Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
Rövid időre (kevesebb mint 1s) szeretnék kapcsolni ki-be, kb. 40A-t. Hogyan lehet ezt megoldani?
Üdv!
Van néhány bontott Nikkel-Kadmium akksim, és jó lenne valami hordozható cuccot készíteni. Az lenne a kérdésem, hogy a töltésükhöz kell valami kell valami elektronika? Előre is köszönöm!
Sziasztok!
Van egy HP laptopom, aminek a hangját szerettem volna a fülhallgató kimeneten keresztül kirakni egy aktív hangfalra. Viszont rettenetesen zajos a kimenet, sokáig a laptopot szidtam, hogy milyen rossz a hangkártya. Aztán egyszer csak kicsúszott a tápcsatlakozó, és elnémult a zaj. Mit lehet ezzel a brummogó táppal csinálni szerintetek? Gyári HP tápegység.
Szia! Valószinű, hogy a földhurok tréfált meg. Erre találták ki az optikai kábeleket, vagy a leválasztótrafókat, kondis leválasztást. Szerepelt már több helyen itt témaként ez a kérdés, kicsit érdemes "földhurok" témában keresgélned. Vannak a piacon is ilyen termékek - nyilván szép summáért.
Szia! Nekem egy "márkás" készüléknél egy nagyobb szűrőkondi segített az aktív hangfal tápjában.
Itt van pld. ez, ha méretileg megfelel. Én nem ismerem ezt a modult, amit használni szeretnél, de kép melletti szövegből és azt olvasom ki, hogy magas szinten játszik le. Nem tudom meg van-e már a modul és ki is próbáltad, vagy sem. Minden esetre a Reed csőnél nem gond ha fordítva kell működjön, mert csak minden bementet egy ellenállással le kell húzni a GND-re és a relét a táp és a bement közé kötni. (Már amennyiben jól értem a dolgot.) Persze testre húzni is egyszerű vele, mert független kontaktus, nem úgy mint a Hall. De ha még is lefelé kell húzni, akkor jó a Hall, ha a modul tápfeszültsége 3,8V felett van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
Egy alacsony feszültségű (Uds(max)) FET alkalmas a feladatra, megfelelő meghajtással a Gate-en.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
Ezt a leválasztót a hang jelkábelbe kell rakni?
Igen. Az a dolga, hogy a jelet és a földet is földfüggetlenné tegye, így a földhurok megszűnik. Gyakorlatilag egy jeltrafó, ami impedanciát is illeszt általában, vagy nagyimpedanciás eleve.
Hát az ujjbegyre lehet ez is nagy.
Amúgy ez nem valami üvegcsőben van? Mert akkor ez ráadásul törékeny is lenne az ujjbegyeimen. A modul már meg van. Úgy működik, hogy az 5 volt, majd a föld van bal oldali szélső tűséken. A 3. lábat érintem össze egy pillanatra az A1-A9-ig az egyikkel. Ekkor lekezdi lejátszani az adott MP3-mat. Lejátszás alatt nem kell már alacsony szinten tartani az adott lábat (A1-A9)
Valamilyen időzítővel, a Gate-et, mivel nagy áramról van szó, pedig valamilyen FET meghajtóval.
Igen, ez egy üvegcső. Ebben az esetben jobb és meg is felel a Hall. De nem csak a GND-t kell kivezetni, hanem az 5V-ot is. Igaz csak egyszer-egyszer egy kesztyűbe, ha több ujjadra is Hallt teszel. A mágnes és a hall bevarrásánál a pólusra figyelni kell, mert csak egy irányban lesz érzékeny.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2016
Sziasztok!
Lenne egy abszolút láma kérdésem s mielőtt megköveznétek,nem vagyok szakmabeli.Adott egy 3 fázisú 300 wattos motor,csak a példa kedvéért,akkor ennek a motornak minden fázistekercse 100 wattos és így jön ki a 300 watt ,vagy rosszul gondolom? Félve kérdeztem meg.
Sziasztok. Van egy makita típusú csavarbehajtóm aminek meghalt az aksija. Elég drága az új bele,
12 000 magyar forint. Az aksi feszültsége 10,8 V és 2000mAh. Olyan kérdésem lenne hogy egy laptop tépegység aminek 15Vos a kimenete használható lenne e a behajtóhoz ha egy feszültségosztóval leredukálom a bemenő feszültséget 10,8 vagy 11V-ra? Köszi a válaszokat és a segítséget előre is.
A fúró nagyobb áramot igényel mint amit a laptoptöltő tud, bár nem írtad az mekkora
Szia!
Nagyon necces dolog. Esetleg egy 10 ampert tudó step-down tápot utána akasztasz és a töltő kb. 4 amperjéből így tudnál hasznosítani 6-7 ampert.. különben nem fog menni, mert a géped 4 amperrel tuti nem megy el.
Nem. Egy feszültségosztót nem terhelhetsz be, különben elmászik a leosztott feszültség. Itt, ebben az esetben konkrétan elfüstölnéd az ellenállásaidat. A gépbe (ha már Makita, megérdemli) rendes akkut vegyél. Lehet kapni biztos utángyártottat is. Egy csavarbehajtó nagy áramot vehet fel, amit csak az akku bír el. Sima tápegységről nem a legjobb megoldás üzemeltetni.
Tudod, minden árammal működik. A tekercset nem feszültségre, nem teljesítményre, hanem áramra, pontosabban ampermenetre (gerjesztés) méretezik. Persze aztán ebből kijön a többi jellemző is.
Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy valaki eltudná magyarázni ennek a kapcsolásnak a működését? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2016
Hello!
- Az U1c egy műveleti erősítőből felépített astabil multivibrátor. Ami tulajdonképpen egy komparátorból áll. A műveleti erősítő munkapontját az R3/R4 osztó féltápfeszültségre állítja be. De az R2 egy pozitív visszacsatolást hoz létre, amitől az áramkör egy komparátorrá alakul. Tehát amikor a kimenete magas szinten van, akkor az R2 megemeli az osztó feszültségét. Amikor a kimenet alacsony szinten van, akkor pedig csökkenti. Ez a feszültség különbség lesz a komparátor hiszterézise. Tehát amikor az invertáló bement (-) eléri a neminvertáló bement (+) küszöbfeszültségét, a kimenet ellenkező irányba billen át. Az invertáló bemenetre az R1-C1 integráló tag csatlakozik. Amikor pld. a kimenet magas szintű, R1 elkezdi tölteni a C1 kondit. Mikor eléri a neminvertáló felső küszöbfeszültségét, a kimenet alacsony szintre vált és az R1 most kisütni kezdi a C1 kondit. Ez mind addig tart, míg a C1 feszültsége le nem csökken a neminvertáló alsó küszöbfeszültségére, és ekkor a kimenet ismét magas szintre vált és a folyamat ismétlődik. Az U1c kimenetén négyszögjel, míg az invertáló bemenetén (a C1-en) fűrészjel lesz. Aminek amplitúdója a komparátor küszöbfeszültségei között változik. Ez a fokozat lesz a PWM (impulzus szélesség modulátor) ütemjele. - A PWM jelet úgy képezzük, (Pld . U1a) hogy a fűrészfeszültség pillanatnyi értékét összehasonlítjuk egy egyenfeszültséggel. Ha a fűrészjel feszültsége magasabb, mint az egyenfeszültség, akkor az U1a komparátor kimenete magas szintre vált, és bekapcsolja a Fet-et. Ha a fűrészjel feszültsége az egyenfeszültség alá csökken, akkor a komparátor kikapcsolja a Fet-et. Nyilván a Fet be-ki kapcsolási aránya a két feszültség arányától fog függni. Így az impulzus szélességét, ami a Fet-et kapcsolgatja ki-be, az egyenfeszültség és a fűrész feszültség viszonyától függ. - A különbség annyi a dologban, hogy nem egy egyenfeszültséggel hasonlítjuk össze a 300Hz-es fűrészjelet, hanem egy változó feszültséggel. Így a PWM kitöltése állandóan változik fel-le. A változó feszültséget egy ugyan olyan astabil kapcsolással állítjuk elő, mint a PWM fűrészjelét. Vagy is ez is fűrészjel lesz, csal éppen üteme sokkal lassabb. Látható, hogy a jel ütemét itt is a R8-C3 határozza meg, aminek időállandója sokkal nagyobb, mint R1-C1-é. - Az összehasonlítást ne egy, hanem két komparátor végzi (U1a és U1b), csak PWM fűrészjelét egyiknél az invertáló, másiknál a neminvertáló bemenet kapja meg. Így amikor egyik komparátor kimenti jel szélessége nő, a másiké csökkenni fog. Vagy is amíg egyik Led-csoport fényereje nő, a másiké csökkenni fog.
Köszönöm!Nagyon alapos választ adtál
![]()
Ehhez még vedd figyelembe, hogy egy 3F~ villanymotornál három állapotot kell figyelembe venni. Üresjárás, üzemi (névleges), rövidzárási állapot. Mind a háromhoz más más áramfelvétel tartozik, és a fázisszögük is más. Ennek figyelembevételével számíthatod az egyes állapotokhoz tartozó teljesítményeket.
Bővebben: Link
Ha egy nyákterven a GND körbe van vezetve végig a nyák oldalán azt a zavarok véget csinálják?
Mellékeltem egy rajzot,hogy érthetőbb legyen.
Sziasztok.
Egy teljesen amatör tesz fel kérdést ![]() Most kezdek ismerkedni a dolgokkal és kezdem bontogatni a szárnyaim. Kérdésem a következö lenne, mivel itthoni bontott és egyéb kapot alkatrészekböl barkácsolnék De pl: nem találtam 10Mohm- os ellenálást,az én helyetesithetem 2 db 5Mohm-osal sorba kötve? Elöre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |