Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Nem. Úgy vettem viszonylag olcsóért a vezérlőt. A kapcs.táp saját fejlesztés.
Itt egy rövid videó a felfűtésről: youtube vidi A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2016
Ez így nagyon jól néz ki. Csináltál olyat is, hogy egy digit multit teszel a pákára hőmérő állásban, és mellé teszed, hogy egyszerre lássuk a kijelzett értékkel, mert azt a videót is megnézném.
Ma hazahozom az MY-64-em(már itthon figyel a kicsike fulldigites).
Én is kíváncsi vagyok. Hova tegyem a szondát? A hegyre, vagy a fűtőbetéthez?
A hegy tövére kéne, valami fém krokodil csipesszel, meg egy pici hővezető pasztával (azért a tövére, mert ha a paszta összemaszatolja, nem akar majd forrasztani, másrészt a kúpos hegyről folyton leugrálna)
Én is fém kroki csipeszre gondoltam paszta nélkül, erre a Weller hegyre:
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2016
Paszta nélkül nem igazán lesz jó hőátadás. Ez a hegy még jobb is, nem olyan kúpos, mint az előző képeden, erre könnyebben rá tudod applikálni.
Feltéve ha megtalálom a pasztám otthon majd, akkor úgy mérek, ha nem, marad "szárazon".
Vagy csapágy zsír is megteszi? A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2016
Hát, igen, erre lehetett számítani: a vezérlőn megjelenő értéknek sajnos köze sincs a pákához Külön mókás, hogy ha beállítottál 320 fokot, de a páka előtte melegebb volt, a vezérlő beállt a 320 fokra és meg sem rezdült, míg a páka 400 valahonnan lement 300 alá.
Ezek szerint van még mit csiszolni Nem baj, kitartás!
Senki többet?...
Na jó elárulom, hogy nem tudok belenyúlni és jó ez nekem így. Engem három dolog érdekel; ha beállítom ezzel a bika heggyel "csak" 450-re, akkor varr mint atom, ha 350 fok SMD hegy, szépen tudok forrasztani vele SMD-ket, ha 2mm-es lapos Weller hegyet rakok bele, akkor meg jó sok mindenre, még SMD-zni is. Szóval az én igényeimet maximálisan kielégíti.
Most olvasom unokatesóm üzenetét(akitől vettem a műszert újszerűen), hogy az MY-64 hőfok szórása 10%, szerinte nagyjából jó ez.
Ja igen.
A vezérlő egy régi motorostól való, nem ma kezdte, Hakko pákákkal is foglalkozik saját vezérléssel... Bízom benne, jobban, mint az MY-ben.
Száz évig semilyen kijelzö nem volt a forrasztopákán mégis kismillio berendezés elkészült. A kutyát sem érdekelte milyen meleg a hegy, csak az volt fontos, hogy jol follyon a cin. .
Valoban neked is mindegy, hogy milyen meleg, és mit mutat a display. Legfeljebb megjegyzed, hogy mondjuk 340 állásnál jo lehet forrasztani. Másra nincs is szükség!!
Azt, hogy 250 vagy 400 fokos már érzésre is meg lehet állapítani. Próbál ki a vezérlőt labortápról. Ott legalább a teljesítmény felvételt is látod.
Azzal kezdtem: 20V/1,9A
Kipróbáltam egy infrás Voltcraft(drága) hőmérővel, az 150 fokot mutatott...ennyi. Használom egészséggel és kész.
Én is mértem egyet. Valami ott nem stimmel.
Szia, Én simán belenyomtam a mérőszonda K hegyét az ónba, amit a heggyel megolvasztottam. Tökéletes vezetés, és az ón sem marad meg rajta.
Egyetértek és nem értem a kollégák szőrösködését. Ez nem génsebészet hanem egyszerű forrasztás. Én az orosz verziót raktam össze és már két éve használom teljes megelégedéssel.
Idézet: Miért digitális ha nem a hőmérsékletet mutatja ?„nem értem a kollégák szőrösködését” Semmi "szőrösködés" nincs a dologban szerintem .. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2016
Oké értem (és elnézést az off-ért a modiktól). Én csak azt akartam kihangsúlyozni, hogy 2-5°, esetleg 10° eltérés semmit nem befolyásol. Persze lehet precíz, pontosan bemért készüléket is építeni és tisztelet annak aki erre elég energiát, műszert, STB. rászán (nem kell elfogadni a véleményemet).
Ahogy itt olvasgatom a témát- és nézegetem a képeket nem 10 fok eltéréseket látok ....
Ha design elem a kijelző megértem de akkor ne nevezzük digitális pákaálomásnak ...
No igen, de azért a dolog felvet egy kérdést: ha hibásan mér, mi alapján szabályozna jól?
Érdekes, 220 fokra állítva "kezdi" olvasztani az ónt....használom.
Erő-egészség.
Ennyit még utoljára:
Youtube videó: Ki korán kel...jó munkát lel Csináltam ez előtt egy másik videót is, de azt kimoderálnák...
Itt egy olvadáspont teszt: Ón olvadáspont vs. digit páka kijelzés.
Rossz vezérlőt kaptam, biztos. Na ennyit a végére, mentem dolgozni(forrasztani).
Na még egy utolsó rövid: 511 vs. gyantásdoboz
Jó munkát mindenkinek!
Ilyet ne az új pákád dobozán csinálj, mert a műanyagon könnyen nyomot hagyhat ! Keress valami ócska bútorlap darabot, és azon játssz!
Köszi az észrevételt...nem játék...elhúzza a hőt a doboz és homorú az alja...
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
Sziasztok!
Felbuzdulva Transztyuszeres tesztjén, én is korrigáltam a pákám áramkörét, és bekalibráltam. Ebay-es Hakko klónt használok, Arduino mini pro van ráaggatva egy FET-tel. Először én is próbáltam egy videót készíteni a felfűtésről, de szörnyű lett. A krokodil csipeszes fefogatás miatt a páka hegye és a multiméter szenzora között nem jött létre megfelelő kontaktus. Másrészt én csak a fűtőbetét hőmérsékletét tudom mérni, a hegy hőmérséklete kis idővel később fog beállni a fűtőbetét hőmérsékletére. Tehát a tesztjeim úgy néztek ki, hogy beállítottam 430fokC-t, vártam amíg felfűt a fűtőbetét, vártam még egy kicsit míg felmelegszik a páka hegye, és közvetlenül a hegyen levő ónba mártottam a hőelemet. Így 10fokC-szal mutatott többet a multi, mint a páka. Letekertem 330fokC-ra, vártam 5 percet, ismét teszt. A két hőmérséklet szinte megegyezett. Szerintem ez a fontos, nem pedig az, hogy a felfűtés alatt hogyan változik a páka hegyének a hőmérséklete. Nálam egyébként úgy néz ki a kijelzés, hogy ha megmozdul a poti (ADC-vel olvasom be), akkor 1-2mp-ig mutatja a beállított értéket, utána az aktuálisan mértet jelzi ki. Észrevétel: A páka hegyének különböző részein a mérhető hőmérséklet minimum +-5fokC tartományban tér el, szóval teljesen felesleges +-1fokC pontosságra törekedni. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
Rossz volt a teszt. Kipróbáltam labortápról és kapcs.tápról is; az eredmény ua. ón fürdővel a végén, van 1-5% eltérés(az MY 10%-os). Ha az ónfürdőben mozgatom, akkor kicsit több is:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |