Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2783 / 4002
(#) teszti hozzászólása Ápr 28, 2016 /

Üdv!

Rövid időre (kevesebb mint 1s) szeretnék kapcsolni ki-be, kb. 40A-t. Hogyan lehet ezt megoldani?
(#) trickentrack hozzászólása Ápr 28, 2016 /

Üdv!
Van néhány bontott Nikkel-Kadmium akksim, és jó lenne valami hordozható cuccot készíteni.
Az lenne a kérdésem, hogy a töltésükhöz kell valami kell valami elektronika?

Előre is köszönöm!
(#) Fidel hozzászólása Ápr 28, 2016 /

Sziasztok!

Van egy HP laptopom, aminek a hangját szerettem volna a fülhallgató kimeneten keresztül kirakni egy aktív hangfalra. Viszont rettenetesen zajos a kimenet, sokáig a laptopot szidtam, hogy milyen rossz a hangkártya. Aztán egyszer csak kicsúszott a tápcsatlakozó, és elnémult a zaj.
Mit lehet ezzel a brummogó táppal csinálni szerintetek? Gyári HP tápegység.
(#) kameleon2 válasza Fidel hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

Szia! Valószinű, hogy a földhurok tréfált meg. Erre találták ki az optikai kábeleket, vagy a leválasztótrafókat, kondis leválasztást. Szerepelt már több helyen itt témaként ez a kérdés, kicsit érdemes "földhurok" témában keresgélned. Vannak a piacon is ilyen termékek - nyilván szép summáért.
(#) Csupasz válasza Fidel hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

Szia! Nekem egy "márkás" készüléknél egy nagyobb szűrőkondi segített az aktív hangfal tápjában.
(#) proli007 válasza world-s hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

Itt van pld. ez, ha méretileg megfelel. Én nem ismerem ezt a modult, amit használni szeretnél, de kép melletti szövegből és azt olvasom ki, hogy magas szinten játszik le. Nem tudom meg van-e már a modul és ki is próbáltad, vagy sem. Minden esetre a Reed csőnél nem gond ha fordítva kell működjön, mert csak minden bementet egy ellenállással le kell húzni a GND-re és a relét a táp és a bement közé kötni. (Már amennyiben jól értem a dolgot.) Persze testre húzni is egyszerű vele, mert független kontaktus, nem úgy mint a Hall. De ha még is lefelé kell húzni, akkor jó a Hall, ha a modul tápfeszültsége 3,8V felett van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
(#) Bakman válasza teszti hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

Egyen vagy váltó?
(#) teszti válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

Egyenfeszültség, kb. 4V.
(#) Bakman válasza teszti hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

Egy alacsony feszültségű (Uds(max)) FET alkalmas a feladatra, megfelelő meghajtással a Gate-en.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
(#) Fidel válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

Ezt a leválasztót a hang jelkábelbe kell rakni?
(#) teszti válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

Hogyan lehet meghajtani, kb. 1s-re?
(#) kameleon2 válasza Fidel hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

Igen. Az a dolga, hogy a jelet és a földet is földfüggetlenné tegye, így a földhurok megszűnik. Gyakorlatilag egy jeltrafó, ami impedanciát is illeszt általában, vagy nagyimpedanciás eleve.
(#) world-s válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

Hát az ujjbegyre lehet ez is nagy.
Amúgy ez nem valami üvegcsőben van? Mert akkor ez ráadásul törékeny is lenne az ujjbegyeimen.

A modul már meg van.
Úgy működik, hogy az 5 volt, majd a föld van bal oldali szélső tűséken.
A 3. lábat érintem össze egy pillanatra az A1-A9-ig az egyikkel.
Ekkor lekezdi lejátszani az adott MP3-mat. Lejátszás alatt nem kell már alacsony szinten tartani az adott lábat (A1-A9)
(#) Bakman válasza teszti hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

Valamilyen időzítővel, a Gate-et, mivel nagy áramról van szó, pedig valamilyen FET meghajtóval.
(#) proli007 válasza world-s hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

Igen, ez egy üvegcső. Ebben az esetben jobb és meg is felel a Hall. De nem csak a GND-t kell kivezetni, hanem az 5V-ot is. Igaz csak egyszer-egyszer egy kesztyűbe, ha több ujjadra is Hallt teszel. A mágnes és a hall bevarrásánál a pólusra figyelni kell, mert csak egy irányban lesz érzékeny.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2016
(#) erdgab hozzászólása Ápr 29, 2016 /

Sziasztok!
Lenne egy abszolút láma kérdésem s mielőtt megköveznétek,nem vagyok szakmabeli.Adott egy 3 fázisú 300 wattos motor,csak a példa kedvéért,akkor ennek a motornak minden fázistekercse 100 wattos és így jön ki a 300 watt ,vagy rosszul gondolom? Félve kérdeztem meg.
(#) Sneaky hozzászólása Ápr 29, 2016 /

Sziasztok. Van egy makita típusú csavarbehajtóm aminek meghalt az aksija. Elég drága az új bele,
12 000 magyar forint. Az aksi feszültsége 10,8 V és 2000mAh. Olyan kérdésem lenne hogy egy laptop tépegység aminek 15Vos a kimenete használható lenne e a behajtóhoz ha egy feszültségosztóval leredukálom a bemenő feszültséget 10,8 vagy 11V-ra?
Köszi a válaszokat és a segítséget előre is.
(#) pont válasza Sneaky hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

A fúró nagyobb áramot igényel mint amit a laptoptöltő tud, bár nem írtad az mekkora
(#) ferci válasza Sneaky hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

Szia!
Nagyon necces dolog. Esetleg egy 10 ampert tudó step-down tápot utána akasztasz és a töltő kb. 4 amperjéből így tudnál hasznosítani 6-7 ampert.. különben nem fog menni, mert a géped 4 amperrel tuti nem megy el.
(#) mikrokapcsolo válasza Sneaky hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

Nem. Egy feszültségosztót nem terhelhetsz be, különben elmászik a leosztott feszültség. Itt, ebben az esetben konkrétan elfüstölnéd az ellenállásaidat. A gépbe (ha már Makita, megérdemli) rendes akkut vegyél. Lehet kapni biztos utángyártottat is. Egy csavarbehajtó nagy áramot vehet fel, amit csak az akku bír el. Sima tápegységről nem a legjobb megoldás üzemeltetni.
(#) kissattila88 válasza Sneaky hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

(#) pucuka válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

Tudod, minden árammal működik. A tekercset nem feszültségre, nem teljesítményre, hanem áramra, pontosabban ampermenetre (gerjesztés) méretezik. Persze aztán ebből kijön a többi jellemző is.
(#) ferci válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Szia!
Ezt az oldalt tanulmányozd át és számolj visszafelé.
3F teljesítmény
(#) jocka0012 hozzászólása Ápr 30, 2016 /

Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy valaki eltudná magyarázni ennek a kapcsolásnak a működését? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2016
(#) proli007 válasza jocka0012 hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Hello!
- Az U1c egy műveleti erősítőből felépített astabil multivibrátor. Ami tulajdonképpen egy komparátorból áll. A műveleti erősítő munkapontját az R3/R4 osztó féltápfeszültségre állítja be. De az R2 egy pozitív visszacsatolást hoz létre, amitől az áramkör egy komparátorrá alakul. Tehát amikor a kimenete magas szinten van, akkor az R2 megemeli az osztó feszültségét. Amikor a kimenet alacsony szinten van, akkor pedig csökkenti. Ez a feszültség különbség lesz a komparátor hiszterézise. Tehát amikor az invertáló bement (-) eléri a neminvertáló bement (+) küszöbfeszültségét, a kimenet ellenkező irányba billen át.
Az invertáló bemenetre az R1-C1 integráló tag csatlakozik. Amikor pld. a kimenet magas szintű, R1 elkezdi tölteni a C1 kondit. Mikor eléri a neminvertáló felső küszöbfeszültségét, a kimenet alacsony szintre vált és az R1 most kisütni kezdi a C1 kondit. Ez mind addig tart, míg a C1 feszültsége le nem csökken a neminvertáló alsó küszöbfeszültségére, és ekkor a kimenet ismét magas szintre vált és a folyamat ismétlődik. Az U1c kimenetén négyszögjel, míg az invertáló bemenetén (a C1-en) fűrészjel lesz. Aminek amplitúdója a komparátor küszöbfeszültségei között változik.
Ez a fokozat lesz a PWM (impulzus szélesség modulátor) ütemjele.
- A PWM jelet úgy képezzük, (Pld . U1a) hogy a fűrészfeszültség pillanatnyi értékét összehasonlítjuk egy egyenfeszültséggel. Ha a fűrészjel feszültsége magasabb, mint az egyenfeszültség, akkor az U1a komparátor kimenete magas szintre vált, és bekapcsolja a Fet-et. Ha a fűrészjel feszültsége az egyenfeszültség alá csökken, akkor a komparátor kikapcsolja a Fet-et. Nyilván a Fet be-ki kapcsolási aránya a két feszültség arányától fog függni. Így az impulzus szélességét, ami a Fet-et kapcsolgatja ki-be, az egyenfeszültség és a fűrész feszültség viszonyától függ.
- A különbség annyi a dologban, hogy nem egy egyenfeszültséggel hasonlítjuk össze a 300Hz-es fűrészjelet, hanem egy változó feszültséggel. Így a PWM kitöltése állandóan változik fel-le. A változó feszültséget egy ugyan olyan astabil kapcsolással állítjuk elő, mint a PWM fűrészjelét. Vagy is ez is fűrészjel lesz, csal éppen üteme sokkal lassabb. Látható, hogy a jel ütemét itt is a R8-C3 határozza meg, aminek időállandója sokkal nagyobb, mint R1-C1-é.
- Az összehasonlítást ne egy, hanem két komparátor végzi (U1a és U1b), csak PWM fűrészjelét egyiknél az invertáló, másiknál a neminvertáló bemenet kapja meg. Így amikor egyik komparátor kimenti jel szélessége nő, a másiké csökkenni fog. Vagy is amíg egyik Led-csoport fényereje nő, a másiké csökkenni fog.
(#) erdgab válasza ferci hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Szia!
Köszönöm,elolvastam,megértettem.
(#) jocka0012 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Köszönöm!Nagyon alapos választ adtál.
(#) pucuka válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Ehhez még vedd figyelembe, hogy egy 3F~ villanymotornál három állapotot kell figyelembe venni. Üresjárás, üzemi (névleges), rövidzárási állapot. Mind a háromhoz más más áramfelvétel tartozik, és a fázisszögük is más. Ennek figyelembevételével számíthatod az egyes állapotokhoz tartozó teljesítményeket.
Bővebben: Link
(#) attika hozzászólása Ápr 30, 2016 /

Ha egy nyákterven a GND körbe van vezetve végig a nyák oldalán azt a zavarok véget csinálják?
Mellékeltem egy rajzot,hogy érthetőbb legyen.

gnd.lay6

(#) bicorp hozzászólása Ápr 30, 2016 /

Sziasztok.
Egy teljesen amatör tesz fel kérdést
Most kezdek ismerkedni a dolgokkal és kezdem bontogatni a szárnyaim.
Kérdésem a következö lenne, mivel itthoni bontott és egyéb kapot alkatrészekböl barkácsolnék
De pl: nem találtam 10Mohm- os ellenálást,az én helyetesithetem 2 db 5Mohm-osal sorba kötve?
Elöre is köszönöm.
Következő: »»   2783 / 4002
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem