Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Túlfeszültség miatt?
![]() Laptop és nyomtató adaptert valószínűleg kapsz használtan olcsón, ezek szerint nem árt ha van bőven tartalék belőlük. Szét kell pattintani a dobozt és kis szerencsével a szokásos kondenzátor csere (és/vagy tranzisztor/FET is).
Előtte szerezz be egy túlfeszültség védő elosztót.
köszönöm már megtörtént de" eső után" ugyebár
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2016
Sziasztok !
Azt szeretném kérdezni, hogy, van egy 3 fokozatú érintére bekapcsolható éjjeli lámpám. Van benne egy 40W-os izzó. Mennyi lehet a fogyasztása ennek az izzónak 1 óra alatt, forintban, ha a teljes 3-ik fokozaton világit és mennyi lehet, a fogyasztása ha az első fokozaton világit csak halványan? Köszi előre is a választ valakitől. Üdv, Én
Sziasztok!
Van egy két utas center hangszóróm és szeretném bluetoothossá alakítani. Viszont elakadtam már a tervezésnél. Láttam egyéb fórumokon is megvalósításokat, de mindnél meg lett szüntetve a két út és sztereó lett építve belőle. Én viszont érintetlenül szeretném hagyni, mert így van értékelhető, szép hangképe. Egyszerűsítés képpen egy ilyesmi BT modult használnék, illetve ha jack to jack kapcsolattal kötném össze a telefont az erősítővel, mind két esetben monósítanom kell a sztereó jelet - ezt az itt talált módon tenném. Ugye ez után kellene egy class D mono erősítő, és hogy ne legyen egyszerű az életem, szeretnék bele fizikai hangszín és hangerőszabályzót is beleépíteni. ![]() Az egyik kérdésem az lenne, hogy ezen paraméterekkel rendelkező hangszóróhoz mekkora erősítőt keressek (ezt néztem itthonról), hogyan méretezzem. Teljesítményben ha egy nagy szobában biztonságosan súrolná a kellemetlenül hangos határát, azzal már meg lennék elégedve - egyébként nem lenne mindig maxon járatva. A másik kérdés, amivel inkább kellett volna kezdenem, hogy ez mennyire működőképes terv. ![]() Hülyeség, amit kitaláltam és hagyjam a fenébe, vagy megvalósítható? Tudom, boltban vett BT hangszóróval sokkal olcsóbban kijönnék, de azt nem én építettem. ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016
Úgy számolhatod ki, hogy a 40 W teljesítményt megszorzod a működés idejével, megkapod, hogy hány Wó fogyasztásod van. A villanyszámládból kinézed, hogy 1 kWó energiáért mennyit fizetsz, és ebből kiszámolhatod a 40 W teljesítményű izzó energia fogyasztásának költségét.
A csökkentett teljesítmény esetén is ugyanígy számolhatod, de ezesetben meg kell mérned, hogy mekkora teljesítményt vesz fel az izzó az egyes fokozatokban. Az izzó fényereje, és teljesítmény felvétele között nincs lineáris kapcsolat. Illetve, ha pontosan tudni akarod, a teljesítmény felvételt minden esetben mérni kellene, mert a 40 W sem 40 W igazából, meglehetősen függ a hálózati feszültség értékétől. A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016
Sziasztok!
Ebben a kapcsolásban szereplő BC182-t lehet 547-el helyettesíteni, vagy esetleg valami mással? A keresztreferenciás táblázatot böngésztem, de az ott feltüntetett helyettesítőkből sincs jelenleg itthon.
Hello! Ebbe akármit is bele tehetsz..
Hogy értve? Bármi NPN jó ide? A srácok azon az oldalon írták, hogy attól függ talán, hogy milyen relét használok. Nem fog az érzékenység csökkenni? Gondolom ez béta függő. (egyébkény az általad publikált kapcsolót építeném meg legszívesebben, csak nincs belevaló ICm...
![]()
Csak lehetőleg N csatornás (magyarul NPN) tranzisztor legyen mind...
Nem fogja különösképpen a képességeit (már mint ami van eredetileg egy ilyen kapcsolásnak) befolyásolni a béta. A 182 egyébként sem arról híres. Tőlem ugyan még PNP-ket is rakhatsz bele, csak a kondik polaritását, a diódák irányát és a tápfeszültséget kell megfordítani hozzá..
Én még ismertem egy olyan fogalmat, hogy TUN. Tranzisztor Univerzális NPN. (ugyanez TUP, PNP)
De javaslom, az adatlapok böngészését ráérős idődben, vagy a probléma felmerülésekor legalább. Egy kis alkatrész ismeret nem lesz károdra.
40W az 0,04 kW. 1 óra alatt 1h x 0.04kW a fogyasztás, vagyis 0,04 kWh.
Jelenleg 1 kWh áram kb. bruttó 48 Ft-ba kerül. A 40 W-os izzó 1 órai fogyasztása 0,04 x 48Ft = 1,92 Ft-ba kerül. Azt, hogy a halványan világító izzó mennyit fogyaszt, csak akkor lehet kiszámolni, ha megmondod, hogy hány watt olyankor a fogyasztása.
Sziasztok!
Rajzoltam egy erősítőt, amit meg is építettem és lenne egy olyan kérdésem, hogy a kimenetnél be kellett raknom egy 100Ohm-os ellenállást mert anélkül ha feljebb vettem a hangerőt elkezdett recsegni. Ahogy betettem az ellenállást elmúlt a recsegés és max hangerőn is gyönyörű tisztán szól. Ezt nem értem hogy miért van, és miért kell az a 100Ohm-os oda? Előre is köszi a segítséget!
Lehagytad a "Zobel" tag-ot. Igaz nem 100 Ohm kellene oda a gyári ajánlás szerint, hanem 1 Ohm és 220 nF sorosan.
Hogy miért kell oda? Mostmár tapasztalatból tudod ![]()
Sziasztok.
Van valaki aki csinalt, epitett Rogowski tekercset?
Sziasztok! A következő a problémám: Van egy Orion HS400-as hangfalpárom amiben a hangváltó kondenzátorait szeretném kicserélni.
Itt egy fotó a hangváltóról: https://drive.google.com/open?id=0B_vFyfFvWWaPR2Z2cG9VcG50cVU Ha jól látom az egyik kondi (nevezzük 1-esnek) 47 µF és 63V-os. Ha jól látom polarizált. A 2-es és a 3-as pedig 10µF 63V. Ha jól látom nem polarizált. Kérdéseim a következőek: 1. Jól tudom-e, hogy a hangváltóba inkább fóliakondenzátort javasolnak? 2. Ha igen, abból létezik-e polarizált vagy sem? Illetve szükséges-e? 3. Ha nem, akkor bipoláris elko-t kellene-e rátennem vagy sem? Esetleg lehet nem polarizáltat is? 4. Egyáltalán árban melyiket éri meg megvenni? Sajnos nem vagyok tisztában az alkatrészárakkal. A válaszokat előre is köszönöm!
Maradjunk abban, hogy rosszul látod, mindhárom kondenzátor elektrolit kondenzátor.
Magyarul, polarizált... tehát elektrolit kondi kell bele.
Biztos lecserélném mindet fóliára..
![]()
Szia! Keresd fel a Hangváltós témát! Például itt kapsz alkatrészt.
50/60hz 13/10w van ráírva egy ventilátorra. 60hz nál mért kisebb a teljesítménye?
Azért, mert magasabb frekin kevesebb áram megy át a tekercsén.
Köszönöm a válaszokat, benézek a hangváltós témába ☺
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Néztem egy ilyen mágneses érzékelőt: Bővebben: Link Nekem egy MP3 lejátszó modulhoz kellene. Annál úgy lehet kiválasztani a a lejátszandó számokat, hogy az adott lábat alacsony szintre kell tenni, tehát összekötni egy pillanatra a földdel. Hogy lehetne ezt megoldani? Előre is kösz. Zoli
Hello! Mechanikusan, vagy elektromosan? Mert ez a Hall nyitott kollektoros kimenetű, így pont az teszi amire szükséged van.
Nem tudom ez milyen.
egy kesztyűben lenne elrejtve, és a cél,ha az adott újaimat behajlítom, akkor a tenyeremnél elhelyezett mágnes miatt a megfelelő MP3 lejátszódna. Ugye csak egy pillanatig kell alacsonyra húzni az adott lábat (a földet kell rákötni egy pillanara) Azért nem nyomógomb mert félő, hogy nem sikerült majd megnyomni. De ez nem az üzemi 5 V-ot tolná rá a kimenetre? Nekem mintha az jönne le a doksi alapján. egy ilyen modulról van szó: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
5V tápfeszültség kell neki, a kimenet nyitott kollektoros. De ha így van, sokkal egyszerűbb egy reed csövet használni a feladathoz. azt ugyan úgy tudja kapcsolni a mágnes, feszültség sem kell neki, és ugyan úgy kapcsolhat mint a kontaktus. Ha nem minden ujjadon van ilyen érintkező, akkor célszerűbb a tenyeredbe tenni az érintkezőt és a mágnest az ujjadra.
Köszi. Ezt jó lehet.
Itt minden jól más hangot indítana el. Illetve ez egy állatjelmez (fursuit) lenne. És amit látok alapban ebből az ilyen nyitásérzékelő meg ilyenek. Itt viszont a szilikon mancspárna alá vagy bele kéne ezeket tenni. Tehát nagyon pici dolgok kellenek. ezért vettem SMD méretű kis nyomógombokat 5x5x1,5mm, de arra azt mondták a többiek, hogy nem fogom tudni megnyomni a nagy bumszli mancssal ami tiszta szőr. Tehát ebből létezi valami pici méret? |
Bejelentkezés
Hirdetés |