt, meg dolgozhatok, és szorít a határidő. A nyuszinak kéne hozni az órát.
Sajna ez van, egyéb kérdés? Az ilyen fordítást meg lehet oldani egy marék tranyóval.
Akár abban is benne lennék. Milyen módon, és milyen tranyókkal? 547 meg még 1-2db 5xx szériás van, a többi elvétve van csak, nem tömegszámban.
Földelt emiteres kapcsolással az 547 bázisát 10k ellenállással összekötve a az ic a,b,c,d,e,f,g kimeneteire, a collectort meg rákötni a kijelző a,b,c,d,e,f,g lábaira. de ettől még az 1 és a 8 számjegynél nem fog egyformán világítani.
Hát ebben az esetben akkor többet ér kijelzőket cserélni.
Miért nem az 4511-et cd4543-ra az csak pár forint. Lehet a progit is cserélni kell a Tom025 nixis óra programjára, mert ha minden igaz akkor ebből is a közös katódost használod, ami ügye a világító digit közös katódját teszi a földre, holott a világító digitnek 5v-ot kellene adni a közös anódjára... (Multiplexelésnél csak egy közös anód aktív az adott pillanatban a 6-ból.)
Mert sehol se tudtam beszerezni itt a Délvidéken, meg már nem is lenne sansz, mivel nem megyek város közelébe se a nyuszis hétfőig.
Úgy néz ki akkor ez már felejtős így 4511-el. (esetleg ha valami más órás kapcsolást tudnál adni aminek az alkatrész igénye hasonló, akkor hálás lennék. Én vagy órákig kutattam, semmi jobbat nem találtam, ehhez is csak úgy tudtam összekaparni a logikai áramkört. - PIC meg analóg alkatrészek vannak dögivel...) |
Bejelentkezés
Hirdetés |