Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok.
Valaki tudna segíteni abban, hogy milyen ellenállás, kondenzátorok kellenének a tda2030-as erősítő elkészítéséhez. A lista nekem is megvan, csak az nem világos pl:100k ellenállás, de abból is van több fajta, 3w, 5w-os, akkor melyiket kell kiválasztani? Köszönöm.
Köszi.
A kondik közül sem találom mindegyiket, pl 10u, 01,uf stb. A Hestore-oldalán keresgélek
Csak jól kell beírni a keresőbe.
pl 10µF Az a 01,uf Az gondolom 0,1µF akar lenni, az az 100nF
Köszönöm a segítséget.
Sikerült összehoznom az alkatrészeket, eléggé kezdő vagyok, ezért bénázok ennyit.
Majd belejössz!
Kedves Mindenki! Bizonyos körülmények miatt kellene egy többcsatornás (4-6, esetleg 8) végfokot építenem. Elvileg minden csatorna csak 1-1db 4-8 ohmos hangszórót hajtana.
Azért kell ennyi csatorna, mert igény ezek független hangerőszabályozása. Gazdaságossági szempontokból TDA2030-cal gondoltam megcsinálni ez egyes modulokat (esetleg 2040-nel). Kérdéseim: a szokásos trafó-méretezési elveket szem előtt tartva (pl. sztereohoz kb. 60VA-es trafót szoktam), a 2030-hoz olyan 30VA/db-bal lehet számolni csatornánként? 4- esetleg a 6-csatronát még el tudom képzelni egy dobozban, táppal, miegymás. Lehet, 8 már kicsit sok volna - meg nagy a táp. Másrészt, célszerű volna, ha a végfok egységek 2 ohm stabilak tudnának lenni. (Lehet, kényszerűségből kellene itt-ott mondjuk 2db 4 ohmos hangszórót párhuzamosan kötni...tudom, nem szép és szerencsés, de előfordulhat). Adatlapjuk alapján a 20x0 széria nem fogja szeretni az ilyen kis terhelést. Volt már dolgom dupla tokozású TDA2004R-rel, azok bírják, bár nekem ehhez túlságosan kis teljesítményűek. Van esetleg valami jó ötletetek ICs, egyszerű 2 ohm stabil végfok építésére? Olyan 10-15Watt körüli kimenő teljesítmény már jó lehet csatornánként. Esetleg 4-es végfok modul valami közös tokban (autórádiókhoz készültek talán ilyenek?)... Előre is köszönöm, üdv Néktek!
Szia!
TDA 7375 kb 2X25W hídban vagy 4X7W körül tud szimplán, egy tokozás. Ez autórádió végfok. Kevés alkatrész kell hozzá, a hangja egész jó. Szimpla táp kell neki ami tovább egyszerűsíti. Azt hiszem bírja a 2 Ohmot is, keress rá. Megépítve itt. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
Wow, köszönöm szépen, ez ígéretesnek tűnik!
Igen, 2 ohmon is specifikálja az adatlap, ekkor a 7 helyett 12 Watt jön ki belőle - ez tökéletesen elég nekem. A szimpla táp (autós cuccnál nem hátrány) is nagy előny lehet. Szép az általad megépített kapcsolás, néztem a linken. Mit mondanál akkor a táppal kapcsolatban? Mennyivel méretezzem túl pl. a trafót egy ilyen 4-es tokhoz? Egy 12V / 60VA-es trafó pl. elegendő lenne? Utána Graetz és mondjuk 4700u-val pufferelni és talán még egy 47 v. 100nano? Ebből olyan majd' 17V DC jönne ki. Ahogy elnéztem 18V a max. tápfesz, mennyivel érdemes megkínálni (pl. a Te esetedben miről etetted?) Köszi az infokat!
Nekem 16V-ról megy, de a teljesítményét nem tudom a trafónak. Bontott.
A 18V kockázatos és olyan sokat nem nyersz vele, a 17 még biztonságos. Szerintem elegendő a 60W -os trafó. Ha megépíted mindenképpen tegyél a DIAG lábra ledet. Jelzi ha baj van a táppal és azt is ha túl van hajtva. Mivel ennél a toknál nincs lehetőség az erősítés beállítására lehet hogy bizonyos források (pl. telefon) nem tudják teljesen kihajtani. Ekkor egy előfokot lehet elé tenni, esetleg hangszínszabályzóval. Ha van még kérdésed gyere át a TDA7375-ös topikba.
Értem, köszönöm szépen az infokat!
Ha esetleg felmerülne még gond, a másik topicban folytatjuk! (Időközben jól leszavaztuk szegény 20x0-szériát!:o) Köszi még egyszer!
Egy mérőegység részeként, én is összeraktam egy 2030-ast. Nem szimmetrikus tápról, 24V-ot kap az IC. Tulajdonképpen kifogástalanul szól, de nekem lehetne nagyobb a teljesítménye.
Hát igen, látszódik hogy nem most kezdted. Olyan furat mintát tudnál küldeni, lmk-ban?
Nem értem mire van szükséged. Írd körbe részletesebben.
Olyan furatmintára lenne szükségem, amivel fellehet fogatni a panelt. Az a 4-db furat.
A paneltervet szeretném elkérni ha publikus.
Ne bolondozz! Olyat rajzolsz magadnak, amilyen tetszik.
Ez egy komplex terv, ami más célt szolgál. Ha tudsz várni egy kicsit, akkor lecsupaszítom majd neked, hogy csak a végfok legyen rajta (esetleg kettő).
Az talán nem látszik a fényképről, de ez egy olyan változat, aminek szimpla tápfeszültség kell, ezért kicsatoló kondi van a kimenetén.
Ha jól látom ez egy hangsugárzó mérő áramkör (ARTA-ból következtetve) ?
Ez esetben pont így lenne jó ahogy van
Mellékeltem a tervet. Ez alapján el tudod dönteni mire lenne még szükséged.
Nagyon köszönöm! Pont ez kellene. Egyben
Hello. Ismét visszatértem a 2030-hoz . Egy autós erősítőt szeretnék, és mivel ez van itthon többségében erre jutott a választás. Egy 40W-környéki kellene és találtam egy kapcsolást is. A következő kérdésem lenne. Mivel eléggé ki van járatva az IC, darlingtonos kialakítás miatt csökkenne a torzítása? Ennél az IC-nél megoldható hogy a tápágba, kaszkód bekötéssel kerüljön egy tranzisztor, és ugyan úgy darlingtonba, vagy sima földel emitteres fokozatba a teljesítmény tranyók? A tápfeszültség az nem probléma, csak szimmetrikusat nem tudok előállítani.
Köszi!
Ezt a kapcsolást én is megcsináltam szimetrikus táppal. Autós erősítőnek szerintem ez nem jó. TDA ban van más arra a célra. A rá írt 40w teljesítményt szerintem egy jó elő erősítővel és 2óhmos hangszóróval adja le, illetve adhassa le, de én 2óhmossal igaz sosem próbáltam . 4óhmos hangszóróval használom ma is néha, a jó hangzásán kívül másért nem tartottam volna meg. A 40wathoz köze sincs. TDA2030 aszimetrikus táppal nagyobb teljesítményt adott nekem mint ez, Az eléri a 30watot, talán a 40 watot is 12volton 4óhmos hangszóróval,12volttól nagyobb tápfeszt az viszont nem visel el 4óhmos hangszóróval. Tehát ne várj ettől 40watot .
Szia! Nem bővítheted tovább a kapcsolást mert instabillá válik, azaz gerjedni fog.
Értem. Sikerült megcsinálni a tápot, most már van szimmetrikus. A mellékelt végfokot választottam mivel ez már meg van építve, 4 ohmal terhelhető, és elméletileg 50W felett van a teljesítménye +-17V-nál.
Ha már kész a kapcsolóüzemű tápod, akkor adj neki valami rendes végfokot, ami strapabíró. Adj neki TDA7294-et! Ez a tranzisztorral megfejelt, hidalt kapcsolás eléggé fából vaskarika. Tekerj még pár menetet arra a toroidra, hogy legyen +-30V-od, 4ohmra kapsz 80W-ot. Nem kell ezt mindig 80W-on hajtani, de legalább egy nagyobb basszus nem fog megnyekleni, mert marad tartalék az IC-ben. Plusz sokkal egyszerűbb is összerakni a végfokot.
A táp +-35V-ot tud. Gondolkodtam egy másikon, de akkor inkább egy tranyósat. Azoknak jobban tetszik a hangzásuk is . Van még egy STK402-090S-em, de az adatlapja szerint 4 ohm-ról már nem megy. Vagy is ne ír róla semmit :/
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2016
TDA7294-ben is tranzisztor a félvezető (FET).
Sziasztok! Kérem aki tudja segítsen nekem készítettem egy erősítőt TDA 2030 szeretném a számítógép re kötni , hogy erről működjön alaplapi hang rendszere van a gépemen ,hogyan köthetném be.
üdv.ar
Szia! Kösd az alaplap fejhallgató kimenetére és használj 1k-tól nem kisebb és 10k-tól nem nagyobb értékű hangerőszabályzó potenciométert.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |