Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Konkrét tanácsot nem tudok adni arduinóhoz, de az elv ismert (bizonyos feszültségtartományra széthúzni egy műszer érzékenységét), úgy hívják, hogy főértékmérő. Azaz bizonyos feszültségtartományon belül mér a műszer, a kezdő feszültség > 0V, a végkitérés is behatárolt. Anno így növelték az analóg műszerek leolvasási pontosságát, ha egy bizonyos feszültség/áram ingadozását akarták nagyobb léptékben megjeleníteni (Pl. hálózati feszültség pillanatnyi értékét, mondjuk 200-240V között, és a műszer nem tért ki 200V alatt, skálaközép a 220V,. max kitérés 240V).
Pontosan ilyen dologra lennék kíváncsi, utána nézek ennek a dolognak. Az arduinot tekinthetjük egy mezei analóg műszernek ebben az esetben 0 - 5V-os bemenettel.
No, a gyűjteményemben találtam neked való cikkeket, tessék
Illetve az 1973-as Rádiótechnika Évkönyvben van cikk erről, 146. oldaltól, számításokkal (csak nagy a file, nem töltöm fel, mert darabolni kéne). Inkább: Rt évkönyvek itt: Bővebben: Link
Ugorj át a műveleti erősítős topicba. Fogd a leosztott 323V DC-det, ami most 3V körüli, vonj ki belőle 2.7V-ot, vagy amennyit akarsz, így marad 0.3V-od, plusz a tetején a minimálisan változó feszültség. Ezt a 0.3V-ot pedig felerősíted amekkorára akarod, 3V-ra mondjuk, és megkaptad csak az ingadozást és egy kis offsetet, olyan mértékben, amit az Arduino 10bit-es ADC-jével is mérni tudsz.
Egyébként a 323VDC-t leosztva és a 10bites ADC-vel mérve, csak akkor változna a mért érték egyet, ha a 323V 0.315V-ot mozogna valamelyik irányba. Csak mert valaki írta, hogy századvoltokat is lehet mérni. Lehet, ha nem 300V-ot osztasz le, hanem csak 5V-ot. 16biten lenne 4mV a felbontás, de 16bit már kicsit más tészta... Fizikailag megoldani, hogy a környezet ne zavarja be, nagyon nehéz. Talán 12bit megy még oversampling módszerrel. Talán, akkor lesz 80mV egy bit. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
Igen, még ott járok.
Akartam mondani, hogy kell figyelni két gombot és az rtc ébresztőt, de végülis meg lehetne oldani úgy, ahogy Te is mondod. Kipróbálom, de igencsak az lesz.
Sikerült megoldanom a 7 szegmenes kijelzőt viszont olyan problémába ütköztem hogy szeretném számolni egy kapcsolót hányszor kapcsol csak ameddig be van nyomva a kapcsoló mindig hozzá ad egyet. Nem pedig a következő megnyomáskor add hozzá egyet. Ezt hogy lehetne megoldani?
Idézet: „szeretném számolni egy kapcsolót hányszor kapcsol csak ameddig be van nyomva a kapcsoló mindig hozzá ad egyet” Háromszor átolvastam, de most sem értem
Ha benyomom a kapcsolót csak 1 számot adjon hozzá ne folyamatosan adjon hozzá számokat még nyomva van a gomb.
Otvan a megoldás az előző hsz-em 28 - 32. soraiban:
Bővebben: Link
Szerintem vizsgáld a kapcsoló állapotát. Tehát ha az állapot magas és ismét magas, akkor nem ad hozzá, csak akkor ha alacsonyról vált magasra.
Sziasztok!
Van köztünk olyan valaki, aki csinált már napkollektoros vezérlés arduinoval? Konkrétan használati melegvizet szeretnék előállítani. Érzékelőnek LM35-öt gondoltam, 3 helyen mérni a hőmérsékleteket, konkrétan deltaT-t és a tárolóban lévő víz hőfokát. Villanyos rásegítést is tervezném bele, ha nem tud annyit termelni a kollektor, mint amennyi fogy. Szóval nem kész programot szeretnék, hanem tapasztalatokat, hogy mit hol kell mérni és milyen beállításokkal érdemes dolgozni, ahol a leghatékonyabban lehet hasznosítani a nap energiáját, és a legkevesebb villanyrásegítés történjen. Köszönöm a válaszokat!
LM35 csak 110 fokig jó ott nemlesz melegebb?
Jó hogy még most írsz!
Tervezd meg elsőnek a rendszert! Gépészetileg és villamosan is! Írd le mi az alap működési feltételek és tartományok! Gondolj a meghibásodásokra, esetleges üzemzavarokra is! Mi van akkor ha már reggel elég meleg a víz, mert 2 napja senki nem használja a meleg vizet, mi van akkor ha megáll a szivattyú, mi van akkor ha fagy van odakint? Villamosan: Milyen messze lesznek a szenzorok egymástól? Zavarvédettség!! Ipari (plc) szabályzások, analóg jelátviteli megoldások tanulmányozása!! (nem véletlen csinálják úgy ahogy !) Javaslom neked még a DS18b20-t is!
PIC-kel igen: Bővebben: Link. Ennek egy részben egyszerűbb, részben bonyolultabb változata üzemel itthon két példányban: Bővebben: Link. Ami nincs ott leírva és fontos: Ha nyitva a hőcserélőhöz tartozó szelep, a villamos fűtés tiltva van. A cikkben leírtam a teljes működést, csak át kell írni Arduino-ra.
Ez az, hogy ha villany nincs, akkor minden megáll... A drain back kollektor körös megoldás lehet a megfelelő, ami sok dologra jó lehet, viszont méretezés pontos kell legyen, meg a drain back tartály sem olcsó....
A méréseket átlagolni fogom mindenképpen ha analóg módon kell mérni, digitális hőmérővel még nem dolgoztam.
Ez igen!
Nagyon szép munka és okos funkciókkal teli megoldás. Megpróbálom adruino-ra megírni a programot.
Sziasztok,
Arduinoval és ST7735-as kijelzővel szeretnék építeni egy olyan kütyüt, amelyik figyeli azt, hogy mi jön ki a COM2-es portból. Írtam egy programot, de ezzel az a gond, hogy Decimálisan írja ki a beírt karaktereket.(Ha 0-át írok be, akkor 48-at ír az LCD-n, ha A betüt, akkor 65-öt.) A forr. kód:
A kérdésem: Mit kellene átírni a forr. kódban, hogy Hex-ben írja ki a COM2-ből kijövő adatokat? A választ előre is köszönöm!
Van referencia oldal!
Bővebben: Link
Köszönöm a válaszod!
Akkor ezek szerint a 22-es sorban ez kellene legyen: tft.print(input, HEX); ? Ennél a fordításkor ezt kapom: Idézet: „exit status 1 no matching function for call to 'Adafruit_ST7735::print(String&, int)'”
Sziasztok,
Az arduinora az ismert módon tudom feltölteni a programot. De a feltöltött programot le is tudom tölteni? (Tekintsünk el attól, hogy milyen lesz a formátuma, és hogy nem lesznek benne a kommentek, stb.) Írtam anno egy jól működő vezérlőprogit, de a gépem HDD-je elszállt, a forráskód ugrott. Szeretném legalább a hexdumpot leszedni az arduinoról, hogy ha tönkremegy az alap panel, egy másik arduinora is fel tudjam használni.
Talán az avrdude alkalmas erre. Ez része az IDE-nek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2016
Nem ismerem enek a tft-nek a libjét! (Meg kellene nézned!)
Ilyesmi lehetőségek szoktak lenni:
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2016
Sajnos semmilyen String-et nem találtam a lib-jében.
A tft.WriteString melyik TFT-vel müködik? Vagy csak logikusan ''össze raktad'' a két szót? A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2016
Sziasztok.
Segítsetek bontó kapcsoló kódra lenne szükségem. Ha a nyomógombot felengedem akkor egy LED a kimeneten világít. (Termosztátot tesztelnék vele + LCD-n hőmérséklet figyelés). Gondolom a sima nyomógombos bekötést kellene használni csak a programot kell módosítani?
Nekem le fordut hiba nélkül!:
Kipróbálni nem tudom!
Sziasztok!
Van egy tea5767-es modulom életre szeretném valahogy kelteni. Tudna valaki hozzá küldeni valami programot? Ki próbáltam egy csomót egyik se működött.
Hőmérséklet mérés megvan. PTC-vel(KTY10 majd később KTY84 lesz) mérem a hőfokot . LCD-n fokban ki íratva. A PTC mellett, vizsgálandó termosztát pedig melegítésre bont. Azt kell vizsgálni hány fokon bont a termosztát. Ha , bont akkor egy LED világít majd később optot vezérelni vele.
Erre a példa progira gondoltam: */ // constants won't change. They're used here to // set pin numbers: const int buttonPin = 2; // the number of the pushbutton pin const int ledPin = 13; // the number of the LED pin // variables will change: int buttonState = 0; // variable for reading the pushbutton status void setup() { // initialize the LED pin as an output: pinMode(ledPin, OUTPUT); // initialize the pushbutton pin as an input: pinMode(buttonPin, INPUT); } void loop() { // read the state of the pushbutton value: buttonState = digitalRead(buttonPin); // check if the pushbutton is pressed. // if it is, the buttonState is HIGH: if (buttonState == HIGH) { // turn LED on: digitalWrite(ledPin, HIGH); } else { // turn LED off: digitalWrite(ledPin, LOW); } }
Köszönöm szépen a válaszaidat!
Most már nálam is gondnélkül müködik! További szép napot! |
Bejelentkezés
Hirdetés |