Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   90 / 119
(#) demonskater hozzászólása Márc 27, 2016 /

Csak egy megszakító van, azon nem ír semmit, hogy mekkora lenne.
Ez a kis játék előtt használtam kb minden nap a tápot/PC-t. Készenléti áram felvétele ~5-10w lehetett (mértem fogyasztás mérővel, ami egy 13wattos cfl égőt 12-13-nak mért).
Onnantól kezdte el produkálni, amikor kiváncsi voltam RAM nélkül mit csinál a gép, ha bekapcsolom. (RAM-okat kiszedtem, mert vissza küldtem garanciálisan).

Megérheti javítattni?
(#) eSDi válasza demonskater hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Ha előtte nem volt gond vele, akkor természetesen meghibásodott, hogy mitől, azt kell kideríteni.
A jávítás költségét a meghibásodott alkatrészek mennyisége és beszerezhetősége határozza majd meg.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2016
(#) pittti válasza eSDi hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Nekem „csak” egy 550W-os táp van a gépemben, és egy 6A-s kismegszakító van előtte - még soha, egyetlen egyszer nem verte le. Tehát ha az a tápegység eddig hibátlanul működött ott ahol volt, akkor igen is oka van annak hogy most leveri az automatát.
Ezt az okot pedig úgy hívják, hogy zárlat!

A PFC hálistennek elég ritkán megy tönkre, ha mégis ez égett le akkor annyi - tényleg nem gazdaságos a javítása. Viszont ami sokkal gyakoribb, az egyenirányító graetz valamelyik oldalának az átütése, vagy mint írtam ellenőrizni kell a varisztorokat. Némely esetben ezek látszólag minden ok nélkül lehúznak - ilyenkor általában a biztosíték is leég.
(#) Ghoost hozzászólása Márc 27, 2016 /

Sziasztok!
Van egy gépem, amiben FSP tap van. Tipusa: ATX-400PNR

A gep nem indul, annak ellenere, hogy manualisan inditva
/ zold csatlakozo foldre huzzva / minden feszultseget ki tudok mérni a csatlakozokon.
mind a +3,3; +12; -12; es a +5V-t is.
A lap masik taprol taplalva, indul. Ezert gondolom, hoyg a ATX a hibas.
Merre lepjek tivabb, kinek mi az ötlete? Koszonettel: Ghoost
(#) demonskater hozzászólása Márc 27, 2016 /

Küldtem egy emailt az egyik helybeli szervíznek, hogy mit lehetne és mennyiért kedeni vele. Majd utána eldől a sorsa.
Minden esetre köszönöm a válaszokat, magam tovább nem bolygatom tudás hiányában.
(#) Ge Lee válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Szerintem ötvenszer biztos le lett már írva hogy mi a teendő, mitől megy tönkre, vagy működik rendellenesen egy kapcsolóüzemű táp, ami előtte hiba nélkül működött. De akkor leírom ötvenegyedszer is. Elkó, első sorban a kisebb kapacitásúak a vezérlés környékén, de ugyanúgy lehet kiszáradt a szekunder és a primer körben is bármelyik.
Aztán több év elteltével lehet benne visszáramos dióda is az üveg (4148 vagy hasonló) diódák vagy a zénerek között.
Ha ennél komolyabb baja van (amit sok esetben szintén az előző kettő idéz elő) akkor el sem indul.

Az ESR mérő pedig ilyen esetben nem mellőzhető, mert könnyen előfordulhat hogy az újonnan vásárolt elkó sem sokkal jobb mint a régi ami már kiszáradt és cserére szorul. Tehát a hasra ütve kicserélgetem őket dolgot én nem nevezem javításnak.
(#) Ghoost válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Szia Ge Lee! köszönöm valaszod.
Mint irtam, ha kezzel inditom, akkor indul es a feszultsegek merhetoek. 21W/12V izzoval terhelve se
estek 0-ra. Olvasatomban a Nem mukodo tap az el sem indul. se igy se ugy.
Ezert gondoltam, hogy esetleg mi az ami jelenlete szulseges, az uzemszeru mukodeshez.
S annak meglétét, hoyg ellenörizem?
(#) eyess válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Az +5v Standby az mindenféleképpen.
(#) Ghoost válasza eyess hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Az merheto a 8as labon, akkor ott4.82V merheto
(#) Ge Lee válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Teljesen mindegy hogy a zöldet kézzel húzod földre, vagy az alaplap teszi ugyanezt, mert mindkét esetben működni kellene neki. Utóbb esetben az alaplap nyilván kell hogy lássa a power good jelzést, de az szinte biztos hogy megvan ha működik a segédtáp. Ha nincs akkor az a gond, ha viszont megvan akkor pedig amit leírtam.
A 12V/21W izzó az nem egyenértékű egy PC fogyasztásával, de még egy a PC-éhez hasonló teljesítményű ohmos fogyasztó sem. Attól hogy amazok esetleg működnek a tápról, nem jelenti azt hogy az alaplap is fog.
Ha van segédtáp és power good signal, és mégsem megy az alaplap akkor rossz a táp, a lehetséges hibákat már leírtam. Online nem tudok, és nem is szeretnék ESR-t mérni.

És még 3,3v nak is kellene lenni.Ha ezek meg vannak a táp PW on pontját testre kötve indulnia kellene.
(#) Ghoost válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Ge Lee
Ismetelten köszönöm. S nem is szeretnelek Tavolsagi ESR meresre kerni
Sajna a lap nem inditja a tápot - RGO: valami NOK, neki--
az izzo mint terhelest akasztottam ra, hogy ne uresbe merjek hulyeseget, hanem a terheles alatt valami "valosabbat".

eyess
A csatlakozo 1; 2; es 11 laban is meg van a +3.3V
A 14ponot testre kotve indul. de a lap nem inditja

Á vagy , ha kézzel indítod a tápot, akkor indul , de ha már rajta van az alaplap , akkor nem indul ez a helyzet ?

Közben már írtál .Nos nézd meg a gép power gombját , ha az is jó , akkor végig kell követni ennek az útját a processzorig , hogy nincs e a lapon valami szakadás .Ha ez is rendben , akkor a processzort megnézni nincs e valami hiba ott , illetve a környékén lévő elektrolit kondenzátorokat is át nézni.
(#) eSDi válasza pittti hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Azt hiszem GPS-550A volt a típusa, ciripelt is alacsony terhelésen. Sajnos ezt tudták adni garanciában egy kisebb teljesítményű és talán minőségibb táp helyett, amit a vacak hálózat (vagy mi, éppen nem voltam otthon) vágott haza. Már rég nincs szükségem ekkora teljesítményű tápegységre, meg bele sem férne a HP házba. Úgyhogy megszabadultam tőle. Ez még vidéken volt, a panellakásban valószínűleg a kismegszakító sem állt már a helyzet magaslatán.

Mint temám indito hozzaszolasaban olvashatod: Ha masik taprol inditom, akkor a proceszorhuto is felporog, a hattertarolok is eletre kelnek.
Ebbol arra kovetkeztetek, hogy a alaplap es a POWER ON gomb 100%, azaz mukodik.

Akkor csak ezzel a táppal nem indul ? Akkor ott valami nem kerek .Biztos , hogy meg egyezik a két táp csatija , tehát minden vezeték stimmel mind a kettőnél ugyan az ? Mert akkor mind kettővel indulnia kellene .Valami nem ok ott akkor.

Idézet:
„Akkor csak ezzel a táppal nem indul ?”
Igen.
Ez volt benne evekig.

A masik egy HP gepbol -a proba idejere - kivett tap.
Azzal indul.

Mind a kettön ugyan az a 20polusu csatlakozo van.
Idézet:
„Valami nem ok ott akkor.”

Ezt mondom en is

Akkor azt nézd meg , hogy ha az alaplap rajta van , akkor is meg van e az +5v, és a +3,3 v , ha igen , ezt akkor is nézd meg amikor mondjuk indítanád a gépet , ha eltűnik mondjuk a+5v , akkor a táp +5v os részével lesz gond.
(#) erbe válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Idézet:
„RGO: valami NOK”

RGO jó zenekar volt egykor.
NOK most indul, ha tisztázták a törvényes működését.
Sajnos, ebben nem tudunk segíteni, csak a többiben.
(#) Ghoost válasza eyess hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Szia
Eljutottam oda, hogy az ajanlott mereseket elvegezzem.
Eredmenyeim
Feszultseget csak 2 csatlakozoponton tudtam merni.
9-es pont ha csatlakoztatva van alaphoz 2,85V; ha nincs akkor 4,98V
16-os pont ha csatlakoztatva van alaphoz 2,63V; ha nincs akkor 4,52V
A feszultsegek a Powerr On gomb megnyomasara sem valtoztak.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2016
(#) Ghoost válasza erbe hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

RGO => azaz, szumma, tehát
-- egy egy szamukat elhallgattam anno es mostansag is
NOK => Nem OK, (N(O)K) =NooK
(#) Ge Lee válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Nézd meg a másik, jól működő tápon, hogy a PG (8-as, elvileg szürke) lábon van-e 5V. Nem emlékszem rá hogy ott alapból kint van-e, vagy a lap teszi oda a bekapcsolás után. Mert ha az előbbi, akkor az a baj hogy nincs Power Good signal, azaz az alaplap "rossznak látja" a tápot, így nem is fogja indítani.
(#) eSDi válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Üdv!

A segédtáp szekunder oldalán a kondi halott (meg a többi is valószínűleg), nem szabad a fesznek leesnie. A PS-ON is azért lesz kisebb amikor rádugod a lapra, mert az egy 4k7 ellenállással van felhúzva az +5VSB-re. PG ilyenkor még nem lesz. Ha az rossz lenne, bekapcsolna a gép egy 1-2 másodpercre, majd leállna. A PG-nek a táp bekapcsolása után 100-900ms között meg kell jelennie, ha előbb, vagy később a gép tiltja az indulást.
(#) eyess válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Ok ezeket a méréseket végezd el a jól működő tápegységgel is.Bár már ez is eredmény, hogy leesnek a feszültségek még , ha rosz ererdmény is , de legalább most már tudod mihez hasonlítani , vagy viszonyítani az eredményeket.
Ha a másik jó tápnál nem esnek le , így az értékek , és valószinű nem fognak , akkor a nem induló tá!pot ki kell mérni , és átvizsgálni rendesen, mert terhelés alatt sajnos nem működik.
(#) Ghoost válasza eSDi hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Szia
Eloszor is koszönöm a megtisztelo segitsegetek!
Igen es Igen! 2db 1000µF/10V-os kondit csereltem a tapban.
Az egyik mutatatta PUPOSnak magat, de hamár kézben volt, a társát is scerere iteltem.
Innen kezdve a gep indult!
(#) eSDi válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Nincs mit! Nekem is ugyan ezt volt a probléma a 350W-os FSP táppal. 500 fityingért vettem próba szerencse alapon, 800 volt az a pár darab kondi. Azóta szuperül üzemel.
(#) erbe válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 28, 2016 / 2

Olvasd el a piros betűs részt!
Szabályok
Attól, hogy esetleg megértem, nem biztos, hogy egy szakmai fórumon elfogadom.
Egy rövidítésnek millió jelentése lehet. Ha nem csupán a saját nyelvünket nézzük, még annál is több.
(#) SzZoli hozzászólása Ápr 16, 2016 /

Sziasztok,
Adott egy FSP Hexa 500W-os táp, aminek a SB része mindössze 1.36V-ot tud. Kicseréltem a SB rész Szekunder oldalon a kondikat de a helyzet nem változott. Átnéztem a visszacsatolást is de bármit csináltam a feszültség maradt 1.36V. Ezek után a vezérlő IC-re gondoltam ami TNY277. Lehetséges, hogy valóban azzal van a gond?
(#) Trivium93 válasza SzZoli hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /

Üdv!
Igen lehet az is, de először a primer oldalon nézd meg a kondit, lehet lecsökkent a kapacitása és akkor leálldogál.
Ezek után se jó akkor ic csere.
(#) gernerakos hozzászólása Ápr 19, 2016 /

Üdv!
Van egy régi (95-ös) tápom, egyszer egy gnd-védőföld zárlat miatt kiment benne egy varisztor, de a 12V-os ágon csak 10,8 V van. Az 5V-os ágon 5,5V. Nincs terhelve, úgy mértem ezeket. A táp egyébként valami 148W azthiszem...
Hogyan tudnám visszavarázsolni a 12V-t a 12V-os ágra? Kondi csere megoldhatja a problémát?
A válaszokat előre is köszönöm!
Következő: »»   90 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem