Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD TV probléma

Témaindító: ReFi, idő: Szept 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   86 / 219
(#) Andralin válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

A port úgy kerülhetem el, hogy összefogom az LCD panel alatti lapokat és egyszerre veszem le és tárolom majd rakom fel őket? Videón így mutatták.

Ha van egy halott LED a sorban azt lehet cserélni? Vagy ilyenkor az egész sort ki kell dobni és újat venni?
(#) Andralin válasza eyess hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Sima mezei LED-et műszerrel dióda módban ugye ki lehet mérni.
De ezek speciális nagyteljesítményű jószágok, feltételezem sorba kapcsolva odabent, de ebben sem vagyok biztos, így fogalmam sincs van-e esély rá bármit is mérni kívülről egy sima műszerrel. Én arra tippelnék, hogy nincs rá esély, még ha jó is lenne, akkor se mutatna semmit a műszer.
Jól gondolkodom?
(#) Buvarruha válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Nehéz bele ugyanolyat találni én neten keresnék hozzá led sávot kompletten. Mivel nyitóirányban 80V az üzemi feszültségük a műszer 3V-ával semmit sem mérsz ez nem is csoda. Kontakthibát lehet keresni a csatlakozónál, ennél a kijelzőnél is két csoportba vannak szedve a ledek és a két csoport sorba van kötve, de mivel írtad korábban, hogy olykor az egyik sarka villogott, valószínű, hogy a led szakadt meg a villogó részen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016

Hát kíváncsi leszek rá, ilyet még úgy se csináltam, legalább erről is lesz valamennyi fogalmam.

Komplett LED sort már találtam, nézegettem korábban, mondjuk nem olcsó, 5000 Ft darabja.
Azt hiszem akkor holnap se fogok unatkozni.

Nagyon köszönöm a segítségeteket, azt pedig külön hogy ilyen későig itt voltatok!
(#) eyess válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Ha dióda állásban nem is , de ohm állásban van rá esély mondjuk 200M ohm állásban.Amit tudtunk megtettünk szerintem.

Annyit sajnos nem tud a műszerem.
(#) Buvarruha válasza eyess hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Ha nem nyitnak a ledek nem fog mérni semmit, gondold már végig, hogy 80V-ról üzemelnek!
(#) eyess válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Egy sor igen , de hogy abban hány darab van sorba kötve passz.
(#) Buvarruha válasza eyess hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Egy csoport megy 40V-ról kettő van sorba kötve.
(#) eyess válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Meglátjuk mit sikerül alkotnia . Reméljük sikerül neki, ha már ennyi energiát belefektetett .Egyébként díjazom a kitartását.

Köszi!

Általában nem könnyen adom fel ha valamit meg akarok csinálni.
De ez most magamtól eddig se sikerült volna, elég ismeretlen terület nekem ez a kapcsolóüzemű táp téma, nagyon nagy dolog, hogy vannak itt ilyen segítőkész fórumozók!
(#) eyess válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 26, 2016 / 1

Köszönjük mások nevében is , és hát azért van ez az oldal , hogy ki ki megtalálja a problémáira a választ .Bár határ azért van , mert aki sportot űz belőle , és anyagi haszonszerzés céljából javítgat itt online , na ez azért nem működik , De aki rá van szorulva , és nem eladásra csinálja az azért szokott kapni segítséget .
(#) Andralin hozzászólása Ápr 26, 2016 /

Sikerült óvatosan szétszednem és elértem a LED sorokig, megnéztem egy pár youtube videót mire sikerült, de összejött!

És siker, igazatok volt, működik a táp!!!

3 ledsor van és sajnos mindhárom sorban van hiba.

A sorokat úgy teszteltem, hogy 24 V-os tápra raktam sorosan egy 1kohm-ot és ezt tettem rá az egyes ledsorokra.
Az egyes ledeket a youtube-on látott módszerrel 3V elem + 330 ohm rákötve két hegyes műszer mérővégpontra. A két mérőponttal át tudom szúrni a fehér bevonatot és tudom egyenként is tesztelni a ledeket.

Első sor: van egy darab halott led, de nincs szakadva, a közös csatlakozón 24 V-ra a jó ledek világítanak egy kivételével.

Második sor: ugyanaz mint az egyes sor, egy halott led, nem szakadt

Harmadik sor: egy led halott és szakadt is. Kimértem egyesével és egy rövid teszt erejéig áthidaló rövidzárat forrasztottam a halott led kapcsaira. A fehér műanyag réteget megkapargatva alatta forrasztható vezetőréteget találtam szerencsére.

Az áthidalással megszűntettem a szakadást, visszadugdostam a tápbuszra a ledsorokat és bekapcsoltam a tévét. És működik, a jó ledek felkapcsoltak és stabilan világítanak! Szóval jó a táp is!

Kérdése van-e esély valamire kicserélni a 3 rossz ledet?
Kinéztem egy ilyet, ezt be lehetne tenni szerintetek? Bővebben: Link
(#) eyess válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Azért arra vigyázz, hogy ha kiiktatsz ledeket az a többire nézve is káros lehet .Valamilyen számozás esetleg a ledeken található ?Hátha úgy könnyebb helyettesítőt találni hozzá.

Igen, tudom, éppen ezért csak egy rövid időre kapcsoltam így be, hogy megnézzem megy-e a táp, de nem járatom így sokáig.

Nyilván emiatt is ment tönkre a harmadik LED. Az első kettő épp ott helyezkedik el, ahol vibrált a kép korábban. Gondolom az első kettő hibája miatt amikor azok nem világítottak megnövekedett áram folyt az összes többin és a harmadik LED volt a leggyengébb láncszem aki nem bírta a gyűrődést és elszállt. És valahogy vitte magával MOSFET-et is ha jól sejtem.

Nincs rajtuk semmi szám, bele vannak ingtegrálva a csíkba.
3V-os elemmel és 330 ohmmal tápláva egy LED-et megmérve 2,6 V esik rajta.
Amit kinéztem az 3,5 V 700 mA, remélem jó lesz bele.

Valahogy kikaparom majd a régit és a helyére forrasztom az újat, ez a tervem.
Kérdés, hogy a fényerő mennyire és színhőmérséklet fog passzolni, mennyire lesz utána foltos a kép az új ledek helyén...

Áramgenerátorról üzemelnek és mind sorba van kötve, így nem nőhet meg az áram. Ha nem ugyanolyan a led foltos lesz elég rendesen.

Tényleg, igazad van, nagy butaságot írtam fentebb. Ha az áramgenerátor stabil 400 mA-en tartja az áramot, akkor elvileg tényleg mindegy mennyi LED van bekötve.

Vettem a fent írt LED-et, azért kipróbálom, kíváncsi leszek az eredményre.

Voltam az LG szakszervízbe is, ott bruttó 14e Ft-ot mondtak a teljes garnitúrára, a 3 ledcsík együtt. Egész barátságos ár, a külföldi netes árak alapján kb. duplájára számítottam.
Beszélgettem kicsit a szervízessel, azt mondta, hogy hiába cserélek ki csak 1 db ledet, vagy csak 1 egész csíkot, ha nem garnitúrában cserélem a hármat egyszerre, pár héten belül megint elkezdenek majd kimenni benne a ledek, ez az ő tapasztalatuk. Egyébként youtube-os videókban is több helyen elmondják ugyanezt, csak garnitúrában szabad cserélni.

Ez vajon mitől lehet? Mert nem egyforma feszültség fog esni a ledeken ha nem tökéletesen egyformák?

Mindenesetre adok egy esélyt a darabonkénti LED cserének, ha elfogadható lesz a kép, akkor maradhat és ha igaza lesz a szervízesnek és megint behalnak, akkor megveszem a gyári garnitúrát.

Ilyen most a cucc, 2 átvezető halott LED és a szakadt meg átkötve.
De olyan szuper, hogy a táp már működik, nerm volt egyszerű szülés az se!

vilagit.jpg

Le tudod fényképezni valamelyik ledet (jót), hogy hogy is néz ki? Legjobb lenne fényképezőgéppel makróval, ha akad. Csak azért, mert elvileg az enyémben is ilyenek vannak, majd írok róla a monitor építős topikba. Amúgy az ár valóban meglepő, szervízben olyan 40-50K-ra tippeltem volna az árat én is a netes 5K per csík után. Én 250mA-el hajtom a ledeket, a fényerő így is sok egy kicsit, de így talán tovább bírják, nem láttam értelmét annak, hogy 400mA-el hajtsam, majd PWM-el szaggassam..

Amúgy szerintem hulladék ez a ledes technika sok okból kifolyólag, de az, hogy amikor szemmel követem például a fórumot görgetés közben és látszódik hol vannak a ledek, valami botrányos..

Amit korábban kinéztem 5e-ért/egy darab az típus alapján nem lett volna jó ebbe a tévébe.
Külföldről megrendelve postával 30e lenne legalább egy garnitúra.

Próbáltam használható képeket csinálni, ezek jók lesznek?
Lefényképeztem egészben is és szétpattintva is.

Bővebben: Link

Nagyonjó! Végre látom mi van benne és az államat keresgélem. Azt hittem, hogy a 3 pötty lesz 3db led, de ahogy látom középen van egy pici és kalap kabát. Nem semmi ezekre 400mA áramot engedni, köszi a képeket.

Örülök, hogy kicsit tudtam én is viszonozni azt a sok segítséget amit eddig kaptam!

Ha kell még fotó szólj még most gyorsan, mert kaparom ki a rosszakat és rakom helyükre amit vettem.

Jól látod, ez csak 1 db LED, a 3 fekete pötty a felső kis búrának a műanyag tartólábai.

Magát a műveletet és a sikert, vagy sikertelenséget dokumentálhatnád, az utókor biztos értékelné! Én meg eladtam a szép képű CCFL kijelzőmet és lecseréltem egy ledesre és most már belül is látom, hogy milyenre... Szivem szerint kidobnám az összes ledet és teleraknám CCFL-el.

Ahogy olvasgattam mások pont az ellenkezőjét csinálják, a CCFL-t dobják ki és raknak bele LED-et.

Nos íme akkor a fotók, kicsit kókányolás, de majd kiderül lesz-e értelme.

1. Műanyag búrát lepattintottam a LED-ről.

2. Kivéstem a LED-et (a kis fémlapka alapját meghagytam, az elfér ott) és felkapartam a vezetősávokról a fehér szigetelőréteget az új LED odaforrasztásához.
Ha nem ugyanilyen a LED sáv típusa, érdemes tűhegyes mérőfejekkel kitapogatni pontosan hogy melyik vezetősáv az adott LED anódja és katódja. Nálam balra a katód van, jobbra az anód.

3. Folyasztószer segítségével beónoztam a felkapart sávokat.

4. Ráforrasztottam az új LED-et.

Nagyjából ennyi.

Erre ráfér az a fényvető sapka? Anélkül biztos, hogy egy pontot fog világítani a kijelzőre.

Nem, a sapka egyáltalán nem passzol rá, de ezen már van gyárilag, 120 fokos.

Hát elég tré lett a végeredmény!

Először is a színhőmérséklet miatt, nagyon elüt a többitől, sokkal sárgább a színe. De sajnos csak ez az egy teljesítmény LED volt amit be is tudtam szerezni és passzolt ide U/I paraméterek szempontjából is.

A másik durva dolog az, hogy összeszerelés után az összes régi LED is foltot csinál a képre, nem homogén a megvilágítás! Főleg fekete háttérnél nagyon látszik.

Ez mitől lehet? Természetesen visszatettem az összes fényvezető lapot az LCD panel és a LED-ek között, nem maradt ki semmi...

Ha semmi sem maradt ki, akkor lehet, hogy nem jó sorrendben lettek visszatéve.

Azt mondod?
Volt egy vastagabb, fehér és merev műanyag lap, az legalulra kellene hogy kerüljön, vagy legfelülre?

Ezt meg nem mondom neked séróból, de probáld ki a jelenlegi álapot ellenkezőjét és kiderül.

Én balga, tényleg fordítva tettem vissza a lapokat!

Megcseréltem őket, így már azért sokkal jobb. Azért elég határozottan látszanak a foltok, kár hogy csak ilyen LED-et tudtam beszerezni, ha magasabb lenne a színhőmérséklete szerintem észre se lehetne venni őket.

Egyenlőre hagyom így.
Aztán ha megint tönkremegy benne egy LED, akkor nem kókányolom tovább, megveszem az eredeti garnitúrát bele.
(#) Andralin hozzászólása Ápr 26, 2016 /

Ezúton szeretném mindenkinek hálásan megköszönni, aki segített életre lehelni ezt a masinát.

Volt pár pillanat ahol a segítségetek nélkül már feladtam volna, mert nem tudtam merre folytassam, de nektek köszönhetően sikerült összehozni!

Nagyon jó kis fórum ez, igazán segítőkész fórumozókkal, örülök, hogy idetaláltam!
Következő: »»   86 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem