Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A hozzászólásod végén van a lényeg. Max teljesítményről van szó, ott már nincs tartaléka a végfoknak.
Ez sem feltétlenül igaz, ha a korlát áramkorlátot jelent és nem a tápfeszültség elérését, ami PA-nál jellemzőbb szerintem.
Most az a helyzet hogy megépítettem de nem szól eléggé a mute kimenethez akár ott van a FET akár nincs, suttogó hangot ad. Valamit mindenképpen ott kell variálni kérdés hogy mit.
Bemenetválasztó egyáltalán nem feltétele a működésnek, az csak egy kapcsoló ami a bemeneteket kapcsolja szó szerint, semmi több. Gondold végig amit írtál, mindegy, hogy bent van-e a fet ugyanolyan, akkor nyílván nem ott van a gond. Ha a fet nyitva van, néma, ha zárva akkor szakadt és szól rendesen, persze, ha fet hiányában sem változik, akkor nem ott van a gond.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2016
Elvileg ha fet nélkül építi meg valaki akkor a bemenő jel és a közte lévő ellenállás sem kell. Ebben az esetben a bemenő jelet közvetlenül a 4u7 kondira kell kötni. Ezt pedig még nem próbáltam ki. Amúgy a mute kimenetnek is van szerepe a hangszórót védi.
Látom hogy olvastad a leírást a BSS-en, de csak akkor védi, ha DC, vagy zaj kerül a bemenetre és van is ami nyitja azt a fetet..
Persze ha mindig bekapcsolás előtt kinyitod a fetet, vagy kikapcsoláskor nyitod ki. Amúgy meg sok értelme nincs, nem bekapcsolt állapotban kell összedugni a hangszóróval meg a lejátszóval.
Be-ki kapcsoláskor esetleg koppan, de azon a mute se segít.
Szia! Ha nincs a FET-hez vezérlő feszültséged, akkor távolítsd el! Amennyiben így sem működik, fényképezd le a panelt és csatold a beültetési rajzot! Általában a tranzisztorok elcserélése, vagy helytelen beültetése a gond, de úgy rémlik a NYÁK körül sem tiszta valami.
Egy hangszóró frekvenciamenete feszültség- és áramgenerátorról meghajtva. (Könnyen ki lehet találni melyik-melyik.)
Szerintem nem "úri huncutság" a csillapítási tényező. Drasztikus különbséget hallok, ha ugyanannak végfoknak 50, vagy 35 mOhm a kimeneti impedanciája. Ez a különbség tovább nő, ha a Damping Factor mondjuk eléri az 500-at. A kisebb kimeneti ellenállású erősítők szólnak szebben szerintem. Persze nagyon egyszerű lenne az élet, ha csak ezen múlna egy végfok hangja... ez csak egy paraméter a sok közül. tóthbéla: Kíváncsian várom a teszt eredményét és ez bizonyára nem csak engem érdekel...
Sziasztok! Az erősítőm bemenetválasztója 5V-os relékkel menne (fiók), de csak 15VDC-m van. Az 5V stabkocka keves. Beépíthető ide egy step down converter? Csak a relék tekercsét hajtom vele.
Erre klasszikus példának a Naim NAP 250 erősítőt szokták felhozni, kimenetén a soros 0,22Ω ellenállással, íme a rajza.
A témában van egy nagyon érdekes okfejtés a kimenő-transzformátoros csöves erősítőkkel kapcsolatban, mihelyst fellelem be fogom linkelni. Addig is mellékelek egy szimulációt, egy átlagos erősítő kimeneti ellenállásáról.
Szia! Egy "uraságoktól levetett" telefontöltő is megteszi 5V-os tápnak.
Sziasztok, nemrég vettem a vaterán fillérekért egy elő-végfok párost. A végfok miatt vettem meg mert ígéretesnek tűnt, és tényleg, egy Meridian 103, 70'-es évekbeli high-end végfok szocreál utánépítése lapult a dobozban. Vettem egy jobb dobozt, kicseréltem az összes szovjet és ősmagyar ellenállást és kondenzátort maira és szépen összeépítettem. A trafó elég kicsi 35VA-es, de most csak ez van, majd lesz bele jobb egyszer. Nagyon kifinomult, angolos hangja van, szép énekhang és meglepően erőteljes, gyors basszus. A kapcsolást Boothroyd és Stuart urak tervezték 1977-ben.
"Első kör, tervezési fázis. Kell egy rajz. Internet, nyugodtan keressünk rá a nagy nevű cégek kapcsolásaira, nem kell aggódnunk, máris egyenes irányon vagyunk a rossz hangú elektronika felé. Szívből jövő javaslatom (nem tudtam magamról, hogy ennyire rosszindulatú is tudok lenni, hehe) a Krell és a Naim régebbi cuccai, válasszunk ezek közül! Lehetőleg A osztályúban gondolkodjunk, mert így még a villanyszámla is tekintélyes lesz, bármiféle érdemi hangminőség változás nélkül, ami fokozza majd végső elkeseredésünket. A Krell KSA-50 pl. kitűnő kiindulási alap a hulladék hang felé, A osztályban – a legmelegebben javaslom… Ha a villanyszámlát megúsznánk, de a torz hangból nem engedünk, a Naim NAP-140 vagy 250 briliáns választás."
Lehet, ezzel bajt csinálok, hogy beteszem ezt az idézetet a szerző hozzájárulása és tudta nélkül, de hátha megúszom Viszont ez nem (csak) az én véleményem a dologról. Ezt a kimeneti ellenállás, vagy impedancia, vagy damping factor, vagy csillapítási tényező kérdést bármikor, bárkinek demonstrálni tudom. Nem lehet nem hallani (akinek füle van hozzá).
Köszönöm! Igazán nem kötekedni akartam, de sokáig vallottam én is azt a, néhai Hifi Magazin által terjesztett nézetet, miszerint a 100-as DF adja legkellemesebb illesztést az erősítő és a hangszóró között. Azóta kipróbáltam ezt-azt és ma már azt vallom, hogy ez nem így van. Megint egy Rejtő Jenő idézet: (kifogyok lassan belőlük, ígérem) az elv olyan, mint f@ng: az ember tarja amíg bírja...
(De lehet, ez nem is Rejtőtől van.)
Szia! Igen, itt is az van.
IRF530 és IRF9530 esetén könnyen megszalad a nyugalmi áram, az erősítő beállításáról írtakat tartsd be feltétlenül! Ajánlom használj minél nagyobb hűtőbordást és legyen biztosíték a trafó előtt és a táp puffer után.
A trafo ele mekkora biztositekot tegyek ha sztereo lessz?Es a puffer utan?Te milyen fetet hasznalnal bele?
Sztereó kivitel esetén csatornánként tennék biztosítékot a pozitív ágba, 8Ω-os hangszóróhoz 1,5A-est.
A stabil működéshez például 2SK1058 és 2SJ162 MOSFET-ek illenének, de ezek ára nincs összhangban ezzel a végtelenül leegyszerűsített kapcsolással.
Hm neztem szep aruk van a ketto lenne 12-euro .Nincs valami ilyesmi csak olcsobb ami kb ennyit tud mind ez?
Gondolod eltitkolnám előled?
Nem csak alternativ megoldast kerestem
Azt olvastam a BSS honlapján hogy ha nem teszek bele fetet akkor a bemenő jel közvetlenül a 4,7 mikrós kondira megy és el kell hagyni az előtte lévő ellenállást.
Sziasztok! Gondolkodom egy 300-400W-os végfok építésén és az lenne a kérdésem, hogy ilyen teljesítményél már 3-4 komplementer pár van és muszáj-e összeválogatni a végtranzisztorokat? Persze, azt tudom hogy a legjobb ha össze vannak, de arra gondolok hogy ha nem válogatom össze őket, akkor idő előtt tönkre fog menni, vagy esetleg csak megnövekedett torzítás lesz a következménye?
Nem kötelező az 1k8 elhagyása, hiszen lezárt FET esetén is átmegy rajta a jel, de minden esetre elhagyható.
Szia! Élettartam szempontjából: a párhuzamosan kapcsolt tranzisztorok között akkor oszlik meg arányosan a terhelés, ha együttfut az erősítési tényezőjük úgy feszültség, mint áramváltozás függvényében. Ezen, a válogatáson kívül, a minél nagyobb értékű emitter-ellenállás tud segíteni. Persze túl nagy ellenállást sem használhatsz, mert a rajta eső feszültség egyben veszteség is.
A torzítás szerintem leginkább a gyártmány erősítési tényezőjének linearitásán múlik, az N és P csoportok összehangolása talán csak gyártói szinten menne, ezért ne vásárold fel a boltot
hali...segítségeteket szeretném kérni, egy uher rg 260 erősítővel kapcsolatosan, a probléma az lenne, hogy az egyik oldal tökéletesen működik, mire a másik hangosan búg, és behúzza a hangszóró membránját. mit gondoltok mi lehet a probléma?? köszönöm
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |