Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   50 / 96
(#) Transztyuszeres válasza sector99 hozzászólására (») Máj 3, 2016 /

Nem. Úgy vettem viszonylag olcsóért a vezérlőt. A kapcs.táp saját fejlesztés.
Itt egy rövid videó a felfűtésről: youtube vidi
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2016
(#) qvasz2 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Máj 3, 2016 /

Ez így nagyon jól néz ki. Csináltál olyat is, hogy egy digit multit teszel a pákára hőmérő állásban, és mellé teszed, hogy egyszerre lássuk a kijelzett értékkel, mert azt a videót is megnézném.
(#) Transztyuszeres válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 4, 2016 /

Ma hazahozom az MY-64-em(már itthon figyel a kicsike fulldigites).
Én is kíváncsi vagyok.
Hova tegyem a szondát?
A hegyre, vagy a fűtőbetéthez?
(#) qvasz2 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Máj 4, 2016 /

A hegy tövére kéne, valami fém krokodil csipesszel, meg egy pici hővezető pasztával (azért a tövére, mert ha a paszta összemaszatolja, nem akar majd forrasztani, másrészt a kúpos hegyről folyton leugrálna)

Én is fém kroki csipeszre gondoltam paszta nélkül, erre a Weller hegyre:
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2016

Paszta nélkül nem igazán lesz jó hőátadás. Ez a hegy még jobb is, nem olyan kúpos, mint az előző képeden, erre könnyebben rá tudod applikálni.

Feltéve ha megtalálom a pasztám otthon majd, akkor úgy mérek, ha nem, marad "szárazon".
Vagy csapágy zsír is megteszi?
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2016

Hát, igen, erre lehetett számítani: a vezérlőn megjelenő értéknek sajnos köze sincs a pákához Külön mókás, hogy ha beállítottál 320 fokot, de a páka előtte melegebb volt, a vezérlő beállt a 320 fokra és meg sem rezdült, míg a páka 400 valahonnan lement 300 alá.
Ezek szerint van még mit csiszolni
Nem baj, kitartás!
(#) Transztyuszeres válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Senki többet?...

Na jó elárulom, hogy nem tudok belenyúlni és jó ez nekem így.
Engem három dolog érdekel; ha beállítom ezzel a bika heggyel "csak" 450-re, akkor varr mint atom, ha 350 fok SMD hegy, szépen tudok forrasztani vele SMD-ket, ha 2mm-es lapos Weller hegyet rakok bele, akkor meg jó sok mindenre, még SMD-zni is.
Szóval az én igényeimet maximálisan kielégíti.
(#) Transztyuszeres válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Most olvasom unokatesóm üzenetét(akitől vettem a műszert újszerűen), hogy az MY-64 hőfok szórása 10%, szerinte nagyjából jó ez.
(#) Transztyuszeres válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Ja igen.
A vezérlő egy régi motorostól való, nem ma kezdte, Hakko pákákkal is foglalkozik saját vezérléssel...
Bízom benne, jobban, mint az MY-ben.
(#) Massawa válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Máj 5, 2016 / 1

Száz évig semilyen kijelzö nem volt a forrasztopákán mégis kismillio berendezés elkészült. A kutyát sem érdekelte milyen meleg a hegy, csak az volt fontos, hogy jol follyon a cin. .
Valoban neked is mindegy, hogy milyen meleg, és mit mutat a display. Legfeljebb megjegyzed, hogy mondjuk 340 állásnál jo lehet forrasztani. Másra nincs is szükség!!

(#) ktamas66 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Azt, hogy 250 vagy 400 fokos már érzésre is meg lehet állapítani. Próbál ki a vezérlőt labortápról. Ott legalább a teljesítmény felvételt is látod.
(#) Transztyuszeres válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Azzal kezdtem: 20V/1,9A
Kipróbáltam egy infrás Voltcraft(drága) hőmérővel, az 150 fokot mutatott...ennyi.
Használom egészséggel és kész.
(#) ktamas66 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Én is mértem egyet. Valami ott nem stimmel.

DSC03370.JPG

(#) Chipmunk1960 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Máj 5, 2016 / 1

Szia, Én simán belenyomtam a mérőszonda K hegyét az ónba, amit a heggyel megolvasztottam. Tökéletes vezetés, és az ón sem marad meg rajta.
(#) Szammer válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Egyetértek és nem értem a kollégák szőrösködését. Ez nem génsebészet hanem egyszerű forrasztás. Én az orosz verziót raktam össze és már két éve használom teljes megelégedéssel.
(#) kaqkk válasza Szammer hozzászólására (») Máj 5, 2016 / 1

Idézet:
„nem értem a kollégák szőrösködését”
Miért digitális ha nem a hőmérsékletet mutatja ?
Semmi "szőrösködés" nincs a dologban szerintem ..
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2016
(#) Szammer válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Oké értem (és elnézést az off-ért a modiktól). Én csak azt akartam kihangsúlyozni, hogy 2-5°, esetleg 10° eltérés semmit nem befolyásol. Persze lehet precíz, pontosan bemért készüléket is építeni és tisztelet annak aki erre elég energiát, műszert, STB. rászán (nem kell elfogadni a véleményemet).
(#) kaqkk válasza Szammer hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Ahogy itt olvasgatom a témát- és nézegetem a képeket nem 10 fok eltéréseket látok ....
Ha design elem a kijelző megértem de akkor ne nevezzük digitális pákaálomásnak ...
(#) ktamas66 válasza Szammer hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

No igen, de azért a dolog felvet egy kérdést: ha hibásan mér, mi alapján szabályozna jól?
(#) Massawa válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Az sem biztos, hogy szabályoz.....
(#) Transztyuszeres válasza Massawa hozzászólására (») Máj 6, 2016 /

Érdekes, 220 fokra állítva "kezdi" olvasztani az ónt....használom.
Erő-egészség.
(#) Transztyuszeres válasza Massawa hozzászólására (») Máj 6, 2016 /

Ennyit még utoljára:
Youtube videó: Ki korán kel...jó munkát lel

Csináltam ez előtt egy másik videót is, de azt kimoderálnák...
(#) Transztyuszeres válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 6, 2016 /

Itt egy olvadáspont teszt: Ón olvadáspont vs. digit páka kijelzés.

Rossz vezérlőt kaptam, biztos. Na ennyit a végére, mentem dolgozni(forrasztani).
(#) Transztyuszeres hozzászólása Máj 6, 2016 /

Na még egy utolsó rövid: 511 vs. gyantásdoboz
Jó munkát mindenkinek!
(#) qvasz2 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Máj 6, 2016 /

Ilyet ne az új pákád dobozán csinálj, mert a műanyagon könnyen nyomot hagyhat ! Keress valami ócska bútorlap darabot, és azon játssz!
(#) Transztyuszeres válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 6, 2016 /

Köszi az észrevételt...nem játék...elhúzza a hőt a doboz és homorú az alja...
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
(#) Kovidivi hozzászólása Máj 6, 2016 /

Sziasztok!
Felbuzdulva Transztyuszeres tesztjén, én is korrigáltam a pákám áramkörét, és bekalibráltam.
Ebay-es Hakko klónt használok, Arduino mini pro van ráaggatva egy FET-tel.
Először én is próbáltam egy videót készíteni a felfűtésről, de szörnyű lett. A krokodil csipeszes fefogatás miatt a páka hegye és a multiméter szenzora között nem jött létre megfelelő kontaktus. Másrészt én csak a fűtőbetét hőmérsékletét tudom mérni, a hegy hőmérséklete kis idővel később fog beállni a fűtőbetét hőmérsékletére. Tehát a tesztjeim úgy néztek ki, hogy beállítottam 430fokC-t, vártam amíg felfűt a fűtőbetét, vártam még egy kicsit míg felmelegszik a páka hegye, és közvetlenül a hegyen levő ónba mártottam a hőelemet. Így 10fokC-szal mutatott többet a multi, mint a páka. Letekertem 330fokC-ra, vártam 5 percet, ismét teszt. A két hőmérséklet szinte megegyezett. Szerintem ez a fontos, nem pedig az, hogy a felfűtés alatt hogyan változik a páka hegyének a hőmérséklete.
Nálam egyébként úgy néz ki a kijelzés, hogy ha megmozdul a poti (ADC-vel olvasom be), akkor 1-2mp-ig mutatja a beállított értéket, utána az aktuálisan mértet jelzi ki.
Észrevétel: A páka hegyének különböző részein a mérhető hőmérséklet minimum +-5fokC tartományban tér el, szóval teljesen felesleges +-1fokC pontosságra törekedni.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
(#) Transztyuszeres válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 6, 2016 /

Rossz volt a teszt. Kipróbáltam labortápról és kapcs.tápról is; az eredmény ua. ón fürdővel a végén, van 1-5% eltérés(az MY 10%-os). Ha az ónfürdőben mozgatom, akkor kicsit több is:
Következő: »»   50 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem