Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1846 / 2500
(#) steelbird válasza Trivium93 hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
A hozzászólásod végén van a lényeg. Max teljesítményről van szó, ott már nincs tartaléka a végfoknak.
(#) didyman válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Ez sem feltétlenül igaz, ha a korlát áramkorlátot jelent és nem a tápfeszültség elérését, ami PA-nál jellemzőbb szerintem.
(#) tpet8 válasza Trivium93 hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Most az a helyzet hogy megépítettem de nem szól eléggé a mute kimenethez akár ott van a FET akár nincs, suttogó hangot ad. Valamit mindenképpen ott kell variálni kérdés hogy mit.
(#) Buvarruha válasza tpet8 hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Bemenetválasztó egyáltalán nem feltétele a működésnek, az csak egy kapcsoló ami a bemeneteket kapcsolja szó szerint, semmi több. Gondold végig amit írtál, mindegy, hogy bent van-e a fet ugyanolyan, akkor nyílván nem ott van a gond. Ha a fet nyitva van, néma, ha zárva akkor szakadt és szól rendesen, persze, ha fet hiányában sem változik, akkor nem ott van a gond.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2016
(#) tpet8 válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Elvileg ha fet nélkül építi meg valaki akkor a bemenő jel és a közte lévő ellenállás sem kell. Ebben az esetben a bemenő jelet közvetlenül a 4u7 kondira kell kötni. Ezt pedig még nem próbáltam ki. Amúgy a mute kimenetnek is van szerepe a hangszórót védi.
(#) Buvarruha válasza tpet8 hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Látom hogy olvastad a leírást a BSS-en, de csak akkor védi, ha DC, vagy zaj kerül a bemenetre és van is ami nyitja azt a fetet..
(#) Trivium93 válasza tpet8 hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Persze ha mindig bekapcsolás előtt kinyitod a fetet, vagy kikapcsoláskor nyitod ki. Amúgy meg sok értelme nincs, nem bekapcsolt állapotban kell összedugni a hangszóróval meg a lejátszóval.
Be-ki kapcsoláskor esetleg koppan, de azon a mute se segít.
(#) reloop válasza tpet8 hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Szia! Ha nincs a FET-hez vezérlő feszültséged, akkor távolítsd el! Amennyiben így sem működik, fényképezd le a panelt és csatold a beültetési rajzot! Általában a tranzisztorok elcserélése, vagy helytelen beültetése a gond, de úgy rémlik a NYÁK körül sem tiszta valami.
(#) Karesz 50 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Egy hangszóró frekvenciamenete feszültség- és áramgenerátorról meghajtva. (Könnyen ki lehet találni melyik-melyik.)
Szerintem nem "úri huncutság" a csillapítási tényező. Drasztikus különbséget hallok, ha ugyanannak végfoknak 50, vagy 35 mOhm a kimeneti impedanciája. Ez a különbség tovább nő, ha a Damping Factor mondjuk eléri az 500-at. A kisebb kimeneti ellenállású erősítők szólnak szebben szerintem. Persze nagyon egyszerű lenne az élet, ha csak ezen múlna egy végfok hangja... ez csak egy paraméter a sok közül.

tóthbéla: Kíváncsian várom a teszt eredményét és ez bizonyára nem csak engem érdekel...
(#) Csupasz hozzászólása Ápr 25, 2016 /
 
Sziasztok! Az erősítőm bemenetválasztója 5V-os relékkel menne (fiók), de csak 15VDC-m van. Az 5V stabkocka keves. Beépíthető ide egy step down converter? Csak a relék tekercsét hajtom vele.
(#) reloop válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Erre klasszikus példának a Naim NAP 250 erősítőt szokták felhozni, kimenetén a soros 0,22Ω ellenállással, íme a rajza.
A témában van egy nagyon érdekes okfejtés a kimenő-transzformátoros csöves erősítőkkel kapcsolatban, mihelyst fellelem be fogom linkelni.
Addig is mellékelek egy szimulációt, egy átlagos erősítő kimeneti ellenállásáról.

Damping_2.gif
    
(#) reloop válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Szia! Egy "uraságoktól levetett" telefontöltő is megteszi 5V-os tápnak.
(#) Csupasz válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Köszönöm!
(#) Mayan hozzászólása Ápr 25, 2016 /
 
Sziasztok, nemrég vettem a vaterán fillérekért egy elő-végfok párost. A végfok miatt vettem meg mert ígéretesnek tűnt, és tényleg, egy Meridian 103, 70'-es évekbeli high-end végfok szocreál utánépítése lapult a dobozban. Vettem egy jobb dobozt, kicseréltem az összes szovjet és ősmagyar ellenállást és kondenzátort maira és szépen összeépítettem. A trafó elég kicsi 35VA-es, de most csak ez van, majd lesz bele jobb egyszer. Nagyon kifinomult, angolos hangja van, szép énekhang és meglepően erőteljes, gyors basszus. A kapcsolást Boothroyd és Stuart urak tervezték 1977-ben.
(#) Karesz 50 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
"Első kör, tervezési fázis. Kell egy rajz. Internet, nyugodtan keressünk rá a nagy nevű cégek kapcsolásaira, nem kell aggódnunk, máris egyenes irányon vagyunk a rossz hangú elektronika felé. Szívből jövő javaslatom (nem tudtam magamról, hogy ennyire rosszindulatú is tudok lenni, hehe) a Krell és a Naim régebbi cuccai, válasszunk ezek közül! Lehetőleg A osztályúban gondolkodjunk, mert így még a villanyszámla is tekintélyes lesz, bármiféle érdemi hangminőség változás nélkül, ami fokozza majd végső elkeseredésünket. A Krell KSA-50 pl. kitűnő kiindulási alap a hulladék hang felé, A osztályban – a legmelegebben javaslom… Ha a villanyszámlát megúsznánk, de a torz hangból nem engedünk, a Naim NAP-140 vagy 250 briliáns választás."

Lehet, ezzel bajt csinálok, hogy beteszem ezt az idézetet a szerző hozzájárulása és tudta nélkül, de hátha megúszom Viszont ez nem (csak) az én véleményem a dologról. Ezt a kimeneti ellenállás, vagy impedancia, vagy damping factor, vagy csillapítási tényező kérdést bármikor, bárkinek demonstrálni tudom. Nem lehet nem hallani (akinek füle van hozzá).
(#) reloop válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Rendben, Tiéd a pálya
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Helo megtalaltam Annak a kis erositonek az oldalat ott van hozza stabilizalt tap is azt hiszem tip42-vel meg lm317t-vel,mukodhet?
(#) Karesz 50 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Köszönöm! Igazán nem kötekedni akartam, de sokáig vallottam én is azt a, néhai Hifi Magazin által terjesztett nézetet, miszerint a 100-as DF adja legkellemesebb illesztést az erősítő és a hangszóró között. Azóta kipróbáltam ezt-azt és ma már azt vallom, hogy ez nem így van. Megint egy Rejtő Jenő idézet: (kifogyok lassan belőlük, ígérem) az elv olyan, mint f@ng: az ember tarja amíg bírja...
(De lehet, ez nem is Rejtőtől van.)
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Szia! Igen, itt is az van.
IRF530 és IRF9530 esetén könnyen megszalad a nyugalmi áram, az erősítő beállításáról írtakat tartsd be feltétlenül! Ajánlom használj minél nagyobb hűtőbordást és legyen biztosíték a trafó előtt és a táp puffer után.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
A trafo ele mekkora biztositekot tegyek ha sztereo lessz?Es a puffer utan?Te milyen fetet hasznalnal bele?
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Sztereó kivitel esetén csatornánként tennék biztosítékot a pozitív ágba, 8Ω-os hangszóróhoz 1,5A-est.
A stabil működéshez például 2SK1058 és 2SJ162 MOSFET-ek illenének, de ezek ára nincs összhangban ezzel a végtelenül leegyszerűsített kapcsolással.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Hm neztem szep aruk van a ketto lenne 12-euro .Nincs valami ilyesmi csak olcsobb ami kb ennyit tud mind ez?
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Gondolod eltitkolnám előled?
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Nem csak alternativ megoldast kerestem
(#) reloop válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 25, 2016 / 1
 
Hozzám legközelebb ez a nézet áll.
(#) tpet8 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Azt olvastam a BSS honlapján hogy ha nem teszek bele fetet akkor a bemenő jel közvetlenül a 4,7 mikrós kondira megy és el kell hagyni az előtte lévő ellenállást.
(#) Klorid hozzászólása Ápr 25, 2016 /
 
Sziasztok! Gondolkodom egy 300-400W-os végfok építésén és az lenne a kérdésem, hogy ilyen teljesítményél már 3-4 komplementer pár van és muszáj-e összeválogatni a végtranzisztorokat? Persze, azt tudom hogy a legjobb ha össze vannak, de arra gondolok hogy ha nem válogatom össze őket, akkor idő előtt tönkre fog menni, vagy esetleg csak megnövekedett torzítás lesz a következménye?
(#) reloop válasza tpet8 hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Nem kötelező az 1k8 elhagyása, hiszen lezárt FET esetén is átmegy rajta a jel, de minden esetre elhagyható.
(#) reloop válasza Klorid hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Szia! Élettartam szempontjából: a párhuzamosan kapcsolt tranzisztorok között akkor oszlik meg arányosan a terhelés, ha együttfut az erősítési tényezőjük úgy feszültség, mint áramváltozás függvényében. Ezen, a válogatáson kívül, a minél nagyobb értékű emitter-ellenállás tud segíteni. Persze túl nagy ellenállást sem használhatsz, mert a rajta eső feszültség egyben veszteség is.
A torzítás szerintem leginkább a gyártmány erősítési tényezőjének linearitásán múlik, az N és P csoportok összehangolása talán csak gyártói szinten menne, ezért ne vásárold fel a boltot
(#) kavmanic hozzászólása Ápr 25, 2016 /
 
hali...segítségeteket szeretném kérni, egy uher rg 260 erősítővel kapcsolatosan, a probléma az lenne, hogy az egyik oldal tökéletesen működik, mire a másik hangosan búg, és behúzza a hangszóró membránját. mit gondoltok mi lehet a probléma?? köszönöm
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2016
Következő: »»   1846 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem